Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

 

Rapport från en Decembervandring runt Brunnsviken, lördagen 5 december 2020

Denna gång vandrade vi moturs med början vid Stockholms universitet i Frescati. Vi samlades vid tunnelbanestation Universitetet och var 13 glada vandrare. Pga rådande Covid-restriktioner gick vi i två grupper med start 9.30. Vädret var milt för årstiden (runt 8 grader), gråmulet men ingen nederbörd, ett skönt vandringsväder.
Större delen av vandringen gick på lättgångna parkvägar längs Brunnsvikens glittrande vatten. Vi passerade Bergianska trädgården, Ålkistan, Frösundavik, Haga slott och Hagaparken, Stallmästargården och Carl Eldhs ateljé.

Vid första pausen på förmiddagen bjöds på glögg, pepparkakor och skumtomtar, ett uppskattat inslag. Vi passerade många historiska byggnader och kungliga gårdar, paviljonger och slott.
Den totala vandringssträckan var ca 14 km. Turen tog ca 4 timmar inklusive pauser och vi utnyttjade dagsljuset maximalt.

Vandringsledarna Tina och Bosse tackar alla deltagare för ännu en härlig vandringsdag och på återseende! Vi passar på att önska er alla en fin adventstid, en God Jul och ett Gott nytt Vandringsår 2021.

2020 Decembervandring runt Brunnsviken 5 december 1.jpg

.

.

.

Vandring i Lill-Jansskogen/ Stora Skuggan. Walk & talk i och om naturen 14 november
Under lördagen hade vi en walk & talk-vandring med naturtema i området runt Stora Skuggan på Norra Djurgården. 🌳🏃 Under vandringen reflekterade vi över naturen i skogen runt omkring oss, både enskilt och tillsammans. Dessutom pratade vi om naturupplevelser och förutsättningarna för att kunna vara ute i naturen och då med särskilt fokus på allemansrätten och att vi gick i en nationalstadspark och innebörden av det.
Vi lyckades pricka in några timmar då solen n ä s t a n tittade fram, vilket var ett ljust och skönt avbrott från grådiset de senaste dagarna.
Karin och Bernie tackar de 11 medvandrarna för några fina timmar tillsammans ute i naturen.
 

.

.
Mitt-i-veckanvandring norra Bogesund 21 oktober
 
Färgglada löv och fantastiska nyanser av grönt i mossiga barrskogar. Regnet hade upphört och vi fick till och med lite oktobersol under vandringen på norra Bogesundslandet. Tack alla glada vandrare för en härlig mitt-i-veckan vandring. Vi ledare njöt också av en pigg och engagerad grupp med glatt samspråk och även vilsam tystnad under korta stunder. Hoppas vi ses igen hälsar ledarna.
Annika och Ulla
.
.
.
 Tuff vandring längs Sörmlandsleden den 17 oktober
 
Lördag morgon träffades 12 pigga vandrare i Ösmo, redo för att ta sig an dagens utmaning, att i relativt snabb takt vandra en riktig vildmarkssträcka på Sörmlandsleden från Ösmo till Hemfosa. Vi hade ett fantastiskt vandringsväder, njöt av vackra höstfärger och vackra skogar, vyer, sjöar och en riktigt härlig naturvandring. Vi såg lingon och ätbara blåbär! 
Tre pauser och en samlad grupp traskade på de 16 km som avverkades under dagen. 
Bosse, Ulla och Tina tackar alla deltagare för en härlig vandring!
 
.
.
.
Rönningesjön runt, 21 september 2020
 
En fin septemberdag var vi 8 glada vandrare som träffades i Viggbyholm och traskade Rönningesjön runt.
Vi startade vid Pendelstationen/Parkering vid Viggbyholm vid 10, lunchade vid Skavlötens Friluftsgård. Vandringen fortsatte till Rönningeby där vi fick se både getter, höns och söta minigrisar.
Den kortare vandring, ca 6,5 km, avslutades vid startpunkten strax före 13.
 
Tina och Bosse tackar alla deltagare för en trevlig vandring.
 

.

.

En tapper skara vandrare trotsade väderprognosen och begav sig ut på Lidingövandring under lördagen den 12 september. 🏃
Vi var uppdelade i två grupper, en som startade vid Rudboda torg och gick mot Lidingöbron och en som gick samma sträcka fast från andra hållet. Vandringen gick mestadels längs med vattnet, förbi Islinge, Sticklinge, Kyttinge och Trolldalen, men bitvis även inne i skogen längs med stigar och där vi tittade på höstfärgerna som börjat komma. 🍂🍁

Efter förmiddagens kaffepaus möttes de båda grupperna vid Mor Annas brygga och sa hej till varandra och fortsatte sedan vidare mot respektive lunchpaus vid vattnet (vid Spisen och i Trolldalen) där vi trotsade både blåst och regn.

Båda grupperna beslutade att korta av vandringen något med tanke på vädret. Så ena gruppen skildes vid Grönsta och den andra vid Islinge. Vi hade två fina vandringar och mycket luft fick vi i Lidingös vackra natur!

Vandringsledarna Tina, Bosse, Ulla och Karin

 
.

.

.

Sommarvandring Lidingö runt, etapp 4 av 4. Elfviks gård - Rudboda torg

 

Nu är vi i mål! 🎯  Sommarvandringen Lidingö runt till fots är genomförd! 🏃 Det blev totalt ca 42 km! 💥

 

Dagens etapp (18 juli), den fjärde och sista, gick från Elfviks gård på nordöstra Lidingö till Rudboda torg som ligger ungefär på mitten av öns norra del. Sträckan var ca 9 km och gick precis som de andra etapperna längs med vattnet eller i dess omedelbara närhet. 

 

Vi hade fina fina vyer längs med och ut över vattnet, såg mängder av blåbär i skogen, hade bad- och fikapaus vid Fågelöuddebadet, kollade in det lite mindre Södergarnsbadet och hade lunchpaus med utsikt på en höjd på Bosön. Efter att ha passerat Dalakolonin med dess små stugor, midsommarstång och dansbana och Riksidrottsförbundets stora sportanläggning avslutade vi vår vandring med att gå tyst en stund i kanske Lidingös tystaste skogsområde. Sommarvädret var i det närmaste perfekt för vandring, även om det blev lite jobbig åskvärme efter lunch. 

 

Karin och Ulla tackar medvandrarna för en härlig vandringsdag! 💙 Bra jobbat alla vandrare som deltagit en eller flera etapper. En särskild eloge till en av vandrarna som deltagit alla fyra etapperna, vilket premierades lite extra! Tänk att ha gått 42 km, det är ju som ett helt maraton! 

 

#hemester #svemestra #ettäventyrextra

 

.

.

.

Sommarvandring Lidingö runt, etapp 3 av 4. Gåshaga brygga - Elfviks gård 8 juli

 

Tredje etappen av sommarvandringen Lidingö runt till fots är nu avklarad! 🏃👍
Dagens tur gick från Gåshaga brygga längs med vattnet hela vägen ut till Elfvik, vilket är ca 13 km. Det speciella med denna vandringssträcka var att vi på förmiddagen på väg längst in i Kyrkviken hade utsikt över den sträcka vi skulle gå under eftermiddagen, och tvärt om - att vi på eftermiddagen hade utsikt över det område vi gick i under förmiddagen!
Det var en skön vandring med en i närmaste perfekt vandringstemperatur och en blandning av sol och lagom mycket regn. Vi konstaterade att det nog är blåbärsår i år och att Lidingö har både fin natur med spännande trädformationer och många platser med anrik historia.
Vi stannade till vid och läste på om Ekholmsnäs gård, hoppade över att bestiga Mt Everest (aka Ekholmsnäsbacken), hade lunchpaus på en mysig veranda vid Hustegaholm, spanade fågel vid Gråviken och avslutade med att ströva runt vid Elfviks gård.
Karin och Ulla tackar medvandrarna för en härlig vandringsdag och ser fram emot den fjärde och sista etappen nästa lördag!
 

 .

.

.

Vandring på Norra Djurgården, den 4 juli 2020

Vi startade vandringen vid Ropsten och vandrade upp till Hjorthagen. 8 deltagare hade trotsat regnprognosen och följde med oss. Vi tog oss förbi Fiskartorpet, universitetsområdet och Lappkärrsberget, gick längs Värtan och kom förbi Stora Skuggan genom Norra Djurgårdstaden innan vi åter var tillbaka vid Ropsten. Större delen av vandringen hade vi uppehåll, likaså under matpausen då vi satt med utsikt över Tranholmen och Djursholm. Vi såg de vackra fabriksbyggnaderna i Norra Djurgårdsstan, Karl den XI:s fiskarstuga, många vackra ekar, sommarblomster och många av Kungens får.

Vi startade vid Ropsten kl 9.30 och var tillbaka strax före kl 13. En skön tur på ca 8 km i behagligt vandringsväder.

Tack alla deltagare för en skön vandring!

Vandringsledarna Tina och Bosse

 

 

 
 

 

.

.

.

Sommarvandring Lidingö runt, etapp 2 av 4. Lidingöbron - Gåshaga brygga

 

Andra etappen av sommarvandringen Lidingö runt till fots avklarad! 🏃☉

 

Idag (27/6) gick vi från Lidingöbron till Gåshaga brygga utmed södra ön längs med vattnet. Det var ca 1 mil som gick över stock och sten, men även på fina bryggor och parkvägar. Solen sken och vindarna var ljumma, men det var skönt att det fanns skugga här och var att svalka sig i denna varma sommarlördag. Några svalkade även fötterna i vattnet, men några bad blev det inte.

 

På vår väg hade vi backar både uppför och nerför i naturområden och bebyggelse, vacker utsikt över Lilla Värtan och Stockholms inlopp, blomsterprakt i form av krolliljor och ett tänkvärt minnesmärke över Raoul Wallenberg (portfölj i brons) i Kappsta naturreservat, för att nämna något av det vi såg och passerade.

 

Karin och Annika tackar medvandrarna för en härlig vandringsdag i sommarvärmen! 😎

 

 

.

.

.

Sommarvandring Lidingö runt, etapp 1 av 4. Rudboda torg - Lidingöbron

Sommarens första etapp av Lidingö runt till fots är avklarad!
Med regnmoln på avstånd gick vi idag 1 mil på norra och västra delen av ön utmed vattnet. Det var snudd på vindstilla och nästan lite magiskt i naturen efter det senaste dygnets intensiva regnande. Vi upptäckte små stigar i skogen, tittade på gamla mysiga hus, beundrade den fina utsikten, hoppade över att ta ett dopp i havet men missade inte glasspausen… Och så tog vi oss an Lidingöloppslöparens utmaning Abborrbacken utan några som helst problem!

Karin och Bosse tackar medvandrarna för en härlig dag i naturen!

 

.

.

.

Vandring på Kärsön 31 maj. Tillgänglig även för rullstolsburna

Vi bjöds på härligt försommarväder när vi under söndagen (31/5) vandrade tillsammans med föreningen Skogstur ute på Kärsön.
Vi tittade oss omkring i naturen och såg bl a många fina fjärilar och en död orm samt hörde göken och grönsångaren (den som låter som när man snurrar ett mynt på ett marmorbord).
De gående testade att gå barfotastigen, med eller utan strumpor och med eller utan ögonbindel. Stigen har tagits fram särskilt för synskadade men vi som är seende kan genom att gå stigen få en viss känsla för hur det kan vara ta sig fram utan att se och veta vad som väntar.
Lunchpausen hade vi i solen vid ett glittrande Mälaren. Efter lunchen fortsatte vi att utforska Kärsön samt försöka besvara Bosses kluriga tipspromenadfrågor.
Karin och Bosse tackar medvandrarna för en härlig dag i ute naturen. Ett särskilt tack till Anders och Skogstur för ännu en trevlig vandring tillsammans!

.

.

.

Vandring längs Lidingöloppets sista mil onsdag 8 april 2020

En vandring i Corona-tider

Fem tappra friluftsfrämjare vandrade runt i Lidingös vackra natur – denna gång längs den sista milen av Lidingöloppet, start och mål vid Grönsta parkering. Vi höll behörigt avstånd till varandra både under vandringen och på den obligatoriska fika-rasten. Vi hörde fåglar (definierade bofink och talgoxe) och så vackra blomster (främst blå- och vitsippor). Att kunna vandra i naturen är en lisa för själen, särskilt i dessa tider.

Önskar alla våra Främjarvänner en Glad påsk och ber er att ta hand om er och varandra!
Vandringsledarna Tina och Bosse

 

.

.

.

Vandring på östra Djurgården 18 januari

En lite grå lördagsförmiddag som passade mycket bra för en djurgårdsvandring. Det var ett piggt och taggat gäng som träffades vid Blockhusudden, eller, som det hette förr, vid Stora Sjötullen. Vi hittade snart ett lagom vandrings- och samtalstempo på vår väg norrut längs vattnet. Efter Kruthuset och nära Hunduddens båtklubb var det färska bävergnag och strax hittade vi dess hydda. En grannbäver hade så gott som tagit sig helt igenom en rejäl asp i strandkanten (ca 50 cm diameter). Nästa kuling så faller det säkert.

Vandringen fortsatte längst österut, där storstaden inte alls upplevs som så nära, förbi den stora djurkyrkogården och sedan söderut förbi Djurgårdsstallet. Hästarna såg lite dystra ut i sina kala leriga hagar. Vi vinkade när vi passerade nedanför prinsparets villa och kom fram till Djurgårdsbrunn. Nu var vi på riktiga promenadvägar, blandade oss med flanörer som säkert såg med lätt misstro på våra ryggsäckar och mer friluftsmässiga klädsel i denna mer parklika miljö. Det var ganska många av oss som premiärgick över Folke Bernadottebron nedanför Museiparken som invigdes så sent som i september 2019. Under fikarasten kunde vi sedan bese den lätt mossiga bysten av Gustaf Fröding och sitta ned en stund på parkbänkarna.


Men i januari blir det inga långa raster. Vi vände nosen söderut över öppna gärden med magnifika ekar. Såg också de misslyckade försöken (60-tal?) att staga upp flerhundraåriga ekar genom att fylla dem med betong (!!) Liken efter dem låg numera på backen. Vidare längs ridvägar bakom Campus Manilla ned till södra Djurgårdsstranden. Där bröt en försiktig januarisol igenom molnen och gav oss lite inbillad värme på högerkinden. Vi beundrade både vackra byggnader och en enstaka mistel längs strandpromenaden. Vi slöt sedan denna oregelbundna cirkel vid bryggan Blockhusudden och återvände hemåt, var och en till sitt.
Avslutningsvis ett tack till medledare Tina som berättade på vägen och ansvarade för kön och tack till en entusiastisk grupp.


Annika Fritsch
Vandringsledare