Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

NYCKELVIKENS NATURRESERVAT 

Vandring med Friluftsfrämjandet Lidingö 240922

11 vandrare med två ledare möttes vid Nacka strand för vandring mot Nyckelvikens naturreservat. Vi studerade ”Gud Fader på himmelsbågen” av Milles innan vi startade.

 

image85d3t.png

 

Vi passerade Bergs oljehamn, som är Stockholms enda oljedepå, precis innan vi kom in reservatet. Där passerade vi Rosendalsravinen i vacker lövskog med bl.a. ek och lind.

Vi passerade flera små stränder innan vi kom till Lilla Nyckelviken. Där har både Bellman, Jenny Lind och Johan Tobias Sergel varit besökare.

 

imageapty.png

 

På Kulberget med milsvid utsikt över Stockholm stannade vi för en första rast och solen sken.

Vi hittade spår av jättegrytor.

Vid Nyckelvikens Herrgård (Stora Nyckelviken) tittade vi på vackra byggnader och den fina trädgården.

 

image232v.png

 

Vid Vrakberget såg vi rester av gamla vrak och var det en säl eller dykare vi såg?

Branta partier passerade vi innan vi kom till Fredriksvik med två underbara hus vid vattnet. 

 

image15o38.png

 

imageih94i.png

 

Sen gick vi vidare genom ravinen Helveteshålan med branta klippväggar. Där växer många ovanliga mossor.

 

En lite raskare vandring genom vanlig skog innan vi kom till Långängarna där vi åt lunch sittandes på uråldriga ekstammar och betraktade fåren och alla människor som var ute.

 

imagexse4k.png

 

Vi kom åter till Nacka Strand genom ett bostadsområde.

Med ”Ängel över Nacka Sten” i ryggen gick vi den långa trappan ned mot bryggan för båtfärd hem. 

Dagens vandringsledare Ulla & Inger

 

image87zu.png

 

 

 .

.

.

Kulturvandring på Lidingö den 14/9-24. På Vandringens dag.

Vi började våran vandring vid Lidingö kyrka. Det var 18 st glada vandrare och 2 st ledare som vandrade ca 7 km ut efter kyrkviken till Elfviks gård.

Caroline berättade om olika hus och gårdar efter vägen. Vi vandrade förbi Rudboda gård, Hustegaholm, Västra Yttringe, Östra Yttringe och flera av kursgårdarna ute på Elfvik.

Vi såg vattenbufflar, får och hästar i hagarna ute på Elfvikslandet.

Solen sken på oss och det var lagom varmt väder.

Tack för en trevlig vandring önskar vandringslederna Caroline och Nina.

20240914_141112.jpg

20240910_104719.jpg

20240910_110945.jpg

blobid0.jpg

IMG_4433.jpg

IMG_4436.jpg

IMG_4445.jpg

 

.

.

.

Vårvandring på Kungliga Djurgården den 27 april 2024

Väl rustade samlades vi totalt nio personer, till en början i regn, vid Borgen på Ladugårdsgärde. Vi som var där representerade hela Stockholmområdet vilket var mycket trevligt. Efter ca en timme slutade det regna, temperaturen steg och det blev ett perfekt vandringsväder. Efter Borgen och historien om Gärdet så vandrade vi österut mot Kaknäs, passerade Djurkyrkogården och drack förmiddagskaffe vid Hundudden. Efter fikat gick vi vidare mot Isbladskärret efter att ha passerat Kruthuset och Lilla Sjötullsbron. Vid Isbladskärret stannade vi för att titta på hägern och deras fina bon i träden runt om kärret. Tydligen häckar ca 50 par där som mest. Vi vandrade vidare utmed Djurgårdsbrunnskanalen och in på Kärleksstigen, tillägnad Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Vår lunch intog vi efter en liten skogspromenad, i närheten av Manillaskolan. Därefter vandrade vi vidare mot Rosendal, slottet, porfyrvasen och tittade på prinsessan Estelles kulturpark med i dagsläget tre uppförda skulpturer (en fjärde av konstnärinnan Charlotte Gyllenhammar är på G). Slutligen gick vi över Folke Bernadotte-bron och tittade på alla fina byster och minnesmärken över svenska personer/grupper som gjort betydande insatser för oss andra, ute i världen. Vi avslutade den fina och intressanta vandringen och tackade varandra vid Sjöhistoriska museet. Vandringsledare denna dag var Nina och Tina
 
 

.

.

.

Vandring på Roslagsleden från Rösjöns camping i Sollentuna till Karby i Täby den 14/4 -24.

Vi var ett gäng på 11 st deltagare och 2 st ledare som gav oss ut på 1 mils vandring efter Roslagsleden.

Vi följde den västra sidan av Rösjön upp mot sjön Fjäturen.

Vi gick igenom trollska skogar, vackra ängsmarker och sjöar.

Under vandringen på en av de gamla vikingavägarna såg vi 2 st runstenar. Vi såg också några gravfält från vikingatiden.

Under vandringen passerade vi Hagby gård som är ett stall för hästar. Där står det 3 st runstenar i deras trädgård. Dom är ditflyttade från Litsby gårds gamla tomt på 1930- talet.

Vi passerade också Såstaholm som byggdes i början av 1900-talet och köptes av Svenska Teaterförbundet år 1918. Det kallades Höstsol och användes i 60 år som ett boende för pensionärer som hade jobbat inom Teatern och scenkonstnärer. I 60 år bodde det sammanlagt 250 personer där innan det stängdes år 1981.

Vi avslutade vandringen vid Karby gård.

Tyvärr hade vi en del regn under vandringen så det var ganska lerigt och blött på stigar och över fält men vi höll humöret uppe ändå!

Tack för en trevlig vandring önskar ledarna
Caroline och Nina.

imageqv26u.png

imagecfqu8.png

.

.

.

Vintervandring 20 januari 2024

Friluftsfrämjandet Lidingö lokalavdelning ledare: Inger och Ulla

Fullbokat och med många i kö, slutade i sju entusiastiska deltagare utöver oss två ledare. Sjukdom, kyla eller IT-strul kan ha påverkat antalet deltagare.

Det var isande kallt med mycket snö när vi startade i Liljeholmen. Vi gick via sjön Trekanten till Vinterviken. Historien om Nobel, dynamiten, spränggropar och olyckor varvades med vandrarnas egna erfarenheter. Vi fikade ståendes pga kylan. Vid Örnsberg träffade vi flera vinterbadare.

Vi passerade Eolshäll som från 1897 var Sveriges första behandlingshem för alkoholister. 1920 blev det ett hem för vanartiga gossar.

Vi gick upp till Klubbensborg och sen vidare till Bellmanskällan där Bellman skrev Vila vid denna källa.

Turen fortsatte på Petterbergsvägen i Mälarhöjden med sina fina villor. På Konditori Lyran åt vi lunch och tittade på utsikten från det fina tornet. I den spektakulära villan byggd i Schweizerstil 1867 höll kultureliten till vid förra sekelskiftet.

På håll såg vi Kungshatt och vi berättade historien om hur ön fått sitt namn. Här kunde vi skymta solen lite grann.

Innan vi vek av upp mot T-banan hann vi passera Mälarhöjdsbadet och Sätrastrandsbadet.

Vi skulle ha kommit förbi Skärholmens gård men vi tittade lite fel på kartan och tiden började bli knapp så vi avslutade turen vid Sätra C.

.

.

.