Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

Vandring längs Mälarens norra strand, 9 december 2017

"Följ med på en omväxlande vandring där vi guidar er från Alvik till Nockeby genom ett område med kulturhistoriska sevärdheter och vacker natur med fina vyer över Mälaren. Vi går utmed Alviks strand med en blandning av gammal och ny bebyggelse. Därefter passerar vi Äppelviken med flera charmiga gamla hus, förbi Smedslätten och därefter Ålsten med sina funkisradhus där bland andra Per Albin Hansson bodde. Vi går en bit utmed Grönviksvägen och dess exklusiva villor och når Nockeby efter att ha gått igenom ett lättvandrat område rikt på stenblock (Folkaredalen). Vi avslutar vandringen med att ta Nockebybanan ("12:an") tillbaka till Alvik.
Vandringen som sker i lugnt tempo är ca 7 km. Under vandringen rastar vi för medhavd förmiddagsfika och lite senare lunch."

Vi var 20 deltagare och 2 ledare som genomförde turen längs Mälarens norra strand. Väderleksrapporten under veckan var inte så lovande, men vi kunde trots detta vandra hela turen utan något regn, lite blåst men tom solen tittade fram då och då.

De flesta av oss samlades vid Ropsten i arla morgonstund och fler anslöt i Alvik. Vandringen gick från Alvik till Nockeby (se beskrivningen ovan) och Per kunde berätta om de byggnader och platser vi passerade. Utöver detta såg vi att Herr och Fru Bäver varit verksamma och "tagit ned" flera träd utefter stranden. Trots det något kylslagna vädret såg vi flera seglare ute på vattnet. Vid förmiddagsrasten bjöds det på glögg och pepparkakor – mycket uppskattat inslag, och vid lunchen fick var och en äta sin medhavda matsäck. Turen avslutades i Nockeby med ett besök i St Birgittakyrkan. Nockebybanan tog oss hem till stan igen, nöjda och glada.

Tina och Per

 

 

Vandring längs Mälarens södra strand 11 november

Vi hade tittat på väderleksprognosen hela veckan och sett att det skulle bli: sol större delen av dagen; molnigt; lite regn; heldagsregn och fredag kväll lovade prognosen regn större delen av dagen.
Men – icke så – vi hade sol stor del av dagen och en fantastisk vandring.

Flera av oss mötte upp vid Ropstens T-banestation och resten av de 18 vandrarna anslöt vid Liljeholmen. Vandringen var lättgången och vi gick förbi sjön Trekanten, såg den vackra byggnaden som inrymmer Blommensbergsskolan. Förmiddagsfikat intogs vid vattnet då vi passerat Stora Essingen. Sedan fortsatte vandringen till Vinterviken där vi kunde läsa om och beskåda resterna av Alfred Nobels krutfabrik (där han tillverkade sprängämnen) och titta in på en fin konstutställning i Cafédelen av Vinterviken. Vägen gick vidare längs Mälarens södra strand till trävillan Klubbensborg (numera vandrarhem och café). På väg mot slutdestinationen intogs lunchen på en höjd med utsikt mot Mälarens norra stränder. Vi gick vidare den sista biten mot den 150-åriga villan Lyran. På Lyran avslutade vi den officiella vandringen och vi hade då gått ca 8 km.

Några av oss intog mat, fika (under den gigantiska kristallkronan i caféet) eller gick upp och tittade i det spektakulära tornet på Lyran. Ett gäng vandrade vidare mot Skärholmen och andra tog T-banan från Bredäng hem mot stan. Då kom regnet….

En fin vandring och som vanligt var vi ett trevligt gäng. Vad vi lärt oss idag – låt dig inte luras av en dålig väderprognos….

Tina och Bosse

 

Vandring i Järvafältets naturreservat 7 oktober
Ett glatt gäng trotsade den något osäkra väderprognosen och gav sig ut på halvdagsvandring i Järvafältets naturreservat under lördagen (7 okt). Sträckan bjöd bl a på riktig härlig skogskänsla, fina vyer och kulturinslag. Att vi fick några regnstänk på oss gjorde inget alls. Karin och Inga tackar de 16 medvandrarna (och hunden Koda) för en trevlig dag ute i naturen! Och ett särskilt tack riktar vi till Anders från föreningen Skogstur som höll i trådarna för dagens tur, som var gemensam för Friluftsfrämjandet Lidingö och föreningen Skogstur.
Vandring med möjlighet till tystnad 3 september
Söndagens (3/9) milslånga vandring på Lidingö fokuserade lite extra på lugn och ro. Vi lämnade stadens brus bakom oss och vandrade utmed Kyrkviken, in i skogen och vidare ut på Elfvikslandet på norra ön. Under vandringen hade vi två pauser a 20 minuter som ägnades åt aktiv tystnad och då kom vi verkligen ner i varv. Karin och Bosse tackar medvandrarna för en härlig vandringsdag!
Vandring på Gällnö den 10 juni

Tidigare i veckan hade väderspåmännen hotat med dagsregn för lördagen den 10 juni. Vi fick dagssol och en härlig dag för vandringen på Gällnö. Waxholmsbåten tog oss, 17 vandrare, till Gällnönäs brygga, där vandringen på fint grusad natur- och kulturstig startade. Syrenerna prunkade vid röda stugor och på ängarna blommade smörblomma, kärringtand, tjärblomster, humleblomster med flera. I skuggan under ek och hassel fanns generöst med doftande liljekonvalj. Vi besökte skärgårdens ende sparrisodlare, Anders Rörby, och vandrade sedan vidare för att bl.a. beskåda lämningarna av en "ryssugn" från 1719. Lunch intogs på klipporna vid en stilla vik. Efter ett besök i pittoreska Gällnö by tog vi klassiska Storskär hem till storstaden. En skärgårdsvandring vi kan rekommendera. Ledare var Per Larsén, med bistånd av Anders och Tina.

 

 

RESEBERÄTTELSE, Öland 25-28 maj 2017

Vi var 15 personer som åkte ner till Öland (de flesta med bussen Silverlinjen från Stockholm Central) en solig majdag. Då vi anlände till Kalmar hämtade Per och Tina upp två minibussar som vi hade under hela vistelsen.

Vi åkte över bron och anlände till Rosenborgs friluftspensionat som ligger väldigt vackert mitt på Öland i närheten av Algutsrum. Personalen på pensionatet, Anders, Jenny och Elin, var mycket service-minded och fixade och donade för oss med frukostar, lunchpaket och goda middagar. Inte minst den sista middagen då vi avnjöt en grillkväll! Vi kunde sitta ute alla måltider och hade verkligen vädret på vår sida, solen sken och Öland visade sig från sin bästa sida – solen och vindarnas ö.

Den första dagen vandrade vi på Jordtorpsåsen och mot Gråborg. Per, sommaruppväxt på Öland, gav oss mycket kulturhistoria om bygden och platser vi passerade. Tina försökte med hjälp av deltagarna (inte minst Carin) att artbestämma så många fåglar och växter som möjligt. Vi såg och hörde näktergalen, ladusvalan, rovfåglar, lärkan och många fler. Även orkidéer (om än inte i den mängd vi hade hoppats....för torrt) – krutbrännare, St Pers nycklar Johannesnycklar, Adam och Eva och inte minst den "Öländska julgrans-orkidén" (som eg var en Kärrspira)! Många andra blommor och växter, Ölandstoken, Ölands-solvändan, Bergskrabban, Tätört och Majviva kunde vi skåda.

Den andra dagen bar det med minibussarna av söderut och vi passerade på vägen ner Capellagården (Carl Malmsten) och kom fram till Ottenby fågelstation efter en härlig promenad i sol och vind längs med havet. Våra luncher och fikapauser intogs förstås i naturen. Några klev upp i fyren och såg sälarna, andra fick veta mer om ringmärkningen på stationen. Tillbaka gick vi genom vackra bok- och lövskogar.

Dag tre åkte vi till Alvaret och vandrade ute i det mycket speciella naturlandskap som finns där.

Vi lämnade Eva-Lena och Laszlo kvar på ön och åkte över bron för att ta oss hemåt igen på söndag eftermiddag. Ewa stannade i Kalmar. Nöjda och glada anlände övriga till Centralen och vidare hem.

 

 

 

 

Vandring på Elfvikslandet

Härlig söndagsvandring den 7 maj i strålande sol tillsammans med föreningen Skogstur. Vi fick ta del av både natur och kultur samt titta på fina djur på Elfviks gård. Karin och Per tackar alla medvandrare för trevliga timmar ute på Elfvikslandet.

 

Skön tur på Söder, lördag 18 mars

En höjdarvandring.

Fredagen bjöd på snålblåst, lördagen mötte oss med ett soligt leende. Elva vandrare samlades vid Zinkensdamm för vandring genom Tantolunden, förbi det trivsamma koloniområdet, upp på toppen med vid utsikt mot Årstabron, Liljeholmen, Gröndal och Högalidskyrkan. Vidare vandring nerför trapporna till Årstaviken och längs vattnet via Bergsundsstrand till Reimersholme. Där intogs elvakaffe på en träbänk med fin vy över den blanka viken. Färden fortsatte längs Långholmskanalen förbi Reimers stiliga malmgård och över till Långholmen. Lunch vid friluftsteatern. Vidare över Pålsundsbron med Skinnarviksberget som mål. Vid Yttersta Tvärgränd pustade vi ut en stund och charmades av lugnet och de gamla husen. Efter vilan fortsatte bergsbestigningen. Belöningen blev den betagande utsikten över Riddarfjärden, Kungsholmen och delar av Gamla Stan. Via Lundagatan, Monteliusvägen och Bellmansgatan nådde vi sedan Slussens T-banestation. En härlig vandring vi varmt rekommenderar!

 

 

Vintervandring söndagen den 19 februari på Gärdet och södra Djurgården

Vårens första vandring med lokalavdelningen ägde rum på Gärdet och södra Djurgården idag (19 febr). Vi bjöds på sol och ljumma vårvindar när vi gick på historisk mark i Kungliga nationalstadsparken och tittade på jätteekar och lyssnade på tystnaden. Vi hade hoppats på att få se häger vid Isbladskärret, men det visade sig vara lite för tidigt på säsongen. Men en kärleksstig hittade vi! Karin och Per tackar de 15 medvandrarna för en trevlig dag ute i naturen.

Hälsning
Karin