Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

VANDRING

Vandring - nära och fjärran

Grenledare: Per Larsén, per.larsen@friluftsframjandet.se, 070-555 9514

Vi har vandringar både i närmiljön, på vår vackra ö, och lite längre bort och då oftast arrangemang som sträcker sig över flera dagar. Ibland är det vandring med något speciellt tema och ibland är vi bara ute för att uppleva naturen, få motion och träffa andra som vill ha sällskap på turen.

 

Planerade vandringar för 2019:
(Vandringarna kommer successivt att läggas som aktivtet för bokning på lokalavdelningens förstasida.)

 

   

Näsby Park till Stocksund

9/2 

Anders / Per

Tyresö

28/3 

Tina / Anders

Café Lyran-Vårby

13/4  

Per / Tina

Tisdagsvandringar för vardagslediga

2/4 t o m 28/5 

Siw / Magnus

Stavgång för kropp och själ (onsdagar)

3/4 t o m 29/5 

Magnus / Siw

Vandring med eld

28/4  

Karin / Magnus / Siw / Per m fl

Fysingen med Skogstur

11/5  

Karin / Bosse /

Anders Andrae (Skogstur)

Naturvandring med Virginia och Folke Kustvall

18/5

Christian
(Tillsammans med Naturskyddsföreningen)

Bosön med mindfulness

25/5    

Karin / Per

Norra Öland

30/5-2/6

Per / Bosse

Vandring med guldkant i Grisslehamn

14-16/6

Per / Tina

 

 

 

 

 

 

 

MER INFO OM EN DEL VANDRINGAR:

   

Vintervandring från Näsby Park till Stocksund, lördag den 9 februari 2019

Vi vandrar från Roslagsbanans hållplats Näsby Allé och följer stranden genom Djursholm och Stocksund, med många vackra villor att titta på längs vägen. Vandringen är ca 1 mil. Möjlighet finns att avsluta och ta buss från Djursholms torg.

Förutom matsäck och varm dryck, medtag sittunderlag och förstärkningskläder. Broddar och stavar rekommenderas vid risk för halka.

När och var: Samling kl 9 vid Ropstens T-banestation, nedre hallen utanför spärrarna. Vi tar T-bana eller buss till Östra station, för byte till Roslagsbanan. Avslutning ca 14.30.

Anmäl dig genom at klicka boka på denna sida:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vintervandring-fran-nasby-park-till-stocksund-lordag-9-februari/

Där kommer finnas mer info. I början av 2019 finns där bl.a. senaste nytt om tider för T-banan och Roslagsbanan. Sista anmälningsdag är 7/2.

Ledare: Anders Rosswall och Per Larsén.

 

Vandring torsdagen den 28 mars 2019

Torsdagen den 28 mars planerar vi en vandring vid Tyresö. Mer information kommer i början på mars, vid snö kan vi behöva ändra turen.
Vi startar vår vandring vid Tyresö Pilgrimscentrum.
Vandringen går genom vacker natur längs Albysjön och Fatburen. Vi passerar Nyfors, vars fors tidigare nyttjades industriellt – vattenverk, pappersbruk m.m. - och går delvis samma led som Sörmlandsleden (vid Alvik) och kommer till Alby friluftsområde. Medelsvår vandring. Vi vandrar ca 11-12 km.

Start vid Ropsten T-bana kl 8.55 (T-banan avgår 9.05), beräknad hemkomst sen eftermiddag (det går bara buss från Tyresö två ggr i timmen).

Ta med vatten och matsäck för ett par pauser. Kläder efter väder och rejäla vandringsskor, gärna kängor, rekommenderas. Ta gärna med broddar och stavar vid risk för halka.

Anmälan för medlemmar genom att logga in och klicka BOKA på den här sidan:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-torsdagen-den-28-mars-2019/

Övriga kan anmäla sig via e-post till tina.lalander@friluftsframjandet.se. Vänligen avboka din plats om du får förhinder.

Kostnad 50 kr för medlemmar och 100 kr för icke medlemmar. Betalning sker kontant på plats eller via Swish 123-1556828

 

Vandring utmed Mälarens södra strand från Café Lyran till Vårby 6 april

Följ med på en vandring utmed Mälaren där vi går genom Sätraskogens naturreservat som innehåller öppna ängar, ekbackar och gammal granskog. Promenadstigen bjuder på utblickar över Östra Mälaren mot Kungshatt och Ekerölandet. Innan vi når Vårby vandrar vi upp på Korpberget och dess biotopskyddsområde. Området är en hög förkastningsbrant. Härifrån har man en milsvid utsikt över östra Mälaren.

Vandringssträckan är ca 10 km och vi kommer gå i ett relativt lugnt tempo utmed småvägar och på slingriga skogsstigar i på slutet bitvis rätt kuperad terräng. Angiven sluttid är endast ungefärlig och beroende på vandringstempo och pauser.

Ta med vatten och matsäck för ett par pauser. Kläder efter väder och rejäla vandringsskor, gärna kängor, rekommenderas.

Anmälan för medlemmar via Boka-knappen på denna sida:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-utmed-malarens-sodra-strand-fran-cafe-lyran-till-varby/ 

Övriga anmäler sig via e-post till per.larsen@friluftsframjandet.se. Vänligen avboka din plats om du får förhinder.

Kostnad 50 kr för medlemmar och 100 kr för icke medlemmar. Betalning sker kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Ledare: Per Larsén och Tina Lalander.

Välkommen!

 

Vandring med lägereld på Lidingö 28 april

Följ med på en skön vandring längs med vatten, utmed fält och inne i skogarna på Lidingö! Vi kommer gå ute på Elfvikslandet på nordöstra ön och lunchpausen sker vid lägerelden.

Det är en rundvandring på ca 10 km och vi kommer mest gå på breda skogsstigar. Vi kommer ha ett normalt vandringstempo (ca 3 km/timme) och du bör ha god kondition. Rejäla vandringsskor eller kängor rekommenderas och kläder efter väder.

Ta med vatten och matsäck för en kort kaffepaus och en längre lunchpaus. Ta gärna med dig något att grilla till lunchen. Välj något som går snabbt och är enkelt!

Anmälan för medlemmar via Boka-knappen på denna sida:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-med-lagereld-pa-lidingo/

Övriga anmäler sig per e-post till karin.stridh@friluftsframjandet.se.

Sista anmälningsdag är 25 april. Vänligen avboka din plats om du får förhinder.

Kostnad för vandringen är 50 kr för medlem och 100 kr för övriga. Betalas kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Välkommen!

Karin, Siw, Magnus, Per m fl
Vandringsledare Friluftsfrämjandet Lidingö

 

Tisdagsvandringar för vardagslediga med Siw och Magnus

Tisdagar kl. 10.00 samlas vi vid Lidingöloppsmonumentet på Grönsta gärde.  Vårsäsongen 2019 börjar 2 april och slutar 28 maj. Vi vandrar i Grönstaskogen, eller Trollskogen som vi vill kalla den, och är ute omkring 2 timmar. Lätt vandring omkring 4 km, och en rast på vägen när vi sätter i oss medhavd matsäck.

Ingen förhandsanmälan, och vi går i alla väder. Gratis för medlemmar, även pröva på.

Ansvarig ledare: Siw Linde 073 984 89 53. Ledare är vanligen Siw och Magnus Linde, men ibland får någon annan rycka in.

Information om ändringar meddelas på telefon 767 39 07.

 

Fågelvandring vid sjön Fysingen 11 maj. Tillgänglig för rullstolsburna

Välkommen med på vandring vid sjön Fysingen som är en av Stockholmsområdets finaste fågelsjöar!

Vi kommer spana efter fåglar på sjöns västra sida. Där finns ett fågeltorn med anslutande spång längst ut i vassen. Runt sjön finns ängar, hagar, barrskogar och framförallt flera områden med ädellövskogar. Det gör att fåglar och växter med mycket olika krav på sin miljö samsas vid Fysingen. Vår vandring kommer vara drygt 3 km. Vi kommer ha ett lugnt vandringstempo med många stopp. Underlaget är plana grusvägar med en lite brantare backe och bred fin spång som går genom vassområdet. Det går att ta sig fram både med manuell rullstol och elrullstol.

Ta med vatten och matsäck för en lunchpaus. Vi tänkte göra upp eld i samband med lunchen så ta gärna med dig något att grilla. Välj något som är enkelt och går snabbt! En kikare kan vara trevligt att ha med sig! Kläder efter väder.

Det finns en anpassad utomhustoalett vid Ström café som man kommer in i med manuell rullstol, men inte med elrullstol eller permobil.

Efter ordinarie vandring finns det möjlighet att följa med på en extratur till Nordians hög, som är en av Sveriges äldsta och största gravhögar, och som ligger på promenadavstånd från Ström café. I det området finnas det även gott om backsippor! Denna extra vandring går på små stigar och är knappt 3 km. Start vid Ström café när fågelvandringen slutat, preliminärt runt kl 13.00. Tillbaka vid Ström café preliminärt runt kl 14.00. Stigarna är tyvärr inte tillgängliga för rullstol.

Anmälan för medlemmar via Boka-knappen på denna sida:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/fagelvandring-vid-sjon-fysingen.-tillganglig-for-rullstolsburna/

Övriga anmäler sig per e-post till karin.stridh@friluftsframjandet.se. Anmäl dig senast 9 maj. Vänligen avboka din plats om du får förhinder.

Kostnad för vandringen är 50 kr för medlem och 100 kr för övriga. Betalas kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Ledare: Karin Stridh och Bosse Forsberg

Vandringen sker i samarbete med föreningen Skogstur (www.skogstur.info) som arrangerar anpassade promenader.

Välkommen!

 

Vandring med mindfulness på Lidingö 25 maj

Följ med på en vandring på Bosön som är en halvö (och en idrottsanläggning) på norra Lidingö! Vandringen kommer att ha inslag av mindfulness, vilket innebär att vi aktivt och medvetet kommer att fokusera på att vara här och nu. Vissa sträckor kommer vi att gå under tystnad.

Vandringssträckan är ca 6 km och vi kommer gå i ett relativt lugnt tempo utmed småvägar och på slingriga skogsstigar i bitvis rätt kuperad terräng.

Ta med vatten och matsäck för en paus. Kläder efter väder och rejäla vandringsskor, gärna kängor, rekommenderas.

Anmälan för medlemmar via Boka-knappen på denna sida:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-med-mindfulness-pa-lidingo2/

Övriga anmäler sig via e-post till karin.stridh@friluftsframjandet.se. Anmäl dig senast 23 maj. Vänligen avboka din plats om du får förhinder.

Kostnad 50 kr för medlemmar och 100 kr för icke medlemmar. Betalning sker kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Ledare: Karin Stridh och Per Larsén.

Välkommen!

 

Vandring på norra Öland under Kristi Himmelfärdshelgen 2019

För tredje året i rad vandrar vi på Öland. Denna gång utforskar vi norra Öland. Norra Öland har en natur som i flera avseenden skiljer sig från resten av Öland. Här finns det många naturreservat varav Trollskogen kanske är det mest kända. Neptuni åkrar norr om Byxelkrok är med sitt vidsträckta klapperstensfält och sin sparsamma vegetation ett annat intressant område. Vid Byrum finns Ölands mest kända raukområde. Söder därom finns en fantastiskt vacker kuststräcka. Vid Bödabukten finns en väldigt populär milslång sandstrand.

Vi bor trevligt på STF Hagaby Lantgården Vandrarhem www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-hagabylantgarden-vandrarhem/ utanför Löttorp.
Inkvartering sker i enkelrum, men det går att dela rum med en kompis om man vill det och avgiften reduceras då med 600 kr.
Alla rum har delad dusch och toalett.

I avgiften ingår boendeavgift, frukost, lunchpaket, guidning och lokala transporter med minibussar. Angiven avgift är preliminär och baserad på att äventyret blir fullbokat.

Middagar kan antingen ätas i självhushållet där man fixar egen mat eller på något ställe i närbelägna Löttorp dit vi åker med minibussarna.

Deltagarna tar sig själva till Kalmar/Löttorp.
Vi rekommenderar att välja Silverlinjen, www.silverlinjen.se, från Cityterminalen till Löttorp varifrån vi ordnar transport till vandrarhemmet. (Tag morgonbussen 30/5 från Stockholm och hem på eftermiddag 2/6 från Löttorp. Bokningen för helgen har inte öppnat när detta skrivs i november.)
Vi kommer också att ordna en transport från Kalmar för de som åker tåg eller flyg. Tid för detta meddelas senare.

Ledare är Per Larsén och Bosse Forsberg.

Välkommen med eventuella frågor och funderingar
per.larsen@friluftsframjandet.se 070 555 9514

RESAN ÄR FULLBOKAD, men det går att köa genom att logga in och klicka KÖA här:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-pa-norra-oland-under-kristi-himmelfardshelgen-2019/

Där finns också mer info.

Anmälningsavgift 1000 kr/pers betalas vid bokningen till Friluftsfrämjandets lokalavdelning på Lidingö pg 594554-8. Observera att anmälan gäller först när anmälningsavgiften är betald. Skriv ”Öland 2019” och namn på betalningen. Resterande avgift betalas senast den 15 april 2019. Du ska vara medlem i Friluftsfrämjandet för att delta. Det är viktigt att du svarar på frågorna vid bokningen.

 

 

Vandring med guldkant i Grisslehamn 14-16 juni

Följ med på en förlängd weekend i Grisslehamn som ligger vid havet längst norrut i Stockholms län. Vi vandrar under tre dagar i närområdet och bl a på en del av Roslagsleden som anses vara den vackraste delen.

Vi bor lyxigt på Hotell Havsbaden www.hotellhavsbaden.se där vi också kan njuta av deras nya spa. Dagarna avslutas med 3-rätters middagar.

I avgiften ingår logi (del i dubbelrum), frukostar, 2 lunchpaket och 2 trerätters middagar, spa entré samt vandringsledning och guidning.
Enkelrumstillägg 800 kr.

Denna aktivitet förutsätter minst 10 deltagare.

Till Grisslehamn åker vi med SL från Tekniska Högskolan via Norrtälje.
Angivna tider är endast preliminära. Datumen är dock spikade.

Ledare är Per Larsén och Tina Lalander
Välkommen med eventuella frågor och funderingar
per.larsen@friluftsframjandet.se 070 555 9514

Bokning görs snarast, via Boka-knappen här (där finns också mer info):

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-med-guldkant-i-grisslehamn-14-16-juni-2019/

Bokningen är bindande.
Anmälningsavgift 1000 kr/pers betalas vid bokningen till Friluftsfrämjandets lokalavdelning på Lidingö pg 594554-8. Observera att anmälan gäller först när anmälningsavgiften är betald. Skriv "Grisslehamn 2019" och namn på betalningen. Resterande avgift betalas senast den 2 maj 2019. Du ska vara medlem i Friluftsfrämjandet för att delta. Det är viktigt att du svarar på frågorna vid bokningen.

 

 

 

 

Rapporter om några tidigare vandringar hittar ni här (och på Facebook):

http://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/lokalavdelningar/lidingo/rapporter--bilder-fran-vara-aktiviteter/