Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

FJÄLL

Grenledare Sommarfjäll: Eva Buhre eva.buhre@hotmail.com

Grenledare Vinterfjäll: Christian Gottlieb christian.gottlieb@friluftsframjandet.se

 

Dagsturer på skidor i Jämtlandsfjällen 24-28 mars 2019

Välkommen att skida med oss i Vålådalens naturreservat 24-28 mars 2019. Så här ser programmet ut:

Söndag 24 mars på f.m. samlas vi vid Svenska turistföreningens fjällstation i Vålådalen. Dit kommer du med nattåg till Undersåker och vidare med buss eller taxi. På fjällstationen finns möjlighet att äta frukost. Efter frukost är planen att vi skidar 13 km i lätt terräng till STF:s stuga i Stensdalen. Om tåget skulle vara mycket försenat har vi som alternativ att övernatta första natten i Vålådalen.

Måndag 25 mars - Onsdag 27 mars gör vi dagsturer med utgångspunkt i stugan i Stensdalen. Det är en modern och bekväm stuga. Tvättrum och bastu finns i närheten. I stugan finns en liten butik, där man kan proviantera. Var och en ansvarar för sin frukost och sin lunchmatsäck. Middagsmat ingår i priset och vi turas om att ansvara för inköp och planering av middagarna.

Eftersom vi är två ledare så har vi möjlighet att erbjuda alternativa dagsturer. Några vill kanske gå lite längre och med större nivåskillnader. Andra vill ta det lite lugnare.

Torsdag 28 mars skidar vi tillbaka till Vålådalen. Kanske äter vi en gemensam middag (ingår inte i priset) innan vi tar buss/taxi till Undersåker och nattåg hem.

AKTIVITETEN ÄR FULLBOKAD, men du kan köa genom att klicka KÖA på den här sidan:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---vinter/fjallturer/

Där finns också mer info.

Priset, 3.500 kr, inkluderar boendet, middagsmat och färdledning. Betala anmälningsavgift 1.000 kr senast 1 januari 2019 och resterande 2.500 kr senast 1 mars till Friluftsfrämjandet i Lidingö, postgirokonto 594554-8. Skriv "Dagsturer" i meddelanderutan. 

Välkomna önskar vi två ledare:

Eva Rozenbeek, 073 714 33 35, e.rozenbeek@gmail.com
Christian Gottlieb, 070 303 29 14, christian.gottlieb@friluftsframjandet.se

 

Möt våren i Sulitelma 20-27 april 2019

Genom Stora sjöfallets och Padjelanta nationalparker och vidare in i Norge. Från Ritsem till Sulitelma går denna skidtur.

Dagar på skidor är 20 - 27 april, men det tar en del tid att transportera sig till startpunkten i Ritsem och från slutstationen i Sulitelma. Räkna med att ta nattåg från Stockholm på eftermiddagen eller kvällen fredag 19 april och att inte vara tillbaka i Stockholm förrän sent på eftermiddagen måndag 29 april.

Dagsetapperna är som längst c:a 25 km. Det finns inte några markerade vinterleder där vi skidar och exakt längd beror av vilka vägar vi väljer, vilket i sin tur beror av vädret och vad vi finner lämpligt eller helt enkelt har lust till.

Karta Kartorna i Calazo-serien är tryckta på vattentåligt material. Aktuell karta är Sarek & Padjelanta i skala 1:100.000. Med kartan i handen går vi nu igenom

Kort om färdväg 20 april anländer vi till Ritsems fjällstation där vi övernattar och laddar upp inför fjällturen. Vi övernattar i stugorna i Gisuris, Låddåjåhka, Staloluokta (2 nätter) och Sårjasjaure (2 nätter). Sista skiddagen är 27 april och då tar vi oss ned till Ny Sulitelma fjällstue som ligger vid bilväg.

Vad kräver turen av oss?
Den terräng vi kommer röra oss i är inte särskilt svår. Det går att välja färdväg utan vare sig branta stigningar eller nedförsbackar. Undantag är om vi gör en mer avancerad tur i Sulitelmamassivet. Men av några skäl har vi ändå klassat turen som "krävande":
* Vi räknar inte med att det går att proviantera under vägen. Vi får bära med oss proviant för hela turen, så ryggsäcken blir lite tyngre än vi är vana vid från tidigare år.
* Vi planerar tre relativt långa dagsetapper före vår första vilodag.
* Eftersom stugorna inte är bemannade kan stuglivet också vara lite mer påfrestande än vanligt.
* Mot slutet av den sista skiddagen kommer vi ned i lägre terräng i Norge. Vi kan inte garantera att snötillgången där är god. Det är ju nära till kusten, där utpräglat kustklimat råder. Men å andra sidan brukar nederbörden vara riklig i de västra fjälltrakterna så förmodligen finns ett tjockt snötäcke att ta av. Men vi får vara beredda att, om vi har otur, nödgas bära skidorna någon kilometer på sluttampen.

AKTIVITETEN ÄR FULLBOKAD, men du kan köa genom att klicka KÖA på den här sidan:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---vinter/mot-varen-i-sulitelma/

Där finns också mer information.

Priset är preliminärt. Priset inkluderar boende i stugorna, gemensam säkerhetsutrustning (spadar och vindsäckar) och färdledning. I det pris som står angivet här bredvid tänker vi oss att middagsmat är inkluderad. Börja med att betala en anmälningsavgift om 1.000 kr till postgirokonto 594554-8 senast 1 januari. Skriv stugtur på "talongen". Resterande preliminärt 4.000 kr vill vi ha senast 15 mars.

Ansvarig ledare: Christian Gottlieb

 

GENOMFÖRT UNDER 2018:

Sensommarvandring i Padjelanta 28/8 - 4/9 2018

Sex vandringsdagar i Padjelanta med övernattningar i stugor.

Denna vandring utgår från Ritsem, där vi samlas vid lunchtid tisdag 28 augusti. Till Ritsem kommer du med buss från Gällivare, som ansluter till nattåget från Stockholm.

Vi tar båten till Änonjalme och efter en kort vandring är vi framme vid stugan i Akka. Här stannar vi två nätter innan vi går vidare.

Vi kommer bo i stugorna i Gisuris (2 nätter), Kutjaure (2 nätter) och Vaisaluokta (sista natten). Tidigt på morgonen tisdagen den 4 september tar vi båten från Vaisaluokta till Ritsem för vidare färd söderut.

Det innebär att vi bara varannan dag skall vandra till nytt härbärge. Övriga dagar gör vi dagsturer efter önskemål och ork.

Du bör ha genomfört någon flerdagarsvandring i fjällen tidigare och ha god kondition. Mellan Gisuris och Vaisaluokta är möjligheterna till proviantering sämre så vi får räkna med att bära med oss mat för tre dagar.

Priset 4.500 kronor gäller om du är medlem i Svenska Turistföreningen och inkluderar logi i flerbäddsrum i sju nätter samt färdledning.

Ledare är Eva Buhre, 0732008121, eva.buhre@hotmail.com och

Christian Gottlieb, 070-303 29 14, christian.gottlieb@friluftsframjandet.se

 

Dagsturer på skidor i Storulvån 25/3 - 29/3 2018

Vi samlas och checkar in på Storulvåns fjällstation söndagen den 25 mars. Under några dagar gör vi dagsturer på skidor. Vi anpassar turerna efter deltagarnas förutsättningar. Du behöver inte ha någon större fjällvana men vi räknar med att du är van att åka skidor. Äventyret avslutas på förmiddagen den 29 mars.

 

Stugtur på skidor i Jämtlandsfjällen 8/4 - 14/4 2018

Vi samlas på Storulvåns fjällstation på förmiddagen söndagen den 8 april. Det här är en medelsvår skidtur med övernattningar på Storulvåns fjällstation (första och sista natten) samt stugorna i Gåsen (två nätter) och Stensdalen (två nätter). Du bör ha åkt på turskidor förut samt vara van att bära packning på ryggen. Turen avslutas på förmiddagen den 14 april.