Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Rapport från Torsdagar

Här presenterar vi rapporter från våra gjorda torsdagsvandringar, Den senaste rapporten finns högst upp.

Tre sjöar runt på Lidingö torsdagen den 11 april 2024

Vandringen varade mellan kl 10:00-13:30 med 5st deltagare som gick 8 km. 
Det var duggit  och lite surt väder, men ca 11 grader celsius.
Start: Breviks spårvagnsstation på Lidingö
Stop: Breviks spårvagnsstation på Lidingö
 
Ledare: Lennart Johansson

 

 

Törnskogen runt den 5 oktober 2023

Idag ledde jag en vandring Törnskogen runt. Vi blev 11 deltagare inklusive mig som ledare. Törnskogen är en sällan besökt pärla vid Norrviken i Sollentuna. Idag var inget undantag då vi på hela sträckan bara mötte en enda person. Ganska märkligt med tanke på att det ligger så nära stan och att det bor 2 miljoner människor här.

Samling skedde kl 10:05 vid busshållplatsen nedanför Väsjöbacken och därifrån går man sedan över ett berg västerut för att komma på den markerade leden. Det började lite oturligt med att en deltagare gick in i en vass gren och fick ett blödande sår i pannan. Det kunde dock avhjälpas med omplåstring och vi kunde alla fortsätta som planerat.

Sjön snuggan.jpg

En första kortare rast intogs vid den undanskymda och vackra sjön Snuggan. Därefter fortsatte vi norrut efter leden och hittade en fin glänta i solen för lunch.

Naturen är mycket fin i Törnskogen med mycket öppen och vacker skog. När man vänder söderut igen går man utefter Norrvikens strand. Sedan tar man av österut igen mot Vaxmora torp som är ett idealiskt rastställe. Där intogs en andra lite längre rast med eftermiddagsfika. Leden är numera väl utmärkt men det är väldigt många stigar kors och tvärs så det gäller att hela tiden ha koll på markeringarna om man inte ska gå fel.

När vi kom tillbaka till utgångspunkten så hade vi gått 12 km och där valde 6 deltagare att avsluta vandringen. Vi övriga 5 gick uppför Väsjöbacken där man på toppen har en fantastisk panoramautsikt.

Väsjöbackens topp.jpg

Fint väder och klar luft gjorde att vi hade milsvid utsikt i alla riktningar runt Stockholm. Turen avslutades kl 16:15 vid busshållplatsen och då hade vi gått totalt 14 km. Alla deltagare var mycket nöjda med dagen och vandringen.  

Vandringsledare Klas Sjöblom

_____________________

 

Vandring på Upplandsleden den 1 juni 2023.

Görväln1.jpg

Den 1 juni avslutade vi den tredje vandringen på Upplandsleden, 12 km från Kallhäll till Hummelmora och Gåseborg. Det var två deltagare utöver ledaren, Maria Nikolajeva, men vi hade trevligt ändå. Vi startade kl 10 och tog det lugnt, med en förmiddagsfikapaus på en klippa över Mälaren, ett besök i Görvälns slottspark med dess skulpturutställning och en avslappnad lunch i Hummelmora hage. Efter ett besök på fornlämningen Gåseborg med den fantastiska utsikten tog vi buss till Jakobsberg där vandringen avslutades kl 15.

Ledare Maria Nikolajeva

Foto: Klas Sjöblom

_____________________

 
 
Tvådagarsvandring i Riddersholms naturreservat på Rådmansö maj 2023
 
Vandring grusväg.jpeg   Vandring stig.JPG
 
Vi var 17 glada vandrare som samlades till Kapellskärs vandrarhem på Rådmansö. Två dagars vandring med övernattning med grillmiddag och frukost låg framför oss.
Vädret var helt underbart båda dagarna.
 
Vitsippor.JPG
 
Efter buss- respektive bilresa så installerade vi oss på våra rum och startade dagens vandring som gick i vårblommornas och havets tecken.
 
Gullvivor copy.jpg  Orkidéer.jpeg
 
Gullvivorna och en del orkidéer stod i full blom.
 
Gullvivor äng grupp.jpg  Gruppen _kvarn.jpg
 
Efter sedvanligt besök vid den gamla väderkvarnen fortsatte vi till udden söder om Kapellskärs hamn där Estoniakorset finns som är ett minnesmärke över katastrofen.
 
Efter detta fortsatte vandringen söderut längs stranden till Skälholmen där vi åt lunch. Några djärva kvinnor passade på att ta ett dopp.
 
Kvinna sjö.jpeg
 
Efter lunchen fortsatte vi genom strandängar och lövskog västerut där vi bland annat hittade den sällsynta blomman Majviva.
 
Blommor lila.png

En del av deltagarna hade önskemål om att plocka ramslök som kan användas vid matlagning, så vi stannade så att de som ville kunde plocka för eget behov.
 
Ramslöksplockning.JPG
Fortsatt vandring utmed kusten där farleden norrifrån mot Stockholm löper.
Dagens vandring var ca 11 km.
 
Efter vila så åt vi en fantastisk grillmiddag som vi själva stod för med råvaror som vandrarhemmet ordnat.
 
Kvällen avslutades med en frågesport om natur samt erfarenheter från vandringar inom olika lokalavdelningar.
 
Andra dagen började med frukost samt lunchpaket för dagens vandring som skulle gå västerut mot Åkerögården och Åkeröbadet som ligger vid Infjärden. Vandringen var cirka 9 kilometer och en kort rast tog vi ett fågeltorn i närheten av Västanvik.
 
Fikapaus.jpeg
 
Eftersom vandringsledaren har sommarboende i Västanvik så var det naturligt att äta resterna av gårdagens grillmiddag där.
 
Två vid sjö.jpeg   Segelbåt.jpeg
 
Efter lunchen kort vandring till Åkerögårdens busshpl. Några fortsatte med Klas Sjöblom till Åkeröbadet.
 
Vi gick andra dagen cirka 9-10 km.
 
Avslutningsvis kunde vi konstatera att vandringen varit mycket lyckad med nöjda deltagare
 
Göran Lindegårdh vandringsledare med hjälp av biträdande vandringsledarna Klas och Maria.
 
Grupp sjö.jpeg
 
Vitt husJPG.JPG   Vandring äng.JPG
 

 

_____________________

 
 
Vandring 11 maj från Kallhäll till Kungsängen
 
Den 11 maj vandrade vi från Kallhäll till Kungsängen, 10 km på Upplandsleden/Upplands-Broleden.
Den ansvarige ledaren var Maria Nikolajeva.
Det var 8 anmälda från början, men 5 lämnade återbud av olika orsaker. Inte desto mindre blev det en härlig vandring i strålande väder. Vi trotsade vägarbete, utforskade både bokskogar och slottsruiner, såg fåglar och ormar vid Finnkärret och njöt av vår lunch högt på ett berg över Svartviken. Vandringen tog knappt fyra timmar.  
 

_____________________

 
 
Vandring torsdagen 5  Maj Kungsholmen runt
 
- 10:00-13:30
- 6st deltagare  
- 8km vandring
- Fint väder men lite kallt
- Start: Kristineberg T-bana
- Stop: Kristineberg T-bana
Vandringsledare var Lennart Johansson

_____________________

 
 
Vandring runt Eldgarnsö 20 april 2023
 
Idag har sex personer vandrat runt Eldgarnsö under min och Ann-Maries ledning.
Strålande väder !
Blåsippor och vitsippor i full blom. 11 km gick vi och det tog oss fyra timmar.
Vandringsledare 
Ulla Nilsson och Ann-Marie Hjort-Åberg
 

_____________________

 

Vandringar 2022

 

Vandring Järva den 27 oktober 2022
 
Järva HT2022.JPG
 
Vandringen som var föreningens sista höstvandring startade från Häggvik station kl 0930 med 14 deltagare.
Vi gick sedan mot sjön Ravalens södra del där rast togs. Ett stort antal vita svanar kunde ses på sjön. Klas Sjöblom som är uppvuxen i Sollentuna berättade om åtgärder som gjorts för att rädda sjön som tidigare varit igenvuxen.
Vandringen fortsatte över södra utloppet västerut genom området mellan Bögs gård och Ravalen upp mot Väsby Båtsmanstorp där vi tog en paus och jag berättade om båtsmans-och soldattorp.
 
Vandringen gick vidare längs ett ridspår till vägen som går från Väsby gård västerut. Solen började skina vilket kommenteras med glädje. Kort stopp vid vägskälet söder torpet Nysved där två rådjur visade sina vita rumpor.
Lunchrast togs vid Kalkviken på Översjön. Solen försvann och lite kalla vindar svepte in från väster mot lunchplatsen som tyvärr inte låg i lä men som hade bord och bänkar.
 
Efter lunchrasten gick vi västerut förbi klubbhuset Granskog där Järfälla orienteringsklubb huserar och sedan söderut mot Sunds båtsmanstorp som lyste i solen och såg välrenoverat ut.
Sista delen av vandringen passerade hästar och kor och fin utsikt mot Säbysjön. Vandringen avslutades vis Café Säby Gård ca 1430.
Totalt gick vi cirka 12 km.
Efter vandringen kändes det skönt att dricka en kopp kaffe och något nybakat innan vi fortsatte hemåt.
Vandringsledaren tackar alla positiva deltagare för en fin vandring tillsammans
 
Göran Lindegårdh
Vandringsledare

_____________________

 

 

Sörmlandsleden mot Nynäshamn. Vandring nr 3. Den 13 oktober 2022

Sörmlandsleden okt 2022

Idag fortsatte jag med upplägget att göra ett antal vandringar på Sörmlandsleden och slutligen komma fram till Nynäshamn.

Detta var vandring nr 3 som tog vid där den förra slutade i Tyresta by. Vi inledde med att ta en fika på det trevliga caféet och även besöka Naturum i Tyresta by. Vi blev 10 deltagare inklusive mig som ledare. Den första halvan av vandringen, ca 5 km till Skutan gård, gick genom fin hällbergsskog och en del sankare partier. Vid Skutan gård fanns fina bord att rasta vid och där tog vi en längre lunchrast. Efter rast blev det fler och fler stigar så då det gällde att ha koll på Sörmlandsledens markeringar. Efter att vi passerat Nynäsvägen var det som att gå genom en lövsal med alla björkar på ömse sidor om stigen. Strax innan slutmålet, Handens pendeltågsstation, var gångbron över järnvägen riven. Förra gången jag gick här, för ett år sedan med Friluftsfrämjandet, upptäckte jag och Erik Spiegelberg att en av de bärande träbalkarna var knäckt och jag tog kort på det och skickade till SL. Deras första svar då var att detta inte var deras bord men jag stod på mig och uppenbarligen tog de sedan till sig detta så nu låg bron där riven och delad i stycken. Detta gjorde att vi fick fortsätta på östra sidan fram till pendeltågsstationen vilket inte var något problem. Då var klockan ca 14.30 och vi hade gått totalt 10 km i mycket lugn takt. Sträckan som inte är så välbesökt var klart finare än förväntat.

Vädret de första timmarna var halvklart med en hel del sol som tittade fram men som senare under dagen övergick i gråmulet. Alla var trevliga och glada deltagare och vi var alla mycket nöjda med dagen. Relativt torrt och fint i markerna denna dag så det var lättvandrat hela sträckan.

Detta var den sista vandringen på Sörmlandsleden mot Nynäshamn för i år. Fortsättning följer till våren.

Vandringsledare Klas Sjöblom

_____________________

 
 
Torsdagen 29/9 vandring " 11 broar i City"
 
- Torsdagen 29 September i City
- Kl 10:00-12:30
- 9st deltagare  
- 8km vandring
- Lite molnigt men inget regn
- Start: Gamla stans T-banestation
- Stop: Fridhemsplan
 
Vandringsledare Lennart Johansson
 
 

_____________________

 
 
Vandring Brunnsviken runt 22 september 2022
 
Vandringen startade från Stallmästaregården vid Brunnsvikens södra del. Det var 13 deltagare som mötte upp i det vackra septembervädret.
Vandringen gick sedan via Bellevueparken mot Frescati till Bergianska trädgården där en kort rast gjordes för att titta på alla vackra höstblommor.
Vi gick sedan norrut till Ålkistan som vi passerade genom ett sinnrikt system av trappor och broar. Efter detta var vi åter i Solna kommun och kosan ställdes till Tivoliberget och Pipers park. Längst upp på berget hade vi en fantastisk utsikt över Brunnsvikens norra del där lunchrast avnjöts på denna fina plats. 
Efter lunch fortsatte vi vandringen via Sjöstugans café som var stängt och rundade sedan Brunnsvikens norra del där en deltagare var tvungen att lämna oss på grund av andra åtaganden.
Vandringen gick sedan på västra sidan av viken förbi SAS-kontor samt Royal Park Hotel till slutmålet som var Koppartälten i Hagaparken.
 
Vi hade då vandrat ca 12 km i ett fantastiskt väder.
 
Göran Lindegårdh
Vandringsledare
 

_____________________

 
 
Rapport från tvådagars vandringar i Riddersholms naturreservat 19 - 20 maj 2022

Vandringen startade vid Kapellskärs vandrarhem som ligger i Riddersholms naturreservat på Rådmansö.
Deltagarna som var 11 stycken anlände med SL-buss på torsdag den 19 maj. Installation på vandrarhemmet gjordes och vid 10-tiden startade torsdagens vandring med ett fantastiskt vårväder. Under dagen besöktes Estonia korset vid udden innanför Kapellskäret  och under vandringen mötte oss en fantastisk blomsterprakt med bland annat gullviva, majviva och orkideer. Vi gick 11 km den dagen. Avslutning skedde med en grillbuffé vid vandrarhemmet.
Fredagen den 20 maj startade med lätt regn och gick västerut till Åkerögården nära Åkeröfjärden där bussen tillbaka till Stockholm inväntades. Totalt under fredagen gick vi 12 km.


Göran Lindegårdh
Vandringsledare

StenenFika

_____________________

 
 
Torsdagen den 5 maj var det vandring i Österåker, 10:00-14:30
 
Det var 9 st deltagare som vandrade 10 km. Vädret var superfint och ca 17 grader varmt. Vandringen startade vid Östra station och avslutades vid Åkersbergas station.  
 
mvh Lennart Johansson

_____________________

 

Torsdagsvandring på Järvafältet🚶‍♂️🚶‍♂️🚶‍♂️🚶‍♂️🌲 28 april 2022

Vi var fyra deltagare med mig som ledare.
Akalla C- Hägerstalund- Solhyllan-Väsby gård-Djupan-Akalla C 10 km.
Början kyligt och mulet, övergick i solsken och varmt.
//Fredrik Killander ledare  

_____________________

 
 
Torsdagen 21 April i Nacka
 
Torsdagens vanding i Nacka startade kl 09:40 och avslutades vid 14.
Det var 13 st deltagare som vandrade 8 kilometer i superfint väder, ca 12 grader.
Vandringen startade vid Slussen och avslutades vid Tappbys station.
 
mvh Lennart Johansson

_____________________

 

Vandring torsdag 7/4 2022 på Järvafältet

Vandring 7 april med ledare Göran Lindegårdh. Vi startade kl 0930 och vandrade ca 9 km från Häggviks pendeltågsstation i Sollentuna till Säby gård i Järfälla. Vi var 6 personer och vandringen tog 3 ½ timme. 

Väderutsikterna spådde snöblandat regn som skulle öka vid 15-tiden. Detta gjorde att vi övervägde att korta ned vandringen från 12 till 9 km efter överväganden halvhalt vid Väsby gård. Vädret var mulet och med lite snö under vandringen. En rast vid skogsbrynet N kärret Djupan.

Vi fortsatte sedan söderut över Igelbäcken mot fågeltornet i södra delen av Säbysjön och avslutade vandringen vid Säby gård.

Väl framme lät vi oss väl smaka av kaffe och paj respektive soppa på Säby gårds café.

Hälsningar

Göran Lindegårdh

_____________________

 

Premiär för torsdagsvandringar 2022 31/3 Albysjön runt

Ledare Rolf Rosenblüth

Deltagarantal sju personer

Distans tio km

Vi startade 09.30 från hållplatsen Tyresö kyrka, med sol och gick vänstervarvet runt Albysjön. Första sjön var Fatburen med lite is kvar.

Vi gick förbi Uddby kvarn och upp till Albysjön. Där fanns två sångsvanar. Lite is fanns också kvar på Albysjön.

Bofinkens sång hördes ibland. Lite blyga blåsippor slokade i kylan på vissa ställen. Nyfors passerades men inga strömstarar visade sig. Första rasten tog vi i Alby friluftsgård raststuga. Där grillade en skolklass korv i öppna spisen. Eleverna åt utanför. Vi fortsatte efter en halvtimme mot Uddby gård med sina djur, Linderödssvin, Göingegetter och speciella höns. Tre killingar var speciellt gulliga. Efter detta stopp vandrade vi vidare runt Albysjön och mot Fatburen. Blomman backskärvfrö var ytterligare ett vårtecken. Klockan var efter ett när vi var tillbaka vid startpunkten. Vi klarade oss från snöfall. Alla utom en gick på Tyresö Pilgrimscenter för att fika eller äta dagens soppa.

_____________________