Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

VANDRING

Att komma ut i naturen och vandra ger avkoppling för sinnena och god motion för kroppen samtidigt som man får möjlighet att uppleva vår vackra natur. Det finns inte många bättre sätt till friskvård för både kropp och själ. Välkommen att följa med oss i Knivsta lokalavdelning på låglandsvandringar.

Här i Knivsta lokalavdelning har vi dels vandring för daglediga i form av torsdagsvandringar och dels helgvandringar på lördagar några gånger per termin. Om du skulle vara intresserad av att delta eller har frågor om denna verksamhet är du välkommen att kontakta oss på knivsta@friluftsframjandet.se

Torsdagsvandringar för daglediga

I Knivsta har vi sedan många år vandringar för daglediga med natur och kulturinslag. Det brukar vara varannan torsdag vår och höst, 5 tillfällen per termin. Vi går max 8 km i eller runt Knivsta. Alla glada torsdagslediga hälsas välkomna till sköna vår- och höstvandringar! 

Helgvandringar

På våra helgvandringar tar vi oss iväg till olika vandringsleder i vår omgivning för att tillsammans upptäcka vår vackra natur. Sträckan och terrängen kan variera från gång till gång men normalt går vi mellan 1 och 1,5 mil varje gång. Vi håller ett tempo så att alla hänger med och tar paus för fika längs vägen. 

Vandringsprogram hösten 2023

Knivsta lokalavdelning har planerat in fyra helgvandringar hösten 2023. Nedan följer kort information om dessa vandringar. Aktiviteterna läggs löpande upp på lokalavdelningens startsida med mer information om anmälan och annat.

Avgifter

Varje dagsvandring har en grundavgift på 50 kr per person. Om det är ett specifikt tema på en aktivitet eller vandring med övernattning kan avgiften bli högre. När vi åker kollektivtrafik betalar du själv din biljett och när vi samåker med bil delas kostnaden med 25 kr/mil.  För att delta ska man vara medlem i Friluftsfrämjandet men det går bra att komma med och prova på vid ett tillfälle för icke medlemmar. Deltagaravgiften betalas normalt en vecka före respektive aktivitet.

2–3 september: Vandring med övernattning i vargrevir.

På höstterminens första vandringen är temat övernattning i vargrevir. Under perioden augusti till september är chansen som störst att höra ylande vargar om natten. Det är inte säkert att vi kommer ha en sådan tur men vi vill ändå göra ett försök. Vi kommer vandra och övernatta i Siggeforareviret och sannolikt testa nya delar av Upplandsleden som går mellan Siggefora och Huddunge. Exakt sträcka och lägerplats är dock ännu inte bestämd.
Denna vandring är till för dig som har tidigare erfarenhet av att vandra med övernattning och har egen kunskap och utrustning för att kunna göra detta.

14 oktober: Vandring Harviksdammen runt i Österbybruk

Vi tar bussen till Österbybruk för att vandra Harviksadammen runt. Stigen runt dammen är 6 km men vi bygger ihop den med lite andra stigar i området och förlänga vandringen på så sätt.

Mer information om vandringen finns på https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/harvikadammen-runt-6-km.

11 november: Vandring på Upplandsleden, Flottsund till Moralund

Den här vandringen startar vid Flottsund och vi går Upplandsleden via Lunsentorpet, Fläktanstugan, Nyby och vidare till Moralund. Det är Upplandsledens etapp 1 och första delen av etapp 2.  Vi tar buss till samlingen vid Flottsund och sedan buss tillbaka från Moralund. Hela sträcka är en drygt 10 km.

Mer information om vandringen finns på https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/upplandsleden-etapp-1 och https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/upplandsleden-etapp-2.

2 december: Gula stigen

Vandringsterminen avslutas med att vi vandrar Upplandsleden etapp 1:0, även kallad Gula stigen. Vi tänkte att vi startar vandringen i Sunnersta och går in till Studenternas IP.  

Mer information om vandringen finns på https://www.naturkartan.se/sv/explore?site=17334#map.

Att tänka på för att få en bra vandringsupplevelse

För att din vandring ska bli en så bra upplevelse som möjligt är det några saker som är bra att tänka på. Först och främst behöver man ha bra skor på fötterna. Det bästa här är att ha någon form av kängor som håller vätan ute och som går upp lite över vristen för att ge stabilitet och minska risken för stukning när man går i ojämn terräng. Om du köper nya kängor är det bra att använda dem några gånger innan du ger sig ut på en längre vandring för att gå in dem. När man vandrar är det viktigt att fylla på med vatten och energi. Glöm därför inte vattenflaskan och fikat hemma. Att ha lite russin eller någon annan snabb energi i fickan att fylla på med vid kortare raster är också bra. Sist men inte minst är det viktigt att ha kläder efter väder så att man håller vind och regn ute och kan vara varm och torr under hela vandringen.

Vandring med Knivsta LA

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning