Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandringar 2023

Här kommer rapporter från våra populära vandringar! Välkommen!

Höstens vandringar

I söndags 10 december var det sista vandringen för i år. Inte lika vackert vinterväder, det var grått och töade men uppehåll. Vi utgick från Friluftsfrämjandets parkering och vandrade gul/röd led förbi skidbacken och ut på grusvägen. Sen in i skogen och där gul och röd delade sig tog vi fikapaus, vi var tre som valde det korta röda spåret tillbaka. Efter vandringen bjöd föreningen på glögg, gröt och skinkmacka i stugan som tack för många härliga vandringar under året. Några tog även bastubad med dopp i sjön. Vi var 20 deltagare som njöt av andra advent i Storstugan. Tack för i år och God Jul!

Tisdagen den 5 december

Vandring Lindesnäs - Skönstavik

Vi fick en fin vinterdag någon minus grad, snö lite sol. Turen gick från på cykelbana från Annebo via Lindesnäs och vidare till Skönstavik. På badplatsen gjorde  vi ett stopp för att njuta av  eftermiddagsfika och den fina sjöutsikten. Vägen tillbaks gick genom skog o längs sjökanten.

Detta var sista tisdagsvandringen för 2023. Vi tackar alla som följt med oss på våra turer och önskar GOD JUL o Gott Nytt År.
Ulla o Bitte

Tisdagen 28 november

Vandring Knösö

En riktige fin vinterdag kallt lite sol och ingen snö gjorde så vi fick en härlig runda på Knösö. Vi som var med 16 deltagare kunde njuta av utsikten över havet och en fin skogspromenad. Det blev även en kort fikastund på en berghäll innan vi gick mot bilarna.

Tisdagen den 21 november

Vandring Skärva Sjuhalla

Vinterns första snö föll på oss när vi samlades på parkeringen som tur var så blev det uppehåll efter ca 20 minuter. Vi var 16 som trotsade kylan och gick 5 km. Vi passerade Skärva gård fortsatte förbi Verstorp och ut till Sjuhalla gård fortsatte sen in i skogen mot 
St Rör . Där i skogen hittade vi en bra plats för en paus och sen fortsatte vi med ny energi tillbaks till bilarna.

Tisdagen den 14 november

Vandring Bastasjö

Gråmulet o i stort sett uppehåll hela vandringen på det gula spåret i Bastasjö. Det var ganska blött och en väldigt massa löv på stigarna.
Nästan alla träd har fällt sina löv bara lärkträden som lyser orange. Vi hittade en fin skogsbacke med många stenar o stubbar där vi kunde njuta av vår fikapaus. Efter 4.5 km var det någta som valde att gå mot bilarna resten av oss fortsatte och gick rundan runt sjön.

Söndagen den 12 november

November månads söndagsvandring blev en sträcka på Karlsnäsleden
Vi startade vid Karlsnäsgården och vandrade söderut längs Ronnebyån. Vi passerar Nickatorpet som en gång var en scoutstuga men numera förfallen. Stenmurar med beskrivning på olika sådana och Karlsäs vattenfall. Vi fortsätter på leden och går förbi Verperyds vattenfall. Vi vänder om och gick alternativa vägar tillbaka till Karlsnäs. Vi var 15 nöjda vandrare som gick 12 km i skönt väder och härlig natur.

Tisdagen den 7 nov

Vandring Augerum- Lösen mark

Även denna tisdag var vädret gråmulet men vi klarade oss från regn. Vi utgick från Augerums kyrka och följde Lyckebyån söder ut till Kummeln. Där på kullen hittade vi en plats i lä där alla 20 deltagare  kunde avnjuta medhavt eftermiddagsfika. Vi fortsatte över till Lösen mark och gick genom en färgsprakande bokskog fram till Augerums gård. 

Tisdagen den 31 oktober

Vandring Vambåsa hagmarker 

Idag var vi 9 som packar våra ryggsäckar för att gå en runda i de vackra hagmarkerna. Nu fanns det inga vackra blommor men alla höstlöven lyste vackert, havet låg stilla o vi kunde se några svanar och gäss som låg o simmade i viken. Lite duggregn som blev till mer i hållande regn den sista biten.  Alla var lite blöta o nöjda.

Tisdagen den 24 oktober

Vandring Mörsjöåsen

Riktigt höstrusk denna dag duggregn o dis men 10 deltagare kunde njuta av en härlig vandring.  Marken full av gula höstlöv som lyste upp i grådiset. Vi stannade i en skogsbacke där vi tog en snabbfika.

Söndagen den 22 oktober

Vandring på Blekingeleden Skärsviken- söder ut

Vi vandrade på Listersjöns södra ände där Listerbyån rinner söder ut via Hängbrunnen. Vi vandrar mot Mölleryd men går en alternativ led tillbaka. Vi passerar Södergöl där vi intog första fikanvidare genom naturreservat och även Arvidstorpasjön. Vi var 18 vandrare som gick i vacker höstnatur i skog och på grusväg.

Tisdagen den 17 oktober

Vandring Tving
Idag var vi många (29) som kunde njuta av härlig natur klädd i höstskrud. Vi gick det 5 km långa spåret runt Skärskön. Stannade i en skogsglänta för en härlig paus i solen. Några passade på att plocka lite svamp.

Tisdagen den 10 oktober

Vandring Tromtö
 
Denna gång gick vi leden ut till Bökehall fortsatte längs havet fram till herrgården. Där vi gick på det gula spåret till parkeringen.
Vi hittade en härlig grillplats där vi stannade för en fikastund. Vädret var på vår sida lite mulet men regnet höll sig borta alla 20 deltagare var nöjda.

Tisdagen den 3 oktober

Vandring Skärva

I det lite mulna höstväder genomförde vi en vandring i det vackra Skärva naturreservat. Tur med vädret hade vi inte en enda regndroppe föll under vandringen. Vi stannade vid havet och njöt av medhavd fika.Längs leden hittade vi en stubbe med en intressant svamp som heter kandelabersvamp hur många har sett en sådan?

Tisdagen den 26 september

Vandring Torkö

Idag  denna sensommardag hade vi en jätte härlig vandring på Torkö. Solen sken o havet låg spegelblankt så vi kunde njuta av fantastiskt fina vyer ut över Ronneby skärgård.

Tisdagen den 19 september

Vandring Almö

Vi var 15 glada vandrare som denna soliga men lite blåsiga eftermiddag träffades vid Slätthammars badplats för en 5 km lång vandring längs havet. Vi började med att gå på den östra sidan där det var lite lugnare.  På badplatsen vid Hajvar stannade vi för en fikastund i solen, för att sen fortsätta över på den mer blåsiga västra sidan.

Söndagen den 17 september

Vandring Järnaviks naturreservat

Höstens första söndagsvandring blev 11km i Järnaviks naturreservat. Vi startade vid gula huset i Järnavik och vandrade norrut på Skepparestigen längs småhusen och viker sedan av mot Kamrastigen som går i skog och över klipphällar i fin kustmiljö. Underbart väder och vi ser ut över Bjärnöfjorden och den lilla ön Bjärnö och lite längre ut ser Tjärö. Fortsätter en bit på Blekingeleden och tar en fikapaus vid Edstorpsviken. Där vänder vi och tar flera alternativa leder tillbaka till bilarna.19 nöjda deltagare vandrade med oss denna varma septembersöndag

 

Tisdagen 30 maj

Vandring Gö
 
Vi var 24 deltager som fick en fantastiskt fin försommarkväll på denna vandring i Gös naturreservat. Vi gick längs havet på strandängar och genom vackra ekskogsområden där liljekonvaljer stod i full blom. Dagens fikastund vid ett av värnen med utsikt över havet blev uppskattad.

Tisdagen den 23 maj

Vandring Lyckåleden
Vi var 22 deltagare som vandrade 7 km på den vackra Lyckåleden från Augerums kyrka fram till Lyckeåborg. Där gick vi över bron och fortsatte längs åkanten på den västra sidan tillbaks till bilarna. Vitsipporna var överblommade men det fanns mycket annat vacker längs å kanten tyvärr var inte Safsan utslagen
 

Tisdagen den 16 maj

Sännens naturreservat

Första kvällsvandringen denna vår vi träffades kl 18 på Sännens naturreservats parkering. Gick i solsken  över hagmarken o längs Sännen och genom en underbar nyutslagen bokskog. Framme vid Ulvasundet stannade vi för en fikapaus.

Tisdagen den 9 maj

Vandring Tromtö
Äntligen lite vårvärme en fantastiskt fin dag och en härlig vandring  i vacker bokskog. Vi var 24 glada vandrare som gick strandstigen till Tummaviken där vi spanade efter hägrar tyvärr fick vi inte se några. Vandringen fortsatte ut till Tromtö nabb där vi stannade i solen och  njöt av medhavd fika och solen. 

Tisdagen den 2 maj

Dalamads våtmark Nättraby

Denna soliga tisdag gick vi från badplatsen Grönadal till Dalamaden. Lisbeth Ernstsson hade bjudit in Andreas från Blekinge Arkipelag som berättade om hur man gått tillväga för att anlägga maden och dess betydelse för vår naturs överlevnad. Ett mycket uppskattat föredrag av alla 34 deltagare.

Tisdagen den 25 april

Vandring Ådalen Jämjö
 
Idag var vi många 32 deltagare som ville gå denna fina runda bland blommorna i Ådalen. Vi hade hoppats på soligt väder men tyvärr var det mulet o lite kyligt. Vitsippor o svalört fanns det i massor och även en o annan blåsippa, koltrasten gjorde allt för att överrösta oss. 

Söndagsvandringen 23 April 2023

Vandring Laxaleden, Mörrum

Vårens sista söndagsvandring gick på Laxaleden längs den brusande Mörrumsån. Vi startade i Hovmansbygd och gick en bit på den gamla Vislandabanan som i dag är cykelled. Passerade genom Ebbamåla bruk och fortsatte in i skogen på åns västra sida. Det var en mycket kuperad led med branter på ca 40 meter. I Härsnäs var en bro över till östra sidan och där kom vi på Blekingeleden som vi följde en bit. Resten av vandringen gick på den gamla banvallen alldeles intill ån, där kunde vi sträcka ut benen och även lyfta blicken. Ute på en holme i ån växte en liten ovanlig och giftig svamp som heter ögonsten. Vi såg även kanadagäss, knipor, skrak, kabbelekor och massor av vitsippor. Vi var 13 vandrare som upplevde detta underbara.

Tisdagen den  18 april

Vandring på Knösö
Vandring bland vitsippor o svalört i strålande fint vårväder. Vi var 26 deltager som njöt av denna fina vandring och härliga fikapaus bland klipporna med utsikt över skärgården.

Tisdagen den 11 april

Vandring Augerum Lösen
 
En härlig vandring längs Lyckebyån och över Kummelns gravfält där vårlök stod i full blom och ramslöken var på väg upp. Hittade en plats i lä där vi stannade för fikapaus. Vi fortsatte genom skogen i Lösenmark tillbaks mot Augerums kyrka.
 

Tisdagen den 4 april

Vandring Skärva
Första vandringen i april  bjöd på sol men lite isande vind. Vi gick det blå spåret  genom skogen från naturreservatets parkering vi fick se många blåsippor i backen.  Fortsatte ner mot hamnen och gick  väster ut mot Verstorp, hittade lä i en fin skogsbacke där vi stannade för fikapaus. På vägen tillbaks mot bilarna stod svalört och vårlök och lyste som solar.

Tisdagen de 28 mars

Vandring Vambåsahagmarker
En härlig  5 kilometers vandring i solsken o bitvis lite vind. Vi var 29 deltagare som letat oss ut till naturreservatet där vi kunde se blommande blåsippor. Vi stannade på berget vid fågelsjön för en mysig fikastund i solen tyvärr var det inte så mycket fågel  i sjön denna dag. Träffade på arbetare från länsstyrelsen som berättade om planerna för slåtterängarna i området.

Tisdagen den 21 mars

Vandring Mörtsjöåsen
Denna  solig härlig eftermiddag i Mörtsjöåsen  fick vi se ett efterlängtat vårtecken, blåsippor i full blom. Vi vandrade längs sjön o sen  söderut på Blekingeleden mot  Bastasjö. Vi stannade i en solig skogsglänta för fikapaus sen var det dags att vända åter mot Mörtan.
 

Söndagen 19 mars

Vandring Svalemålaleden

Söndagsvandring denna disiga dag gick på den kuperade och vackra Svalemålaleden. Vi startade vid Järnaviks camping och följde leden söderut. Stannade till på utsiktsberget men det var dimma över havet så vi kunde bara ana Tjärö. Vi fortsatte i härlig natur och i en skogsbacke på Gyön stannade vi för lunch. Passerade Svalemåla stugby och senare gick vi på Bräkneleden och även Blekingeleden. Vi gick igenom Kulleryd och anslöt sen till Järnavik, vad mycket man får se och uppleva till fots! Vi var 18 vandrare som kämpade denna dag. Inte mycket vårtecken men vi såg flera fasaner och gäss av olika sorter.

Tisdagen den 14 mars

Vandring Nättraby
En gråmulen lite blåsig tisdag vi gick från Nättraby centrum längs ån till Tallholmens badplats. Där var det dags för dagens fikapaus och då fick vi se några tranor på väg norrut,ett säkert vårtecken. På väg tillbaka gick vi genom Orrekulles skogsparti vandringen blev 5 km.
Tisdagen den 7 mars 

Vandringen inställd pga snöoväder!

Tisdagen den 28 februari
Vandring Slättanäs
En skön solig eftermiddagsvandring på Slättanäs byaslinga. Vi var 26 deltagare som gick denna härliga  runda  genom skog och längs stranden. Vi hittade en fin skogsbacke  där dagens eftermiddagsfika intogs.

Tisdagen den 21 februari

Vandring Tving
Idag var det 20 deltager som njöt av fint solskensväder på en vandring i Tving.  Vi gick från en runda från Skärsjöns badplatsparkering mot Kroksjön o Yasjön stannade på en härlig plats i solen för dagens fika.

Söndagen den 19 februari

Vandring Bräkneleden

Februari månads söndagsvandring gick på Bräkneleden, Vildmarksleden och på Strångamålaslingan. Vi startade vid Strångamåla bygdegård och gick norrut på vägen men efter någon km anslöt vi till Strångamåla byaslinga som gick i Bräkneåns dalgång längs en brusande å i varierande terräng. Kom tillbaka till bygdegården där vi tog en lunchpaus. Fortsatte sedan söderut på Bräkneleden som vi senare gick av och kom på Vildmarksleden. Vi passerade Hjälmsafallen som var väldigt mäktigt och här följer i också Bräkneån, passerar ett gammalt sågverk i Lindefors, kommer till Lillagärde naturreservat och går tillbaka till Hjälmsafallen för eftermiddagsfika. Solig och härlig dag med 20 glada vandrare.
 

Tisdagen den 15 februari

Vandring Skönstavik
Även denna tisdag bjöd på   gråmulet väder  men utan snö och några fler plusgrader. Vi gick en runda på 5 km från Annebo  via Lindesnäs ut till Skönstavik och en fin runda runt campingen som helt sakade campare. Vi stannade i lä för en fikapaus och gick sen över Lorentsberg tillbaks till bilarna. 

Tisdagen den 7 februari

Vandring Bastasjö.
Denna tisdag gick vi från Bastasjöstugan följde leden mot Mörtsjöåsen i 3 km hittade en fin skogsbacke där vi kunde stannade för en fikapaus. Vi vände och gick tillbaks samma väg och några tog en extra tur runt sjön.  Det var ett par cm snö på marken ingen sol idag men vi fick ändå njuta av några härliga vintervyer.

Tisdagen den 31 januari

Vandring Nättraby - Marielund
Trots duggregn o småkyligt väder var vi 20 som samlades vid ICA Nättran för en vandring norr ut mot Marielund. Vi gick genom Ekbakcen och uppe vid det stora gravröset  stannade vi för en fikastund. På tillbakavägen gick vi längs Nättrabyåns gångväg en vandring på 6 km.

Tisdagen den 24 januari

Vandring Jordö
Årets första tisdagvandring. Det var många som saknat våra vandringar och var glada att vi är igång igen efter juluppehållet. Vi var 32  glada vandrare som gick från Slätthammars badplats till Jordö naturreservat och vidare ut mot badplatsen där vi stannade för fikapaus.
Vi fortsatte sen mot Almö och in på Almöleden som vi följde tillbaks till bilarna. Solen sken o bara någon plusgrad härlig vinterdag.

Söndagen den 22 januari

Stadsvandring

Årets första söndagsvandring blev en "Stadsvandring" på våra vackra öar. Vi startade på Chapmansplan och vandrade över Björkholmen med sina pittoreska hus, vidare över Saltöbron, Saltö Sand och vidare ut på Dragsö med camping och stugby. Ett besök på mysiga Brändaholm var ju ett måste! Passerade gamla Saltöbron och Ekholmen tillbaka till Chapmansplan. 22 deltagare gick 8,5 km i härligt men kyligt januariväder.