Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

LÅNGFÄRDSSKRIDSKO

Långfärdsskridsko - den verksamhet vi lagt på is

Grenledare: Henrik Engberg och Lars Agö


Vad är det som gör långfärdsåkning på skridsko så fascinerande?

Det går egentligen inte att förklara med ord, det måste upplevas. Men det här är i alla fall ett försök.

Det är naturupplevelsen, fartkänslan, spänningen. Men framförallt är det äventyret. Så nära vardagen, så enkelt att komma ut på, men ändå så exklusivt. Varje tur är unik, ingen tur är den andra helt lik. När jag packat min ryggsäck, plockat fram skridskor, dubbar och ispik vet jag att äventyret väntar. Äventyr är spänning, förväntan inför vad man skall få uppleva på turen. Blanka isar, isar med frostblommor, skrovliga isar, råkar och vindbrunnar. Små trolska skogssjöar, vidsträckta fjärdar, små öar med isklädda strandstenar, blanka stråk mitt i skravelisen. Det är bara naturen själv som ger förutsättningarna, vilka kan variera från den ena dagen till den andra. Alla ljuden, dova knallar i tjock kärnis, det gälla varnande skriket då isen tunnar ut, klappret av många par skridskor. Långa glidande skär på svartblank is, en känsla av att nästan flyga. Vad finns bortom nästa udde, vart kommer turen att föra oss idag?
Fikafarbror Magnus

Vårt program för långfärdsskridsko syftar till att ge alla möjlighet att uppleva den här formen av friluftsliv. Vi erbjuder
• Kurser för både nybörjaren eller mindre vane och för den som vill lära sig mer.
• Plurrningsövning för att öka säkerheten och självkänslan
  Njutarturer på torsdagar
• Lördagsturer för de mer vana
• Söndagsturer för de flesta
• För att ytterligare skapa möjlighet att uppleva åkning på naturis plogar vi (vid tjänliga förhållanden) en 3 kilometer lång bana på Grönstaviken. Där ordnar vi också Lilla Vikingarännet. 

Aktuellt

Grattis till två nya skridskoledare! Tobias Fuchs och Christer Spiegelberg är våra senast examinerade skridskoledare.
Carl Nyman är nästan klar ledare. Patrik Blomquist har gjort den första delen av sin  utbildning och kommer denna säsong praktisera vid turer tillsammans med våra utbildade ledare..

Välkommen till våra skridskoturer på lördagar och söndagar. Ring 08-767 39 06 fredag eller lördag kväll för info om kommande tur.

Vår turverksamhet

Nedanstående gäller för våra turer, men läs också vår säkerhetspolicy

Alla som följer med på våra turer måste ha grundkunskaper i skridskoåkning och klara av att vara på isen under några timmar eftersom åksträckan under normala förhållanden är minst 20 km.

Njutarturer torsdagar med Fikafarbröderna
Magnus Linde och Björn Wedholm, också benämnda "Fikafarbröderna", försökte denna säsong, 2020, göra ett nytt försök till "come back".
Avsikten är att erbjuda turer med lugnt tempo, måttlig åkdistans, flera raster, allt med tyngdpunkt att njuta både av åkningen, naturen och rasterna.
För detta erfordras vackert väder, ringa eller ingen vind och slät is. Detta hoppades vi skall föreligga ett antal torsdagar. vår förhoppning blev inte verklighet, inga njutarturer.
Blir det ett nytt försök nästa säsong? Just nu känns det osannolikt....?
Torsdagsturer annonseras på 08-767 39 06 onsdag kväll senast 21.00.
Inget meddelande innebär ingen tur - eller "otur" som vi kallar det.

Lördagsturen - för lite mer vana åkare
Innebär att tempot är något högre, åksträckan kan vara något längre och framförallt kan isläget vara mer oklart, vilket kan innebära överraskningar. Alla åkare med god teknik och normal ork kan vara med på lördagsturen.
Annonseras fredag kväll på telefon 08-767 39 06

Söndagsturen - för de flesta åkare
Innebär att turen anpassas till deltagarnas förutsättningar, men du måste förstås ha grundkunskaper i åkning och uppfylla kraven på utrustning och känna till hur alla dess delar används. Eventuella begränsningar i deltagande på söndagsturen ges i samband med tur-annonseringen lördag kväll på telefon 08-767 39 06

Viktigt att veta inför våra turer
På kvällen (efter 21.00) dag före tur finns det information tillgänglig på vår skridskotelefon 08-767 39 06. Turavgiften är 50 kr för medlem i Friluftsfrämjandet. Den som inte är medlem är välkommen att pröva på att åka med mot en högre turavgift på 100:-. Den som vill åka med flera gånger bör lösa medlemskap.
Vi tillämpar ibland samåkning i bil till isen. Vi rekommenderar då att passagerare betalar 8 kr/mil till bilföraren.

Vi bjuder på första turen!
Känner du någon som vill testa att följa med på våra turer, bjud in din vän! Vi hoppas att få se vännen igen.

Följande utrustning är ett krav:
Isdubbar, visselpipa och kastlina, dubbelpik eller två skidstavar med vassa spetsar, ryggsäck försedd med grenrem och midjerem. Ryggsäcken ska innehålla ett fullständigt ombyte vattentätt förpackat. Kastlinan skall vara anbringad utanpå ryggsäcken på sådant sätt att den kan nås och frigöras utan att ryggsäcken behöver tas av. Kastlinans ände skall vara fäst vid midjeremmen.Naturligtvis har vi med oss en matsäck och något varmt att dricka.

Plurrningsövning
Plurrningsövning ordnas under senare delen av säsongen. Anmäl intresse till skridsko.lidingo@friluftsframjandet.se