Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

VANDRING

Att komma ut i naturen och vandra ger avkoppling för sinnena och god motion för kroppen samtidigt som man får möjlighet att uppleva vår vackra natur. Det finns inte många bättre sätt till friskvård för både kropp och själ. Välkommen att följa med oss i Knivsta lokalavdelning på låglandsvandringar.

Här i Knivsta lokalavdelning har vi dels vandring för daglediga i form av torsdagsvandringar och dels helgvandringar på lördagar några gånger per termin. Om du skulle vara intresserad av att delta eller har frågor om denna verksamhet är du välkommen att kontakta oss på knivsta@friluftsframjandet.se

Torsdagsvandringar för daglediga

I Knivsta har vi sedan många år vandringar för daglediga med natur och kulturinslag. Det brukar vara varannan torsdag vår och höst, 5 tillfällen per termin. Vi går max 8 km i eller runt Knivsta. Alla glada torsdagslediga hälsas välkomna till sköna vår- och höstvandringar! 

Är du intresserad av att delta i dessa aktiviteter kan du skicka ett meddelande till vår grenledare för vandring Magnus Simonsson. magnus.simonsson@friluftsframjandet.se

Helgvandringar

På våra helgvandringar tar vi oss iväg till olika vandringsleder i vår omgivning för att tillsammans upptäcka vår vackra natur. Sträckan och terrängen kan variera från gång till gång men normalt går vi mellan 1 och 1,5 mil varje gång. Vi håller ett tempo så att alla hänger med och tar paus för fika längs vägen. 

Vandringsprogram våren 2024

Knivsta lokalavdelning har planerat in fem helgvandringar våren 2024. Den första har redan genomförts när denna information läggs upp. Nedan följer kort information om dessa vandringar. Anmälan till aktiviteterna öppnar en månad före respektive vandring. Äventyren kommer synas längst ner på denna sidan och på lokalavdelningens startsida 

Avgifter  

Varje vandring har en grundavgift på 50 kr per person. Om det är ett specifikt tema på en aktivitet eller vandring med övernattning kan avgiften bli högre. När vi åker kollektivtrafik betalar du själv din biljett och när vi samåker med bil delas kostnaden med 25 kr/mil.  För att delta ska man vara medlem i Friluftsfrämjandet men det går bra att komma med och prova på vid ett tillfälle för icke medlemmar.  

28 januari: Vandring i Siggefora med rovdjurstema. 

På den här första vandringen för vårterminen som redan genomförts fick vi sällskap av en representant från Svenska Rovdjursföreningen när vi tillsammans genomförde en vandring i Siggefora.  

Mer information om vandringen finns på följande länk:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/upplandsleden-slinga-21-1?utm_source=naturkartan&utm_medium=map 

9 mars: Kvällsvandring med ugglorna längs Jumkilsstigen 

Detta är en vandring på eftermiddagen med kvällsmål vid Studentvilans lägereld. På vägen tillbaka har det mörknat och genom att gå i tystnad försöker vi möta några ugglor. Avfärd från Knivsta kl 15, hemkomst ca 21. Exakt sträcka är inte bestämd men det blir mindre än 10 km.

Mer information om Studentvilan och jumkilsvandringen finns här:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/grillplats-linnestig-jumkilsvandringen
 

6 april: Vandring i Florarna 

Naturreservatet Florarna ligger nor om Österbybruk och Örbyhus i norra Uppland. På den här vandringen har vi start och mål vid den södra parkeringen Stormon. Sträckan är 10,5 km och vi stannar för lunch vid Risön när vi vandrat halva sträckan. 

Mer information om leden vi ska gå på finns på denna länk:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/upplandsleden-slinga-12-2?guide_id=73 

4 maj: Gökotta och Hönsgärdesvandringen 

Tiden runt kristi himmelsfärdshelg är det traditionsenlig gökotta med garanterat kvitter av återvändande vårfåglar. Efter ett par kilometers promenad tar vi frukost i Hönsgärde och delar vad vi ser och hör med varandra. Hönsgärdesvandringen fortsätter sedan genom skog och åker och fortsätter över Vallbyåsen med dess resta stenar. Vi avslutar vandringen med fika eller lättare lunch vid Grimsas Broborg, som är ett av Knivstas absoluta smultronställen. Detta är en kortare vandring på ungefär 6 km. Avfärd kl 6 från Knivsta och hemkomst ca 12.

Här kan du läsa mer om Broborg:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/fornborg-broborg

Här kan du hitta mer information om Hönsgärde:
https://knivsta.se/uppleva-och-gora/kulturliv-konst-och-litteratur/kulturhistoriska-miljoer-och-byggnader/honsgarde

15 juni: Vandring från Flottsund till Alsike Kyrka 

Vi avslutar vårterminens vandringar med en vandring längs med Ekolns strand från Flottsund i Uppsala till Alsike kyrka, via naturreserservatet Kungshamn-Morga, Fredrikslund och Krusenberg. Vi tar en buss på morgonen in till Uppsala och vandrar tillbaka mot Knivsta. När vi är framme hoppar vi på en buss tillbaka hem igen. Sträckan på denna vandring är 13 km.   

Mer information om leden vi ska gå på finns på denna länk 

https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/upplandsleden-slinga-12-2?guide_id=73 

Att tänka på för att få en bra vandringsupplevelse

För att din vandring ska bli en så bra upplevelse som möjligt är det några saker som är bra att tänka på. Först och främst behöver man ha bra skor på fötterna. Det bästa här är att ha någon form av kängor som håller vätan ute och som går upp lite över vristen för att ge stabilitet och minska risken för stukning när man går i ojämn terräng. Om du köper nya kängor är det bra att använda dem några gånger innan du ger sig ut på en längre vandring för att gå in dem. När man vandrar är det viktigt att fylla på med vatten och energi. Glöm därför inte vattenflaskan och fikat hemma. Att ha lite russin eller någon annan snabb energi i fickan att fylla på med vid kortare raster är också bra. Sist men inte minst är det viktigt att ha kläder efter väder så att man håller vind och regn ute och kan vara varm och torr under hela vandringen.

Vandring med Knivsta LA

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning