Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

Sommarvandring Lidingö runt, etapp 3 av 4. Gåshaga brygga - Elfviks gård 8 juli

 

Tredje etappen av sommarvandringen Lidingö runt till fots är nu avklarad! 🏃👍
Dagens tur gick från Gåshaga brygga längs med vattnet hela vägen ut till Elfvik, vilket är ca 13 km. Det speciella med denna vandringssträcka var att vi på förmiddagen på väg längst in i Kyrkviken hade utsikt över den sträcka vi skulle gå under eftermiddagen, och tvärt om - att vi på eftermiddagen hade utsikt över det område vi gick i under förmiddagen!
Det var en skön vandring med en i närmaste perfekt vandringstemperatur och en blandning av sol och lagom mycket regn. Vi konstaterade att det nog är blåbärsår i år och att Lidingö har både fin natur med spännande trädformationer och många platser med anrik historia.
Vi stannade till vid och läste på om Ekholmsnäs gård, hoppade över att bestiga Mt Everest (aka Ekholmsnäsbacken), hade lunchpaus på en mysig veranda vid Hustegaholm, spanade fågel vid Gråviken och avslutade med att ströva runt vid Elfviks gård.
Karin och Ulla tackar medvandrarna för en härlig vandringsdag och ser fram emot den fjärde och sista etappen nästa lördag!
 

 .

.

.

Vandring på Norra Djurgården, den 4 juli 2020

Vi startade vandringen vid Ropsten och vandrade upp till Hjorthagen. 8 deltagare hade trotsat regnprognosen och följde med oss. Vi tog oss förbi Fiskartorpet, universitetsområdet och Lappkärrsberget, gick längs Värtan och kom förbi Stora Skuggan genom Norra Djurgårdstaden innan vi åter var tillbaka vid Ropsten. Större delen av vandringen hade vi uppehåll, likaså under matpausen då vi satt med utsikt över Tranholmen och Djursholm. Vi såg de vackra fabriksbyggnaderna i Norra Djurgårdsstan, Karl den XI:s fiskarstuga, många vackra ekar, sommarblomster och många av Kungens får.

Vi startade vid Ropsten kl 9.30 och var tillbaka strax före kl 13. En skön tur på ca 8 km i behagligt vandringsväder.

Tack alla deltagare för en skön vandring!

Vandringsledarna Tina och Bosse

 

 

 
 

 

.

.

.

Sommarvandring Lidingö runt, etapp 2 av 4. Lidingöbron - Gåshaga brygga

 

Andra etappen av sommarvandringen Lidingö runt till fots avklarad! 🏃☉

 

Idag (27/6) gick vi från Lidingöbron till Gåshaga brygga utmed södra ön längs med vattnet. Det var ca 1 mil som gick över stock och sten, men även på fina bryggor och parkvägar. Solen sken och vindarna var ljumma, men det var skönt att det fanns skugga här och var att svalka sig i denna varma sommarlördag. Några svalkade även fötterna i vattnet, men några bad blev det inte.

 

På vår väg hade vi backar både uppför och nerför i naturområden och bebyggelse, vacker utsikt över Lilla Värtan och Stockholms inlopp, blomsterprakt i form av krolliljor och ett tänkvärt minnesmärke över Raoul Wallenberg (portfölj i brons) i Kappsta naturreservat, för att nämna något av det vi såg och passerade.

 

Karin och Annika tackar medvandrarna för en härlig vandringsdag i sommarvärmen! 😎

 

 

.

.

.

Sommarvandring Lidingö runt, etapp 1 av 4. Rudboda torg - Lidingöbron

Sommarens första etapp av Lidingö runt till fots är avklarad!
Med regnmoln på avstånd gick vi idag 1 mil på norra och västra delen av ön utmed vattnet. Det var snudd på vindstilla och nästan lite magiskt i naturen efter det senaste dygnets intensiva regnande. Vi upptäckte små stigar i skogen, tittade på gamla mysiga hus, beundrade den fina utsikten, hoppade över att ta ett dopp i havet men missade inte glasspausen… Och så tog vi oss an Lidingöloppslöparens utmaning Abborrbacken utan några som helst problem!

Karin och Bosse tackar medvandrarna för en härlig dag i naturen!

 

.

.

.

Vandring på Kärsön 31 maj. Tillgänglig även för rullstolsburna

Vi bjöds på härligt försommarväder när vi under söndagen (31/5) vandrade tillsammans med föreningen Skogstur ute på Kärsön.
Vi tittade oss omkring i naturen och såg bl a många fina fjärilar och en död orm samt hörde göken och grönsångaren (den som låter som när man snurrar ett mynt på ett marmorbord).
De gående testade att gå barfotastigen, med eller utan strumpor och med eller utan ögonbindel. Stigen har tagits fram särskilt för synskadade men vi som är seende kan genom att gå stigen få en viss känsla för hur det kan vara ta sig fram utan att se och veta vad som väntar.
Lunchpausen hade vi i solen vid ett glittrande Mälaren. Efter lunchen fortsatte vi att utforska Kärsön samt försöka besvara Bosses kluriga tipspromenadfrågor.
Karin och Bosse tackar medvandrarna för en härlig dag i ute naturen. Ett särskilt tack till Anders och Skogstur för ännu en trevlig vandring tillsammans!

.

.

.

Vandring längs Lidingöloppets sista mil onsdag 8 april 2020

En vandring i Corona-tider

Fem tappra friluftsfrämjare vandrade runt i Lidingös vackra natur – denna gång längs den sista milen av Lidingöloppet, start och mål vid Grönsta parkering. Vi höll behörigt avstånd till varandra både under vandringen och på den obligatoriska fika-rasten. Vi hörde fåglar (definierade bofink och talgoxe) och så vackra blomster (främst blå- och vitsippor). Att kunna vandra i naturen är en lisa för själen, särskilt i dessa tider.

Önskar alla våra Främjarvänner en Glad påsk och ber er att ta hand om er och varandra!
Vandringsledarna Tina och Bosse

 

.

.

.

Vandring på östra Djurgården 18 januari

En lite grå lördagsförmiddag som passade mycket bra för en djurgårdsvandring. Det var ett piggt och taggat gäng som träffades vid Blockhusudden, eller, som det hette förr, vid Stora Sjötullen. Vi hittade snart ett lagom vandrings- och samtalstempo på vår väg norrut längs vattnet. Efter Kruthuset och nära Hunduddens båtklubb var det färska bävergnag och strax hittade vi dess hydda. En grannbäver hade så gott som tagit sig helt igenom en rejäl asp i strandkanten (ca 50 cm diameter). Nästa kuling så faller det säkert.

Vandringen fortsatte längst österut, där storstaden inte alls upplevs som så nära, förbi den stora djurkyrkogården och sedan söderut förbi Djurgårdsstallet. Hästarna såg lite dystra ut i sina kala leriga hagar. Vi vinkade när vi passerade nedanför prinsparets villa och kom fram till Djurgårdsbrunn. Nu var vi på riktiga promenadvägar, blandade oss med flanörer som säkert såg med lätt misstro på våra ryggsäckar och mer friluftsmässiga klädsel i denna mer parklika miljö. Det var ganska många av oss som premiärgick över Folke Bernadottebron nedanför Museiparken som invigdes så sent som i september 2019. Under fikarasten kunde vi sedan bese den lätt mossiga bysten av Gustaf Fröding och sitta ned en stund på parkbänkarna.


Men i januari blir det inga långa raster. Vi vände nosen söderut över öppna gärden med magnifika ekar. Såg också de misslyckade försöken (60-tal?) att staga upp flerhundraåriga ekar genom att fylla dem med betong (!!) Liken efter dem låg numera på backen. Vidare längs ridvägar bakom Campus Manilla ned till södra Djurgårdsstranden. Där bröt en försiktig januarisol igenom molnen och gav oss lite inbillad värme på högerkinden. Vi beundrade både vackra byggnader och en enstaka mistel längs strandpromenaden. Vi slöt sedan denna oregelbundna cirkel vid bryggan Blockhusudden och återvände hemåt, var och en till sitt.
Avslutningsvis ett tack till medledare Tina som berättade på vägen och ansvarade för kön och tack till en entusiastisk grupp.


Annika Fritsch
Vandringsledare

.

.

.

Bogesundsvandring 3 november

Efter mycket varierande väderutsikter under veckan hade vi turen på vår sida. Vi fick till och med glädjen att se en blek novembersol. Det var stilla, riktigt novemberlugnt skulle man kunna säga. Det var ett vandringssuget gäng som träffades i Ropsten och tog båten till Frösvik. Precis lagom tid för förmiddagsfika ombord. Vi ledare hade mixat ihop "det bästa" av två olika leder för att det skulle passa med båttiderna. Vi gick delar av Stortallsrundan och delar av Frösviksrundan, och då räckte tiden precis lagom mellan två båtar. Knappast någon av deltagarna hade besökt Bogesundslandet tidigare, men nu fick vi bekanta oss med de västra delarna längs mycket varierande vandringsleder. Visst var det lite lerigt på sina ställen, men alla slogs nog mest av den vackra naturen, tystnaden och trevligt samspråk. Lunchen intogs förstås vid Stortallen som faktiskt är imponerande även om stora delar av trädet har fallit. Det krävdes tre personer för att nå runt stammen i axelhöjd. Någon av deltagarna fotade detta och det vore kul om vi får tag i fotot så det kan visas. Tack alla deltagare från två nöjda ledare
Annika och Ulla

 

.

.

.

Heldagsvandring på Roslagsleden, den 20 oktober, 2019

Idag var tanken att vi skulle göra en "favorit" i repris, och vandra 20 km samma sträcka som igår. Då vädrets makter inte var med oss idag, gjorde vi en kortare vandring. Vi blev 6 deltagare (och två ledare) och startade i Åsättra och vandrade längs Roslagsleden till Wira bruk. Stor del av vägen hade vi nederbörd, men trots detta var det inget fel på humöret och vi gjorde både ett kortare fm-stopp och en lite längre lunchpaus. Vid senare delen av vandringen upphörde regnet, vilket nog alla uppskattade.
Vi avslutade i Wira bruk och sedan tog vi oss via Norrtälje (!) hemåt mot Ropsten. Vandringen slutade på ca 12 km och Tina och Bosse tackar tålmodiga vandrare för dagen!

 

 

.

.

.

Heldagsvandring på Roslagsleden, den 19 oktober, 2019
Idag genomförde vi en lite längre och tuffare vandring längs en del av Roslagsleden. Turen gick i varierad natur, huvudsakligen genom mäktig storskog men även genom partier med öppna landskap. Vi vandrade ca 20 km på grusvägar, större stigar och en hel del på mindre skogsstigar bokstavligt talat över stock och sten. Starten var vid Brännbacken nordost om Åkersberga och vi avslutade nära Wira bruk där bussen tog oss tillbaka mot Åkersberga.
Vi hade med oss 13 entusiastiska vandrare som hängde med bra i det lite snabbare tempot, trots att underlaget inte var helt snällt då det var blött i markerna. Vi hade fint höstväder och perfekt vandringstemperatur, solen sken varmt och vi kunde njuta av vackra höstfärger och många djur längs vägen (hästar, ekorre och tjurar). Vårt experiment att anordna en lite längre vandring uppskattades av våra deltagare.
Tina och Bosse (vandringsledare)

 

.

.

.

Birgittavandring i Upplands Väsby 6 oktober

Söndagen den 6 oktober hade vi en vandring på pilgrimsleden Birgittavandring i Upplands Väsby. Efter en lite småkylig morgon tittade solen fram och värmde oss när vi gick på leden som fått sitt namn efter den heliga Birgitta som har anknytning till området.
Vår vandring var visserligen inte en pilgrimsvandring men vi uppmärksammade ändå fenomenet och reflekterade över olika texter som finns på skyltar utmed leden. Delar av vandringen gick vi under tystnad.
Vi gick en rundslinga på 9 km och stannade till vid olika vattenkällor (Sandakärret, Önskebrunnen och Sanda källa) och pratade även om vikten av nyckelbiotoper i naturen. Utsikten från Upplands Väsbys högsta punkt var fin om än rätt skymd (!) och sedan hälsade vi på vid Frestatorpet där Friluftsfrämjadet Upplands Väsby har verksamhet.
Karin och Bernadette (från Friluftsfrämjandet Huddinge) tackar de 15 medvandrarna för en härlig dag bland natur och kultur!

.

.

.

Septembervandring i Nacka 19 september 

Vi var 17 glada och entusiastiska vandrare som träffades vid Storängens busshållplats i Nacka. I sol och sval temperatur började vi vår Nackavandring som tog oss förbi fem sjöar och en havsvik. Efter en kort titt på Långsjön gick vi genom villaområdet Storängen med dess särpräglade nationalromantiska storslagna villor ned till Järlasjön och uppför backarna till Nackamasternas enorma betongblock som säkrar stagen. Därifrån hade vi fin utsikt och räknade bland annat in flera kyrktorn på Södermalm och Kaknästornet på Djurgården. Under den fortsatta vandringen följde vi bitvis leder, både grönt och vitt spår från Hellasgården, men valde egna avstickare på skogsvägar och stigar. Såsmåningom försvann trafikbruset och vi kunde njuta av bara naturens ljud strax innan vi kom fram till lunchstället vid sjön Trehörningen. Efter en lite äventyrlig bro stötte vi på ett riktigt imponerande bäverfälle. På stigar och skogsvägar tog vi oss ned till Erstaviken och badplatsen och såg den vackra huvudbyggnaden till Erstaviks gård från 1700-talet. Vi passerade också Dammtorpssjön med dess flytande öar innan vi tog en avslutande fruktpaus på höjden ovanför Tattby. Jamen, det var ju fem sjöar vi skulle passera, invänder ni. Javisst ja. Den lilla Skinkmossen får vi ju inte glömma att nämna. Tack alla deltagare och tack Tina som var medledare.

.

.

.

Rapport från FF Höga Kusten-vandring, 28/8 – 1/9
Starten på vandringen skedde på Docksta hotell i matsalen, där Ulla och Tina informerade om kommande vandringar. 17 deltagare hade anlänt under eftermiddagen och kvällen.

Torsdagens vandring skedde tillsammans med Karin Carnby, naturguide i området och Kjell i området Lovvik/Hörsång med start i Berghamn. Vi vandrade under förmiddagen mest i skogen och hade lite mulet väder och regn i luften. Lunchen intogs vid vattnet i Sandvarp. Vandringen fortsatte i vackrare trakter och vi gick längs med stranden och klappersten. Dagen avslutades för vissa som besteg Valkallen, fast utsikten inte var strålande. Vi åkte i medhavda bilar vidare från området och intog en god middag på restaurangen vid Höga kusten-bron.

Fredagen startade vi med att från hotellet vandra till Naturum vid Skulebergets fot, där vi fick en guidning av Marcus, gällande Världsarvet och den unika natur som finns i området. Efter en förmiddagsfika traskade vi alla, i egen takt, uppför berget och fick en fantastisk utsikt från toppstugan, där vi kunde inta vår lunch. Luncherna hade lokala Ica ordnat och de var mycket goda sallader vi fick med oss. Efter att ha njutit av utsikten och kalottberget (där vi också passerade den högsta kustlinjen i världen, 286 meter öh). Denna kväll ordnade Majsan och Marika och Eva-Lena K. en surströmmingsmiddag som intogs utomhus i sol. De som inte ville äta detta hade andra alternativ. Det blev en mycket trevlig kväll.

Lördagen, då vi också hade ett fint väder, åkte vi iväg mot Skuleskogens nationalpark och Entré Syd. Vi delade in oss i två grupper och vandrade lite olika vägar mot Slåttdalsskrevan. Ena gruppen traskade upp på Slåttdalsbergets kam och den andra i dalen där man också kunde njuta av stora, vackra klapperstensfält. Del av leden var Höga kustenleden och sedan traskade vi på andra leder. Vi sammanstrålade för gemensam lunch vid Tärnättvattnet. Vandringen gick vidare för en grupp via Gammbodarna och Tärnättholmarna längs med Bottenhavet tillbaka till Entré syd och för den andra en annan led mot havet och entrén. En mycket vacker vandring för båda grupperna.

Vandringsresan avslutades på lördagskvällen med gemensam middag och lite utvärdering. Alla deltagare var nöjda och många har nog avsikten att åka till detta vackra område igen.

Ladda ner ett dokument med bilder från resan.