Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

 

Vandring på östra Djurgården 18 januari

En lite grå lördagsförmiddag som passade mycket bra för en djurgårdsvandring. Det var ett piggt och taggat gäng som träffades vid Blockhusudden, eller, som det hette förr, vid Stora Sjötullen. Vi hittade snart ett lagom vandrings- och samtalstempo på vår väg norrut längs vattnet. Efter Kruthuset och nära Hunduddens båtklubb var det färska bävergnag och strax hittade vi dess hydda. En grannbäver hade så gott som tagit sig helt igenom en rejäl asp i strandkanten (ca 50 cm diameter). Nästa kuling så faller det säkert.

Vandringen fortsatte längst österut, där storstaden inte alls upplevs som så nära, förbi den stora djurkyrkogården och sedan söderut förbi Djurgårdsstallet. Hästarna såg lite dystra ut i sina kala leriga hagar. Vi vinkade när vi passerade nedanför prinsparets villa och kom fram till Djurgårdsbrunn. Nu var vi på riktiga promenadvägar, blandade oss med flanörer som säkert såg med lätt misstro på våra ryggsäckar och mer friluftsmässiga klädsel i denna mer parklika miljö. Det var ganska många av oss som premiärgick över Folke Bernadottebron nedanför Museiparken som invigdes så sent som i september 2019. Under fikarasten kunde vi sedan bese den lätt mossiga bysten av Gustaf Fröding och sitta ned en stund på parkbänkarna.


Men i januari blir det inga långa raster. Vi vände nosen söderut över öppna gärden med magnifika ekar. Såg också de misslyckade försöken (60-tal?) att staga upp flerhundraåriga ekar genom att fylla dem med betong (!!) Liken efter dem låg numera på backen. Vidare längs ridvägar bakom Campus Manilla ned till södra Djurgårdsstranden. Där bröt en försiktig januarisol igenom molnen och gav oss lite inbillad värme på högerkinden. Vi beundrade både vackra byggnader och en enstaka mistel längs strandpromenaden. Vi slöt sedan denna oregelbundna cirkel vid bryggan Blockhusudden och återvände hemåt, var och en till sitt.
Avslutningsvis ett tack till medledare Tina som berättade på vägen och ansvarade för kön och tack till en entusiastisk grupp.


Annika Fritsch
Vandringsledare

.

.

.

Bogesundsvandring 3 november

Efter mycket varierande väderutsikter under veckan hade vi turen på vår sida. Vi fick till och med glädjen att se en blek novembersol. Det var stilla, riktigt novemberlugnt skulle man kunna säga. Det var ett vandringssuget gäng som träffades i Ropsten och tog båten till Frösvik. Precis lagom tid för förmiddagsfika ombord. Vi ledare hade mixat ihop "det bästa" av två olika leder för att det skulle passa med båttiderna. Vi gick delar av Stortallsrundan och delar av Frösviksrundan, och då räckte tiden precis lagom mellan två båtar. Knappast någon av deltagarna hade besökt Bogesundslandet tidigare, men nu fick vi bekanta oss med de västra delarna längs mycket varierande vandringsleder. Visst var det lite lerigt på sina ställen, men alla slogs nog mest av den vackra naturen, tystnaden och trevligt samspråk. Lunchen intogs förstås vid Stortallen som faktiskt är imponerande även om stora delar av trädet har fallit. Det krävdes tre personer för att nå runt stammen i axelhöjd. Någon av deltagarna fotade detta och det vore kul om vi får tag i fotot så det kan visas. Tack alla deltagare från två nöjda ledare
Annika och Ulla

 

.

.

.

Heldagsvandring på Roslagsleden, den 20 oktober, 2019

Idag var tanken att vi skulle göra en "favorit" i repris, och vandra 20 km samma sträcka som igår. Då vädrets makter inte var med oss idag, gjorde vi en kortare vandring. Vi blev 6 deltagare (och två ledare) och startade i Åsättra och vandrade längs Roslagsleden till Wira bruk. Stor del av vägen hade vi nederbörd, men trots detta var det inget fel på humöret och vi gjorde både ett kortare fm-stopp och en lite längre lunchpaus. Vid senare delen av vandringen upphörde regnet, vilket nog alla uppskattade.
Vi avslutade i Wira bruk och sedan tog vi oss via Norrtälje (!) hemåt mot Ropsten. Vandringen slutade på ca 12 km och Tina och Bosse tackar tålmodiga vandrare för dagen!

 

 

.

.

.

Heldagsvandring på Roslagsleden, den 19 oktober, 2019
Idag genomförde vi en lite längre och tuffare vandring längs en del av Roslagsleden. Turen gick i varierad natur, huvudsakligen genom mäktig storskog men även genom partier med öppna landskap. Vi vandrade ca 20 km på grusvägar, större stigar och en hel del på mindre skogsstigar bokstavligt talat över stock och sten. Starten var vid Brännbacken nordost om Åkersberga och vi avslutade nära Wira bruk där bussen tog oss tillbaka mot Åkersberga.
Vi hade med oss 13 entusiastiska vandrare som hängde med bra i det lite snabbare tempot, trots att underlaget inte var helt snällt då det var blött i markerna. Vi hade fint höstväder och perfekt vandringstemperatur, solen sken varmt och vi kunde njuta av vackra höstfärger och många djur längs vägen (hästar, ekorre och tjurar). Vårt experiment att anordna en lite längre vandring uppskattades av våra deltagare.
Tina och Bosse (vandringsledare)

 

.

.

.

Birgittavandring i Upplands Väsby 6 oktober

Söndagen den 6 oktober hade vi en vandring på pilgrimsleden Birgittavandring i Upplands Väsby. Efter en lite småkylig morgon tittade solen fram och värmde oss när vi gick på leden som fått sitt namn efter den heliga Birgitta som har anknytning till området.
Vår vandring var visserligen inte en pilgrimsvandring men vi uppmärksammade ändå fenomenet och reflekterade över olika texter som finns på skyltar utmed leden. Delar av vandringen gick vi under tystnad.
Vi gick en rundslinga på 9 km och stannade till vid olika vattenkällor (Sandakärret, Önskebrunnen och Sanda källa) och pratade även om vikten av nyckelbiotoper i naturen. Utsikten från Upplands Väsbys högsta punkt var fin om än rätt skymd (!) och sedan hälsade vi på vid Frestatorpet där Friluftsfrämjadet Upplands Väsby har verksamhet.
Karin och Bernadette (från Friluftsfrämjandet Huddinge) tackar de 15 medvandrarna för en härlig dag bland natur och kultur!

.

.

.

Septembervandring i Nacka 19 september 

Vi var 17 glada och entusiastiska vandrare som träffades vid Storängens busshållplats i Nacka. I sol och sval temperatur började vi vår Nackavandring som tog oss förbi fem sjöar och en havsvik. Efter en kort titt på Långsjön gick vi genom villaområdet Storängen med dess särpräglade nationalromantiska storslagna villor ned till Järlasjön och uppför backarna till Nackamasternas enorma betongblock som säkrar stagen. Därifrån hade vi fin utsikt och räknade bland annat in flera kyrktorn på Södermalm och Kaknästornet på Djurgården. Under den fortsatta vandringen följde vi bitvis leder, både grönt och vitt spår från Hellasgården, men valde egna avstickare på skogsvägar och stigar. Såsmåningom försvann trafikbruset och vi kunde njuta av bara naturens ljud strax innan vi kom fram till lunchstället vid sjön Trehörningen. Efter en lite äventyrlig bro stötte vi på ett riktigt imponerande bäverfälle. På stigar och skogsvägar tog vi oss ned till Erstaviken och badplatsen och såg den vackra huvudbyggnaden till Erstaviks gård från 1700-talet. Vi passerade också Dammtorpssjön med dess flytande öar innan vi tog en avslutande fruktpaus på höjden ovanför Tattby. Jamen, det var ju fem sjöar vi skulle passera, invänder ni. Javisst ja. Den lilla Skinkmossen får vi ju inte glömma att nämna. Tack alla deltagare och tack Tina som var medledare.

.

.

.

Rapport från FF Höga Kusten-vandring, 28/8 – 1/9
Starten på vandringen skedde på Docksta hotell i matsalen, där Ulla och Tina informerade om kommande vandringar. 17 deltagare hade anlänt under eftermiddagen och kvällen.

Torsdagens vandring skedde tillsammans med Karin Carnby, naturguide i området och Kjell i området Lovvik/Hörsång med start i Berghamn. Vi vandrade under förmiddagen mest i skogen och hade lite mulet väder och regn i luften. Lunchen intogs vid vattnet i Sandvarp. Vandringen fortsatte i vackrare trakter och vi gick längs med stranden och klappersten. Dagen avslutades för vissa som besteg Valkallen, fast utsikten inte var strålande. Vi åkte i medhavda bilar vidare från området och intog en god middag på restaurangen vid Höga kusten-bron.

Fredagen startade vi med att från hotellet vandra till Naturum vid Skulebergets fot, där vi fick en guidning av Marcus, gällande Världsarvet och den unika natur som finns i området. Efter en förmiddagsfika traskade vi alla, i egen takt, uppför berget och fick en fantastisk utsikt från toppstugan, där vi kunde inta vår lunch. Luncherna hade lokala Ica ordnat och de var mycket goda sallader vi fick med oss. Efter att ha njutit av utsikten och kalottberget (där vi också passerade den högsta kustlinjen i världen, 286 meter öh). Denna kväll ordnade Majsan och Marika och Eva-Lena K. en surströmmingsmiddag som intogs utomhus i sol. De som inte ville äta detta hade andra alternativ. Det blev en mycket trevlig kväll.

Lördagen, då vi också hade ett fint väder, åkte vi iväg mot Skuleskogens nationalpark och Entré Syd. Vi delade in oss i två grupper och vandrade lite olika vägar mot Slåttdalsskrevan. Ena gruppen traskade upp på Slåttdalsbergets kam och den andra i dalen där man också kunde njuta av stora, vackra klapperstensfält. Del av leden var Höga kustenleden och sedan traskade vi på andra leder. Vi sammanstrålade för gemensam lunch vid Tärnättvattnet. Vandringen gick vidare för en grupp via Gammbodarna och Tärnättholmarna längs med Bottenhavet tillbaka till Entré syd och för den andra en annan led mot havet och entrén. En mycket vacker vandring för båda grupperna.

Vandringsresan avslutades på lördagskvällen med gemensam middag och lite utvärdering. Alla deltagare var nöjda och många har nog avsikten att åka till detta vackra område igen.

Ladda ner ett dokument med bilder från resan.

 

.

.

 

Rapport från Vandring på Norra Järvafältet den 27/7

Elva personer inklusive ledarna Ulla och Bosse trotsade värmen och vandrade på Norra Järvafältet i lördags. Turen som kortats något till drygt tio km gick moturs runt Säbysjön på lättgångna cykel och gångvägar. Ett mycket trevligt område för både vandring och cykling med såväl skog som öppet landskap. Måttligt vandringstempo och två ordentliga fikapauser passade bra i värmen. Start och mål vid Säby Gård nära både busshållplats och bilparkering.

 

 

.

.

.

Vandringsresa med guldkant i Grisslehamn, 14-16 juni 2019
Äventyret började på Hotell Havsbaden i Grisslehamn fredagen den 14 juni då 16 vandringsglada främjare träffades på hotellet.
På fredagen delade vi in oss i två grupper där den ena vandrade i närområdet mot Skatudden och runt Byholmavägen för att återigen komma till hotellet. Den andra gruppen tog bilar till Singö och vandrade en sträcka där. Vi hade bra vandringsväder och fick möjlighet att lära känna varandra lite grand. Efter vandringen var det "fria lekar" och man kunde utnyttja hotellets eminenta SPA-avdelning, ta det lugnt eller gå ner i byn och titta på alla båtar som dagen efter skulle delta i Postrodden (mellan Grisslehamn och Åland). Det fanns även andra alternativ för de som så önskade, just denna helg firades Alberg Engströms 150-årsjubileum och man kunde besöka Engströms museum liksom den fina ateljén som ligger otroligt vackert vid havet (vi passerade denna på lördagen).
Middagen – trerätters – intogs i hotellets restaurangavdelning.
Lördagen startade vi efter god frukost med att titta på starten av Postrodden och sedan gick hela gruppen del av den sista etappen av Roslagsleden söderut, start i Grisslehamn och ned mot Sandviken. Vi hade fantastiskt väder och kunde njuta av vackra havsvyer, många blomster och fin vandring. Efter lunchpausen gick några åter till Grisslehamn för att utnyttja spa-avdelningen och en annan grupp traskade vidare lite längre söderut. Några djärva kvinnor tog sig ett dopp i havet – kallt och uppfriskande!
Vi samlades allihop till ytterligare en trerättersmiddag i restaurangen. Kvällen bjöd på en fantastisk torsk (väl värd att vänta på.....).
Söndagen gjorde vi samma uppdelning som på fredagen och deltagarna kunde välja vilken vandring man ville delta i. Även då var det vissa som tog ett snabbt dopp i havet.
Efter lunch, antingen på Singö eller på klipporna i närheten av hotellet, avslutades vår vandringsresa och var och en åkte åter hem.
Vi ledare tackar för entusiastiska deltagare, ett vackert väder och en fantastisk spa-avdelning och fint hotell. Naturen gav oss, som vanligt, mycket vackert att se på. I Grisslehamn fick vi uppleva försommaren på nytt med bl a syrener i full blom. Vi hoppas att ni alla kände att helgen gav er ny energi och önskar er välkomna åter på någon av FF Lidingös dagsvandringar alt. vandringsresor framöver.
Per, Tina och Bosse
.
.
.
Förträffsvandring för de som skall följa med på vandringsresan till Höga Kusten i slutet av augusti 2019
Lördagen den 11 maj var vi 14 glada vandrare som träffades för en gemensam vandring. Syftet med dagen var att lära känna varandra eftersom de som var med alla ska åka med på FF Vandringsresa till Höga kusten i augusti/september. Tyvärr kunde inte alla som deltar i augusti vara med denna gång, men flertalet. Ett annat syfte var att informera om vandringen och testa på lite höjder här på Lidingö för att sedan vara laddade för detta då vi åker norröver.
Vi träffades vid Kvarnen och startade med en presentation, sedan fortsatte vandringen längs Kyrkviken och upp mot Ekholmsnäsbacken. Denna (70 m hög) traskade vi uppför (och nedför) och fortsatte mot Långängens Naturvårdsområde, där det också gick lite upp och ner. Som jämförelse kan sägas att Skuleberget (som är ett av de vandringsalternativ vi kommer att göra i augusti) är 278 meter högt.
Per gav oss lite kulturhistoria under vägen och vi såg både vitsippor och gullvivor längs med vägen. Vi intog medhavd matsäck, som alltid smakar gott då man sitter ute, och hade en fin utsikt mot vatten.
Färden startade vid 10-tiden och vi var tillbaka vid Kvarnen några timmar senare, nöjda och glada med dagen.
Tina Lalander, Per Larsén och Ulla Hector Jenssen
.
.
.
Vandring utmed Mälarens södra strand från Café Lyran till Vårby
En vandring utmed Mälaren där vi gick genom Sätraskogens naturreservat som innehåller öppna ängar, ekbackar och gammal granskog. Vi gick på promenadstigen som bjöd på utblickar över Östra Mälaren mot Kungshatt och Ekerölandet. Innan vi nådde Vårby vandrade vi upp på Korpberget och dess biotopskyddsområde. Området är en hög förkastningsbrant. Härifrån har man en milsvid utsikt över östra Mälaren.
Vi var 23 glada vandrare som startade upp vår vandring i Bredäng, passerade Café Lyran och gick längs Mälaren mot Vårby. Vi hade vädret med oss, sol och härligt vårväder. Blåsippor, tussilago o vårlök lyste upp vår väg och vi fick kulturhistoria och information gällande Lyran, Kungshatt, Sjökrogen Arboga kök, Skärholmens gård, Johannesdals Gård och Korpberget. Lunch intogs vid vattnet i en härlig vårbacke. En fika till intogs med hänförande utsikt över Mälaren, högt uppe på Korpberget dit vi traskade längs Äventyrsstigen!
Vi passerade Huddingeleden ner mot civilisationen och Masmo T-bana som förde oss hem igen efter 4 timmars härlig utevaro.
Tina o Per
.
.
.
Vandring i Tyresö torsdagen den 28 mars
Dagens vandring längs leden Vattnets kraft i Tyresö samlade 11 deltagare och två ledare. En vandring som bjuder på sol, tussilago, blåsippor, härligt lunchrastställe och fina vandringsleder, kan ju bara bli bra.......
Det tyckte nog vi som var med och startade vid Tyresö Pilgrimscenter strax efter 10, dit vi kom åter vid 14.30. Dagen bjöd på olika typer av underlag och vackra vyer över sjöarna Albysjön o Fatburen samt vid Nyfors där vattnet verkligen forsade. Vi såg också Tyresö slott och fick veta att Prins Eugene inspirerades till sin målning Molnet just vid denna plats.
En härlig vårdag i Främjandets tecken med glada och trevliga deltagare!
Dagens ledare Anders och Tina
.
.
.
Hämta en rapport med bilder från vandringen 25 oktober 2018: Tre sjöar runt genom att klicka här.
.
.
Hämta en rapport med bilder från Vandring i Tiveden 19-21 oktober 2018 genom att klicka här.
.
.