Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kanadensare

Att komma ut på vattendrag ger avkoppling för sinnena och god motion för kroppen samtidigt som du får möjlighet att uppleva vår vackra natur från en annan vinkel. Det finns inte många bättre sätt till friskvård för både kropp och själ. Kanadensaren är den “klassiska kanoten” med en eller två personer vars paddlar har ett blad (till skillnad från kajakpaddelns två blad).

Uthyrning 

Du kan hyra lokalavdelningens kanadensare som finns vid Pepparkaksudden, för egna paddlingar. Läs mer och boka ditt eget äventyr på Uthyrning. 

Paddlingsprogram 2023 

Information, anmälan och kostnader 

Nedan är årets planerade aktiviteter. Du har mer information om aktiviteterna i äventyrshanteraren på Knivsta lokalavdelnings startsida. Det är också där du anmäler dig till aktiviteterna, anmälan öppnar ca en månad före aktivitetens datum. 

Våra dagspaddlingar kostar 200 kr/person och kanadensarkursen kostar 800 kr/person. Inga extra kostnader tillkommer för hyra av kanadensare, paddel och flytväst för någon av våra aktiviteter. Vid prova-på-tillfällen tar vi ingen avgift men skänk gärna ett bidrag till Världens barn. 

Observera att våra dagspaddlingar kräver transport till och från paddelområdet, som brukar ligga runt en timmes bilfärd från Knivsta. Vi hjälps åt att koordinera samåkningen och delar på kostnaden med 25kr/mil per bil.  

Rekognosceringstur 29 april 

Lokalavdelningens kanadensarledare paddlar Tämnaråns kanotled Västland-Karlholm i strömmande vårvatten. Alternativ tur är Långhundraleden från Husby-Långhundra kyrka till Fyrisån. Om du är en van paddlare som orkar ta i och har erfarenhet av lättare strömmande vatten är du välkommen att följa med. Mer information om leden vi ska paddla finns på Naturkartan. 

Nybörjarkurs Kanadensare i tre steg 23 maj, 27 maj och 10 juni 

Ett välprövat koncept för att bli mer trygg och säker på vattnet är att utveckla sina kunskaper genom teori, säkerhet och praktik. Kursen inleds med en digital teorikväll som följs av praktisk grundläggande paddlingsteknik och kamraträddning i Valloxen ett par dagar senare. Efter två veckor ger vi oss iväg på en gemensam dagstur i Uppland med både öppet vatten och slingrande å.   

Denna kurs är till för dig som aldrig paddlat kanadensare tidigare, eller paddlat några gånger och vill utveckla sina kunskaper. Kursen är för både ungdomar och vuxna, Åldersgränsen för deltagande är 13 år.  

  • 23/5, 19:00-21:00 – Teorikväll 
  • 27/5, 10:00-15:00 – Praktiska övningar vid Pepparkaksudden i Knivsta 
  • 10/6, Heldag med start 08:30. Vi tar oss med bil och släpkärra för kanadensarna till Kolarmora där vi ska paddla. 

Dagspaddling på Fyrisån 9 juli 

Vid detta tillfälle paddlar vi längs Fyrisån från Ekeby, strax söder om Storvreta till Storvad. Sträckan är ungefär 7,5 km. Detta är en lättare paddling som passar nybörjare, så väl som barnfamiljer. Om du är under 13 behöver du ha en vuxen med dig, men annars kvittar din ålder. Man kan läsa mer om kanotleden på Fyrisån norr om Uppsala på Upplandsstiftelsens hemsida 

Rekognosceringstur på Kolarmoraån, Aspdalssjön-Järinge i juli (vecka 28 eller 30) 

Lokalavdelningens kanadensarledare paddlar för att förbereda kommande gruppturer. Vi kommer fokusera på att hitta bra platser för att gå i land, övernatta och pausa på. Om du är nyfiken på att planera äventyr på vatten eller att bli kanadensarledare är du välkommen att följa med. Anmäl ditt intresse till ledarna. Datum bestäms i sommar. Mer information om leden vi ska paddla finns på Naturkartan.  

Dagspaddling runt Lilla Färnäset 6 augusti

Sista helgen i juli åker vi till Lilla Färnäset för en liten paddlingstur där. Detta är en lite unik sträcka då det i stor del är åpaddling men trots det är det start och mål på samma plats vilket underlättar transporten. Detta är en lätt paddling som passar nybörjare så väl som barnfamiljer. Om du är under 13 behöver du ha en vuxen med dig, men annars kvittar din ålder. Då sträckan bara är 5 km lång finns det god tid att stanna för en längre fikapaus så att vi hinner med att ta ett dopp. Mer information om leden vi ska paddla finns på Upplandsstiftlesens hemsida.  

Dagspaddling på Tämnaråns kanotled, Ubblixbo-Ullfors 20 augusti 

Denna gång blir det 11 km åpaddling med start i Ubblixbo och mål i Ullfors som är en sträckning i södra delen av Tämnarån. En spännande paddling i fin natur. I första delen av paddlingen är det mycket växtlighet vilket gör att åfåran bitvis är smal. Målet är vid en badplats i Ullfors så om det är vackert väder kan de som vill passa på att ta ett dopp. Detta är en lätt paddling som passar nybörjare så väl som barnfamiljer. Om du är under 13 behöver du ha en vuxen med dig, men annars kvittar din ålder. Mer information om leden vi ska paddla finns på Naturkartan.  

Dagspaddling på Tämnaråns kanotled, Tierp – Strömsberg 10 september

Välkommen på en lugn paddling, 9 km, genom bruksmiljöer i Uppland. Vi delar upp oss i kanadensarna så att vi kan ta oss fram tillsammans och hjälps åt oavsett förkunskap. Kom själv eller med någon du gillar, välkommen oavsett erfarenhet. Om du är under 13 behöver du ha en vuxen med dig, men annars kvittar din ålder. Mer information om leden vi ska paddla finns på Naturkartan. 

Äppeldagen – Prova på! (17 september) 

När lokalt föreningsliv och företagare fyller Eda Lägergårdsförening mitt i äppelskörden finns så klart vi också där för härliga paddelturer på Norrsjön.  

Främjardagen - Prova på! (27 augusti) 

Vid främjardagen på Särstabadet får du som vill prova på att paddla i lokalavdelningens kanadensare. Ta möjligheten till kortare turer på egen hand vid badets närhet samtidigt som du får möjlighet att ta del av många andra aktiviteter som lokalavdelningen ordnar. 

Kontakt 

Om du är intresserad av att delta i våra äventyr för kanadensare och har frågor om denna verksamhet är du välkommen att kontakta våra kanadensarledare Ann Edlund (ann.edlund@friluftsframjandet.se) och Magnus Simonsson (magnus.simonsson@friluftsframjandet.se).

Kanadensare med Knivsta LA

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning