Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

LÅNGFÄRDSSKRIDSKO

Långfärdsskridsko - den verksamhet vi lagt på is

Grenledare: Henrik Engberg och Lars Agö

Aktuellt

 

Skridskosäsongen närmar sig

FF Lidingö kommer även under 2023 att satsa på en rad aktiviteter. Det blir ledarledda turer så snart förhållandena (läs åkbara isar i närområdet) medger.

En nyhet är att vi under kommande säsong huvudsakligen kommer att genomföra söndagsturer. Under tidigare år har vi haft turer även under lördagar men på grund av ledarbrist fokuserar vi på söndagar. Om det, mot förmodan, blir lördagsturer rekommenderar vi att kolla med skridskotelefonen, 08-767 39 06, och hemsidan dagen innan. 

Nybörjarkurs

Kommer att genomföras med två teorikvällar 11 och 18 januari. Praktisk skridskoträning på Östermalms IP 23 januari och en tur på naturis lördag den 28 januari. Frågor och anmälan skickas till skridsko.lidingo@friluftsframjandet.se

 

Vår turverksamhet 

Under förutsättning att Folkhälsomyndigheten inte kommer med nya och striktare rekommendationer har vi för avsikt att ta fram ett turprogram för kommande säsong. Första turen genomförs på nyårsdagen och vi kör så länge det finns åkbara isar i vårt närområde.

Lördagsturen - för lite mer vana åkare
Innebär att tempot är något högre, åksträckan kan vara något längre och framförallt kan isläget vara mer oklart, vilket kan innebära överraskningar. Alla åkare med god teknik och normal ork kan vara med på lördagsturen.
Annonseras fredag kväll på telefon 08-767 39 06

Söndagsturen - för de flesta åkare
Innebär att turen anpassas till deltagarnas förutsättningar, men du måste förstås ha grundkunskaper i åkning och uppfylla kraven på utrustning och känna till hur alla dess delar används. Eventuella begränsningar i deltagande på söndagsturen ges i samband med tur-annonseringen lördag kväll på telefon 08-767 39 06Viktigt att veta inför våra turer

På kvällen (efter 21.00) dag före tur finns det information tillgänglig på vår skridskotelefon 08-767 39 06. Turavgiften är 50 kr för medlem i Friluftsfrämjandet. Den som inte är medlem är välkommen att pröva på att åka mot en högre turavgift på 100:-. Den som vill åka med flera gånger bör lösa medlemskap.

Läs vår säkerhetspolicy

Alla som följer med på våra turer måste ha grundkunskaper i skridskoåkning och klara av att vara på isen under några timmar eftersom åksträckan under normala förhållanden är minst 20 km.

Vi tillämpar ibland samåkning i bil till isen. Vi rekommenderar då att passagerare betalar 10 kr/mil till bilföraren.

Känner du någon som vill testa att följa med på våra turer, bjud in din vän! Vi hoppas att få se vännen igen.

 

Speciella regler under pandemin

Med hänsyn till pandemin har skridskoledarna beslutat att vid transport till aktuellt åkområde i privata bilar skall var och en som vill åka med i annans bil vara fullvaccinerad. Munskydd skall också medtagas och bäras under bilresa.

 

Följande utrustning är ett krav
Isdubbar, visselpipa och kastlina, dubbelpik eller två skidstavar med vassa spetsar, ryggsäck försedd med grenrem och midjerem. Ryggsäcken ska innehålla ett fullständigt ombyte vattentätt förpackat. Kastlinan skall vara anbringad utanpå ryggsäcken på sådant sätt att den kan nås och frigöras utan att ryggsäcken behöver tas av. Kastlinans ände skall vara fäst vid midjeremmen.Naturligtvis har vi med oss en matsäck och något varmt att dricka.

 

Plurrningsövning
Plurrningsövning ordnas under senare delen av säsongen. Anmäl intresse till skridsko.lidingo@friluftsframjandet.se

 

Allmänt om vår turverksamhet

Vad är det som gör långfärdsåkning på skridsko så fascinerande?

Det går egentligen inte att förklara med ord, det måste upplevas. Men det här är i alla fall ett försök.

Det är naturupplevelsen, fartkänslan, spänningen. Men framförallt är det äventyret. Så nära vardagen, så enkelt att komma ut på, men ändå så exklusivt. Varje tur är unik, ingen tur är den andra helt lik. När jag packat min ryggsäck, plockat fram skridskor, dubbar och ispik vet jag att äventyret väntar. Äventyr är spänning, förväntan inför vad man skall få uppleva på turen. Blanka isar, isar med frostblommor, skrovliga isar, råkar och vindbrunnar. Små trolska skogssjöar, vidsträckta fjärdar, små öar med isklädda strandstenar, blanka stråk mitt i skravelisen. Det är bara naturen själv som ger förutsättningarna, vilka kan variera från den ena dagen till den andra. Alla ljuden, dova knallar i tjock kärnis, det gälla varnande skriket då isen tunnar ut, klappret av många par skridskor. Långa glidande skär på svartblank is, en känsla av att nästan flyga. Vad finns bortom nästa udde, vart kommer turen att föra oss idag?
Fikafarbror Magnus

Vårt program för långfärdsskridsko syftar till att ge alla möjlighet att uppleva den här formen av friluftsliv. Vi erbjuder
• Kurser för både nybörjaren eller mindre vane och för den som vill lära sig mer.
• Plurrningsövning för att öka säkerheten och självkänslan
• Lördagsturer för de mer vana
• Söndagsturer för de flesta
• För att ytterligare skapa möjlighet att uppleva åkning på naturis plogar vi (vid tjänliga förhållanden) en 3 kilometer lång bana på Grönstaviken. Där ordnar vi också Lilla Vikingarännet. 

 

Kontaktuppgifter till grenledarna

Henrik Engberg
henrik.engberg@telia.com
0705651562

Lars Agö
larsago47@yahoo.se
0760934008