Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

Vandringsresa med guldkant i Grisslehamn, 14-16 juni 2019
Äventyret började på Hotell Havsbaden i Grisslehamn fredagen den 14 juni då 16 vandringsglada främjare träffades på hotellet.
På fredagen delade vi in oss i två grupper där den ena vandrade i närområdet mot Skatudden och runt Byholmavägen för att återigen komma till hotellet. Den andra gruppen tog bilar till Singö och vandrade en sträcka där. Vi hade bra vandringsväder och fick möjlighet att lära känna varandra lite grand. Efter vandringen var det "fria lekar" och man kunde utnyttja hotellets eminenta SPA-avdelning, ta det lugnt eller gå ner i byn och titta på alla båtar som dagen efter skulle delta i Postrodden (mellan Grisslehamn och Åland). Det fanns även andra alternativ för de som så önskade, just denna helg firades Alberg Engströms 150-årsjubileum och man kunde besöka Engströms museum liksom den fina ateljén som ligger otroligt vackert vid havet (vi passerade denna på lördagen).
Middagen – trerätters – intogs i hotellets restaurangavdelning.
Lördagen startade vi efter god frukost med att titta på starten av Postrodden och sedan gick hela gruppen del av den sista etappen av Roslagsleden söderut, start i Grisslehamn och ned mot Sandviken. Vi hade fantastiskt väder och kunde njuta av vackra havsvyer, många blomster och fin vandring. Efter lunchpausen gick några åter till Grisslehamn för att utnyttja spa-avdelningen och en annan grupp traskade vidare lite längre söderut. Några djärva kvinnor tog sig ett dopp i havet – kallt och uppfriskande!
Vi samlades allihop till ytterligare en trerättersmiddag i restaurangen. Kvällen bjöd på en fantastisk torsk (väl värd att vänta på.....).
Söndagen gjorde vi samma uppdelning som på fredagen och deltagarna kunde välja vilken vandring man ville delta i. Även då var det vissa som tog ett snabbt dopp i havet.
Efter lunch, antingen på Singö eller på klipporna i närheten av hotellet, avslutades vår vandringsresa och var och en åkte åter hem.
Vi ledare tackar för entusiastiska deltagare, ett vackert väder och en fantastisk spa-avdelning och fint hotell. Naturen gav oss, som vanligt, mycket vackert att se på. I Grisslehamn fick vi uppleva försommaren på nytt med bl a syrener i full blom. Vi hoppas att ni alla kände att helgen gav er ny energi och önskar er välkomna åter på någon av FF Lidingös dagsvandringar alt. vandringsresor framöver.
Per, Tina och Bosse
.
.
.
Förträffsvandring för de som skall följa med på vandringsresan till Höga Kusten i slutet av augusti 2019
Lördagen den 11 maj var vi 14 glada vandrare som träffades för en gemensam vandring. Syftet med dagen var att lära känna varandra eftersom de som var med alla ska åka med på FF Vandringsresa till Höga kusten i augusti/september. Tyvärr kunde inte alla som deltar i augusti vara med denna gång, men flertalet. Ett annat syfte var att informera om vandringen och testa på lite höjder här på Lidingö för att sedan vara laddade för detta då vi åker norröver.
Vi träffades vid Kvarnen och startade med en presentation, sedan fortsatte vandringen längs Kyrkviken och upp mot Ekholmsnäsbacken. Denna (70 m hög) traskade vi uppför (och nedför) och fortsatte mot Långängens Naturvårdsområde, där det också gick lite upp och ner. Som jämförelse kan sägas att Skuleberget (som är ett av de vandringsalternativ vi kommer att göra i augusti) är 278 meter högt.
Per gav oss lite kulturhistoria under vägen och vi såg både vitsippor och gullvivor längs med vägen. Vi intog medhavd matsäck, som alltid smakar gott då man sitter ute, och hade en fin utsikt mot vatten.
Färden startade vid 10-tiden och vi var tillbaka vid Kvarnen några timmar senare, nöjda och glada med dagen.
Tina Lalander, Per Larsén och Ulla Hector Jenssen
.
.
.
Vandring utmed Mälarens södra strand från Café Lyran till Vårby
En vandring utmed Mälaren där vi gick genom Sätraskogens naturreservat som innehåller öppna ängar, ekbackar och gammal granskog. Vi gick på promenadstigen som bjöd på utblickar över Östra Mälaren mot Kungshatt och Ekerölandet. Innan vi nådde Vårby vandrade vi upp på Korpberget och dess biotopskyddsområde. Området är en hög förkastningsbrant. Härifrån har man en milsvid utsikt över östra Mälaren.
Vi var 23 glada vandrare som startade upp vår vandring i Bredäng, passerade Café Lyran och gick längs Mälaren mot Vårby. Vi hade vädret med oss, sol och härligt vårväder. Blåsippor, tussilago o vårlök lyste upp vår väg och vi fick kulturhistoria och information gällande Lyran, Kungshatt, Sjökrogen Arboga kök, Skärholmens gård, Johannesdals Gård och Korpberget. Lunch intogs vid vattnet i en härlig vårbacke. En fika till intogs med hänförande utsikt över Mälaren, högt uppe på Korpberget dit vi traskade längs Äventyrsstigen!
Vi passerade Huddingeleden ner mot civilisationen och Masmo T-bana som förde oss hem igen efter 4 timmars härlig utevaro.
Tina o Per
.
.
.
Vandring i Tyresö torsdagen den 28 mars
Dagens vandring längs leden Vattnets kraft i Tyresö samlade 11 deltagare och två ledare. En vandring som bjuder på sol, tussilago, blåsippor, härligt lunchrastställe och fina vandringsleder, kan ju bara bli bra.......
Det tyckte nog vi som var med och startade vid Tyresö Pilgrimscenter strax efter 10, dit vi kom åter vid 14.30. Dagen bjöd på olika typer av underlag och vackra vyer över sjöarna Albysjön o Fatburen samt vid Nyfors där vattnet verkligen forsade. Vi såg också Tyresö slott och fick veta att Prins Eugene inspirerades till sin målning Molnet just vid denna plats.
En härlig vårdag i Främjandets tecken med glada och trevliga deltagare!
Dagens ledare Anders och Tina
.
.
.
Vandring på Norra Djurgården den 1 december 2018

11 glada vandrare gick på Norra Djurgården och i den Kungliga Nationalstadsparken under några timmar i lite höstigt väder. Lite lätt regn, vilket inte dämpade humöret hos de som var med. Vi startade i Ropsten och gick genom Norra Djurgårdsstaden, förbi Fisksjöängsladan och längs med Husarviken. Gruppen serverades lite varm glögg o pepparkakor innan färden fortsatte mot Lappkärrsberget och Lappkärret där vi intog lunchen. Vi passerade 4H-gården (Huvud, Hand, Hjärta och Hälsa) med alla djur, Stora Skuggans Värdshus och kom fram till Karl XI:s fiskarstuga. Vid Hjorthagen avslutades turen efter ca 7 km vandring.

Vandringsledare Tina Lalander och Bosse Forsberg

Denna länk visar hur vi gick:

https://my.viewranger.com/track/details/OTE4OTY5NA==

 

.
.
.
Hämta en rapport med bilder från vandringen 25 oktober: Tre sjöar runt genom att klicka här.
.
.
Hämta en rapport med bilder från Vandring i Tiveden 19-21 oktober genom att klicka här.
.
.
Vandring i Rosersberg 15 september
Lördagen den 15 september vandrade vi i Rosersberg. Vi gick längs med fina stigar inne i tät skog och bjöds på vackra vyer över öppna fält och Mälaren. Solen tittade fram lagom tills vår vandring började, så vi slapp ta fram regnkläderna. Det märktes dock i skogen att det regnat för oj så mycket svamp det fanns! De lite mer udda sorterna hittade vi på olika trädstammar. Vi stannade också till och tittade på Rosersbergs slott när vi gick utmed en del av Upplandsleden.
Karin och Per tackar medvandrarna och föreningen Skogstur och Friluftsfrämjandet Märsta-Sigtuna för en härlig vandringsdag. Ett särskilt tack också till Rosersbergs jaktlag som hjälpte till att öppna en vägbom så vi kunde ta oss fram med rullstol!
.
.
.
En tur Nybrokajen - Hammarby sjöstad - Saltsjö Duvnäs, lördag 1 september
För att en vandring ska bli lyckad ska man ha lite flyt. Och det hade vi 16 vandrare lördagen den 1 september. Först båtresan ombord på på MS Emelie från Nybroplan till Luma bryggan i Hammarby sjöstad. Alltid lika härligt att se Stockholm från sjösidan. Vår tur fortsatte när vi blev ilandsläppta trots att färdledaren slarvat bort sin färdbiljett. De hotfulla mörka molnen i väster förde inte med sig en enda droppe regn och vi fick en skön vandring längs Sickla kanal, Sickla sjö och Järla sjö, en sträcka som var okänd för de flesta. Vid Järla gård lunchade vi och tittade på den fina statyn av den otroligt vackra kullan Carin Ersdotter. Vandringen fortsatte genom fridfulla villakvarter i Lillängen och Storängen, över bron vid Kranglan, längs glittrande östra delen av Järla sjö till Saltsjö Duvnäs. Så småningom förde Saltsjöbanans blå tåg och SLs röda buss oss tillbaka till storstaden. Stort tack till alla medvandrare för en trevligt tur! Hoppas vi ses snart igen, hälsar Karin och Anders
.
.
.
Reseberättelse för Skånevandring på Kullahalvön, augusti 2018

Klockan 18 hade vi en välkomstmiddag på Örestrand restaurang då vi fick möjlighet att hälsa på alla 15 deltagare på vår Skånevandring. De flesta av deltagarna bodde på Lidingö eller hade någon anknytning till ön. Vi serverades en god middag och Stene Boldt som basade för Örestrands hotell i Strandbaden berättade om ställets historia.
Vi hade tre vandringsdagar och utgick varje dag med bussar från Strandbaden, busstrafiken var dock inte helt pålitlig och en dag fick Stene skjutsa hela gänget till Arild för att vi skulle kunna genomföra vår vandring utan alltför stor tidsförskjutning.

Första dagen mot Pålsjöbaden
Den första dagen bjöd på ett fantastiskt väder och vi vandrade från Domsten till Pålsjöbaden (i utkanten av Helsingborg). Sträckan var ca 10 km och vi pausade både för förmiddagsfika och lunch. Vissa tog chansen och besökte kallbadhuset i Pålsjöbaden.
Torsdag kväll besökte vi Kullabergs vingård och fick en guidning av Felix och Will runt vingården. Vi lärde oss en hel del om druvor och vinframställning. Guidningen avslutades med provsmakning av gårdens cider och viner (två vita och ett rosévin). Vi gick alla hem till Örestrand och fick en härlig avslutning på kvällen då solen gick ner vackert i havet.

Dag 2 passerades Flickorna Lundgren
Fredagen åkte vi till Arild och vandrade till Jonstorp. Denna vandring var ca 12 km lång. Fredagen bjöd på lite mer varierat väder och regnkläderna kom till användning men humöret var det inget fel på. På Skäret fick vi information av Ros-Mari (ordförande i Kullaledens vänner) som berättade om hur de arbetat för att få Kullaleden certifierad och mer om bygdens historia. Några i gruppen besökte caféet Flickorna på Skäret och hade turen att träffa en av systrarna som startat upp denna verksamhet.
Vandringen fortsatte mot Jonstorp och tre damer tog sig ett härligt dopp i havet då övriga fikade.

Dag 3 med Kullens fyr, grottor och glass
Lördagen var det dags att ta sig mot Kullens fyr. Vi tog bussen till Mölle och träffade där reportage-teamet Karin och Anders som följde oss hela dagen (de ska göra ett reportage om vår vandring för tidningen Friluftsliv). Vi hade väldig tur med vädret och fick en vacker vandring längs vattnet och klipporna mot Kullens fyr. Väl där lunchade vi och fick information om Naturum och Kullens fyr, av Lo-visa som arbetar där.
Här skildes gruppen åt och ett gäng traskade vidare mot Josefinelust där grott-Per väntade. Vi fick sedan en annorlunda upplevelse då vi var och besökte ett antal grottor av olika storlek och många gånger fick vi klättra på alla fyra och även ta oss in i grottorna. Den andra gruppen tog sig tillbaka till Mölle och avnjöt där kaffe och glass.
Lördagens vandring bjöd på någon skur regn men detta var inget som förtog något av upplevelserna. Regnet kom dock senare på kvällen då vi satt inne. Vi traskade ca 10-12 km även denna dag.
Åter på Örestrand väntade en avslutningsmiddag då vi kunde tacka varandra och berätta om hur vi upplevt Kullaberg.

Vi tror att de flesta i gruppen gärna kommer tillbaka till Kullaberg för här finns mycket att upptäcka och även återse. Vi fick ett smakprov av vad denna del av vårt vackra land kan erbjuda och alla vi 17, inklusive hunden Lovis, har fått minnen att återkomma till mörka novemberdagarna.
Tack säger vi som planerat och arrangerat resan!

Tina och Anders

.
.
.