Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

VANDRING

Vandring - nära och fjärran

Grenledare: Per Larsen  per.larsen@friluftsframjandet.se

Vi har vandringar både i närmiljön, på vår vackra ö, och lite längre bort och då oftast arrangemang som sträcker sig över flera dagar. Ibland är det vandring med något speciellt tema och ibland är vi bara ute för att uppleva naturen, få motion och träffa andra som vill ha sällskap på turen.

 

Tisdagsvandringar för vardagslediga med Siw och Magnus

Tisdagar kl. 10.00 samlas vi vid Lidingöloppsmonumentet på Grönsta gärde. Vårsäsongen 2018 började 3 april och slutade 29 maj. Höstsäsongen började 4 september och slutar 27 november. Vi vandrar i Grönstaskogen, eller Trollskogen som vi vill kalla den, och är ute omkring 2 timmar. Lätt vandring omkring 4 km, och en rast på vägen när vi sätter i oss medhavd matsäck.

Ingen förhandsanmälan, och vi går i alla väder. Gratis för medlemmar, även pröva på.

Ansvarig ledare: Siw Linde 073 984 89 53. Ledare är vanligen Siw och Magnus Linde, men ibland får någon annan rycka in.

Information om ändringar meddelas på telefon 767 39 07.

 

Vandring med guldkant i Tiveden 19-21 oktober

Tiveden bjuder på intressanta naturupplevelser och en stark vildmarkskänsla mitt mellan Vänern och Vätterns kulturbygder. Här, i en av Sydsveriges vildaste skogar, kan du vandra i kaotiska blockmarker med upp till 10 meter höga klippblock som har kommit med inlandsisen. Här finns också många spännande grottor och flera vackra vildmarkssjöar. Tivedens nationalpark bildades 1983 och omfattar 1353 hektar. Syftet är att bevara ett sammanhängande skogs-, sjö- och sprickdalslandskap i väsentligen orört skick och att skogen därvid ska få utvecklas mot urskog. Tivedens nationalpark har blivit både större och tillgängligare. Detta firades med en nyinvigning av nationalparken i maj 2017. http://www.sverigesnationalparker.se/park/tivedens-nationalpark/
Att vandra i Tiveden är bitvis ganska krävande då det är kuperat och stenigt.

Vi vandrar ett par dagar i nationalparken och bor komfortabelt i Tivedens utkant på Sätra Bruks Herrgård. http://www.satrabruk.se/
Detta ställe håller mycket hög standard med fina rum och fantastisk mat. Efter en dags vandring kan man koppla av i den fina bastun och doppa sig i ån som flyter förbi utanför. Sätra Bruk ligger i ett rofyllt område där man också kan vandra.

Anmälan sker via BOKA-knappen på den här sidan:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-med-guldkant-i-tiveden-19-21-oktober/

Preliminärt pris för denna vandring är 3900 kr vilket inkluderar 2 nätter i delat dubbelrum, 2 frukostar, 2 trerätters middagar samt vandringsledning.
Tillkommer: Enkelrumstillägg 400 kr och drycker. Alla transporter.

Beroende på gruppens storlek och intresse åker vi antingen bil till Tiveden eller tåg till Örebro och därefter med minibuss.

Välkommen med eventuella frågor och funderingar
per.larsen@friluftsframjandet.se 070 555 9514

 

Tre insjöar på Lidingö

Dag: Torsdag 25 oktober.

Tid: Kl. 10

Samling: Breviks station (Lidingöbanan), alternativt Breviksbadets parkeringsplats.

Vi vandrar från Breviksbadet vid Kottlasjöns östra ände upp genom Långängens naturreservat. Vi passerar Långängens Gård, fortsätter förbi Fågelsjön/Nisse Linnmans sjö och Stockbysjön mot platsen för lunchpaus vid Kottlasjöns västra del. Därefter följer vi västra stranden, förbi Apelsinvillan och Kottla station (möjlighet att avsluta ca kl 13 och ta Lidingöbanan eller buss 201), fortsätter vandringsleden i skogen längs Kottlasjöns södra strand till Brevik, där vi avslutar vid 14-tiden på samma platser som vi startade på. Lätt vandring på grusade vandringsvägar, lite småkuperat på slutet, totalt ca 7 – 8 km.

Vi gör det möjligt att friska upp minnet om hur man använder karta och kompass, så ta gärna med kompass om du har. Ta också med matsäck för en ganska tidig förmiddagsfika samt lunchpaus vid 12-snåret, och naturligtvis lämpliga skor och kläder och något att sitta på under pauserna.

Anmälan: på hemsidan senast 23 oktober. Klicka BOKA på denna sida:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/tre-insjoar-pa-lidingo/

Mer info kommer att finnas på hemsidan i god tid före vandringen.

Kostnad: 50 kr för medlemmar och 80 kr för icke medlemmar. Betalas kontakt eller med swish på plats.

Välkommen till en vandring på vår vackra ö hälsar vandringsledarna
Bosse Forsberg och Tina Lalander

 

Vandring med grillning 30 oktober

Lätt vandring för alla i Grönstaskogen med korvgrillning vid Örnnästet (nära Trolldalsvägen). För de som vill fortsätter vandringen en bit i Sticklinge, annars tillbaks till Grönsta. Kläder efter väder. Extra tröja till rasten och sittunderlag. Bra skor, kängor eller stövlar. Tag med egen korv och dryck för grillning.

Samling vid Lidingöloppsmonumentet på Grönsta Gärde kl. 10.00. Därifrån vandrar vi i ca en timme till Örnnästet. Aktiviteten pågår till ca kl. 12.00 (ev längre för de som är intresserade).

Ingen anmälan krävs.

Kontakt: Per Larsén, tel: 070-555 95 14, per.larsen@friluftsframjandet.se

 

Vandring Saltsjön runt 18 november

Följ med på en vattennära vandring runt Saltsjön, som egentligen är en fjärd, i Stockholms inlopp! Området är och har under lång tid varit präglat av sjöfart, vilket också kommer vara temat för vår vandring.

Vi kommer gå utmed södra Djurgården för att sedan ta SL-båten/Sjövägen till Saltsjöqvarn och där fortsätta bort till Nacka strand. Sträckan är ca 9 km och vi kommer ha ett normalt vandringstempo vilket är ungefär 3 km/timme.

Ta med vatten, matsäck för en kortare kaffepaus och en lite längre lunchpaus samt SL-kort/reskassa (båtturen ingår inte i vandringsavgiften). Rejäla vandringsskor rekommenderas och kläder efter väder.

Anmälan för medlemmar via BOKA-knappen på den här sidan:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-saltsjon-runt/

Övriga anmäler sig per e-post till karin.stridh@friluftsframjandet.se. Anmäl dig senast 15 november. Vänligen avboka din plats om du får förhinder.

Kostnad för vandringen är 50 kr för medlem och 100 kr för övriga. Betalas kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Ledare: Karin Stridh och Anders Rosswall

Välkommen!

 

Vandring på Norra Djurgården 1 december

Vi börjar i Ropsten, vandrar genom Norra Djurgårdstaden och förbi Stora Skuggan där vi kommer in i skogen. Vi vandrar vidare i nordvästlig riktning längs Värtan, vänder söderut igen vid Lappkärrsberget öster om universitetsområdet, fortsätter förbi Fiskartorpet och promenerar tillbaka till Ropsten genom Hjorthagen. Om det är mycket snö och is kommer vi att lägga om vissa sträckor.

Samling: Ropstens tunnelbanestation utanför spärrarna, lördag 1/12 kl 10.00

Avslutning: Hjorthagen/Ropsten ca kl 14.30
Svårighet: Lätt/medel, 9 – 10 km

Utrustning: Klädsel efter aktuell väderlek, bra skor, matsäck för en kort fika- och en lunchpaus

Ledare: Tina Lalander och Bosse Forsberg

Kostnad: Medlem i FF 50:-, icke medlem 100:-
Betalning sker på plats kontant eller via Swish.

Anmälan sker via BOKA-knappen på den här sidan:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring4/

 

Vintervandring från Näsby Park till Stocksund, lördag den 9 februari 2019

Vi vandrar från Roslagsbanans hållplats Näsby Allé och följer stranden genom Djursholm och Stocksund, med många vackra villor att titta på längs vägen. Vandringen är ca 1 mil. Möjlighet finns att avsluta och ta buss från Djursholms torg.

Förutom matsäck och varm dryck, medtag sittunderlag och förstärkningskläder. Broddar och stavar rekommenderas vid risk för halka.

När och var: Samling kl 9 vid Ropstens T-banestation, nedre hallen utanför spärrarna. Vi tar T-bana eller buss till Östra station, för byte till Roslagsbanan. Avslutning ca 14.30.

Mer info och anmälan: Anmälningssidan kommer att läggas upp senare. I början av 2019 finns där bl.a. senaste nytt om tider för T-banan och Roslagsbanan. Sista anmälningsdag är 7/2.

Ledare: Anders Rosswall och Per Larsén.

 

 

Rapporter om några tidigare vandringar hittar ni här (och på Facebook):

http://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/lokalavdelningar/lidingo/rapporter--bilder-fran-vara-aktiviteter/