Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Avslutning Runmarsö - våren 2017

Den 17 juni avslutnings-vandrade vi på Runmarö och besökte Solberga gård.

  Den 17 juni 2017 var försommarens vackraste dag då vi besökte Solberga gård för Solna avdelningens säsongsavslutning med liten skärgårdsvandring.
  Vår avdelning har bara "Mulle" och "Vandring" som verksamheter. Vi vandrar på tisdagar 15 till 20 km och på torsdagar kortare. Deltagarna är lite till åren komna men ser fram mot vandringarna. De inleds med handhälsning och många kramar. Vi söker så gott det går nya vandringsmål. Kollektivtrafiken i Stockholmsområdet är väl utvecklad och ger stora möjligheter med tåg, buss och båt. Men varje termin avslutas med en speciell avslutningsvandring, som i år gick på skärgårdsön Runmarö.  Anmarsch med buss och båt.
   Tiden står lite still på öar där bro / bilfärd saknas. Genuina små fiskebyar och slingrande stigar och grusvägar möter oss. Blomsterprakt och dofter i överflöd. Kaprifol, syren, rönnbär och oxel - ja nästan allt blommar. Första rast hålls på klippor vid den stora insjön Vitträsk. Någon badar och det är redan 18 grader i vattnet. Andra rast på Solberga Gård. Där serveras föredrag och förfriskningar i form av bjöksav - fräscht!
   Två nya ansikten är med idag. Vi övriga känner varandra sedan länge. Vid 16-snåret vänder vi åter till båten efter 19 km vandring i strålande väder med grann havsutsikt och t.o.m.lite fri horisont.
   När vi rastade vid Solberga gård berättade gårdsfrun Gun Tjulander för oss om livet i Skärgården förr och nu. Husen på gården är mer än 100 år gamla och ligger i en vacker södersluttning längst söder ut på ön (se sstora bilden ovan).   Allan gick med ett gäng vandrare från ”Gatan”, 13 km över ängar och skogar.
   Vi andra 5 vuxna och 2 barn startade i Styrsvik och gick raka vägen 4 km till gården. Vi tittade på hemslöjd, köpte glass och hemgjord lammkorv innan vi vände hemåt. Några, som hade brått hem, åkte passbåten genom den idylliska skärgården direkt till Stavsnäs. De flesta fortsatte ytterligare 6 km med Allan och några gick direkt till båten och Styrsvik. Det blev en fin avlutning på vårens aktiviteter inte minst tack vare det underbara vädret.

   Hoppas att sommaren bjuder på många lika sköna dagar och välkomna tillbaka i höst!