Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

Vårvandring på Kungliga Djurgården den 27 april 2024

Väl rustade samlades vi totalt nio personer, till en början i regn, vid Borgen på Ladugårdsgärde. Vi som var där representerade hela Stockholmområdet vilket var mycket trevligt. Efter ca en timme slutade det regna, temperaturen steg och det blev ett perfekt vandringsväder. Efter Borgen och historien om Gärdet så vandrade vi österut mot Kaknäs, passerade Djurkyrkogården och drack förmiddagskaffe vid Hundudden. Efter fikat gick vi vidare mot Isbladskärret efter att ha passerat Kruthuset och Lilla Sjötullsbron. Vid Isbladskärret stannade vi för att titta på hägern och deras fina bon i träden runt om kärret. Tydligen häckar ca 50 par där som mest. Vi vandrade vidare utmed Djurgårdsbrunnskanalen och in på Kärleksstigen, tillägnad Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Vår lunch intog vi efter en liten skogspromenad, i närheten av Manillaskolan. Därefter vandrade vi vidare mot Rosendal, slottet, porfyrvasen och tittade på prinsessan Estelles kulturpark med i dagsläget tre uppförda skulpturer (en fjärde av konstnärinnan Charlotte Gyllenhammar är på G). Slutligen gick vi över Folke Bernadotte-bron och tittade på alla fina byster och minnesmärken över svenska personer/grupper som gjort betydande insatser för oss andra, ute i världen. Vi avslutade den fina och intressanta vandringen och tackade varandra vid Sjöhistoriska museet. Vandringsledare denna dag var Nina och Tina
 
 

.

.

.

Vandring på Roslagsleden från Rösjöns camping i Sollentuna till Karby i Täby den 14/4 -24.

Vi var ett gäng på 11 st deltagare och 2 st ledare som gav oss ut på 1 mils vandring efter Roslagsleden.

Vi följde den västra sidan av Rösjön upp mot sjön Fjäturen.

Vi gick igenom trollska skogar, vackra ängsmarker och sjöar.

Under vandringen på en av de gamla vikingavägarna såg vi 2 st runstenar. Vi såg också några gravfält från vikingatiden.

Under vandringen passerade vi Hagby gård som är ett stall för hästar. Där står det 3 st runstenar i deras trädgård. Dom är ditflyttade från Litsby gårds gamla tomt på 1930- talet.

Vi passerade också Såstaholm som byggdes i början av 1900-talet och köptes av Svenska Teaterförbundet år 1918. Det kallades Höstsol och användes i 60 år som ett boende för pensionärer som hade jobbat inom Teatern och scenkonstnärer. I 60 år bodde det sammanlagt 250 personer där innan det stängdes år 1981.

Vi avslutade vandringen vid Karby gård.

Tyvärr hade vi en del regn under vandringen så det var ganska lerigt och blött på stigar och över fält men vi höll humöret uppe ändå!

Tack för en trevlig vandring önskar ledarna
Caroline och Nina.

imageqv26u.png

imagecfqu8.png

.

.

.

Vintervandring 20 januari 2024

Friluftsfrämjandet Lidingö lokalavdelning ledare: Inger och Ulla

Fullbokat och med många i kö, slutade i sju entusiastiska deltagare utöver oss två ledare. Sjukdom, kyla eller IT-strul kan ha påverkat antalet deltagare.

Det var isande kallt med mycket snö när vi startade i Liljeholmen. Vi gick via sjön Trekanten till Vinterviken. Historien om Nobel, dynamiten, spränggropar och olyckor varvades med vandrarnas egna erfarenheter. Vi fikade ståendes pga kylan. Vid Örnsberg träffade vi flera vinterbadare.

Vi passerade Eolshäll som från 1897 var Sveriges första behandlingshem för alkoholister. 1920 blev det ett hem för vanartiga gossar.

Vi gick upp till Klubbensborg och sen vidare till Bellmanskällan där Bellman skrev Vila vid denna källa.

Turen fortsatte på Petterbergsvägen i Mälarhöjden med sina fina villor. På Konditori Lyran åt vi lunch och tittade på utsikten från det fina tornet. I den spektakulära villan byggd i Schweizerstil 1867 höll kultureliten till vid förra sekelskiftet.

På håll såg vi Kungshatt och vi berättade historien om hur ön fått sitt namn. Här kunde vi skymta solen lite grann.

Innan vi vek av upp mot T-banan hann vi passera Mälarhöjdsbadet och Sätrastrandsbadet.

Vi skulle ha kommit förbi Skärholmens gård men vi tittade lite fel på kartan och tiden började bli knapp så vi avslutade turen vid Sätra C.

.

.

.

Vandring i Erstaviks naturvårdsområde den 30/9 2023

Vi var 8 st deltagare och 2 st ledare som gav oss ut efter den gröna leden i Erstaviksskogen. Vi tog oss fram på stigar med mycket rötter in i skogen och upp på berghällar förbi vackra insjöar med näckrosor och klart vatten. Vi genade en grusväg mellan den gröna leden och in på den blå leden som ledde oss tillbaka till våran utgångspunkt Erstaviksbadets parkering. På slutet av våran vandring så gjorde vi en avstickare ner till Erstaviksbadet och njöt en stund i sanden med utsikt över Erstaviken.

Vi hade en härlig vandring tyckte deltagarna och ledarna Caroline och Ulla.

imageslgf.png

blobid0.jpg

Vandring i Erstaviks naturvårdsområde 2023-09-30 3.jpg

blobid1.jpg

.

.

.

Vandring i Rydbo 20 augusti

Vi var 12 pigga personer som gav oss ut på en rundvandring från Kulla Vägskäl. 
Vi njöt av skogens tystnad längs Blå Leden några kilometer, kom ut i det öppna landskapet runt Rydbo kyrka och kunde fika med fin utsikt.
Vi passerade Rydbohovs slott och fick repetera våra historiska kunskaper. "Engelska Parken" tillhör slottet och är ett vackert naturområde. Vidare längs vattnet och så blev det lunch vid strandkanten där vi fyllde på energi så det gick fint att avsluta 10 km-rundan. 
 
En skön augusti vandring med trevliga deltagare tyckte - 
Ulla och Caroline
 
imagesc3xe.png
 
2023-08-20 Vandring i Rydbo 2 IMG_2947.png
.
.
.