Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Rapport från Tisdagar

På denna sida kan du läsa om ett axplock av våra genomförda tisdagsvandringar. Den senaste vandringen syns först på sidan.

Vandring i Roslagen med Guckuskor under ledning av Rolf Rosenblüth 7 juni 2022

På morgonen avanmälde sig en deltagare. Dessutom ringde Kenneth och berättade att SL strulade så han skulle inte hinna.

Klockan tjugo över nio startade fyra vandrare i hyggligt väder vid hållplats Gregersboda. Vi gick grusvägen till naturreservatet vid Malmsjön.

Första guckuskorna hade slagit ut. Dessutom fanns nästrot. Det var extra blött i markerna. Lite besvärlig terräng i obanade delen när vi rundade Malmsjön.

Vi korsade stora vägen vid Roo gård. Vandringen fortsatte längs havet mittemot Ljusterö. Första rasten tog vi vid Staboudde tjugo i tolv där det fanns mycket olika blommor. Munktorps staket vållade oss inga problem eftersom stättor fanns liksom grindöppningar. Däremot var Koppartorps marker väldigt snårig och svårforcerad. Andra rasten tog vi vid idrottsplatsen vid halvtvåtiden. Klockan två var vi framme vid Ljusterö färjeläge. Bussen hemåt avgick 14.24.

Då hade vi avverkat tolv km och använt tjugo friluftstimmar.

 

___________________________________

 

Vandring från Segersäng till Nynäs Gård 17 maj 2022

Ledare Rolf Rosenblüth

Klockan 09.30 startade tre personer, i solsken, vandringen i terrängen söder om järnvägen i riktning mot Jursta.

Vi gick mest på småvägar i odlingslandskapet och vid vägkanterna växte vårblommorna. Nya motorvägen gick vi över på en bro och gamla Nynäsvägen korsades vid Jursta. Husen liknade Astrid Lindgrens Bullerbyn. Första rasten, en halvtimme 11.30, tog vi strax efter torpet Fridhem i en backe intill vägen.

Vi korsade därefter Muskövägen och gick förbi Vidbynäs. Där såg vi söta små lamm. Älvvikssjön östra sida, där Nynäsleden tidigare hade sin sträckning, var nästa del av vandringen. Sista området vi passerade var Alhagens våtmark där vi hade andra rasten vid tvåtiden. I dammarna såg vi grågäss med ungar. Skedand, snatterand och knipa var änder vi såg. Strax före 15.30 var vi framme vid Nynäs Gård där tåget gick 15.38. Vi hade gått cirka 20 km

 

___________________________________
 
 

Rapport från vandring Lovö runt den 10 maj med Klas Sjöblom som ledare

 
Vi var 13 deltagare inklusive ledaren. Vandringen följde den markerade leden Lovö runt. Vi började kl 09.10 vid busshållplatsen Sötvattenslaboratoriet och avslutade kl 16.10 vid busshållplatsen Tillflykten. 
 
Leden går i ständig närhet av Mälarens vatten och är mestadels kuperad med några brantare partier. Vi gjorde en kortare första rast efter ca 3 km där leden passerar en fin utsiktspunkt med utsikt över Mälaren och mittemot Blackeberg. Första matrast intogs kl 11.40 efter ca 7 km i en fin skogsbacke där leden passerar sin nordligaste punkt. Därefter fortsatte vi sydväst med bl a vandring genom en skog av klibbal. Nu var det ganska torrt men klibbalen trivs att stå i vatten vilket den är ensam om bland svenska trädarter. När leden sedan fortsatte mot syd/sydsydost gavs många tillfällen till fina utsikter över Mörbyfjärden. Andra matrast intogs kl 14.20 strax söder om Lovö Prästvik vid iordningställd rastplats med vindskydd och fin utsikt över Mörbyfjärden. Ett sista stopp gjordes nära slutmålet vid en avstickare till en gammal latringrop. Hit fördes stadens latrin på pråmar men numera finns som tur är bara en grop kvar. Avslut sedan vid Tillflykten. Trevliga och vandringsvana deltagare från många olika lokalavdelningar i Stockholm. Vi var alla nöjda med dagen.
 
Det var torrt och bra vandringsväder, växlande molnighet och mellan 10 och 15 grader i luften samt kraftig vind från syd som inte störde nämnvärt. 
 
Stort tack även till Ulla Nilsson som höll ordning på kön.

 

___________________________________
 
 
Vandring tisdagen den 3 maj 2022

Det var fyra deltagare och Fredrik, som var ledare, som startade att vandra från Akalla C kl 10:00 via en blomstrande naturstig i Hansta. Vitsipporna bredde ut sig som ett snötäcke med rikligt inslag av blåsippor i allehanda blå nyanser. Vandringen fortsatte på Järvaleden till Väsby gård-Nysved-Rocksta över Säby gård och sen hem till Akalla C. Vandringen avslutades kl 16:00. 
Under den 14 km långa vandringen var det en längre lunchrast och två kortare raster.

Rapporterat av vandringsledare Fredrik Killander.
 
___________________________________
 
 
Tisdagsvandring 26 april 2022 med ledare Ulla Nilsson
 
På tisdagens vandring var det 7 personer som vandrade 15 km i 6 timmar på Färingsö och Eldgarnsö.
Meningen var att vandra enbart på Eldgarnsö, men bussen från Brommaplan var en kvart försenad vilket gjorde att vi missade den anslutande bussen i Stenhamra. Istället för att stå och vänta en timme i Stenhamra gick vi en runda där också.
Underbart vackert väder och miljoner vitsippor i backarna. Vid slutet av vandringen fick vi också höra rördromen tuta i vassen.
 

___________________________________

 

Från Hanviken till Hammarby sjöstad 19/4 2022

Ledare Rolf Rosenblüth

Bara fem vandrare tog bussen från Gullmarsplan 09.03 till Hanviken där vi var 09.15.

I solskenet vandrade vi mot Drevviken i delvis besvärlig terräng, obanat. Med så få deltagare tog sig ledaren vissa friheter. Vi passerade Skrubbabadet och Skrubba. Härliga bestånd med blåsippor och vitsippor fanns längs vår väg. Dessutom min första tibast för säsongen.

Vi rundade Skrubbaviken och hade en fin rastplats mellan 11.40 och 12.10. Efter rasten fortsatte vi mot Flatensjön, på östra sidan. Vi gick ut genom stora entren för Flatenbadet, mot Ältasjön. Längs Ältasjön gick vi också en annan väg än tidigare år. Öster om Brotorpskanalen gick vi därefter. Vi hittade en fin rastplats mellan 14 och 14.30 högt ovanför kanalen. Nästa sjökontakten blev bergen ovanför Söderbysjön.

En deltagare valde att gå mot Kärrtorp (1 km), två valde lite senare att gå till Björkhagen. Resterande två gick till Hammarby sjöstad där en tog tvärbanan och ledaren tog färjan hem strax efter fyra. Då hade vi gått cirka 16 km. En mycket osäker siffra. Friluftstimmarna var dock 35 totalt.

 
___________________________________
 
 
Tisdagsvandring 12 april 2022 med ledare Ulla Nilsson.
 
Tisdagsvandringen var en väldigt fin vandring i vårsolen. Vi var 7 personer som gick 18 km på 6,5 timmar från Kallhäll till Hässelby strand med två sköna raster.
 
 
___________________________________
 
 
Tisdagsvandring 5 april 2022 med ledare Ulla Nilsson 
 
Idag har vi vandrat 15 km från Norrviken till Akalla. Vi var 6 personer och det tog oss fem timmar.
Lite blåsigt men mycket sol. En kortare snöby alldeles mot slutet.
Två raster, en längre vid Översjöns badplats och en lite kortare vid 30-meterskärret där vi bl.a. såg vårens första tofsvipor. 
 
___________________________________
 

Tisdagsvandring 19/10 med ledare Rolf Rosenblüth

Fyra vandrare startade klockan 09.20 i hyggligt väder på Lotsvägen i Årsta havsbad. Lite sol kunde skönjas.

Via lite småvägar kom vi ut i spenaten. Vi gick obanat och på små djurstigar längs havskusten i riktning mot Näsudden. På andra sidan vattnet hade vi Gålö. Vi tog en tidig första rast före klockan elva för att klara oss från regnet, vilket vi gjorde.

Strax efter rasten rundade vi Näsudden och fortsatte mot Näset. Över vattnet såg vi då och då fågelsträck med sannolikt gäss. Vid halvtolvtiden kom det lite lätt regn i skurform.  

Vid några tillfällen plockades det trattkantareller. Andra rasten hade vi strax före två i lätt duggregn men vi satt i skydd av lite strandgranar. Vi fortsatte mot Valsta på Dalarövägen där vi var cirka 15.10. Då hade vi gått tolv km i sex timmar. Eftersom klockan blivit så mycket beslutade vi att spara resten av vandringen till ett senare tillfälle. Bussen hemåt, timmestrafik, kom klockan 15.23.

 

___________________________________

 

Färdrapport tisdag 28/9 2021 med ledare Rolf Rosenblüth

Vi var nio personer som gick på Waxholmsbåten för färd mot Skärmaräng klockan 8.15. Jag stod och satt ute medan övriga satt inne. Vi skulle vara tio men någon kanske skulle stiga på längs vägen. Kunde konstatera i Ipoden att en avanmält sig på morgonen.

I Vaxholm skiner solen en stund. En deltagare som var med meddelar att hon inte kommer att gå med eftersom hon inte känner sig frisk. Åtta personer startar vandringen mot Lillsved klockan tio på ett motionsspår.

Strax före Lillsved ses en mäktig havsörn. I Lillsved gör vi en vattennära extra runda. Solen lyser igenom då och då hela vandringen. Vid Nyvarp går vi denna gång utan att hindras av älgjägare. Vi slapp att gå asfaltvägen. Vi gick obanat parallellt med stora vägen.

När vi kom fram till crossbanan tog vi första rasten på en takveranda. Klockan var då 11.30. Utsikten var inte den bästa och slammer av maskiner från verksamhet hördes men det var bekvämt och solen lyste. Efter en halvtimme fortsatte vi mot Strömmen via svampskogen.

Direkt efter rasten korsade vi stora vägen och där valde en deltagare att avsluta på grund av värk. De som önskade svamp kunde nu plocka av trattkantareller, rödgul trumpetsvamp, svart trumpet och gula kantareller samt taggsvamp. Vi gick obanat söderut.  Bron över vattnet låg mycket nära där vi kom fram ur skogen. En enkel skogsväg tog oss mot Norrnäs. En stor hjord med dovhjortar sågs på ett fält intill vägen. Från Norrnäs blev det asfaltvägen mot Långbron och andra rasten vid Södernäs med utsikt över Solöfjärden. Även här fanns bänkar med bord och solen sken. Rasten var mellan 14.30 och femton. Mot slutmålet Torsby gällde småvägar. Vi passerade Södernäsbadet.

Som avslutning blev det lite språngmarsch för att hinna en tidigare buss. Men tyvärr gick min klocka efter, så vi fick vänta tjugo minuter på bussen som skulle gå 16.39. Då hade vi gått 19 kilometer enligt några mätare.


___________________________________

 

Tisdag 5:e November  .....Var vandringen från Bro station till Kungsängens station och blev sammanlagt 21km. Vi var 15 deltagare som fick både strålande sol och lite kyligt och blåsigt.
   Vi startade kl 9:oo och hade två raster. Lunchen blev vid Frölunda naturreservat (se den fina utikten på bilden nedan) och kort fikarast i närheten av fågeltornet i Kungsängen.
     Framme vid vandringens slutstationen som var  Kungsängen var vi efter sex timmar, prick kl 15:oo.


Hälsar Vandringsledarena Halina o Ann-Marie

Frölunda naturreservat - Utsikt 5:e November

 

Vandring från Svärdsnäsviken till Tyresta By under ledning av Rolf Rosenbluth den 21/5 2019
      Tretton personer samlades vid starten vid Svärdsnäsviken vid Sandemar. Vi gick in i området i lugn takt. Först gick vi en runda på Höggarn bland de vackra blommorna i strålande sol. Kungsängsliljor, Adam och Eva, gullvivor, ängsbrässma, mandelblom, styvmorsviol och humleblomster var några av de blommor vi såg. Vid vandringen längs stranden såg vi havsörn, trana, storskarv, gråhäger, fisktärna, sånglärka, rödbena, större strandpipare, storskrake, grågäss och kanadagäss. Därefter gick vi ut på Killingen för att ha vår halvtimmes rast där jag bjöd på min påskkaka. Efter rasten gick vi en sväng förbi fågeltornet. Via Svärdsnäs gick vi mot Tjursjön på en skogsväg. I Tjursjön såg vi massor med uppfödda gräsandungar. Dessutom ett kanadagässpar med färska kycklingar fortfarande gula i färgen.   
    Vi passerade Östra och västra Ösby där vi kollade på intressanta olika sorters höns i en hönsgård. I ett stort vilthägn såg vi massor av dovhjortar. Via Mörby och korsande Åvavägen fortsatte mot Tyresta by. Fyra av oss valde att gå via fågeltornet vid Tyresta. Där såg vi knipor med ungar, sångsvan och svarthake-doppingar.

Kvart i fyra hade vi andra rasten vid Tyresta by.
Alla återsamlades till bussen som avgick fyra minuter över 16. Då hade vi gått ca 17 km och vi hade använt 6,5 friluftstimmar dvs summa 84,5 friluftstimmar.  
/Rolfo

 


Tisdagsvandringen 14:e Maj

Bilderna från Skogen, Skeviksgrottan och den Gula Kallan är alla tagna av Lotta Damstedt.

    Den långa Tisdagsvandringen 14:e Maj 2019.
     16 personer var med på vår långa vandring. Vi startade vid 9:30-tiden i Gustavsberg centrum, vidare utmed Ösbyträsk mot Betsede där vi kom på Värmdöleden. I den fascinerande Skeviks grottan hade vi vår första rast. Vi fortsatte mot Strömma och Booleden. Från Vinberget öppnade sig landskapet med utsikt över Velamsund. Där tog vi en liten andningspaus, bl.a. fyllde på med vatten. Klipporna på Himlaberget blev självklart val för vår andra rast. Vid Eriskvik lämnade vi Booleden och fortsatte på norrsidan av Sågsjön tills vi kom till Wiboms trädgård, där vi hade turen att se fantastiska gula kallor. Rundade Sågsjön, och kom tillbaka på Booleden som ledde oss utmed Myrsjön ända fram till Orminge. Dit vi kom vid 16:30-tiden.
    Det blev dryga 22 km på underbara skogsstigar i fantastiskt väder.
Tack till alla er som ville vara med!
    /Ann-Marie och Halina

 

Vandrings-rapport från tisdagen den 16 April 2019, precis innan påsk, inklusive en liten båtresa.
    Tio vandrare embarkerade övre däck och njöt i solen av båtresan till Tappström dit vi kom tjugo i nio.

Sex ytterligare vandrare mötte upp där. Kvart i nio avtågade vi mot Ekebyhovs-backens topp. Därifrån fick vi en vacker utsikt.
   Ungefär vid klockan 10.30 tog vi färjan till Slagsta. Snart efter den fortsatta vandringen, då vi kom förbi busshållplats valde två att avvika.

   Strax därefter tog vi första rasten vid Albysjön på några bänkar i lite blåsigt läge. Därefter fortsatte vi längs Albysjön och Tullingesjön mot Segersjö i Tumba. Dit kom vi klockan två och kunde inta förtäring på Café och Träffpunkt Segersjö. Vi åt soppa eller paj med tillbehör samt kaffe/te och kakor. Efter en knapp timme, tio i tre, fortsatte vi mot närmaste busshållplats där sex vandrare valde att avsluta för färd mot Tumba. Övriga åtta fortsatte längs Utterkalven och Uttran mot Rönninge station. Längs vägen såg vi mycket blåsippor och något mindre med vitsippor, dessutom en blommande tibastbuske vid Uttrans strand. Från Rönninge tog vi Pendeln mot Stockholm 16.24.

Vi hade gått knappt 20 km. Tyvärr fanns ingen som hade mätare. Vi var ute i åtta och en halv timma. Summan friluftstimmar blir 136.

Vandringsledare Rolf Rosenblüth

 

   Rolf's vandringsrapport tisdag 16 oktober 2018.
Vi var 14 personer som var ute i 6,5 timmar och gick 18 km från Hanviken till Hammarby.
   Sjöstad. Vi hade inledande soligt väder. Utsikten över Drevviken var underbar. Vår första rast hade vi med utsikt över sjön Flaten kl 11.15 till 11.45. Det hade då börjat mulna lite.
Deltagarna bjöds på hembakad rulltårta. Vi fortsatte till Ältasjön.  Därefter gick vandringen öster om Brotorpskanalen. En stor dubbel bäverhydda besågs. En vacker torrfura beundrades. Kl:13.45 till 14.10 hade vi andra rasten med utsikt över Söderby-sjön och golfbanans klubbstuga. Efter rasten passerade vi Golfrestaurangen. Vi gick via Hammarbybacken till Hammarby Sjöstad med tvärbanan/ båten till Norra Hammarbyhamnen.
   Klockan hade passerat 15 när vi avslutade en fin höstdag.

        "...rulltårtan var utsökt - webredaktörens anmärkning" blobid0.png


Återrapportering från tisdagen den 5 september 2018.
    Tolv personer vandrade cirka arton kilometer från Ekerö kyrkoväg till Tappström i vackert höstväder.
Genom att bussen passerade vår planerade startplats i full fart, blev startpunkten en annan än tänkt. Men det fungerade det också.
  Första rasten tog vi vid badet efter Nibbla utan att någon badade. Nästa stopp blev i Ekerö kyrka där vi fick lite information av en man som också släppte in oss i den av misstag låsta kyrkan. Äppelallén fick bidra med lite äpplen.
   Vid Lundhagensbadet hade vi en liten olyckhändelse med blodvite, som täten missade. Därför avvek två deltagare för att hitta en bussförbindelse hemåt. Andra rasten blev på fornborgen.
   Därefter passerades Jungfrusund och Ekebyhovs skidbacke med fin utsikt. Ekebyhovs slott var sista punkt före slutmålet Tappström. Där kom precis bussen mot Brommaplan och Mörby.

     /Rolf

 

Tisdagsvandringen 22/5 2018 VANDRING I ROSLAGEN - Ledare Rolf Rosenblüth
   Vi var 10 personer som vandrade 16 km i sex timmar, vilket innebär 60 friluftstimmar.
Vädret var soligt och varmt. Starten skedde i Gregersboda varifrån vi gick till Malmsjöns naturrreservat. Guckuskorna hade ännu inte slagit ut.
Vi gick genom kärret och vandrade totalt tre kilometer tillbaks till Gregersboda.
Därifrån fortsatte vi mot havet och gick längs farleden mot Ljusteröfärjeläget.
Första rasten hade vi på vacker blomsterrik plats vid vattnet. Efter rasten fortsatte vi förbi Östanå slott.
Vi passerade Mörby gård. Sjön Viren var andra rastens fina utsikt. En deltagare tog ett uppfriskande dopp.
Efter rasten fortsatte vi till Vira bruk. Därifrån gick bussen hemåt.Tisdagsvandringen 14:e Maj

Bilderna från Skogen, Skeviksgrottan och den Gula Kallan är alla tagna av Lotta Damstedt.

    Den långa Tisdagsvandringen 14:e Maj 2019. </strong >
     16 personer var med på vår långa vandring. Vi startade vid 9:30-tiden i Gustavsberg centrum, vidare utmed Ösbyträsk mot Betsede där vi kom på Värmdöleden. I den fascinerande Skeviks grottan hade vi vår första rast. Vi fortsatte mot Strömma och Booleden. Från Vinberget öppnade sig landskapet med utsikt över Velamsund. Där tog vi en liten andningspaus, bl.a. fyllde på med vatten. Klipporna på Himlaberget blev självklart val för vår andra rast. Vid Eriskvik lämnade vi Booleden och fortsatte på norrsidan av Sågsjön tills vi kom till Wiboms trädgård, där vi hade turen att se fantastiska gula kallor. Rundade Sågsjön, och kom tillbaka på Booleden som ledde oss utmed Myrsjön ända fram till Orminge. Dit vi kom vid 16:30-tiden.
    Det blev dryga 22 km på underbara skogsstigar i fantastiskt väder.
Tack till alla er som ville vara med!
    /Ann-Marie och Halina