Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

I nöd och lust

– Vad är det som sitter fast runt min hals? Det känns som jag har något runt halsen. Jag står på knä i snön bredvid Diana. Hon ligger på min jacka, min extratröja och dunvästen jag dragit upp ur ryggsäcken. Hon skakar, sluddrar och har inget som sitter fast runt halsen. Men för henne känns det så och det gör mig vettskrämd.

Runt omkring oss åker skidturister nyfiket förbi.

– Anyone a doctor? säger jag rakt ut i luften. Ingen stannar. Precis när det börjar kännas riktigt obehagligt och vi bestämmer oss för att vi måste skaffa hjälp, stannar en schweizisk kille och hjälper oss ringa, på tyska, till rätt nummer och med en exakt anvisning var vi befinner oss. Själv tror jag inte att jag ens skulle lyckas slå 112, så mycket darrar mina händer. Men min röst är stadig, det hör jag till och med själv. Lugnt får jag Diana att lyssna på mig och inget annat, att andas med mig och inte oroa sig.

– Snart kommer doktorn, du ska få hjälp, det enda du behöver göra nu är att andas ut, hör jag mig själv säga, säkert tjugo gånger under den väldigt långa kvart vi väntar på hjälp. Att allt ska bli bra vågar jag inte lova, även om det är lockande. För jag har ingen aning om det är sant. 

Nu, några veckor senare, vet jag att det vi var med om var syrebrist orsakad av hög ansträngning på hög höjd i kombination med en rätt rejäl förkylning. Diana mår bra, men den där timmen på berget kommer nog ingen av oss glömma, någonsin. 

Att jag i stunden var alldeles trygg med vad jag skulle göra tackar jag faktiskt Friluftsfrämjandet för. Sedan jag var 13 år gammal har jag gått fler ledarskapsutbildningar än jag kan komma ihåg. Jag har läst på, övat, analyserat risker, övat lite till. För att, om olyckan är framme, veta precis vad jag ska göra och hur jag ska göra det. För sanningen är att vad som helst förstås kan hända när som helst. I skidbacken, på skridskoisen, i lekparken med barnen eller på bussen till stan.

 

»Att jag i stunden var alldeles trygg med vad jag skulle göra tackar jag faktiskt Friluftsfrämjandet för.«

 

 

Jag kan lova att ingen av oss hade tänkt oss att vår softa tjejresa till alperna skulle sluta med syrebrist och en akut helikoptertur till närmsta sjukhus. Det lärde mig att jag inte är ledare bara när jag har den blå jackan på mig. Kunskaperna och självförtroendet det ger mig har jag med mig alltid.

Att vara ledare för barngrupper, i skogen och i skidbacken, är bland det roligaste jag gjort. Men utöver det är utbildningen och erfarenheten jag fått något jag har glädje och nytta av i så många situationer, såväl i jobbet som i resten av livet.

Nyfiken på att prova? Kolla in utbudet och hur du går till väga här.

 

Cajsa Rännar, Chefredaktör Magasin Friluftsliv

Hitta ditt nästa äventyr

Sök bland våra aktiviteter för att hitta ditt nästa äventyr. Sök aktiviteter