Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

Vandring på Norra Djurgården den 1 december 2018

11 glada vandrare gick på Norra Djurgården och i den Kungliga Nationalstadsparken under några timmar i lite höstigt väder. Lite lätt regn, vilket inte dämpade humöret hos de som var med. Vi startade i Ropsten och gick genom Norra Djurgårdsstaden, förbi Fisksjöängsladan och längs med Husarviken. Gruppen serverades lite varm glögg o pepparkakor innan färden fortsatte mot Lappkärrsberget och Lappkärret där vi intog lunchen. Vi passerade 4H-gården (Huvud, Hand, Hjärta och Hälsa) med alla djur, Stora Skuggans Värdshus och kom fram till Karl XI:s fiskarstuga. Vid Hjorthagen avslutades turen efter ca 7 km vandring.

Vandringsledare Tina Lalander och Bosse Forsberg

Denna länk visar hur vi gick:

https://my.viewranger.com/track/details/OTE4OTY5NA==

 

.
.
.
Hämta en rapport med bilder från vandringen 25 oktober: Tre sjöar runt genom att klicka här.
.
.
Hämta en rapport med bilder från Vandring i Tiveden 19-21 oktober genom att klicka här.
.
.
Vandring i Rosersberg 15 september
Lördagen den 15 september vandrade vi i Rosersberg. Vi gick längs med fina stigar inne i tät skog och bjöds på vackra vyer över öppna fält och Mälaren. Solen tittade fram lagom tills vår vandring började, så vi slapp ta fram regnkläderna. Det märktes dock i skogen att det regnat för oj så mycket svamp det fanns! De lite mer udda sorterna hittade vi på olika trädstammar. Vi stannade också till och tittade på Rosersbergs slott när vi gick utmed en del av Upplandsleden.
Karin och Per tackar medvandrarna och föreningen Skogstur och Friluftsfrämjandet Märsta-Sigtuna för en härlig vandringsdag. Ett särskilt tack också till Rosersbergs jaktlag som hjälpte till att öppna en vägbom så vi kunde ta oss fram med rullstol!
.
.
.
En tur Nybrokajen - Hammarby sjöstad - Saltsjö Duvnäs, lördag 1 september
För att en vandring ska bli lyckad ska man ha lite flyt. Och det hade vi 16 vandrare lördagen den 1 september. Först båtresan ombord på på MS Emelie från Nybroplan till Luma bryggan i Hammarby sjöstad. Alltid lika härligt att se Stockholm från sjösidan. Vår tur fortsatte när vi blev ilandsläppta trots att färdledaren slarvat bort sin färdbiljett. De hotfulla mörka molnen i väster förde inte med sig en enda droppe regn och vi fick en skön vandring längs Sickla kanal, Sickla sjö och Järla sjö, en sträcka som var okänd för de flesta. Vid Järla gård lunchade vi och tittade på den fina statyn av den otroligt vackra kullan Carin Ersdotter. Vandringen fortsatte genom fridfulla villakvarter i Lillängen och Storängen, över bron vid Kranglan, längs glittrande östra delen av Järla sjö till Saltsjö Duvnäs. Så småningom förde Saltsjöbanans blå tåg och SLs röda buss oss tillbaka till storstaden. Stort tack till alla medvandrare för en trevligt tur! Hoppas vi ses snart igen, hälsar Karin och Anders
.
.
.
Reseberättelse för Skånevandring på Kullahalvön, augusti 2018

Klockan 18 hade vi en välkomstmiddag på Örestrand restaurang då vi fick möjlighet att hälsa på alla 15 deltagare på vår Skånevandring. De flesta av deltagarna bodde på Lidingö eller hade någon anknytning till ön. Vi serverades en god middag och Stene Boldt som basade för Örestrands hotell i Strandbaden berättade om ställets historia.
Vi hade tre vandringsdagar och utgick varje dag med bussar från Strandbaden, busstrafiken var dock inte helt pålitlig och en dag fick Stene skjutsa hela gänget till Arild för att vi skulle kunna genomföra vår vandring utan alltför stor tidsförskjutning.

Första dagen mot Pålsjöbaden
Den första dagen bjöd på ett fantastiskt väder och vi vandrade från Domsten till Pålsjöbaden (i utkanten av Helsingborg). Sträckan var ca 10 km och vi pausade både för förmiddagsfika och lunch. Vissa tog chansen och besökte kallbadhuset i Pålsjöbaden.
Torsdag kväll besökte vi Kullabergs vingård och fick en guidning av Felix och Will runt vingården. Vi lärde oss en hel del om druvor och vinframställning. Guidningen avslutades med provsmakning av gårdens cider och viner (två vita och ett rosévin). Vi gick alla hem till Örestrand och fick en härlig avslutning på kvällen då solen gick ner vackert i havet.

Dag 2 passerades Flickorna Lundgren
Fredagen åkte vi till Arild och vandrade till Jonstorp. Denna vandring var ca 12 km lång. Fredagen bjöd på lite mer varierat väder och regnkläderna kom till användning men humöret var det inget fel på. På Skäret fick vi information av Ros-Mari (ordförande i Kullaledens vänner) som berättade om hur de arbetat för att få Kullaleden certifierad och mer om bygdens historia. Några i gruppen besökte caféet Flickorna på Skäret och hade turen att träffa en av systrarna som startat upp denna verksamhet.
Vandringen fortsatte mot Jonstorp och tre damer tog sig ett härligt dopp i havet då övriga fikade.

Dag 3 med Kullens fyr, grottor och glass
Lördagen var det dags att ta sig mot Kullens fyr. Vi tog bussen till Mölle och träffade där reportage-teamet Karin och Anders som följde oss hela dagen (de ska göra ett reportage om vår vandring för tidningen Friluftsliv). Vi hade väldig tur med vädret och fick en vacker vandring längs vattnet och klipporna mot Kullens fyr. Väl där lunchade vi och fick information om Naturum och Kullens fyr, av Lo-visa som arbetar där.
Här skildes gruppen åt och ett gäng traskade vidare mot Josefinelust där grott-Per väntade. Vi fick sedan en annorlunda upplevelse då vi var och besökte ett antal grottor av olika storlek och många gånger fick vi klättra på alla fyra och även ta oss in i grottorna. Den andra gruppen tog sig tillbaka till Mölle och avnjöt där kaffe och glass.
Lördagens vandring bjöd på någon skur regn men detta var inget som förtog något av upplevelserna. Regnet kom dock senare på kvällen då vi satt inne. Vi traskade ca 10-12 km även denna dag.
Åter på Örestrand väntade en avslutningsmiddag då vi kunde tacka varandra och berätta om hur vi upplevt Kullaberg.

Vi tror att de flesta i gruppen gärna kommer tillbaka till Kullaberg för här finns mycket att upptäcka och även återse. Vi fick ett smakprov av vad denna del av vårt vackra land kan erbjuda och alla vi 17, inklusive hunden Lovis, har fått minnen att återkomma till mörka novemberdagarna.
Tack säger vi som planerat och arrangerat resan!

Tina och Anders

.
.
.
Vandring i Erstaviks naturområde 26 maj
Under lördagen den 26 maj arrangerade lokalavdelningen en vandring tillsammans med föreningen Skogstur. Det var den fjärde i ordningen sedan samarbetet startade för drygt två år sedan. Denna vandring ägde rum i Erstaviks naturområde i Nacka. Vi bjöds på sol, försommarvärme, tyst skog, ljuva dofter från en gigatisk syrénbuske och vi såg också några hjortar i ett skogsbryn. Karin och Bosse tackar alla medvandrare och föreningen Skogstur för en trevlig dag ute i skogen!
.
.
.
Skogsvandring med lägereld på västra Lidingö 6 maj
Söndagen den 6 maj arrangerade vi en skogsvandring på västra Lidingö. Vi gick på småstigar i strålande sol och hade mysiga pauser med öppen eld. För att få fart på elden vid förmiddagskaffet behövde vi en mänsklig mur som höll borta vinden, medan lunchpausen ägde rum i lä inne i skogen vid vindskyddet Örnnästet. För att släcka elden användes en behändig vattensäck. Denna vandring var lite ovanlig inte bara för att vi gjorde upp eld två gånger, utan också för att nästan alla vandringsledare i lokalavdelningen var engagerade, vilket var uppskattat av både deltagarna och ledarna.
Karin, Per, Bosse, Siv, Magnus och Tina tackar medvandrarna för en trevlig dag i skogen!
.
.
.