Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Rapport från Tisdagar

På denna sida kan du läsa om ett axplock av våra genomförda tisdagsvandringar. Den senaste vandringen syns först på sidan.

Sörmlandsleden mot Nynäshamn. Vandring nr 6. Den 3 oktober 2023

Idag fortsatte jag med upplägget att göra ett antal vandringar på Sörmlandsleden som startade i Björkhagen och som kommer att avslutas i Nynäshamn. Detta blev vandring nr 6 i ordningen och den näst sista.

Vi blev bara två deltagare inklusive mig som ledare som idag gick Sörmlandsledens etapp 5:2 från Hemfosa till Vansta och slutligen till pendeltågsstationen i Ösmo.

Det blev en variationsrik och mestadels fin vandring men som i dess norra del innehåller några svårforcerade kilometer p.g.a. att stigen inte röjts efter att skog fallit över stigen.

Under förmiddagen var det uppehåll men efter att vår lunch intagits på en höjd ovanför sjön Tärnan började regnet som tilltog mer och mer allteftersom vandringen fortskred. Det var en fin bergknalle där vi intog vår lunch men tyvärr så var vegetationen alltför tät för att man skulle kunna se ut över sjön Tärnan. Längre söderut passerade vi sjön Muskan där stigen går alldeles intill sjön. Här var det betydligt mer upptrampat och det märktes att många bara går här i denna etapp av Sörmlandsleden.

Trots bistert väder på eftermiddagen så var vi mycket nöjda med dagen och den tidvis lite äventyrliga vandringen p.g.a. den oröjda skogen.

Vandringsledare Klas Sjöblom

___________________________________

 

Vandring runt Albysjön 19 september 2023

2023-09-19 19 Albysjön utsikt.jpg

Det var sex deltagare plus ledaren Maria Nikolajeva som gick på en 10 km vandring runt den stjärnformade Albysjön.

Det var 12 anmälda från början, men flera avbokade, troligtvis på grund av dålig väderprognos. I själva verket höll det uppe under hela vandringen och mot slutet kom solen fram.

Vi träffades vid Gullmarsplans bussterminal kl 9.30 och började vandringen kl 10 från Alby friluftsgård. Vi tog vår lunchrast på en rastplats vid sjön och en kort fikapaus längre fram på en klippa.

Det var många vackra utsikter över sjön, och vi såg en häger och fyra hjortar.

Vandringen avslutades kl 14 vid busshållplatsen Nyfors.

2023-09-19 Albysjön.jpg

___________________________________

 

IMG-20230812-WA0000.jpg

Tisdagsvandring den 5 September. Blå leden från Kulla vägskäl till Vaxholm.

Det var 11 deltagare inklusive ledaren, Maria Nikolajeva.

Vädret var strålande, soligt med inte för varmt. Vi samlades kl 10 vid busshållplatsen Kulla vägskäl dit de flesta kom med buss från Stockholm.

Vi följde Blå leden genom hällmarksskogar, på småstigar och större grusvägar, längs med sjöar och fjärdar, passerade det pampiga Bogesunds slott och avslutade vandringen kl 16 i Vaxholm hamn därifrån några tog pendelbåten till Stockholm. Då hade vi gått drygt 19 km med genomsnittligt tempo 18 min/km (inkl raster) och höjdskillnad 278 m. Vi tog en längre lunchrast vid en övervuxen sjö och en kort fikapaus vid Tenövik.

En deltagare plockade en stor korg med svamp och några tog ett dop i Eke fjärd.

 

___________________________________

 

Sörmlandsleden mot Nynäshamn. Vandring nr 4. Den 23 maj 2023

Idag fortsatte jag med upplägget att göra ett antal vandringar på Sörmlandsleden som startade i Björkhagen och som kommer att avslutas i Nynäshamn.

Detta var vandring nr 4 i ordningen. Vi blev 8 deltagare inklusive mig som ledare. Etappen på Sörmlandsleden denna dag gick från Handen till Paradiset. Från Paradiset fortsatte vi sedan till busshållplatsen ”Ådran” där vandringen avslutades. Vi samlades kl 09:25 utanför pendeltågsstationen i Handen och avslutade kl 14:45 vid ”Ådran”. Då hade vi gått ca 15 km.

Det var en solig och fin dag och mestadels lättgånget. En första längre halvtimmes matrast intogs kl 11:30 på en fin slänt med utsikt norrut över sjön Öran. Ytterligare en halvtimmes matrast intogs kl 13:30 vid sjön Trekanten.

Det blev en mycket trevlig vandring och vädret kunde knappast ha varit bättre, ca 20 grader och sol hela dagen. Alla var trevliga och glada deltagare och vi var alla mycket nöjda med dagen.

Vandringsledare Klas Sjöblom

 

___________________________________
 
 
Tisdagsvandring den 16 maj 2023 på Upplands-Broleden
 
Den 16 maj vandrade vi på Upplands-Broleden från Bro till Kungsängen, 19 km i varierad terräng.
Den ansvarige ledaren var Maria Nikolajeva.
Det var 5 anmälda från början, men 3 lämnade återbud med kort varsel på grund av dålig väderprognos. Det regnade en del, men höll uppe senare under dagen.
Vi såg eller hörde näktergal, gök, lärka och fasan.
Vi sökte skydd under ett träd för förmiddagskaffe, och lunch åt vi vid Mälaren i Frölunda naturreservat.
Vandringen tog, som planerat, sju timmar.
 
___________________________________
 
 
Tisdagsvandring den 9 maj 2023
 
Idag var vi 6 personer som gick 19 km från Kallhäll till Hässelby strand.
Vandringen tog 6 timmar. Härligt vandrarväder !
Vandringsledare
Ulla Nilsson

___________________________________

 

Lite Lidingö och lite mera Norra Djurgården vandring från Lidingö/Dalenum-bryggan till Wennergren Center

Datum: tisdagen 11/4 2023 årspremiär

Ledare: Rolf Rosenblüth

Distans: 14 km

Deltagarantal: 7 personer

Vi var sex personer som möttes vid pendelbåten 80X kl 8.45. Vädret var ganska soligt. Vi var framme 09.20.

Där väntade Lidingöbon Ulf på oss. Vandringen började i riktning mot Ropsten. Våren hade inte riktigt kommit igång. Inga blåsippor syntes. En nunneört syntes. Någon bofink hördes. Ulf berättade om vilka områden vi passerade och visste att berätta om en del husgrunder längs vägen.

Efter cirka fem km var vi framme i Ropsten. Vi fortsatte uppför en kulle med en stenåldersgrav. Därefter bar det av längs med vattnet. Klockan 11.20 blev det en halvtimmes rast som var ganska blåsig. Jag bjöd på min påskkaka. Eftersom vi var så få blev det desto mer till deltagarna. Jag fick en avbokning dagen innan och en på morgonen. Efter rasten fortsatte vi under E4 och mot Bergianska vid Brunnsviken. I vattnet såg vi skäggdopping, knipa och storskrak. I Bergianska blommade det en del såsom scilla, vitsippor, cyklamen och tibast. Vi slutade vid Wennergren Center klockan 14.

___________________________________

Vandringar 2022

 

Tisdagsvandring 18/10 2022 från Årsta Havsbad till Dalarövägen

Ledare: Rolf Rosenblüth

Deltagare: En anmäld, Helena från Årsta

Väder: Molnigt med vissa solglimtar

Beskrivning

Ringde Helena på morgonen för att kolla att hon skulle dyka upp vilket hon absolut skulle.

Vi träffades i Västerhaninge för att ta bussen till Lotsvägen i Årsta Havsbad.

Strax före halv tio startade vandringen. Ganska snart kom vi att gå obanat. Daggen och tidigare regn gjorde markerna fuktiga. Detta gjorde att jag fick fuktiga fötter medan Helenas kängor höll tätt hela dagen.

Vi gick längs stranden av Horsfjärden med Gålö utanför. Ibland syntes solen genom molnen och gjorde utsikten över vattnet extra vacker. Höstfärgerna fick en extra lyster. Lite höstkantareller och blodriskor fick följa mig hem till en svampmacka nästa dag. Ibland var det ganska svårframkomligt men det löste sig alltid. En gammal segelbåt låg som vrak i strandkanten. Har legat där alla år jag kommit förbi. Har tidigare haft polistape så man inte ringde i onödan. Ingen tape kvar denna gång. Vi rundade Näsudden och gick längs Blista fjärd. Klockan 12.30 nådde vi lunchstället Golfrestaurangen där vi intog dagens lunch. 45 minuters rast blev det här. Strax efter lunchen gick vi upp på en höjd och tittade ut över Årsta slott känt som Fredrika Bremers födelseplats. Vi fortsatte efter Blistafjärden mot Näset som vi rundade. Vi avslutade längs Lännerstaviken och Valsta vid Dalarövägen. Klockan var då strax efter halv fyra. Dagens eventuellt fortsatta vandring avstod vi båda från. Våran buss missade vi med femton minuter så vi fick vänta trekvart på nästa. Vi hade då gått tolv km och använt fjorton friluftstimmar.

 

___________________________________

 

Tisdagsvandring den 11 oktober 2022 

Idag har vi varit 7 personer som i vackert väder vandrat 15 km i 6 timmar i Gustavsberg.

Vandringsledare
Ann-Marie Åberg och Ulla Nilsson

___________________________________

  

Sörmlandsleden mot Nynäshamn. Vandring nr 2. Den 4 oktober 2022

Tanken med upplägget är att göra ett antal vandringar på Sörmlandsleden och slutligen komma fram till Nynäshamn.

Detta var vandring nr 2 och vi startade kl 09.30, där första vandringen slutade, vid busshållplatsen Nyfors. Vi blev elva deltagare inklusive mig som ledare. Vi började med att stanna vid Nyfors och spanade efter strömstare men konstaterade att det nog bara är under vintern som den uppehåller sig här. Därefter tog vi inledningen av den gamla sträckningen av Sörmlandsleden och fick därmed en mycket fin utsikt över sjön Tyresö Flaten. Den gamla sträckningen är lite brantare och inte så lämplig vintertid men nu var det inga problem. En första lunch intogs kl 11.30 strax innan nationalparksgränsen. Vi fortsatte sedan till Årsjön där leden går utmed sjön. Där blev det flera stopp för att njuta av det fina vädret och de magnifika utsikterna över sjön. En andra längre rast togs vid den likaledes vackra Bylsjön. Efter rast fortsatte vi de sista kilometrarna till bussen i Tyresta by. Där slutade vandringen strax före kl 15.00 och vi hann med bussen 14.57. Här kommer sedan vandring nr 3 att ta vid efterföljande torsdag.

Vädret var helt fantastiskt med inte ett moln på himlen. Vi konstaterade att vi prickat in en riktig Brittsommardag även om Britta först har namnsdag om tre dagar. Trevliga och glada deltagare som alla var mycket nöjda med dagen. Totala sträckan blev 15 km. Torrt och fint i markerna denna dag så mestadels lättvandrat.

Vandringsledare Klas Sjöblom

___________________________________

 

Sörmlandsleden mot Nynäshamn. Vandring nr 1. Den 27 september 2022

Tanken med upplägget är att göra ett antal vandringar på Sörmlandsleden och slutligen komma fram till Nynäshamn.

Detta var vandring nr 1 och vi startade kl 09.30 utanför tunnelbanestationen i Björkhagen. Vi blev sju deltagare inklusive mig som ledare. En första kortare rast skedde ovanför Ulvsjön där vi stannade för att beundra den fina utsikten. Därefter vidare mot Sandasjön där man strax innan sjön kan stanna för att fylla på och dricka av vattnet från den naturliga kallkälla som får sitt fina vatten från grusåsen ovanför. En halvtimmes lunch intogs vid Strålsjön lite efter kl 12. Vi fortsatte sedan förbi Öringesjön och en andra lite längre fikarast intogs senare efter kl 14 vid Kolardammarna några km innan Alby friluftsgård. Efter rast fortsatte vi de sista kilometrarna till bussen i Nyfors. Där slutade vandringen kl 15.30 och vi var alla nöjda med dagen. Här kommer sedan vandring nr 2 att ta vid efterföljande tisdag.

Vädret var bättre än förväntat med bara ett kort regn innan lunchrasten och alltså uppehåll nästan hela dagen. Trevliga och glada deltagare. Totala sträckan blev 16 km. Delvis halt på rötter och klippor så en erfarenhet är att i fortsättningen rekommendera stavar så här års.

Vandringsledare Klas Sjöblom

 

___________________________________

 

Vandring på Ingarö den 20 september 2022 

På den här tisdagsvandringen har vi varit 6 personer som vandrat 16 km i 5 timmar.
Det var en fin vandring på Ingarö med lite lätt regn vid ett par tillfällen.
 
Vandringsledare
Ann-Marie Åberg och Ulla Nilsson

___________________________________

 

Vandring i Roslagen med Guckuskor under ledning av Rolf Rosenblüth 7 juni 2022

På morgonen avanmälde sig en deltagare. Dessutom ringde Kenneth och berättade att SL strulade så han skulle inte hinna.

Klockan tjugo över nio startade fyra vandrare i hyggligt väder vid hållplats Gregersboda. Vi gick grusvägen till naturreservatet vid Malmsjön.

Första guckuskorna hade slagit ut. Dessutom fanns nästrot. Det var extra blött i markerna. Lite besvärlig terräng i obanade delen när vi rundade Malmsjön.

Vi korsade stora vägen vid Roo gård. Vandringen fortsatte längs havet mittemot Ljusterö. Första rasten tog vi vid Staboudde tjugo i tolv där det fanns mycket olika blommor. Munktorps staket vållade oss inga problem eftersom stättor fanns liksom grindöppningar. Däremot var Koppartorps marker väldigt snårig och svårforcerad. Andra rasten tog vi vid idrottsplatsen vid halvtvåtiden. Klockan två var vi framme vid Ljusterö färjeläge. Bussen hemåt avgick 14.24.

Då hade vi avverkat tolv km och använt tjugo friluftstimmar.

 

___________________________________

 

Vandring från Segersäng till Nynäs Gård 17 maj 2022

Ledare Rolf Rosenblüth

Klockan 09.30 startade tre personer, i solsken, vandringen i terrängen söder om järnvägen i riktning mot Jursta.

Vi gick mest på småvägar i odlingslandskapet och vid vägkanterna växte vårblommorna. Nya motorvägen gick vi över på en bro och gamla Nynäsvägen korsades vid Jursta. Husen liknade Astrid Lindgrens Bullerbyn. Första rasten, en halvtimme 11.30, tog vi strax efter torpet Fridhem i en backe intill vägen.

Vi korsade därefter Muskövägen och gick förbi Vidbynäs. Där såg vi söta små lamm. Älvvikssjön östra sida, där Nynäsleden tidigare hade sin sträckning, var nästa del av vandringen. Sista området vi passerade var Alhagens våtmark där vi hade andra rasten vid tvåtiden. I dammarna såg vi grågäss med ungar. Skedand, snatterand och knipa var änder vi såg. Strax före 15.30 var vi framme vid Nynäs Gård där tåget gick 15.38. Vi hade gått cirka 20 km

 

___________________________________
 
 

Rapport från vandring Lovö runt den 10 maj med Klas Sjöblom som ledare

 
Vi var 13 deltagare inklusive ledaren. Vandringen följde den markerade leden Lovö runt. Vi började kl 09.10 vid busshållplatsen Sötvattenslaboratoriet och avslutade kl 16.10 vid busshållplatsen Tillflykten. 
 
Leden går i ständig närhet av Mälarens vatten och är mestadels kuperad med några brantare partier. Vi gjorde en kortare första rast efter ca 3 km där leden passerar en fin utsiktspunkt med utsikt över Mälaren och mittemot Blackeberg. Första matrast intogs kl 11.40 efter ca 7 km i en fin skogsbacke där leden passerar sin nordligaste punkt. Därefter fortsatte vi sydväst med bl a vandring genom en skog av klibbal. Nu var det ganska torrt men klibbalen trivs att stå i vatten vilket den är ensam om bland svenska trädarter. När leden sedan fortsatte mot syd/sydsydost gavs många tillfällen till fina utsikter över Mörbyfjärden. Andra matrast intogs kl 14.20 strax söder om Lovö Prästvik vid iordningställd rastplats med vindskydd och fin utsikt över Mörbyfjärden. Ett sista stopp gjordes nära slutmålet vid en avstickare till en gammal latringrop. Hit fördes stadens latrin på pråmar men numera finns som tur är bara en grop kvar. Avslut sedan vid Tillflykten. Trevliga och vandringsvana deltagare från många olika lokalavdelningar i Stockholm. Vi var alla nöjda med dagen.
 
Det var torrt och bra vandringsväder, växlande molnighet och mellan 10 och 15 grader i luften samt kraftig vind från syd som inte störde nämnvärt. 
 
Stort tack även till Ulla Nilsson som höll ordning på kön.

 

___________________________________
 
 
Vandring tisdagen den 3 maj 2022

Det var fyra deltagare och Fredrik, som var ledare, som startade att vandra från Akalla C kl 10:00 via en blomstrande naturstig i Hansta. Vitsipporna bredde ut sig som ett snötäcke med rikligt inslag av blåsippor i allehanda blå nyanser. Vandringen fortsatte på Järvaleden till Väsby gård-Nysved-Rocksta över Säby gård och sen hem till Akalla C. Vandringen avslutades kl 16:00. 
Under den 14 km långa vandringen var det en längre lunchrast och två kortare raster.

Rapporterat av vandringsledare Fredrik Killander.
 
___________________________________
 
 
Tisdagsvandring 26 april 2022 med ledare Ulla Nilsson
 
På tisdagens vandring var det 7 personer som vandrade 15 km i 6 timmar på Färingsö och Eldgarnsö.
Meningen var att vandra enbart på Eldgarnsö, men bussen från Brommaplan var en kvart försenad vilket gjorde att vi missade den anslutande bussen i Stenhamra. Istället för att stå och vänta en timme i Stenhamra gick vi en runda där också.
Underbart vackert väder och miljoner vitsippor i backarna. Vid slutet av vandringen fick vi också höra rördromen tuta i vassen.
 

___________________________________

 

Från Hanviken till Hammarby sjöstad 19/4 2022

Ledare Rolf Rosenblüth

Bara fem vandrare tog bussen från Gullmarsplan 09.03 till Hanviken där vi var 09.15.

I solskenet vandrade vi mot Drevviken i delvis besvärlig terräng, obanat. Med så få deltagare tog sig ledaren vissa friheter. Vi passerade Skrubbabadet och Skrubba. Härliga bestånd med blåsippor och vitsippor fanns längs vår väg. Dessutom min första tibast för säsongen.

Vi rundade Skrubbaviken och hade en fin rastplats mellan 11.40 och 12.10. Efter rasten fortsatte vi mot Flatensjön, på östra sidan. Vi gick ut genom stora entren för Flatenbadet, mot Ältasjön. Längs Ältasjön gick vi också en annan väg än tidigare år. Öster om Brotorpskanalen gick vi därefter. Vi hittade en fin rastplats mellan 14 och 14.30 högt ovanför kanalen. Nästa sjökontakten blev bergen ovanför Söderbysjön.

En deltagare valde att gå mot Kärrtorp (1 km), två valde lite senare att gå till Björkhagen. Resterande två gick till Hammarby sjöstad där en tog tvärbanan och ledaren tog färjan hem strax efter fyra. Då hade vi gått cirka 16 km. En mycket osäker siffra. Friluftstimmarna var dock 35 totalt.

 
___________________________________
 
 
Tisdagsvandring 12 april 2022 med ledare Ulla Nilsson.
 
Tisdagsvandringen var en väldigt fin vandring i vårsolen. Vi var 7 personer som gick 18 km på 6,5 timmar från Kallhäll till Hässelby strand med två sköna raster.
 
 
___________________________________
 
 
Tisdagsvandring 5 april 2022 med ledare Ulla Nilsson 
 
Idag har vi vandrat 15 km från Norrviken till Akalla. Vi var 6 personer och det tog oss fem timmar.
Lite blåsigt men mycket sol. En kortare snöby alldeles mot slutet.
Två raster, en längre vid Översjöns badplats och en lite kortare vid 30-meterskärret där vi bl.a. såg vårens första tofsvipor. 
 
___________________________________