Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Rapport från Tisdagar

På denna sida kan du läsa om ett axplock av våra genomförda tisdagsvandringar. Den senaste vandringen syns först på sidan.

Färdrapport tisdag 28/9 2021 med ledare Rolf Rosenblüth

Vi var nio personer som gick på Waxholmsbåten för färd mot Skärmaräng klockan 8.15. Jag stod och satt ute medan övriga satt inne. Vi skulle vara tio men någon kanske skulle stiga på längs vägen. Kunde konstatera i Ipoden att en avanmält sig på morgonen.

I Vaxholm skiner solen en stund. En deltagare som var med meddelar att hon inte kommer att gå med eftersom hon inte känner sig frisk. Åtta personer startar vandringen mot Lillsved klockan tio på ett motionsspår.

Strax före Lillsved ses en mäktig havsörn. I Lillsved gör vi en vattennära extra runda. Solen lyser igenom då och då hela vandringen. Vid Nyvarp går vi denna gång utan att hindras av älgjägare. Vi slapp att gå asfaltvägen. Vi gick obanat parallellt med stora vägen.

När vi kom fram till crossbanan tog vi första rasten på en takveranda. Klockan var då 11.30. Utsikten var inte den bästa och slammer av maskiner från verksamhet hördes men det var bekvämt och solen lyste. Efter en halvtimme fortsatte vi mot Strömmen via svampskogen.

Direkt efter rasten korsade vi stora vägen och där valde en deltagare att avsluta på grund av värk. De som önskade svamp kunde nu plocka av trattkantareller, rödgul trumpetsvamp, svart trumpet och gula kantareller samt taggsvamp. Vi gick obanat söderut.  Bron över vattnet låg mycket nära där vi kom fram ur skogen. En enkel skogsväg tog oss mot Norrnäs. En stor hjord med dovhjortar sågs på ett fält intill vägen. Från Norrnäs blev det asfaltvägen mot Långbron och andra rasten vid Södernäs med utsikt över Solöfjärden. Även här fanns bänkar med bord och solen sken. Rasten var mellan 14.30 och femton. Mot slutmålet Torsby gällde småvägar. Vi passerade Södernäsbadet.

Som avslutning blev det lite språngmarsch för att hinna en tidigare buss. Men tyvärr gick min klocka efter, så vi fick vänta tjugo minuter på bussen som skulle gå 16.39. Då hade vi gått 19 kilometer enligt några mätare.


                              ___________________________________

 

Tisdag 5:e November  .....Var vandringen från Bro station till Kungsängens station och blev sammanlagt 21km. Vi var 15 deltagare som fick både strålande sol och lite kyligt och blåsigt.
   Vi startade kl 9:oo och hade två raster. Lunchen blev vid Frölunda naturreservat (se den fina utikten på bilden nedan) och kort fikarast i närheten av fågeltornet i Kungsängen.
     Framme vid vandringens slutstationen som var  Kungsängen var vi efter sex timmar, prick kl 15:oo.


Hälsar Vandringsledarena Halina o Ann-Marie

Frölunda naturreservat - Utsikt 5:e November

 

Vandring från Svärdsnäsviken till Tyresta By under ledning av Rolf Rosenbluth den 21/5 2019
      Tretton personer samlades vid starten vid Svärdsnäsviken vid Sandemar. Vi gick in i området i lugn takt. Först gick vi en runda på Höggarn bland de vackra blommorna i strålande sol. Kungsängsliljor, Adam och Eva, gullvivor, ängsbrässma, mandelblom, styvmorsviol och humleblomster var några av de blommor vi såg. Vid vandringen längs stranden såg vi havsörn, trana, storskarv, gråhäger, fisktärna, sånglärka, rödbena, större strandpipare, storskrake, grågäss och kanadagäss. Därefter gick vi ut på Killingen för att ha vår halvtimmes rast där jag bjöd på min påskkaka. Efter rasten gick vi en sväng förbi fågeltornet. Via Svärdsnäs gick vi mot Tjursjön på en skogsväg. I Tjursjön såg vi massor med uppfödda gräsandungar. Dessutom ett kanadagässpar med färska kycklingar fortfarande gula i färgen.   
    Vi passerade Östra och västra Ösby där vi kollade på intressanta olika sorters höns i en hönsgård. I ett stort vilthägn såg vi massor av dovhjortar. Via Mörby och korsande Åvavägen fortsatte mot Tyresta by. Fyra av oss valde att gå via fågeltornet vid Tyresta. Där såg vi knipor med ungar, sångsvan och svarthake-doppingar.

Kvart i fyra hade vi andra rasten vid Tyresta by.
Alla återsamlades till bussen som avgick fyra minuter över 16. Då hade vi gått ca 17 km och vi hade använt 6,5 friluftstimmar dvs summa 84,5 friluftstimmar.  
/Rolfo

 


Tisdagsvandringen 14:e Maj

Bilderna från Skogen, Skeviksgrottan och den Gula Kallan är alla tagna av Lotta Damstedt.

    Den långa Tisdagsvandringen 14:e Maj 2019.
     16 personer var med på vår långa vandring. Vi startade vid 9:30-tiden i Gustavsberg centrum, vidare utmed Ösbyträsk mot Betsede där vi kom på Värmdöleden. I den fascinerande Skeviks grottan hade vi vår första rast. Vi fortsatte mot Strömma och Booleden. Från Vinberget öppnade sig landskapet med utsikt över Velamsund. Där tog vi en liten andningspaus, bl.a. fyllde på med vatten. Klipporna på Himlaberget blev självklart val för vår andra rast. Vid Eriskvik lämnade vi Booleden och fortsatte på norrsidan av Sågsjön tills vi kom till Wiboms trädgård, där vi hade turen att se fantastiska gula kallor. Rundade Sågsjön, och kom tillbaka på Booleden som ledde oss utmed Myrsjön ända fram till Orminge. Dit vi kom vid 16:30-tiden.
    Det blev dryga 22 km på underbara skogsstigar i fantastiskt väder.
Tack till alla er som ville vara med!
    /Ann-Marie och Halina

 

Vandrings-rapport från tisdagen den 16 April 2019, precis innan påsk, inklusive en liten båtresa.
    Tio vandrare embarkerade övre däck och njöt i solen av båtresan till Tappström dit vi kom tjugo i nio.

Sex ytterligare vandrare mötte upp där. Kvart i nio avtågade vi mot Ekebyhovs-backens topp. Därifrån fick vi en vacker utsikt.
   Ungefär vid klockan 10.30 tog vi färjan till Slagsta. Snart efter den fortsatta vandringen, då vi kom förbi busshållplats valde två att avvika.

   Strax därefter tog vi första rasten vid Albysjön på några bänkar i lite blåsigt läge. Därefter fortsatte vi längs Albysjön och Tullingesjön mot Segersjö i Tumba. Dit kom vi klockan två och kunde inta förtäring på Café och Träffpunkt Segersjö. Vi åt soppa eller paj med tillbehör samt kaffe/te och kakor. Efter en knapp timme, tio i tre, fortsatte vi mot närmaste busshållplats där sex vandrare valde att avsluta för färd mot Tumba. Övriga åtta fortsatte längs Utterkalven och Uttran mot Rönninge station. Längs vägen såg vi mycket blåsippor och något mindre med vitsippor, dessutom en blommande tibastbuske vid Uttrans strand. Från Rönninge tog vi Pendeln mot Stockholm 16.24.

Vi hade gått knappt 20 km. Tyvärr fanns ingen som hade mätare. Vi var ute i åtta och en halv timma. Summan friluftstimmar blir 136.

Vandringsledare Rolf Rosenblüth

 

   Rolf's vandringsrapport tisdag 16 oktober 2018.
Vi var 14 personer som var ute i 6,5 timmar och gick 18 km från Hanviken till Hammarby.
   Sjöstad. Vi hade inledande soligt väder. Utsikten över Drevviken var underbar. Vår första rast hade vi med utsikt över sjön Flaten kl 11.15 till 11.45. Det hade då börjat mulna lite.
Deltagarna bjöds på hembakad rulltårta. Vi fortsatte till Ältasjön.  Därefter gick vandringen öster om Brotorpskanalen. En stor dubbel bäverhydda besågs. En vacker torrfura beundrades. Kl:13.45 till 14.10 hade vi andra rasten med utsikt över Söderby-sjön och golfbanans klubbstuga. Efter rasten passerade vi Golfrestaurangen. Vi gick via Hammarbybacken till Hammarby Sjöstad med tvärbanan/ båten till Norra Hammarbyhamnen.
   Klockan hade passerat 15 när vi avslutade en fin höstdag.

        "...rulltårtan var utsökt - webredaktörens anmärkning" blobid0.png


Återrapportering från tisdagen den 5 september 2018.
    Tolv personer vandrade cirka arton kilometer från Ekerö kyrkoväg till Tappström i vackert höstväder.
Genom att bussen passerade vår planerade startplats i full fart, blev startpunkten en annan än tänkt. Men det fungerade det också.
  Första rasten tog vi vid badet efter Nibbla utan att någon badade. Nästa stopp blev i Ekerö kyrka där vi fick lite information av en man som också släppte in oss i den av misstag låsta kyrkan. Äppelallén fick bidra med lite äpplen.
   Vid Lundhagensbadet hade vi en liten olyckhändelse med blodvite, som täten missade. Därför avvek två deltagare för att hitta en bussförbindelse hemåt. Andra rasten blev på fornborgen.
   Därefter passerades Jungfrusund och Ekebyhovs skidbacke med fin utsikt. Ekebyhovs slott var sista punkt före slutmålet Tappström. Där kom precis bussen mot Brommaplan och Mörby.

     /Rolf

 

Tisdagsvandringen 22/5 2018 VANDRING I ROSLAGEN - Ledare Rolf Rosenblüth
   Vi var 10 personer som vandrade 16 km i sex timmar, vilket innebär 60 friluftstimmar.
Vädret var soligt och varmt. Starten skedde i Gregersboda varifrån vi gick till Malmsjöns naturrreservat. Guckuskorna hade ännu inte slagit ut.
Vi gick genom kärret och vandrade totalt tre kilometer tillbaks till Gregersboda.
Därifrån fortsatte vi mot havet och gick längs farleden mot Ljusteröfärjeläget.
Första rasten hade vi på vacker blomsterrik plats vid vattnet. Efter rasten fortsatte vi förbi Östanå slott.
Vi passerade Mörby gård. Sjön Viren var andra rastens fina utsikt. En deltagare tog ett uppfriskande dopp.
Efter rasten fortsatte vi till Vira bruk. Därifrån gick bussen hemåt.Tisdagsvandringen 14:e Maj

Bilderna från Skogen, Skeviksgrottan och den Gula Kallan är alla tagna av Lotta Damstedt.

    Den långa Tisdagsvandringen 14:e Maj 2019. </strong >
     16 personer var med på vår långa vandring. Vi startade vid 9:30-tiden i Gustavsberg centrum, vidare utmed Ösbyträsk mot Betsede där vi kom på Värmdöleden. I den fascinerande Skeviks grottan hade vi vår första rast. Vi fortsatte mot Strömma och Booleden. Från Vinberget öppnade sig landskapet med utsikt över Velamsund. Där tog vi en liten andningspaus, bl.a. fyllde på med vatten. Klipporna på Himlaberget blev självklart val för vår andra rast. Vid Eriskvik lämnade vi Booleden och fortsatte på norrsidan av Sågsjön tills vi kom till Wiboms trädgård, där vi hade turen att se fantastiska gula kallor. Rundade Sågsjön, och kom tillbaka på Booleden som ledde oss utmed Myrsjön ända fram till Orminge. Dit vi kom vid 16:30-tiden.
    Det blev dryga 22 km på underbara skogsstigar i fantastiskt väder.
Tack till alla er som ville vara med!
    /Ann-Marie och Halina