Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

FF vandring i Tyresö

Torsdagen den 22 september hade vi en fin vandring i Tyresö med Friluftsfrämjandet Lidingös Lokalavdelning.

Vi var 12 vandrare som njöt av det vackra vädret under dagen och gick leden “Vattnets kraft” 9 km runt Albysjön, med fikapaus och lunchpaus och diverse kortare stopp.

Vandringen gick delvis längs med Pilgrimsleden och delar gick vi också på Sörmlandsleden. Vi passerade Prinsvillan (prins Eugens sommarhus), Uddfors, Nyfors och Alby fritidsområde.

En fin vandringsdag och ledarna tackar alla deltagare för denna vandring då vi också pratade om Allemansrätten (det är ju denna vecka Allemansrättens vecka).

Tina och Ulla

 

Bilder kommer!

.

.

.

Försommarvandring med övernattning i tält 11-12 juni 
 
Vi var ett härligt gäng som vandrade längs Sörmlandsleden med tält. Vandringen startade i Mölnbo etapp 13:1, en ganska kuperad sträcka som gick omväxlande i skog och längs sjöar. Vi tog in försommarens flora och fåglar. Härlig tältplats invid Trönsjön med sol och bad... sommaren är här! Vi hittade vargspillning och på kvällen hörde vi möjligt vargyl. Vandringen avslutades i Järna. Alla hade fjällvandringar i sommar inplanerade så det var roligt att inspireras av utrustningstips och vandringsmål. Bra uppvärmning inför sommarfjällen.
 
2022 Sörmlandsleden med tält 1.jpg
 
2022 Sörmlandsleden med tält 2.jpg
 
2022 Sörmlandsleden med tält 3.jpg
2022 Sörmlandsleden med tält 4.jpg
 
.
.
.
Vårvandring vid Nynäshamn 23 april
 
Vi var 16 glada vandrare som samlades en lördagsmorgon på Stockholms City för att ta pendeln till Nynäshamn. Väl framme och efter en stunds promenad stannade vi för medhavd förmiddagsfika och vandrade sen vidare söderut. Några av oss gick till en fin utsiktspunkt vid Bergholmen och en del av gruppen gick då vidare norrut. Då vi senare stannade för en lite längre paus passade några av oss på att ta ett dopp i havet och luncha vid Knappelskär och större delen av gruppen stannade vid Lövhagens kaffeservering där det erbjöds våfflor och annan lunchmat.
 
2022 Vårvandring vid Nynäshamn 23 april 2022 1.jpg
 
Därifrån hade vi ca 5 km till Nynäshamns station och pendeltåg. Dagen bjöd på växlande vårväder, fåglar och fina vårblomster samt mycket frisk skärgårdsluft. Många av oss fick uppleva en ny del av östra kustens vackra skärgård. FF Lidingö var extra glada för att vi på vandringen hade med oss flera presumtiva blivande vandringsledare! Vi var åter i storstaden framåt eftermiddagen.
 
Vandringsledarna tackar alla deltagarna för sin medverkan till en fin och trevlig vårvandring!
 
Bosse och Tina
 
2022 Vårvandring vid Nynäshamn 23 april 2022 3.jpg
2022 Vårvandring vid Nynäshamn 23 april 2022 6.jpg
.
.
.
Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022
 
Vi samlades på Vålådalens fjällstation lördagen den 26 mars. Många av oss hade kommit med nattåg från Stockholm (och andra orter) och senare buss från Undersåker till Vålådalen. Christian mötte upp på fjällstationen och efter en kort presentation åt vi en frukost.
Vid pass 12 åkte vi iväg på skidor mot Stensdalen. Det var inte helt lätt skidåkning då spåren tidvis var lite isiga i synnerhet mot slutet då vi lämnat den trygga barrskogen. Efter pauser och ett antal timmar var vi framme i den charmiga Stensdalen, där det visade sig att vi skulle stanna lite längre än tänkt. Här blev vi nämligen inblåsta då vädret inte var lämpligt att ge sig iväg på längre turer. De dagar vi var fast var några av oss ute på kortare turer i blåst och snö. Vi fick träna att sätta upp vindsäckar och gräva nödbivacker. Ibland tog vinden i så några av oss ramlade i blåsten.
Dagen efter var det fortfarande inte möjligt att ge sig av – vi var några som gjorde ett jympapass, andra tog det lugnt och några tog en kortare tur i snö och blåst för att känna av hur det känns. Samtliga tog sitt ansvar och högg ved, hämtade vatten, fixade maten och bidrog på olika sätt.
På tisdag morgon sken solen och vädret och föret var gynnsamt. Det var en bra dag att gå upp till Gåsenstugan. Svag vind och rätt kallt var det men soligt. Lite isigt här och var fortfarande. Stugvärdarna i Gåsen hade just tillträtt dagen innan och haft fullt sjå med att skotta fram ingångarna till de olika husen efter blåsten och det ymniga snöfallet. Dock hade de inte hunnit med att skotta fram toaletterna som hör till vår stuga. Inte så kul tyckte vi att behöva vandra iväg ett par hundra meter till den andra stugans toaletter. Men vad göra? Jo, det visste två av våra tjejer som omgående gav sig ut med spadar i högsta hugg och det dröjde inte många minuter förrän där var skottat. Tack för det!
Nu blev det ju tre nätter i Stensdalen så vi nöjde oss med en natt i Gåsen och gick vidare på onsdagen till Sylarna. Nedför fjället Gåsen var det isigt och besvärligt. Vi lunchade när vi kommit ner nästan till Gåsån och just då tittade solen fram. Det gjorde den vid ytterligare några tillfällen under dagen men huvudsakligen var det molnigt. För att undvika sluttningar med hårt före höll vi en låg höjd och rundade Västra Endalshöjden, som leden går över på högre höjd. Föret var för det mesta bra den väg vi tog. Men det var skönt att komma fram till Sylstationen.
Dagen därpå, torsdagen, tog vi oss på en fin skidtur in i Tempeldalen. Tina och några till tog sig fram till norska gränsen och lunchade där. Christian och övriga nöjde sig med att stanna c:a 50 meter därifrån. Borta bra men hemma bäst, tänkte vi som avstod från Norge-besöket. Vädret var fantastiskt och vi kunde njuta av fin skidåkning. Det låg en hel del snö på branterna så med tanke på lavinfaran höll vi oss på avstånd därifrån. Men det hindrade inte ett gäng unga entusiaster att slänga sig utför berget med randonne-skidor. Var de helt obekymrade om lavinfaran eller kanske hade de kunskaper om de lokala förhållandena? Vi hoppas det sistnämnda.
Inför lördagen fick vi återigen ändra våra planer. Vi kunde pga vädret inte ta oss till Blåhammaren på lördagen (alltför mycket vind) och det gick inte att ändra vår bokning till fredagen. Beslut togs att ta oss till Storulvån för att vi inte skulle fastna återigen på en fjällstation/stuga. Alla utom två bestämde sig för att boka om biljetter och åka hem ett dygn tidigare. Det har sina fördelar att komma hem på söndag morgon istället för måndag morgon, och vi hade ju ändå varit ute i ganska länge nu. Vi fick en fin nedfart i sol och fint före från Sylarna till Storulvån. Väl där bjöds vi på en god 3-rättersmeny innan vi fick sova i det gamla Storulvåns station. Mycket trevligt tyckte alla.
Lördagen tog vi en förmiddagstur längs Storulvån och de som ville fick testa på att spåra i den stundtals mycket djupa snön. Åter på stationen vid 12, hade vi tänkt ta det lugnt och invänta buss som skulle ta oss till Duved därifrån nattåget avgick. Men vägen var pga snödrev avstängd. Nya planer – vi som skulle hem fick skida till vägbommen för att gå på buss och sedan tåg som tog oss vidare hem.
Många intryck att smälta för oss alla. Men ledarna tackar alla deltagare för er insats på de olika stugorna/stationerna (gott humör, vedklyvning, vattenhämtning, allmänt fixande!) Utan deltagare blir det ingenting och vi har alla fått ett minne att vårda och komma ihåg. Vädret rår vi inte på – vi människor måste inse att här måste vi acceptera fakta och utgå från det som naturen bestämmer.
Christian och Tina
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 1.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 2.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 3.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 4.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 5.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 6.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 7.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 8.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 9.jpg
 
 
 .
.
.
Vandring på Tranholmen och i Djursholm 3 mars 2022
 
Vi samlades i Ropsten och tog Waxholmsbåten till Tranholmen. På med broddarna och ut på gångvägarna på Tranholmen. Vi rundade södra udden och sen tvärs över ön till flytbron över till Stocksund. Charmigt med alla små stugor och fina nybyggda hus. Finns väl inte två hus som är lika här!
Fikapaus i solen, broddar av och vandring längs med vattnet i Stocksund, Djursholm och Näsby Park. Här var husen pampigare, både nya och gamla med intressant arkitektur.
Lunchpaus i Germaniaparken - sol och lä - vi njöt! Broddar på och sista biten gick i skogen innan vi var framme i Näsby. Ca 11 km med frisk luft, sol och i goda vänners lag - batterierna laddade!
 
.
.
.
Vandring på Djurgården, 15 januari 2022
 
13 glada deltagare anslöt till startplatsen på Gärdet en något blåsig lördagsförmiddag. Solen sken och under dagen var blåsten inte ett problem, däremot hade vi stundtals lite isiga stigar då vi tog oss fram. Med broddar, stavar och ett glatt humör var det dock inga problem. Vi fick en vacker vandring med mycket natur och en del kultur på småstigar vid Kaknäs och på östra Djurgården.
 
Vandringssträckan var ca 11 km och vi var ute i ca 5 timmar. Vi gick förbi Kruthuset där förmiddagspausen avnjöts, längs Djurgårdsbrunnskanalen och till Isbladskärret. Victoria och Daniels kärleksstig hade många inte gått och lunchen intogs på stubbar vid Rosendahls trädgårdar. Förbi Estelles kulturpark, Folke Bernadotte-bron och Restare (statyn som högtidliggör veteraner som arbetat för freden). Så var vi åter på Gärdet och avslutade turen.
 
Karin och Tina tackar alla deltagare för en fin lördagsvandring i solen på Djurgården och önskar er välkomna tillbaka på fler vandringar med Lidingö LA.

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 1.jpg

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 2.jpg

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 3.jpg

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 4.jpg

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 5.jpg

.

.

.

FF-skärgårdsvandring på Svartsö, 13-14 november 2021

Vi var 14 personer som tog Waxholmsbåten ut till Svartsö Norra brygga lördagen den 13 november kl 9.00, från Gåshaga brygga (några anslöt från stan),   där vi börjar med en kort vandring i Svartsö by.  Vi intog medhavd lunchmatsäck på Svartsö hotell/vandrarahems terrass innan vi vandrade ca 6-7 km på västra och södra Svartsö. Några av oss tog ett dopp innan vi gemensamt intog en god middag (fisksoppa med aioli och äppelpaj med vaniljsås från Bistro Sågen). Vi hade bra väder, varmt för årstiden och lite sol. Thomas (en av våra deltagare) berättade flera intressanta historier från skärgårdsön som var uppskattat av alla.

Vi tog efter maten en kvällsvandring då månen hjälpte oss hitta vägen och vi såg många stjärnor!

På söndagen fick vi en god frukostkorg innan vi checkade ut och vandrade till en ny båtbrygga. Vi passerade Svartsö skola och Krogen innan vi intog en god lunchmatsäck på bryggan i sol! Båten tog oss tillbaka till Gåshaga brygga (alternativt stan) igen och alla var nöjda med vandringshelgen.

Vi tackar alla deltagare för en fin tur och önskar er välkomna tillbaka till FF Lidingös vandringar!

 

 

.

.

.

Tuff skogsvandring på Lovön, lördagen den 16 oktober, 2021.

Vi var 10 Friluftsfrämjare som träffades på Drottningholm tidigt en lördagsmorgon en solig höstdag i oktober. Planen var en tuff höstvandring runt större delen av Lovön. Vi följde i huvudsak vandringsleden ”Lovön Runt”. Vandringen gick i bra tempo och vi gick genom ett kuperat landskap, bitvis på svårframkomliga stigar bland stenar och rötter. Vandringen var lång, ca 18 km, så vi var bort större delen av dagen.

Solen var vår följeslagare hela tiden och våra raster (tre stycken) hade vi med härlig sjöutsikt.
Ledarna, Bosse, Ulla och Tina tackar alla deltagare för en härlig vandring i vacker och omväxlande natur.

.

.

.

Spännande vandring i Nyckelviken 2 oktober
Idag hade vi en fantastiskt fin höstvandring i Nyckelvikens naturreservat i Nacka.🌲 🏃 🌳 🌞
De flesta av oss tog pendelbåten till Nacka strand där vår vandring började. Vi gick sedan ca 10 km i omväxlande terräng med raviner, härliga utsiktspunkter och gömda stränder. Bitvis var det rejält brant men fina ledstänger hjälpte oss där det behövdes som mest. Under vår vandring passerade vi bl a Nyckelvikens herrgård med anor från medeltiden, var uppe på Kulberget med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp och gick i den djupa ravinen Helveteshålet vid Fredriksvik.
Ulla och Karin tackar medvandrarna för en riktigt härligt tur i naturen! 💙
2021 Spännande vandring i Nyckelviken.jpg