Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

FJÄLL

Grenledare Sommarfjäll: Eva Buhre eva.buhre@hotmail.com

Grenledare Vinterfjäll: Christian Gottlieb christian.gottlieb@friluftsframjandet.se

 

HYTTETUR PÅ SKI I NABOLANDET 28 mars-5 april 2020

Välkommen att tillsammans med Friluftsfrämjandet i Lidingö göra en "hyttetur på ski i nabolandet" - en stugtur på skidor i Norge. Du som har gått på skidor i de västra Jämtlandsfjällen har kanske funderat över hur det ser ut på andra sidan gränsen. Det skall vi ta reda på!

Vi har 8 hela skiddagar, varav två är upplevelsedagar. Med en upplevelsedag menar vi en dag då vi gör en dagstur med utgångspunkt från den stuga vi bor i. Vi skidar inte iväg till en ny stuga en sådan dag. Det ger oss möjlighet att lära känna närområdet runt en stuga. Säkert finns det olika önskemål i gruppen vad vi skall göra en sådan dag. Eftersom vi är två ledare kan vi dela på oss. Några vill ta det lugnt medan andra kanske lockas av någon fjälltopp.

Vi samlas lördag den 28 mars vid Meråkers järnvägsstation några mil väster om Storlien. Därifrån tar vi taxi till Bjørneggens hytta där vi övernattar. Under turen kommer vi sedan övernatta i de norska hytterna Schultzhytta, Ramsjøhytta och Storerikvollen samt på Sylarnas och Blåhammarens fjällstationer. I priset ingår en avslutningsmiddag på Blåhammaren. Slutligen söndag 5 april skidar vi ner till Storulvåns fjällstation, där turen avslutas. Vi kommer i tid så vi har möjlighet ta buss därifrån som ansluter till nattåget söderut.

Vi har klassat turen som medelsvår. Ingen etapp överstiger 2 mil. Med undantag av etapperna Storerikvollen-Sylarna och Sylarna-Blåhammaren bjuder turen inte på längre uppförsbackar och sista dagen bär det bara utför. Vi räknar med att du är van att åka skidor i fjällmiljö. Säkert har du gjort flera dagsturer med matsäck i ryggsäcken, men det är inte nödvändigt att du har gjort en stugtur tidigare. Stugorna Schultzhytta och Ramsjøhytta håller inte hotellstandard. Där finns inte elektricitet och toalett hittar man utomhus.

Vi har möjlighet att proviantera i alla stugor. Var och en ansvarar för egen frukost och lunchmatsäck. På Storerikvollen är vi hänvisade till helpension – det finns inte möjlighet till självhushåll den vecka vi gör vår tur. På Blåhammaren äter vi gemensam avslutningsmiddag.

I priset, 5.800 kr, ingår färdledning och gemensam säkerhetsutrustning (spadar och vindsäckar) samt taxi till Bjørneggen, logi alla nätter, helpension på Storerikvollen, middag Blåhammaren och i övrigt middagsmat som vi tillreder själva.

Du anmäler dig till turen genom att logga in och klicka BOKA på den här sidan:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---vinter/hyttetur-pa-ski-i-nabolandet/

Där finns också mer info. 

JUST NU ÄR RESAN DOCK FULLBOKAD

Bekräfta din anmälan genom att samtidigt betala anmälningsavgiften 400 kr till postgirokonto 594554-8. Resterande 5.400 kr vill vi ha senast 24 februari. Skriv Vinterfjäll i meddelanderutan.

Ytterligare, lite mer detaljerad, information, en utrustningslista samt en karta finner du i 3 st dropboxfiler. Lägg speciellt märke till utrustningslistan som ger dig praktiska tips om packning och vilka krav du skall ställa på din utrustning. I informationsfilen finner du bl.a. en preliminär planering dag för dag.

Dropboxfilerna:
https://www.dropbox.com/sh/d6og7sfeupi7ema/AAArPsAPN5qAX8Qyp4SgZoAma?dl=0

Nu lite finstilt: Om du nödgas avboka en anmälan, så meddela det direkt till oss ledare per mail eller telefon (inte via hemsidan), så platsen kan ges till någon annan. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid avbokning. Vid avbokning efter 1 mars återbetalas 5.400 kr med avdrag för de faktiska kostnader som Friluftsfrämjandet har haft. Friluftsfrämjandet förbehåller sig rätten att ställa in turen om antalet deltagare är 7 eller lägre. I sådant fall återbetalas naturligtvis hela avgiften 5.800 kr.

Vi som leder turen är utbildade fjälledare enligt Fjällsäkerhetsrådets norm.

Eva Rozenbeek, 073 714 33 35 e.rozenbeek@gmail.com och
Christian Gottlieb, 070 303 29 14, christian.gottlieb@friluftsframjandet.se

 

 

 

GENOMFÖRT 2019:

Fjällvandring i Vindelfjällen vecka 36 (30 aug-8 sep), Hemavan - Ammarnäs

Vandra hela Kungsleden med oss!

Vi tänker vandra och uppleva hela Kungsleden som ett projekt i fler etapper och börjar med sydligaste sträckan Hemavan - Ammarnäs.

Hela Kungsleden är ca 425 km och vårt projekt är att vandra hela Kungsleden i riktningen Hemavan - Abisko som vi delar upp i flera etapper.

Den första etappen Hemavan till Ammarnäs är 78 km och längs vägen finns 5 st STF stugor som vi övernattar i. Den som gärna tältar är också välkommen. Sträckan går igenom Vindelfjällens naturreservat, ett av Europas största skyddade naturområden. Miljön är varierande vilket innebär stor variation av växter och djur.

Vi vandrar i 8 dagar inklusive 2 dagar för vila eller dagstur. Dagsetapperna är ca 10 - 20 km och passar för de med god grundkondition och som orkar bära sin ryggsäck på ca 10-15 kg.

Vår tur passar både nya för fjällvandring och vana fjällvandrare som vill ha sällskap och lära sig mer om området vi vandrar i. Lars, en av fjälledarna har jobbat som STF stugvärd i området och har god lokalkännedom.

Vi följer Kungsleden men gör avstickare från leden för att få uppleva lite mer. Vandringssträckan är mycket varierad och under veckans vandring startar vi genom björkskog men möter snabbt vidsträckta vyer på kalfjället som blandas med dalgångar och högalpin omgivning. En topptur till Norra Syterskalet finns inplanerad för den som vill.
Första veckan i september ser vi förhoppningsvis början på vackra höstfärger.

Mer information finns i länken nedan, bl.a. om dagsetapperna och betalning. Det är också där man anmäler sig.

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/sodra-kungsleden-i-september-hemavan---ammarnas-30-aug---8-sep/

De som följer med på vår fjälltur blir kontaktade av oss ledare för att vi skall få en bild av vilka förkunskaper som finns. Vi kommer att ge mer information om vår planerade tur, utrustningen till en stugtur samt lämplig mat på fjällvandringen. Vi ger också tips om vilka fysiska förberedelser som kommer att behövas för att vi skall få en trevlig, njutningsfull fjälltur.  

Varmt välkomna!

Lars Munter och Eva Rozenbeek i Lidingö lokalavdelning,
Utbildade fjälledare enligt Fjällsäkerhetsrådets normer