Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

 
Vårvandring vid Nynäshamn 23 april
 
Vi var 16 glada vandrare som samlades en lördagsmorgon på Stockholms City för att ta pendeln till Nynäshamn. Väl framme och efter en stunds promenad stannade vi för medhavd förmiddagsfika och vandrade sen vidare söderut. Några av oss gick till en fin utsiktspunkt vid Bergholmen och en del av gruppen gick då vidare norrut. Då vi senare stannade för en lite längre paus passade några av oss på att ta ett dopp i havet och luncha vid Knappelskär och större delen av gruppen stannade vid Lövhagens kaffeservering där det erbjöds våfflor och annan lunchmat.
 
2022 Vårvandring vid Nynäshamn 23 april 2022 1.jpg
 
Därifrån hade vi ca 5 km till Nynäshamns station och pendeltåg. Dagen bjöd på växlande vårväder, fåglar och fina vårblomster samt mycket frisk skärgårdsluft. Många av oss fick uppleva en ny del av östra kustens vackra skärgård. FF Lidingö var extra glada för att vi på vandringen hade med oss flera presumtiva blivande vandringsledare! Vi var åter i storstaden framåt eftermiddagen.
 
Vandringsledarna tackar alla deltagarna för sin medverkan till en fin och trevlig vårvandring!
 
Bosse och Tina
 
2022 Vårvandring vid Nynäshamn 23 april 2022 3.jpg
2022 Vårvandring vid Nynäshamn 23 april 2022 6.jpg
.
.
.
Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022
 
Vi samlades på Vålådalens fjällstation lördagen den 26 mars. Många av oss hade kommit med nattåg från Stockholm (och andra orter) och senare buss från Undersåker till Vålådalen. Christian mötte upp på fjällstationen och efter en kort presentation åt vi en frukost.
Vid pass 12 åkte vi iväg på skidor mot Stensdalen. Det var inte helt lätt skidåkning då spåren tidvis var lite isiga i synnerhet mot slutet då vi lämnat den trygga barrskogen. Efter pauser och ett antal timmar var vi framme i den charmiga Stensdalen, där det visade sig att vi skulle stanna lite längre än tänkt. Här blev vi nämligen inblåsta då vädret inte var lämpligt att ge sig iväg på längre turer. De dagar vi var fast var några av oss ute på kortare turer i blåst och snö. Vi fick träna att sätta upp vindsäckar och gräva nödbivacker. Ibland tog vinden i så några av oss ramlade i blåsten.
Dagen efter var det fortfarande inte möjligt att ge sig av – vi var några som gjorde ett jympapass, andra tog det lugnt och några tog en kortare tur i snö och blåst för att känna av hur det känns. Samtliga tog sitt ansvar och högg ved, hämtade vatten, fixade maten och bidrog på olika sätt.
På tisdag morgon sken solen och vädret och föret var gynnsamt. Det var en bra dag att gå upp till Gåsenstugan. Svag vind och rätt kallt var det men soligt. Lite isigt här och var fortfarande. Stugvärdarna i Gåsen hade just tillträtt dagen innan och haft fullt sjå med att skotta fram ingångarna till de olika husen efter blåsten och det ymniga snöfallet. Dock hade de inte hunnit med att skotta fram toaletterna som hör till vår stuga. Inte så kul tyckte vi att behöva vandra iväg ett par hundra meter till den andra stugans toaletter. Men vad göra? Jo, det visste två av våra tjejer som omgående gav sig ut med spadar i högsta hugg och det dröjde inte många minuter förrän där var skottat. Tack för det!
Nu blev det ju tre nätter i Stensdalen så vi nöjde oss med en natt i Gåsen och gick vidare på onsdagen till Sylarna. Nedför fjället Gåsen var det isigt och besvärligt. Vi lunchade när vi kommit ner nästan till Gåsån och just då tittade solen fram. Det gjorde den vid ytterligare några tillfällen under dagen men huvudsakligen var det molnigt. För att undvika sluttningar med hårt före höll vi en låg höjd och rundade Västra Endalshöjden, som leden går över på högre höjd. Föret var för det mesta bra den väg vi tog. Men det var skönt att komma fram till Sylstationen.
Dagen därpå, torsdagen, tog vi oss på en fin skidtur in i Tempeldalen. Tina och några till tog sig fram till norska gränsen och lunchade där. Christian och övriga nöjde sig med att stanna c:a 50 meter därifrån. Borta bra men hemma bäst, tänkte vi som avstod från Norge-besöket. Vädret var fantastiskt och vi kunde njuta av fin skidåkning. Det låg en hel del snö på branterna så med tanke på lavinfaran höll vi oss på avstånd därifrån. Men det hindrade inte ett gäng unga entusiaster att slänga sig utför berget med randonne-skidor. Var de helt obekymrade om lavinfaran eller kanske hade de kunskaper om de lokala förhållandena? Vi hoppas det sistnämnda.
Inför lördagen fick vi återigen ändra våra planer. Vi kunde pga vädret inte ta oss till Blåhammaren på lördagen (alltför mycket vind) och det gick inte att ändra vår bokning till fredagen. Beslut togs att ta oss till Storulvån för att vi inte skulle fastna återigen på en fjällstation/stuga. Alla utom två bestämde sig för att boka om biljetter och åka hem ett dygn tidigare. Det har sina fördelar att komma hem på söndag morgon istället för måndag morgon, och vi hade ju ändå varit ute i ganska länge nu. Vi fick en fin nedfart i sol och fint före från Sylarna till Storulvån. Väl där bjöds vi på en god 3-rättersmeny innan vi fick sova i det gamla Storulvåns station. Mycket trevligt tyckte alla.
Lördagen tog vi en förmiddagstur längs Storulvån och de som ville fick testa på att spåra i den stundtals mycket djupa snön. Åter på stationen vid 12, hade vi tänkt ta det lugnt och invänta buss som skulle ta oss till Duved därifrån nattåget avgick. Men vägen var pga snödrev avstängd. Nya planer – vi som skulle hem fick skida till vägbommen för att gå på buss och sedan tåg som tog oss vidare hem.
Många intryck att smälta för oss alla. Men ledarna tackar alla deltagare för er insats på de olika stugorna/stationerna (gott humör, vedklyvning, vattenhämtning, allmänt fixande!) Utan deltagare blir det ingenting och vi har alla fått ett minne att vårda och komma ihåg. Vädret rår vi inte på – vi människor måste inse att här måste vi acceptera fakta och utgå från det som naturen bestämmer.
Christian och Tina
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 1.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 2.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 3.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 4.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 5.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 6.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 7.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 8.jpg
 
2022 Jämtlandstur på skidor, mars-april 2022 9.jpg
 
 
 .
.
.
Vandring på Tranholmen och i Djursholm 3 mars 2022
 
Vi samlades i Ropsten och tog Waxholmsbåten till Tranholmen. På med broddarna och ut på gångvägarna på Tranholmen. Vi rundade södra udden och sen tvärs över ön till flytbron över till Stocksund. Charmigt med alla små stugor och fina nybyggda hus. Finns väl inte två hus som är lika här!
Fikapaus i solen, broddar av och vandring längs med vattnet i Stocksund, Djursholm och Näsby Park. Här var husen pampigare, både nya och gamla med intressant arkitektur.
Lunchpaus i Germaniaparken - sol och lä - vi njöt! Broddar på och sista biten gick i skogen innan vi var framme i Näsby. Ca 11 km med frisk luft, sol och i goda vänners lag - batterierna laddade!
 
.
.
.
Vandring på Djurgården, 15 januari 2022
 
13 glada deltagare anslöt till startplatsen på Gärdet en något blåsig lördagsförmiddag. Solen sken och under dagen var blåsten inte ett problem, däremot hade vi stundtals lite isiga stigar då vi tog oss fram. Med broddar, stavar och ett glatt humör var det dock inga problem. Vi fick en vacker vandring med mycket natur och en del kultur på småstigar vid Kaknäs och på östra Djurgården.
 
Vandringssträckan var ca 11 km och vi var ute i ca 5 timmar. Vi gick förbi Kruthuset där förmiddagspausen avnjöts, längs Djurgårdsbrunnskanalen och till Isbladskärret. Victoria och Daniels kärleksstig hade många inte gått och lunchen intogs på stubbar vid Rosendahls trädgårdar. Förbi Estelles kulturpark, Folke Bernadotte-bron och Restare (statyn som högtidliggör veteraner som arbetat för freden). Så var vi åter på Gärdet och avslutade turen.
 
Karin och Tina tackar alla deltagare för en fin lördagsvandring i solen på Djurgården och önskar er välkomna tillbaka på fler vandringar med Lidingö LA.

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 1.jpg

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 2.jpg

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 3.jpg

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 4.jpg

2022 Vandring på Djurgården, 15 januari 2022 5.jpg

.

.

.

FF-skärgårdsvandring på Svartsö, 13-14 november 2021

Vi var 14 personer som tog Waxholmsbåten ut till Svartsö Norra brygga lördagen den 13 november kl 9.00, från Gåshaga brygga (några anslöt från stan),   där vi börjar med en kort vandring i Svartsö by.  Vi intog medhavd lunchmatsäck på Svartsö hotell/vandrarahems terrass innan vi vandrade ca 6-7 km på västra och södra Svartsö. Några av oss tog ett dopp innan vi gemensamt intog en god middag (fisksoppa med aioli och äppelpaj med vaniljsås från Bistro Sågen). Vi hade bra väder, varmt för årstiden och lite sol. Thomas (en av våra deltagare) berättade flera intressanta historier från skärgårdsön som var uppskattat av alla.

Vi tog efter maten en kvällsvandring då månen hjälpte oss hitta vägen och vi såg många stjärnor!

På söndagen fick vi en god frukostkorg innan vi checkade ut och vandrade till en ny båtbrygga. Vi passerade Svartsö skola och Krogen innan vi intog en god lunchmatsäck på bryggan i sol! Båten tog oss tillbaka till Gåshaga brygga (alternativt stan) igen och alla var nöjda med vandringshelgen.

Vi tackar alla deltagare för en fin tur och önskar er välkomna tillbaka till FF Lidingös vandringar!

 

 

.

.

.

Tuff skogsvandring på Lovön, lördagen den 16 oktober, 2021.

Vi var 10 Friluftsfrämjare som träffades på Drottningholm tidigt en lördagsmorgon en solig höstdag i oktober. Planen var en tuff höstvandring runt större delen av Lovön. Vi följde i huvudsak vandringsleden ”Lovön Runt”. Vandringen gick i bra tempo och vi gick genom ett kuperat landskap, bitvis på svårframkomliga stigar bland stenar och rötter. Vandringen var lång, ca 18 km, så vi var bort större delen av dagen.

Solen var vår följeslagare hela tiden och våra raster (tre stycken) hade vi med härlig sjöutsikt.
Ledarna, Bosse, Ulla och Tina tackar alla deltagare för en härlig vandring i vacker och omväxlande natur.

.

.

.

Spännande vandring i Nyckelviken 2 oktober
Idag hade vi en fantastiskt fin höstvandring i Nyckelvikens naturreservat i Nacka.🌲 🏃 🌳 🌞
De flesta av oss tog pendelbåten till Nacka strand där vår vandring började. Vi gick sedan ca 10 km i omväxlande terräng med raviner, härliga utsiktspunkter och gömda stränder. Bitvis var det rejält brant men fina ledstänger hjälpte oss där det behövdes som mest. Under vår vandring passerade vi bl a Nyckelvikens herrgård med anor från medeltiden, var uppe på Kulberget med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp och gick i den djupa ravinen Helveteshålet vid Fredriksvik.
Ulla och Karin tackar medvandrarna för en riktigt härligt tur i naturen! 💙
2021 Spännande vandring i Nyckelviken.jpg
 .

.

.

Kvällsvandring med grillning på Lidingö 15 juni

Igår hade vi en riktigt härlig sommarkvällsvandring med grillning ute i naturen på Lidingö! 🍀🏃
Solen sken och det var perfekt vandringstemperatur när vi vandrade en rundslinga på drygt 8 km på norra Lidingö. Vi ägnade lite extra tid åt att prata om allemansrätten och diskutera vilka rättigheter, men också skyldigheter, den innehåller. En del av vandringen gick vi under tystnad för att ta in naturen runt omkring oss och lyssna på allt fågelkvitter. Vi fick även lyssna på och känna av en och annan mygga också, men det hör ju sommaren till… 🌳
Mot slutet av vandringen hade vi en längre rast för att grilla. Det finns många fina iordningsställda grillplatser på Lidingö och vi valde den vid Hustegaholm. Vi hade lyxen att få hjälp med att fixa elden så den var redan tänd och hade fått en perfekt glöd lagom tills vi kom dit. Det låter som en klyscha men matsäck – och särskilt grillat – smakar extra gott utomhus! 🔥🌭
Karin och Ulla tackar medvandrarna - och grillmästare Carsten - för en trevlig, avkopplande och skön sommarkvällsvandring tillsammans. 💙

.

.

.

Vårvandring på Norra Djurgården den 18 april

Söndag den 18 april vandrade 13 glada Främjare i två grupper på Norra Djurgården. Vi samlades utanför Pressbyrån i Ropsten kl 10.00 och traskade mot Norra Djurgårdsstaden, tog bron över Husarviken och vandrade vidare norrut genom skogen upp mot Lappkärrsberget. Vi tog vår förmiddagsfika i solen bland fåglar, fjärilar och många vårblommor.  Tillbaka gick vägen förbi 4H-gården (men söta lamm och kalvar) och genom Lill-Jansskogen och Hjorthagen. Vi såg en massa vitsippor, svalört, vårlök, tussilago, blåsippor och tom gullvivor längs vägen. Solen sken och lunchen intogs även den i sol och lä. Vi var åter vid Ropsten efter ca 4 timmars skön vandring.

Ledarna Ulla, Bosse och Tina tackar alla deltagare för en fin vandring!

 

.

.

.

Vandring på sydöstra Lidingö 27 mars
Idag var det dags för vandring igen. 🏃 Den tredje för i år och glädjande nog med ett lika stort intresse som vanligt. 🍀
Denna gång blev det en rundvandring på knappt 1 mil på sydöstra Lidingö. Efter en gemensam samling i Brevik delade vi in oss i två mindre grupper (av coronaskäl). Båda grupperna gick samma sträcka fast med några minuters mellanrum. Vi gick omväxlande genom skogar, hagar, längs med kajer och även en hel del genom bebyggda områden i Gåshaga, Käppala och Brevik. Det sistnämnda är lite ovanligt för att vara oss, vi brukar ju för det mesta hålla till i skogen, men omväxling förnöjer. Vi gjorde några korta stopp under vandringen för att prata om vad vi såg och passerade samt uppdatera oss lite kring allemansrätten.
Vårsolen lyste på oss nästan hela tiden, förutom när det kom en kort och helt oväntad regnskur. Som tur var kom den precis när vi avslutat vår lunchpaus som vi hade på en helt magisk plats med wow-faktor och med utsikt över Stockholms inlopp. 💥
Bosse och Karin tackar de 13 medvandrarna för några trevliga timmar tillsammans ute i friska luften! 💙

.

.

.

Rapport FF vandring på Lidingö den 20 februari 2021

På dagen den 20 februari mötte 16 glada vandrare upp vid Lidingövallens entré, i ett något gråmulet, men ganska varmt, vinterväder.

Vi delade upp oss i två grupper om vardera 8 personer och gick ca en mil. Från Lidingövallen gick vi via kyrkan och Ekholmsnäs och Stockby mot Långängens gård. I en fin backe (med stenar och stockar där vi kunde sitta) intogs förmiddags-fikat. Vandringen fortsatte mot Breviksbadet och sedan gick vi längs med Kottlasjöns norra sida mot Trasthagen. Vid Finedals naturvårdsområde intogs lunchen med utsikt över sjön. Vi passerade sedan Skogstrollet och gick längs Stockbysjön tillbaka via Koltorps gärde mot Vallen. Några timmar ute i naturen med mestadels helt ok väder, det var tom så att vi skönjde solen bakom molnen vid några tillfällen. Solen i sinnet hade vi dock alla och var nöjda efter en härlig tur!
Bosse och Tina tackar alla deltagarna för en fin vandring.

2021 Vandring på Lidingö den 20 februari 2021 1.jpg

2021 Vandring på Lidingö den 20 februari 2021 2.jpg
2021 Vandring på Lidingö den 20 februari 2021 3.jpg
2021 Vandring på Lidingö den 20 februari 2021 4.jpg
.

.

.

Lilla Vikingarännet 2021
Lilla Vikingarännet blev ett lyckat evenemang i helgen i strålande solsken. Sammanlagt 161 barn i olika åldrar genomförde loppet.
Den plogade banan är verkligen fin i år, bred och väl plogad av flitiga skridskoledare. Tack alla som deltog!