Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Genomförda aktiviteter

Här hittar du några äldre rapporter från vandringar. För aktuellare rapporter,  se rapporter från tisdags, torsdags, och helgvandringarna i menyn till vänster.

 
Vandrings-Rapport från 20:e Maj på Järvafältet vid Säbysjön.

  Ansvarig ledare var Maria Nikolajeva, och antalet deltagare var 7 inkl ledaren. Det kändes som en bra gruppstorlek under de rådande omständigheterna. Alla deltagare förutom en var från lokalavdelningen Solna-Sundbyberg; det var fem kvinnor och två män. Vi samlades kl 10 vid Säby gårds café på Järvafältets naturreservat. Efter en kort introduktion började vi vandra motsols runt Säbysjön på en grusväg och gjorde en kort avstickare för att se en hällristning vid koloniområdet bredvid Säby gård. Vi gick i relativt långsamt tempo för att anpassa oss till en av medvandrarna. Efter 1 km avvek vi igen från grusvägen och gick på en skogsstig mot fågeltornet som bjöd på en vacker utsikt men inga fåglar. Vi såg dock en mängd grågäss lite längre fram på våtmarken. Vi såg även boskap av släkten Highland Cattle som används för underhåll av naturreservatet. Efter ytterligare 2 km besteg vi en kulle där vi kunde observera arbetet med anläggning av en stenmjölsbrant som ska locka backsvalor att häcka i reservatet. Därifrån följde vi en skogsstig som tog oss till vår rastplats, Håga båtsmanstorp vid Säbysjöns östra strand, dit vi kom kl 11.45. Efter en halvtimmes lunchrast vandrade vi vidare på en skogsstig längs med sjön och nådde sjöns norra kant vid Nysved, 6 km från starten. Där vände vi söderut på en grusväg, tog en kort vattenrast vid Rocksta och var åter vid Säby gård kl 13.40.
   Hela vandringen var 9,9 km; vårt genomsnittliga tempo var 22 min/km, höjdskillnaden 141 m, och kaloriförbränning 570. Vädret var perfekt, med sol och mild blåst. Vi noterade att det var dags att ta fram myggmedel.   /Maria

 
Vandrings-Rapport från 4:e Maj
     Tisdagsvandringen 4:e Maj gick från Hanviken till Norra Hammarbyhamnen Anna Lindhs park. Ledare var Rolf Rosenblüth. Sträckan blev 21 km och vi höll på i 6,75 timmar vilket innebär 27 friluftstimmar för fyra personer som var med. Kenneth avvek till Björkhagen. Halina tog tvärbanan vid Mårtensdal och Maria gick hem via Skansbron. Vädret var helt OK hela vandringen. Stor improvisation i vägval gjordes hela dagen. Kvart i tio startade vi från hållplats Hanviken. Vi gick söderut mot Drevvikens bergshöjder. Första rasten bland vårblommorna med utsikt mot Drevviken vid halv tolvtiden. Därefter längs Flaten- och Ältasjön. Andra rasten vid tvåtiden vid Brotorp. Efter rasten gick vi på norra sidan om Brotorpskanalen. Vi följde därefter Söderbysjöns branta bergssidor. Gick via grusvägarna mot Hammarbybacken och teletornet. Klockan 16.30 var jag hemma.                             /Rolf

 

Rapport från Norra Hammarbyhamnen runt Järla- och Sicklasjön och åter.      27:e Oktober 2020 med Rolf Rosenblüth som ledare.
     Vi startade 09.30 och gick över Danvikstullsbron. Danviksklippan bestegs varefter färden gick via Henriksdalhamnen bort till Sickla kanal. Sicklasjön passerades på södra sidan. Nacka kvarn och Hästhagen vid Järlasjöns södra sida bort till Saltsjö Duvnäs var nästa etapp. Vi gick förbi kostnären Olle Nymans atelje. Rasten hade vi vid Måsungens segelklubb. Då hade vi gått cirka åtta km och klockan var cirka tolv. Efter lunchen fortsatte vi mot Nyckelviken.

    Där följde vi mest gula spåret. Nästa plats blev Nacka Strand där vi avstod från att ta SL-båten mot Saltsjöqvarn. Vi hade då gått cirka 15 km. Kvarnholmen, Finnboda varv och Danvikstullsbron igen blev sista etappen. Startpunkten nåddes kl 15 efter 21 km.
/Rolf

 

Torsdagsvandring 15/10 under ledning av Rolf Rosenblüth.  Från Norra Hammarbyhamnen runt Källtorpssjön och åter...

    Vi, två män och fem kvinnor, startade i soligt väder från Anna Lindhs park. Vi gick över Skansbron där en deltagare till anslöt enligt plan. Via Hammarby sjöstad gick vi till teletornet. Grusvägar förde oss vidare till Hellasgården och ett av baden vid Källtorpssjön. Där var vi klockan 11.15 och hade 30 minuters rast. Vi hade då gått knappt sju km. Efter rasten rundade vi östra ändan av Källtorpssjön. Oftast gick vi gula spåret. Det var fin utsikt från berget ovanför sjön. Vid badet på Hästhagssidan svängde vi av mot Hästhagen. Vid Nacka kvarn kom vi ut på Ältavägen. Järlasjön gick vi längs till Nackanäs där vi tog stigen söder om Sicklasjön. Vi gick längs trädäcken i Hammarby sjöstad till konstverket i Hammarby sjö. Där hade vi andra rasten vid tvåtiden i tjugo minuter. Då hade vi avverkat femton kilometer. Sista biten gick vi över Henriksdalsberget och Danvikstullsbron tillbaka till Färgargårdstorget. Då hade vi gått cirka 17 km och klockan var tre.

      /Rolf

 

   Vandrings-rapport från den 17 September 2020
FRÅN NORRA HAMMARBYHAMNEN TILL NYCKELVIKEN OCH ÅTER.
Vi var tolv personer varav två män som startade 09.30 utanför ledaren Rolf Rosenblüths hem i Anna Lindhs park.

Solen sken och det blåste kraftigt. Utvägen gick via Danvikstull, Saltsjökvarn och Nacka Strand. Vi såg en havsörn. Efter cirka sju kilometer kom vi in i Nyckelviksområdet där vi följde blå spåret. Det är ungefär sex km. Efter ett par djävulska uppförsbackar och ett blåsigt strandparti tog vi första rasten på en fin utsiktsplats kvart i tolv i en halvtimme. Vi såg över till Lidingö, Frihamnen och Fjäderholmarna. Efter lunchen fortsatte vi blå spåret och såg på håll Nyckelvikens byggnader. Vi lämnade det fina Nyckelviksområdet via asfaltvägar mot Storängenområdet. Saltsjöbanan passerade vi under och kom fram till Järla sjö. Där gick vi i terrängen på en strandstig. Bebyggelsen längs Järla sjö och skulpturen med den vackra Piltkullan besågs. Där tog vi andra rasten vid några bänkar vid vattnet. Vi fortsatte längs Sicklasjön till Tvärbanan och färjan över till Norra Hammarbyhamnen. Nu var klockan kvart i fyra då färjan avgick. Det var alldeles för mycket folk på båten i dessa Coronatider. Vi hade efter ett rejält dagsverke avverkat cirka 18 km och använt 78 friluftstimmar.

Promenadvägen 17 sept 2020

/Rolf

 

Rapport från vandringen från den 17:e september (se även bild ovan och fikarastbilden nedan).     Vi var 20 stycken! Vädret var fantastiskt, mest soligt och ganska varmt. Det blev 22,6 km! Vi gick från 10 till 17.
En och annan svamp hamnade i våra svamppåsar.
Hälsningar
/Halina

17:e september

 


Rapport från vandring från Tyresta by till Tyresö kyrka
Tisdagen den 10:e September.
Ledare var Rolf Rosenblüth - Distans 20 km

    Elva personer startade strax efter klockan tio. Toaletterna vid Tyresta användes för första buskrasten. Ganska snart visade det sig att en ny deltagare inte alls kunde hålla övrigas takt. Tyvärr hade vandringen presenterats som lätt i äventyrsbeskrivningen.
   Vandringen gick mot Stensjön och väster därom. Vi gick genom brandområdet från 1999. Första rasten togs vid Stensjön klockan 12.20. En deltagare tog ett bad. En havsörn visade sig högt upp i luften. Eftersom vår nya bekantskap hade svårt med balansen på grund av trötthet och synbrister beslutades att deltagaren skulle avbryta vid Stensjödals parkering och ta taxi därifrån mot Dalarövägen alternativt mot Handens pendeltågsstation. Ledaren och en deltagare gick de åttahundra metrarna till parkeringen med den avbrytande vandraren. Där kontaktades Handens taxi. Gruppen väntade på oss vid rastplatsen nära dämmet.
  Vi gick nu öster om Stensjön återigen genom brandområde. Andra rasten togs vid badet med rastplats öster om Stenjön något efter klockan två. Ytterligare en deltagare valde att ta ett dopp. Efter rasten fortsatte vi Storskogsslingan mot Brakmaren.
En ormvråk observerades.  Ormvråk på pinne         Avslutande gick vi på pilgrimsleden, Kristinaleden. Klockan fem över fem var vi framme vid busshållplatsen vid Tyresö kyrka. Gruppen hade då gått tjugo kilometer och använt 77 friluftstimmar. En lärdom att dra för ledaren är att vid kopiering av Äventyr vara mer noggrann vid textredigering. Om texten inte varit "lätt vandring", hade sannolikt den oerfarna vandraren inte dykt upp. Vår vandringstakt sjönk från rekognoseringen med en dryg timma till första rasten.
         /Rolf


Årets första vandringsrapport kom från Tisdagsvandringen 9:e April.

...som Ni ser på bilden ovan kan man ana att April-dagen lever upp till sin kallaste sida med isande nordliga vindar.

   Premiärvandring för Ann-Marie och Halina
Vandring den 9 april var planerad från Alvik till Hässelby Strand. Nio tappra vandrare möttes vid Alvik station. På grund av kalla nordliga vindar ändrade vi riktningen, åkte till Hässelby Strand istället och därifrån klockan 10 började vi gå söderut med vinden i ryggen. Skönt!
    Tog en extra runda i Grimstaskogen via Kvarnviken och anlände strax efter halv tolv i Bromma-Vällingby Skid- och Orienteringsklubbens stuga i Kanaan dit Ann-Marie hade nycklar. Vi kunde förtära vår lunch i värme. På vägen mot Alvik passerade vi många vackra platser idealiska för raster, tyvärr ingenting lockade i det kyliga vädret.
   Nästa paus tog vi i Dambadet vid Solviksbadet där vi kunde fika i lä sittande i hytter.  Ann-Marie bjöd på urgoda hembakade chokladkakor som räckte till bägge rasterna eftersom vi inte var så många. Vandringen avslutades i Alvik kl:15:40. Två personer avvek innan slutmålet, en vid Drottningholmsbron och en innan Ålsten. Totalt 18 km.
       /Ann-Marie och Halina