- Meny: Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista lokalavdelning Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista lokalavdelning
- Meny: Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista lokalavdelning Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista lokalavdelning
Rapport från vandringar helger
På denna sida kan du läsa om ett axplock av våra genomförda vandringar på helger. Den senaste vandringen syns först på sidan.
Jag fortsatte med upplägget att göra ett antal vandringar på Sörmlandsleden som startade i Björkhagen och som kommer att avslutas i Nynäshamn. Detta blev vandring nr 5 i ordningen.
Anledningen till att utlysa denna vandring till just lördag den 27 maj var att Sörmlandsleden fyllde 50 år just denna dag. Det var nämligen exakt 50 år sedan som den första delsträckan på Sörmlandsleden invigdes. Idag omfattar Sörmlandsleden ca 100 mil och det är ju helt fantastiskt att man håller i ordning alla dessa etapper.
Vi blev fyra deltagare inklusive mig som ledare som valde att fira Sörmlandsledens tillblivelse och gå etappen 5:3 från Paradiset till Hemfosa. Det började inte så bra med många inställda pendeltåg men efter att ha fått kontakt med övriga deltagare kunde vi genomföra vandringen i stort sett som planerat. Istället för busshållplatsens ändstation ”Ådran” samlades vi i Paradiset ca kl 10:00 varifrån vandringen utgick.
Ett första stopp gjordes vid Tornberget där man byggt ett nytt utkikstorn. Därifrån har man en fantastiskt fin utsikt och vi kunde se ända in till stan med bl a Globen och Kaknästornet i blickfånget. Tornberget är Stockholms läns högsta punkt 111 möh.
En första längre lunchrast intogs sedan vid 12-tiden på bryggan vid badplatsen vid Vedasjöns södra ände. Nästa sjö som passerades var Vädersjön som var rejält igenvuxen.
Där såg vi att bävrar gått hårt fram på träden och inte långt från leden syntes deras jättestora bo. En andra längre rast intogs i en fin skogsdunge i närheten av Transjön och sedan var det bara några kilometer kvar till pendeltågsstationen i Hemfosa. Även här var det strul med inställda pendeltåg så vi fick tappert vänta en halvtimme extra.
Lite kuriosa var att det växte en vacker murkla mitt på leden. Murkla som tidigare var en delikatess är numera dödskallemärkt. Också på stigen hittades blåträ som en av deltagarna förklarade att det berodde på ett svampangrepp.
Det blev en fin vandringsdag och ett jubileum att minnas. Naturen är mycket omväxlande på denna etapp med allt från fin hällmarkstallskog till våtmarker, mossar och vackra lövskogar. Vädret var också perfekt med ca 20 grader och soligt. Mycket trevliga och glada deltagare och vi var alla mycket nöjda med dagen.
Vandringsledare Klas Sjöblom
Vandringar 2022

___________________________________
Vårvandring på Lovön 20 mars 2022
___________________________________
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem