Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kanadensare

Att komma ut på vattendrag ger avkoppling för sinnena och god motion för kroppen samtidigt som du får möjlighet att uppleva vår vackra natur från en annan vinkel. Det finns inte många bättre sätt till friskvård för både kropp och själ. Kanadensaren är den “klassiska kanoten” med en eller två personer vars paddlar har ett blad (till skillnad från kajakpaddelns två blad).

Uthyrning 

Du kan hyra lokalavdelningens kanadensare som finns vid Pepparkaksudden, för egna paddlingar. Läs mer och boka ditt eget äventyr på Uthyrning. 

Paddlingsprogram 2024

Information, anmälan och kostnader 

Nedan är årets planerade aktiviteter. Du har mer information om aktiviteterna i äventyrshanteraren på Knivsta lokalavdelnings startsida. Det är också där du anmäler dig till aktiviteterna, anmälan öppnar ca en månad före aktivitetens datum. 

Våra dagspaddlingar kostar 200 kr/person och kanadensarkursen kostar 800 kr/person. Inga extra kostnader tillkommer för hyra av kanadensare, paddel och flytväst för någon av våra aktiviteter. Vid prova-på-tillfällen tar vi ingen avgift men skänk gärna ett bidrag till Världens barn. 

Observera att våra dagspaddlingar kräver transport till och från paddelområdet, som brukar ligga runt en timmes bilfärd från Knivsta. Vi hjälps åt att koordinera samåkningen och delar på kostnaden med 25kr/mil per bil.  

 

Nybörjarkurs Kanadensare i tre steg 22 maj, 25 maj och 26 maj 

Ett välprövat koncept för att bli mer trygg och säker på vattnet är att utveckla sina kunskaper genom teori, säkerhet och praktik. Kursen inleds med en digital teorikväll en vardagskväll som följs av praktisk grundläggande paddlingsteknik och kamraträddning i Valloxen efterföljande lördag. På söndagen ger vi oss iväg på en gemensam dagstur i Uppland med både öppet vatten och slingrande å.   

Denna kurs är till för dig som aldrig paddlat kanadensare tidigare, eller paddlat några gånger och vill utveckla sina kunskaper. Kursen är för både ungdomar och vuxna, Åldersgränsen för deltagande är 13 år.  

  • 22/5, 19:00-21:00 – Teorikväll 
  • 25/5, 09:30-16:00 – Praktiska övningar vid Pepparkaksudden i Knivsta 
  • 26/5, Heldag med start 08:30. Vi tar oss med bil och släpkärra för kanadensarna till Kolarmora där vi ska paddla. 

Dagspaddling på Tämnaråns kanotled, Tierp – Strömsberg 6 Juli

Välkommen på en lugn paddling, 9 km, genom bruksmiljöer i Uppland. Vi delar upp oss i kanadensarna så att vi kan ta oss fram tillsammans och hjälps åt oavsett förkunskap. Kom själv eller med någon du gillar, välkommen oavsett erfarenhet. Om du är under 13 behöver du ha en vuxen med dig, men annars kvittar din ålder. Mer information om leden vi ska paddla finns på Naturkartan. Om vi lyckas passa in det i tiden kan vi ta en fika på caféet i Strömsberg när vi kommer fram.

Dagspaddling runt Lilla Färnäset 20 juli

På andra turen för sommaren åker vi till Lilla Färnäset för en liten paddlingstur där. Detta är en lite unik sträcka då det i stor del är åpaddling men trots det är det start och mål på samma plats vilket underlättar transporten. Detta är en lätt paddling som passar nybörjare så väl som barnfamiljer. Om du är under 13 behöver du ha en vuxen med dig, men annars kvittar din ålder. Då sträckan bara är 5 km lång finns det god tid att stanna för en längre lunchpaus med matlagning och möjlighet att ta ett dopp. Mer information om leden vi ska paddla finns på Upplandsstiftlesens hemsida.  

Dagspaddling på Tämnaråns kanotled, Västland – Karlholm 3 augusti

Västland - Karlholm är den nordligaste sträckan på Tämnarån och är 9 km. Detta är en lite mer utmanande sträcka som innehåller ett kort lyft men även en del utmanande passager där man kan behöva kliva ur kanoten i vattnet för att komma fram där det är lågt vatten. Bered dig på en lång dag med en del strapatser och utmaningar, men även paddling i fin natur. På denna turen behöver du vara vuxna för att följa med och ha paddlat kanadensare tidigare. Mer information om leden vi ska paddla finns på Naturkartan. 

Dagspaddling på Tämnaråns kanotled, Annedal-Ullfors 7 september 

Denna gång blir det en lite längre paddling genom att vi sätter ihop två sträckor på Tämnarån. Totalt blir det 16 km åpaddling med start i Annedal och mål i Ullfors. Efter 5 km blir det ett lyft där vi behöver förflytta kanoterna på land 100 meter i Ubblixbo. Då detta är en lite längre sträcka med lyft blir detta en paddling enbart för vuxna. Mer information om leden vi ska paddla finns på Naturkartan, Sträcka 1, och Sträcka 2.  

Äppeldagen – Prova på! (15 september) 

När lokalt föreningsliv och företagare fyller Eda Lägergårdsförening mitt i äppelskörden finns så klart vi också där för härliga paddelturer på Norrsjön.  

Främjardagen - Prova på! (Återkommer med datum) 

Vid främjardagen på Särstabadet får du som vill prova på att paddla i lokalavdelningens kanadensare. Ta möjligheten till kortare turer på egen hand vid badets närhet samtidigt som du får möjlighet att ta del av många andra aktiviteter som lokalavdelningen ordnar. 

Kontakt 

Om du är intresserad av att delta i våra äventyr för kanadensare och har frågor om denna verksamhet är du välkommen att kontakta våra kanadensarledare Ann Edlund (ann.edlund@friluftsframjandet.se) och Magnus Simonsson (magnus.simonsson@friluftsframjandet.se).

Kanadensare med Knivsta LA

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning