Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

Vandring i Rydbo 20 augusti

Vi var 12 pigga personer som gav oss ut på en rundvandring från Kulla Vägskäl. 
Vi njöt av skogens tystnad längs Blå Leden några kilometer, kom ut i det öppna landskapet runt Rydbo kyrka och kunde fika med fin utsikt.
Vi passerade Rydbohovs slott och fick repetera våra historiska kunskaper. "Engelska Parken" tillhör slottet och är ett vackert naturområde. Vidare längs vattnet och så blev det lunch vid strandkanten där vi fyllde på energi så det gick fint att avsluta 10 km-rundan. 
 
En skön augusti vandring med trevliga deltagare tyckte - 
Ulla och Caroline
 
imagesc3xe.png
 
2023-08-20 Vandring i Rydbo 2 IMG_2947.png
.
.
.

Vandring på Adelsö söndagen den 11 juni 2023 

Vi var 15 vandrare som träffades på Ropsten (de flesta) för att en söndag morgon en vacker försommardag vandra på Adelsö i Mälaren. På Munsö tog vi en vägfärja över till Adelsö där starten för vandringen var. 

Vi vandrade längs Adelsöleden där det ofta var nära till vattnet. Vandringen gick på stigar och grusvägar om vartannat i en lugn miljö. Totalt traskade vi runt ca 15 km. 

Vandringsleden tog oss genom barr- och lövskog, över gravkullar, fornborgar, efter stränder, åkrar och ängar.  

En höjdpunkt i dubbel bemärkelse är utsiktstornet vid Kunstaberget. Tornet är byggt på öns högsta punkt, 54 meter över havet, och den milsvida utsikten över Mälaren från detta torn är omskriven. Här hade vi en självskriven paus och kunde njuta av utsikten (gällde de som tog sig upp i tornet). 

Vi gjorde även andra längre och kortare pauser under vandringen och kunde njuta av vackra blommor (bl.a. irisar och liljekonvaljer) och grönska längs leden. Efter en heldag i soligt försommarväder kom vi åter hem till utgångspunkten Ropsten vid 17.30 tiden. 

Tina och Bosse tackar deltagarna för en fin försommartur i vår vackra natur, och önskar er alla en fin vandringssommar! 

2023 Vandring på Adelsö söndagen den 11 juni 2023 1.jpg

2023 Vandring på Adelsö söndagen den 11 juni 2023 2.jpg

2023 Vandring på Adelsö söndagen den 11 juni 2023 3.jpg

2023 Vandring på Adelsö söndagen den 11 juni 2023 4.jpg

2023 Vandring på Adelsö söndagen den 11 juni 2023 5.jpg

2023 Vandring på Adelsö söndagen den 11 juni 2023 6.jpg

.

 

.

VANDRINGSRESA på ÖSTERLEN några vårdagar i maj 2023

Efter tre år (pga Coronan) blev nu vår Vandringsresa på Österlen av. Friluftsfrämjandet på Lidingö arrangerade en långhelg med vandringar i Österlens vackra natur.

13 deltagare anlände under torsdagen till Hotell Turistgården i Simrishamn, där vi bodde. Här fick vi god logi, mat och trevligt bemötande. I hotellets Rosenträdgård kunde vi sitta och njuta efter vandringarna.

Fredag morgon fick vi en Statsvandring med Lena Aldebo på Österlens museum. Vi blev då fullmatade med historia och anekdoter om staden som i år firar 900 år. Mycket intressant och givande.

Efter lite ompackning gick fredagens vandring söderut och vi passerade Brantevik och gick vidare mot Hylkegården. Här fick vi en paus i ute-caféet och kunde besöka deras Vintage-butik. Solen strålade från en molnfri himmel och vi fick se en massa vackra blommor (backsippor, vitsippor, rödplister, bellis och andra fina vårblomster). Utöver detta fick vi se vackert gula rapsfält och bokskogar. Utsikten över havet var fantastisk och alla njöt.

Väl hemma på hotellet fick vi avnjuta en trerättersmeny och hotellets ägare, systrarna Ann och Eva berättade sin historia.

Lördagen åkte vi i bilar upp mot nationalparken Stenshuvud. Här gick vi upp på toppen och fick en otrolig utsikt över Hanöbukten. Vi gick igenom bokskog och fick se fler blomster och vi njöt……Efter lunchpaus (som flera tog vid stranden, några efter ett snabbt dopp i havet) gick vi vidare i nationalparken och fick här möjlighet att se orkidéer (St Pers nycklar) och ännu en vacker bokskog och spännande blommor. Viken naturupplevelse!
På lördagskvällen delade vi upp oss för middag på olika restauranger i stan.

Söndagen startade vi med bussresa mot Vik, här traskade vi nerför Himmelbacken och fick ånyo se en vacker havsutsikt. Vi gick genom Viks lilla fiskeby och vandrade vidare längs med havet. Vi passerade Prästens badkar, en världsunik blomliknande formation i den steniga kustremsan. Troligen en sk sandvulkan som bildats på havsbotten för 500 miljoner år sedan, då havsbotten i dessa trakter var vulkaniskt aktiv. Det sägs att en präst en gång i tiden nyttjade formationen som badkar.

Vi gick vidare genom slånbuskars och vädret var lika vackert och soligt som övriga dagar vi varit här. Vid en paus hörde vi, till Tinas glädje, också näktergalens speciella sång.

Framme vid Baskemölla tog vi åter bussen till Simrishamn. Vandringsresan avslutades med lunch i Rosenträdgården.

Alla deltagare var mycket nöjda med våra dagar på Österlen. Vi ledare var också nöjda och tackar gruppen för den trevliga, öppna och tillåtande atmosfären som ni skapade.

Tina och Bosse

imagegg0c7.png

VANDRINGSRESA på ÖSTERLEN några vårdagar i maj 2023 3.jpg

VANDRINGSRESA på ÖSTERLEN några vårdagar i maj 2023 4.jpg

blobid4.jpg

blobid5.jpg

 

.

.

.

Signaturled Stockholm del 1 - Kallhäll till Barkarby

Vilken vårvinterdag det blev då tretton glada vandrare och två ledare gav sig av från Kallhälls station för att följa STF Signaturled Stockholm (=Upplandsleden) till Barkarby station. Sträckan blev 20 km och var bitvis tuff med kuperad terräng och isigt underlag. Solen sken dock hela dagen och vi njöt av både två fikapauser och en härlig lunch i solen. Vårens första tussilago fick vi också se.

Härlig grupp med deltagare i alla åldrar, dryga 20 till 75+.
Dagens ledare Ulla och Patrik tackar för ett fint avslut på veckan och en bra start på våren.
 
Signaturled del 1.jpg

.

.

.

Vårvintervandring 11 mars:

Vårvintervandring i mitten av mars kan ju vara antingen vår eller vinter. Efter tisdagens snökaos så blev det helt klart en vintervandring, men vilken vandring sen. Solen tittade med jämna mellanrum fram och lös upp den vita snön. Första fikat intogs i ett vindskydd vid Stora Skuggan och lunchen intogs sedan i Lill-Jans skogen vid Sophiahemmet. Stor del av vandringen gick genom akademiska kvarter då vi passerade Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Gymnastik och Idrotts Högskolan och Kungliga Musikhögskolan. Även kunglig historia då vi rörde oss på gamla jaktmarker. Samtidigt fick vi njuta av många exempel på den arkitektoniska skatt som finns i Stockholm med allt från nationalromantiska Stockholm Stadion till modernare hus på Gärdet, arbetarbostäder i Hjorthagen och toppmoderna hus i Norra Djurgårdsstaden. Vandringen kryddades av ledarna och de 8 deltagarnas egna upplevelser från ett Stockholm från inte alltför länge sedan när Lidingöbanan gick hela vägen in till stan och det spolades skridskobana på Gärdet. Trots snön så fick vi vårkänslor när solen värmde, snön smälte på taken och fåglarna kvittrade.

Bosse och Patrik vill tacka alla deltagare för en fantastisk dag och önskar er tillbaka på nya vandringsäventyr.

På väg i vinterskogen vid Stora Skuggan:

imagey8udb.png

På spaning efter hus och barndomsminnen på Gärdet:

imageczlv.png

 .

.

.

RAPPORT FRÅN VÅR FF-VANDRING lördagen den 22 oktober, 2022

11 vandrare träffades på Gustavsbergs Centrum för en lite tuffare heldagsvandring på Värmdö. Vandringen gick mestadels på skogsstigar i kuperad terräng, men även på mindre grusvägar. Vi börjar i Gustavsbergs centrum, började österut och vek sedan av norrut och västerut. Vi tog oss upp på utsiktsberget vid Velamsund och avslutar vid busshållplats i närheten av Boo kyrka. Vandringen var ca 15 km och vi vandrade i ett ganska raskt tempo. I vandringen ingick pauser och raster för att fylla på med energi. Vid lunch stannade vi vid Skeviks grotta som var mycket spektakulär. Vyn vid Velamsund var också magnifik där vi också tog en rast.

Tina och Bosse tackar alla deltagare för en härlig dag på vandring i naturen! Vi hälsar er tillbaka till nya naturäventyr.

2022-10-22 Tuff skogsvandring på Värmdö 1.jpg

2022-10-22 Tuff skogsvandring på Värmdö 2.jpg

2022-10-22 Tuff skogsvandring på Värmdö 3.jpg

2022-10-22 Tuff skogsvandring på Värmdö 4.jpg

2022-10-22 Tuff skogsvandring på Värmdö 5.jpg

.

.

.

Vandring i Tyresö

Torsdagen den 22 september hade vi en fin vandring i Tyresö med Friluftsfrämjandet Lidingös Lokalavdelning.

Vi var 12 vandrare som njöt av det vackra vädret under dagen och gick leden “Vattnets kraft” 9 km runt Albysjön, med fikapaus och lunchpaus och diverse kortare stopp.

Vandringen gick delvis längs med Pilgrimsleden och delar gick vi också på Sörmlandsleden. Vi passerade Prinsvillan (prins Eugens sommarhus), Uddfors, Nyfors och Alby fritidsområde.

En fin vandringsdag och ledarna tackar alla deltagare för denna vandring då vi också pratade om Allemansrätten (det är ju denna vecka Allemansrättens vecka).

Tina och Ulla

imagewp3di.png

imagekucja.png

imageg4y6g.png

image2nekh.png