Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Gösta Frohms produktion av böcker

Under perioden 1970-1997 skrev Gösta Frohms ett antal sagoböcker om Skogsmulle, Fjällfina, Laxe och Nova. Sagorna är fulla av spänning och fantasi. Men de vill också lära barnen något; hur djuren ser ut och hur de lever samt hur människorna ska uppträda för att bli välkomna gäster i naturen.

Många av Friluftsfrämjandets ledare har medverkat vid framtagningen av texterna och visorna.

Bilderna i böckerna om Skogsmulle, Fjällfina och Laxe samt Barnens friluftsbok är gjorda av Björn Gidstam.  Bilderna i boken om Nova gjordes av Anders Pettersson.

Böckerna har legat som grund för Friluftsfrämjandets barnverksamhet i mer än 50 år och har hela tiden varit aktuella med sitt innehåll.

Försäljningen av böckerna har skett från Friluftsfrämjandets webbshop och lagret av böcker är nu i stort sett slut. Nu finns endast boken om Nova kvar att köpa från Friluftsfrämjandet. Du kan hitta de andra böckerna i bokantikvariaten.

Boken om Skogsmulle

Utgiven av P.A. Norstedt & Söners förlag, Stockholm.
Boken kom ut 1970.

Gösta Frohm bodde på 50- och 60-talen på Lida Friluftsgård och det var i Lidas natur han inspirerades att skriva boken om Skogsmulle.

Ord från Gösta Frohm till läsaren:
Det lilla av vildmarksmänniskan som finns kvar inom oss skall vi vårda. Det har vi glädje av för hela livet.
Skogsmulle är född i skogen. Därför förstår han naturen och kan allt om det levande i den. Han vill gärna berätta om detta för barnen och han vill lära dem att vi är gäster i naturen. Sagorna vill dessutom, liksom Skogsmulle, försöka ge impulser till lärorika fantasieggande upplevelser i skogen.
Men Skogsmulle får aldrig missbrukas så att han på något sätt skrämmer barnen. Han är vän med alla.
Skogsmulles budskap till barnen är:
• Tyck om att vara i naturen!
• Lär av naturen, lek, sjung och fantisera!
• Älska naturen och var rädd om den!

Boken om Skogsmulle och Fjällfina

Utgiven av P.A. Norstedt & Söners förlag.
Boken kom ut 1971.

Skogsmulle vandrar norrut och kommer upp i fjällvärlden. Där träffar han Fjällfina, som är ett naturbarn liksom Skogsmulle. Hon känner fjällens växter och djur och hon vet hur man skall bära sig åt för att inte råka illa ut på de stora vidderna.
Man upplever mycket spännande i Fjällfinas sällskap – och man lär sig mycket om naturen.

Gösta Frohms ord till läsaren:
Fjället i sol är underbart att uppleva både sommar och vinter. Då stormen yr är det besvärligt på fjällvidderna. Med kunskaper, god utrustning och gott omdöme vågar vi ge oss ut på tur. Denna bok vill i sagans form ge barnen en försmak av vår vackra och spännande fjällvärld.

Barnens friluftsbok

Utgiven av Rabén & Sjögren.
Boken kom ut 1978.

I berättande form med spännande moment och med lustiga visor låter Gösta Frohm Skogsmulle och Fjällfina ge praktiska råd, tekniska anvisningar och utrustningstips för det innehållsrika och givande friluftsliv som barn kan få ta del av på ett tidigt stadium, sommar som vinter. Med sina skickligt och effektivt inlindade pekpinnar kan Skogsmulle, symbolen för miljövård, hänsyn i naturen och hjälpsamhet mot de svaga, lära barn att friluftsliv inte bara är en fråga om tekniskt kunnande utan också en livsstil.

Gösta Frohms ord till läsaren:
För inte så länge sedan var vi alla naturmänniskor som levde och bodde ute i naturen. I våra vildmarker (skog, vatten och fjäll) fick vi kämpa hårt för att överleva. Vi var dessutom utvecklade för att klara detta.
Den urbaniserade nutidsmänniskan behöver regelbundet återvända till ett mera primitivt liv i naturen för att inte förlora kontakten med naturen och för sitt fysiska och psykiska välbefinnande. De kunskaper och den teknik som naturmänniskan fick i sitt dagliga liv måste vi nu lära oss. Friluftskunnande är dels kunskaper om naturen och hänsyn i naturen, dels träning i friluftslivets grenar. Vilka? Det för söker boken Barnens friluftsliv ge svar på för alla våra barn. Barnen behöver hjälp till detta av de äldre.

Laxe - Skogsmulles vän i vattnen

Utgiven av P.A. Norstedt & Söners förlag och av Rabén & Sjögrens förlag.
Boken kom ut 1978.

Gösta Frohms ord till läsaren:
I vattnens underbara och spännande värld har Skogsmulle fått en hjälpreda som heter Laxe. Det är i de flesta fall omöjligt att låta barn få uppleva vattnen på de vuxnas sätt. Barnen får aldrig gå ensamma till vattnet. Det är angeläget att på samma sätt som beträffande fjället få en omvärldsorientering om allt vackert och spännande i vattnet samt om miljövård och fiske.

Boken om Laxe vill ge baskunskaper om vattnens värld samt glimtar från den tid då älven ur närings- och transportsynpunkt var oumbärlig.
Vi har alla ansvar för naturen. Det är betydelsefullt att man i barnaåren får detta klart för sig. Om man på ett rätt och vänligt sätt ska kunna umgås med naturen och få utnyttja den för rekreation och avkoppling.
Möte med Skogsmulle, Fjällfina och Laxe i skog, i fjäll och på vatten får inte göras så att de på något sätt skrämmer barnen.

Nova - Skogsmulles vän i rymden

Utgiven av Friluftsfrämjandet.
Boken kom ut 1997.
Gösta Frohms ord till läsaren:
Skogsmulle förstod en dag att vi även behöver en vän i luften/rymden. Hans önskan blev uppfylld. Från den sagolikt rena planeten Tella kom naturvännen Nova på besök. Hon erbjuder alla Mullebarn att få följa med i hennes Rymdfärja till den sagolikt rena planeten Tella.

Hur mycket vi än fantiserar om planeter, månar, stjärnor och galaxer, så är verkligheten än mer fantastisk och sagolik. Tusen millioner gånger längre, högre och större, brukar barn uppleva som något spännande och nästan ofattbart. Rymden är ett under.

Det är fråga om miljöfostran; att vara rädd om våra friluftsmiljöer, skog, vatten, fjäll, luft/rymd, om vi skall kunna leva vidare på vår planet.

Vår omsorg om naturen
är omsorg om varann.
Om allt som finns omkring oss,
om vännen som du fann.

Köp boken om Nova i Friluftsfrämjandets webbshop