Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

VANDRING

Att komma ut i naturen och vandra ger avkoppling för sinnena och god motion för kroppen samtidigt som man får möjlighet att uppleva vår vackra natur. Det finns inte många bättre sätt till friskvård för både kropp och själ. Välkommen att följa med oss i Knivsta lokalavdelning på låglandsvandringar.

Här i Knivsta lokalavdelning har vi dels vandring för daglediga i form av torsdagsvandringar och dels helgvandringar på lördagar några gånger per termin. Om du skulle vara intresserad av att delta eller har frågor om denna verksamhet är du välkommen att kontakta oss på knivsta@friluftsframjandet.se

Torsdagsvandringar för daglediga

I Knivsta har vi sedan många år vandringar för daglediga med natur och kulturinslag. Det brukar vara varannan torsdag vår och höst, 5 tillfällen per termin. Vi går max 8 km i eller runt Knivsta. Alla glada torsdagslediga hälsas välkomna till sköna vår- och höstvandringar! 

Helgvandringar

På våra helgvandringar tar vi oss iväg till olika vandringsleder i vår omgivning för att tillsammans upptäcka vår vackra natur. Sträckan och terrängen kan variera från gång till gång men normalt går vi mellan 1 och 1,5 mil varje gång. Vi håller ett tempo så att alla hänger med och tar paus för fika längs vägen. 

Vandringsprogram våren 2023

Vi har planerat in 4 helgvandringar våren 2023. Här nedan följer lite kort information om dessa vandringar. När vi lägger upp aktiviteterna för anmälan kommer mer information om tider och plats för samling.

Avgifter:
Vi har en grundavgift på 50 kr/person och vandring. Om vi har något specifikt tema på en aktivitet kan avgiften bli högre men det står i så fall angivet på aktiviteten nedan. När vi åker buss eller tåg betalar man sin egen biljett och när vi samåker med bil delar vi på kostnaden med 25 kr/mil och bil.  För att delta ska man vara medlem i Friluftsfrämjandet men det går bra att komma med och prova på vid ett tillfälle för icke medlemmar.

 

18 Mars: Vandring med rovdjurstema i Siggefora (Avgift 100 kr)

På den här första vandringen för vårterminen kommer vi att ha rovdjurstema. Vi får sällskap av Anna-Karin Lieber från Svenska Rovdjursföreningen när vi tillsammans besöker Siggefora. Under vandringen kommer vi få höra om rovdjuren i Uppland och leta efter spår från varg i Siggeforareviret. Vandringen startar och slutar vid parkeringen väster om Siggeforasjön. Vi kommer följa leden och besöka vindskyddet vid Stora Ramsmossjön men även ta en liten extra sväng norr om sjön utöver det. Till denna vandring samåker vi med bil.  

Mer information om vandringsleden i Siggefora finns på följande länk:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/upplandsleden-slinga-21-1

 

15 April: Gröna och röda stigen i Östa naturreservat (Avgift 50 kr)

Vid detta tillfälle gör vi en favorit i repris från höstterminen. Vi åker vi till Östa Naturreservat och kombinerar Gröna och röda stigen med start vid Ingbo källor. När vi gick denna sträcka under hösten var det flera som önskade att göra om den till våren. Den totala sträckan är ungefär 12 km. Till denna vandring samåker vi med bil.

Mer information om vandringen finns på följande länk:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/grona-stigen-osta
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/roda-stigen-osta

 

13 Maj: Hågadalen och Nåsten. (Avgift 50 kr)

I maj tänkte vi besöka Hågadalen och Nåsten. Exakta sträckningen har vi ännu inte bestämt men troligen går vi från Stora Djurgården eller Lurbo bro, förbi Högbyhatt och Rödmossen till Håga men vi återkommer närmare vandringen med exakt sträcka. Till och från denna vandring tar vi tåg och buss.

Mer information om vandringen finns på följande länk:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/hagadalen

 

17 Juni: Salstaleden med lunch på Salsta slott (Avgift 50 kr)

Vi avslutar terminen med att vandra Salstaleden och för att lyxa till det lite tänkte vi lätta packningen genom att inte ta med egen lunch utan istället äta på slottskafféet på Salsta slott.     

Mer information om vandringen finns på följande länk:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/salstaleden

 

Att tänka på för att få en bra vandringsupplevelse

För att din vandring ska bli en så bra upplevelse som möjligt är det några saker som är bra att tänka på. Först och främst behöver man ha bra skor på fötterna. Det bästa här är att ha någon form av kängor som håller vätan ute och som går upp lite över vristen för att ge stabilitet och minska risken för stukning när man går i ojämn terräng. Om du köper nya kängor är det bra att använda dem några gånger innan du ger sig ut på en längre vandring för att gå in dem. När man vandrar är det viktigt att fylla på med vatten och energi. Glöm därför inte vattenflaskan och fikat hemma. Att ha lite russin eller någon annan snabb energi i fickan att fylla på med vid kortare raster är också bra. Sist men inte minst är det viktigt att ha kläder efter väder så att man håller vind och regn ute och kan vara varm och torr under hela vandringen.

Vandring med Knivsta LA

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning