Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kajaktuellt 2018

Nyheter från ledarna

Bilder: Årets foton hittar du i lokalavdelnings Facebook-grupp eller kajakmejlet eller i årets bildgalleri. Turrapporter från tidigare säsong finns i undersidan Bildgalleri.

8/9-2018 Paddling i Skärgårdshavet
En liten rapport från ledarnas paddling på Åland. Vi samlar oss till en årlig längre tur för att byta erfarenheter, utveckla kunnandet och hitta nya paddelvatten. I år gick turen till Kumlinge i Ålands östra skärgård, mitt i det som kallas "Skärgårdshavet" i sjörapporten. Och vilken tur vi hade. Vindarna uppgick som mest till 4 m/s, solen värmde och regnet föll någon annanstans. Vattentemperaturen låg efter denna rekordsommar fortfarande på 19 gr. Det blev två nätter i stuga och två nätter i tält. Här är man mitt i vildmarken och man har fler observationer av örn än av människor när man rör sig över fjärdarna. En del större överfarter förekommer men det finns också områden mer skyddad för vind om det behövs. Denna gång kunde vi i fulla drag njuta av blanka fjärdar, och finslipade låga hällar att tälta på. Hälsningar Sverker Renlund

18/8-2018 Sörmland
Övernattningstur i Sörmlands skärgård med start i Källvik. Helgens paddling fokuserade på örnspaning efter att fågelskyddet hävts några dagar innan. Efter några sena återbud pga skada mm blev det en liten men erfaren grupp som njöt i fulla drag i den Sörmländska skärgården. Kristallklart badvänligt vatten, sol, sköna bad och övernattning med kvällsvard mot öppen horisont fick vi uppleva. Men också bitvis friska vindar som bjöd på några utmanande passager i pedagogiska vågor. Ingen säl men inte mindre än 18 örnobservationer blev det. Se Elenores fina örnbild! Paddling när den är som bäst och vilka fina upplevelser att minnas under vinterns snöstormar.
Vi ses i sittbrunnarna hoppas helgens ledare Elenore, Leif och Hans

11/8-2018 Gräsö
Paddling på Gräsö med fokus på navigering, bogsering, flottör räddning och turplanering. Väderprognosen för söndagen var klurig men ändrade sig till vår fördel. Som vanligt väldigt roligt att vara ledare i Friluftsfrämjandet med härliga deltagare, örn, bad och vågor. Tack för denna gång Jenny och Sara

21/7-2018 Arholma
Sjösättning nära Björkö/Skeppsmyra/Östersjö, paddling medsols, rundning av norra udden i viss sjögång, lunch på östra sidan med utsikt över Havssvalget med Håkanskär hägrande i fjärran. Sommarens enda regn förvandlades till strålande sol på eftermiddagen. Ca. 15 deltagare. Ledare Sverker

30/6-2018 Stendörren
I strålande sol sjösatte vi våra farkoster vid bryggan i Stendörren. Oroande väderprognoser om moln och hårda vindbyar kom till vår glädje på skam. Vi paddlade i de smala kanalerna, fotade i laguner och rastade på soldränkta klippor med fri sikt mot horisonten. Det blev inte så många distans, men däremot flera sköna raster med bad och bigarråer och trevligt umgänge. Väderutsikterna (eller fotbolls VM) verkade ha avhållit båtfolket från besök i Stendörren denna lördag så vi fick dom finaste rastplatserna helt för oss själva. En lyckad tur till ett förnämligt paddelområde för nio Knivstapaddlare. Tack för trevligt sällskap och positiva bidrag säger lördagens ledare Hans och Leif.

17/6-2018 Stockholm
Idag blev äntligen vår sedan länge planerade Stockholmspaddling av! Nio paddlare njöt av solsken och ljumma måttliga SO vindar i Kungliga Hufvudstaden. 23C officiella grader i luften och 21C i vattnet betydde ypperliga yttre förutsättningar. Start på Kungsholmen och sedan via Stora Essingen, Långholmen, Reimersholme, Riddarholmen  förbi Stadshuset och runt Kungsholmen tillbaka till startplatsen. Lunchrast på Långholmen med glass och dopp i Mälaren. 14 bropassager och kajer fyllda med lyckliga (?) badande och soldyrkande Stockholmare. Vilken fantastisk huvudstad vi har! Efter påtryckningar från deltagarna förlängdes turen via Karlbergskanalen och nästan 20 km stannade loggen till slut på. Duktiga deltagare klarade de ibland guppiga farvattnen med glans. Vi var långt ifrån ensamma på Mälaren denna soliga junidag. Fler äventyr väntar!
Tack för idag hälsar dagens  ledare, Elenore och Hans

20/4-2018 Israpport för sjöfarande
Valloxen sköljer! Dvs isen går! Igår torsdag var i princip hela Valloxen väster om bron istäckt. Se bild från torsdagen. I morse och i förmiddags började isen brytas upp i den " Spanska värmen" och måttliga Sydvästen (vinden). På eftermiddagen idag var endast några lävikar istäckta. Nu kan man paddla runt hela sjön på båda sidor om bron. Isränna bruten intill lilla ön O bron. Det går fort ibland.Tidigare erfarenheter sa att Valloxen sköljer i veckan runt 20 april. Idag hörde jag att "förr" sa man 26 april plus minus en vecka. Senare år har ju isen försvunnit långt tidigare. Ett annat sätt att mäta kajaksäsongens start är att den börjar max en vecka efter sista skridskoturen på Valloxen. Hur blev det i år? Dagens rektur visade att skrinnarna får det svårt och att allehanda vårfåglar är på plats inklusive Fiskgjuse (skräm ej!) Knipor​, 70 talet Storskrakar, Tärnor mm.

Nu väntar fina kajakturer! Flera turer finns redan på bokningslistan och anmälningarna börjar komma in. Formella inbjudningar inom kort.
Och visst vore det fint med "Spanienvärme" hela sommaren!? Imorgon fortsätter nybörjarkursen som senare följs upp med kvällspaddlingar för kursdeltagarna. Sen kommer "avrostningspaddlingarna" igång.
Trevlig helg önskar dagens paddlare, Hans

April-maj 2018 Kajakkurs för nybörjare
Vår populära kurs för nybörjare kommer att upprepas i vår. Läs hela kursprogrammet under Kajak/Kursverksamhet. Anmälan och förfrågningar ställs till sverker.renlund(a)gmail.com.