Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-12-02)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

FF-skärgårdsvandring på Svartsö, 13-14 november 2021

Vi var 14 personer som tog Waxholmsbåten ut till Svartsö Norra brygga lördagen den 13 november kl 9.00, från Gåshaga brygga (några anslöt från stan),   där vi börjar med en kort vandring i Svartsö by.  Vi intog medhavd lunchmatsäck på Svartsö hotell/vandrarahems terrass innan vi vandrade ca 6-7 km på västra och södra Svartsö. Några av oss tog ett dopp innan vi gemensamt intog en god middag (fisksoppa med aioli och äppelpaj med vaniljsås från Bistro Sågen). Vi hade bra väder, varmt för årstiden och lite sol. Thomas (en av våra deltagare) berättade flera intressanta historier från skärgårdsön som var uppskattat av alla.

Vi tog efter maten en kvällsvandring då månen hjälpte oss hitta vägen och vi såg många stjärnor!

På söndagen fick vi en god frukostkorg innan vi checkade ut och vandrade till en ny båtbrygga. Vi passerade Svartsö skola och Krogen innan vi intog en god lunchmatsäck på bryggan i sol! Båten tog oss tillbaka till Gåshaga brygga (alternativt stan) igen och alla var nöjda med vandringshelgen.

Vi tackar alla deltagare för en fin tur och önskar er välkomna tillbaka till FF Lidingös vandringar!

 

 

.

.

.

Tuff skogsvandring på Lovön, lördagen den 16 oktober, 2021.

Vi var 10 Friluftsfrämjare som träffades på Drottningholm tidigt en lördagsmorgon en solig höstdag i oktober. Planen var en tuff höstvandring runt större delen av Lovön. Vi följde i huvudsak vandringsleden ”Lovön Runt”. Vandringen gick i bra tempo och vi gick genom ett kuperat landskap, bitvis på svårframkomliga stigar bland stenar och rötter. Vandringen var lång, ca 18 km, så vi var bort större delen av dagen.

Solen var vår följeslagare hela tiden och våra raster (tre stycken) hade vi med härlig sjöutsikt.
Ledarna, Bosse, Ulla och Tina tackar alla deltagare för en härlig vandring i vacker och omväxlande natur.

.

.

.

Spännande vandring i Nyckelviken 2 oktober
Idag hade vi en fantastiskt fin höstvandring i Nyckelvikens naturreservat i Nacka.🌲 🏃 🌳 🌞
De flesta av oss tog pendelbåten till Nacka strand där vår vandring började. Vi gick sedan ca 10 km i omväxlande terräng med raviner, härliga utsiktspunkter och gömda stränder. Bitvis var det rejält brant men fina ledstänger hjälpte oss där det behövdes som mest. Under vår vandring passerade vi bl a Nyckelvikens herrgård med anor från medeltiden, var uppe på Kulberget med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp och gick i den djupa ravinen Helveteshålet vid Fredriksvik.
Ulla och Karin tackar medvandrarna för en riktigt härligt tur i naturen! 💙
2021 Spännande vandring i Nyckelviken.jpg
 .

.

.

Kvällsvandring med grillning på Lidingö 15 juni

Igår hade vi en riktigt härlig sommarkvällsvandring med grillning ute i naturen på Lidingö! 🍀🏃
Solen sken och det var perfekt vandringstemperatur när vi vandrade en rundslinga på drygt 8 km på norra Lidingö. Vi ägnade lite extra tid åt att prata om allemansrätten och diskutera vilka rättigheter, men också skyldigheter, den innehåller. En del av vandringen gick vi under tystnad för att ta in naturen runt omkring oss och lyssna på allt fågelkvitter. Vi fick även lyssna på och känna av en och annan mygga också, men det hör ju sommaren till… 🌳
Mot slutet av vandringen hade vi en längre rast för att grilla. Det finns många fina iordningsställda grillplatser på Lidingö och vi valde den vid Hustegaholm. Vi hade lyxen att få hjälp med att fixa elden så den var redan tänd och hade fått en perfekt glöd lagom tills vi kom dit. Det låter som en klyscha men matsäck – och särskilt grillat – smakar extra gott utomhus! 🔥🌭
Karin och Ulla tackar medvandrarna - och grillmästare Carsten - för en trevlig, avkopplande och skön sommarkvällsvandring tillsammans. 💙

.

.

.

Vårvandring på Norra Djurgården den 18 april

Söndag den 18 april vandrade 13 glada Främjare i två grupper på Norra Djurgården. Vi samlades utanför Pressbyrån i Ropsten kl 10.00 och traskade mot Norra Djurgårdsstaden, tog bron över Husarviken och vandrade vidare norrut genom skogen upp mot Lappkärrsberget. Vi tog vår förmiddagsfika i solen bland fåglar, fjärilar och många vårblommor.  Tillbaka gick vägen förbi 4H-gården (men söta lamm och kalvar) och genom Lill-Jansskogen och Hjorthagen. Vi såg en massa vitsippor, svalört, vårlök, tussilago, blåsippor och tom gullvivor längs vägen. Solen sken och lunchen intogs även den i sol och lä. Vi var åter vid Ropsten efter ca 4 timmars skön vandring.

Ledarna Ulla, Bosse och Tina tackar alla deltagare för en fin vandring!

 

.

.

.

Vandring på sydöstra Lidingö 27 mars
Idag var det dags för vandring igen. 🏃 Den tredje för i år och glädjande nog med ett lika stort intresse som vanligt. 🍀
Denna gång blev det en rundvandring på knappt 1 mil på sydöstra Lidingö. Efter en gemensam samling i Brevik delade vi in oss i två mindre grupper (av coronaskäl). Båda grupperna gick samma sträcka fast med några minuters mellanrum. Vi gick omväxlande genom skogar, hagar, längs med kajer och även en hel del genom bebyggda områden i Gåshaga, Käppala och Brevik. Det sistnämnda är lite ovanligt för att vara oss, vi brukar ju för det mesta hålla till i skogen, men omväxling förnöjer. Vi gjorde några korta stopp under vandringen för att prata om vad vi såg och passerade samt uppdatera oss lite kring allemansrätten.
Vårsolen lyste på oss nästan hela tiden, förutom när det kom en kort och helt oväntad regnskur. Som tur var kom den precis när vi avslutat vår lunchpaus som vi hade på en helt magisk plats med wow-faktor och med utsikt över Stockholms inlopp. 💥
Bosse och Karin tackar de 13 medvandrarna för några trevliga timmar tillsammans ute i friska luften! 💙

.

.

.

Rapport FF vandring på Lidingö den 20 februari 2021

På dagen den 20 februari mötte 16 glada vandrare upp vid Lidingövallens entré, i ett något gråmulet, men ganska varmt, vinterväder.

Vi delade upp oss i två grupper om vardera 8 personer och gick ca en mil. Från Lidingövallen gick vi via kyrkan och Ekholmsnäs och Stockby mot Långängens gård. I en fin backe (med stenar och stockar där vi kunde sitta) intogs förmiddags-fikat. Vandringen fortsatte mot Breviksbadet och sedan gick vi längs med Kottlasjöns norra sida mot Trasthagen. Vid Finedals naturvårdsområde intogs lunchen med utsikt över sjön. Vi passerade sedan Skogstrollet och gick längs Stockbysjön tillbaka via Koltorps gärde mot Vallen. Några timmar ute i naturen med mestadels helt ok väder, det var tom så att vi skönjde solen bakom molnen vid några tillfällen. Solen i sinnet hade vi dock alla och var nöjda efter en härlig tur!
Bosse och Tina tackar alla deltagarna för en fin vandring.

2021 Vandring på Lidingö den 20 februari 2021 1.jpg

2021 Vandring på Lidingö den 20 februari 2021 2.jpg
2021 Vandring på Lidingö den 20 februari 2021 3.jpg
2021 Vandring på Lidingö den 20 februari 2021 4.jpg
.

.

.

Lilla Vikingarännet 2021
Lilla Vikingarännet blev ett lyckat evenemang i helgen i strålande solsken. Sammanlagt 161 barn i olika åldrar genomförde loppet.
Den plogade banan är verkligen fin i år, bred och väl plogad av flitiga skridskoledare. Tack alla som deltog!
 

.

.

.

Vintervandring på  Lidingö 23 januari

Årets första vandring ägde rum på ett helt fantastiskt fint och soligt Lidingö. ☉🏃Vi startade vid Larsbergs brygga och gick utmed Lilla Värtan till Mölna där vi svängde in mot Kottlasjöns tallskogar. Efter ett halvt varv runt sjön, mestadels på små skogsstigar, stannade vi i en solig slänt och hade lunchpaus med sjöutsikt (och med ett coronasäkert avstånd mellan deltagarna). Sedan fortsatte vi en bit till längs med Kottlasjön innan vi svängde av inåt ön och fortsatte mot dagens slutmål som blev Aga station. Totalt blev det knappt 1 mil.

Vi hade hoppats att få se strömstaren vid Mölna, men vi fick nöja oss med att se blåmes och höra korpen. Vi funderade länge på vad statyn föreställer vid Mölna. Är det någon som vet något om den (mittenbilden längst ner) så får ni gärna skriva i kommentarsfältet nedan.
 
Ulla och Karin tackar medvandrarna för några väldigt sköna timmar tillsammans ute i naturen.

.

.

.

Rapport från en Decembervandring runt Brunnsviken, lördagen 5 december 2020

Denna gång vandrade vi moturs med början vid Stockholms universitet i Frescati. Vi samlades vid tunnelbanestation Universitetet och var 13 glada vandrare. Pga rådande Covid-restriktioner gick vi i två grupper med start 9.30. Vädret var milt för årstiden (runt 8 grader), gråmulet men ingen nederbörd, ett skönt vandringsväder.
Större delen av vandringen gick på lättgångna parkvägar längs Brunnsvikens glittrande vatten. Vi passerade Bergianska trädgården, Ålkistan, Frösundavik, Haga slott och Hagaparken, Stallmästargården och Carl Eldhs ateljé.

Vid första pausen på förmiddagen bjöds på glögg, pepparkakor och skumtomtar, ett uppskattat inslag. Vi passerade många historiska byggnader och kungliga gårdar, paviljonger och slott.
Den totala vandringssträckan var ca 14 km. Turen tog ca 4 timmar inklusive pauser och vi utnyttjade dagsljuset maximalt.

Vandringsledarna Tina och Bosse tackar alla deltagare för ännu en härlig vandringsdag och på återseende! Vi passar på att önska er alla en fin adventstid, en God Jul och ett Gott nytt Vandringsår 2021.

2020 Decembervandring runt Brunnsviken 5 december 1.jpg