Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Naturparkour

Det enda som slår äventyret är att leda det. En stock, en sten, ett träd eller en rot… skogen är en oändlig hinderbana. Upptäck, utmana din kreativitet och hitta helt nya vägar tillsammans med likasinnade.

Naturparkour är Friluftsfrämjandets verksamhet för barn, unga och vuxna som är nyfikna på att uppleva naturen på nya kreativa sätt. Oftast är det ett inslag i redan befintlig verksamhet för till exempel Vildmarksäventyr eller på en “Prova-på-aktivitet”, men det finns också grupper som bara har Naturparkour en hel termin. 

Friluftsfrämjandets påbyggnadsutbildning i Naturparkour vänder sig till dig som har ledarerfarenhet från andra grenar inom Friluftsfrämjandet exempelvis Vildmarksäventyr, Skogsmulle och skogens värld och VandringDu behöver inte ha några förkunskaper inom parkour sedan tidigare. 

Hoppfulla äventyr 

Grunden till Friluftsfrämjandets Naturparkouräventyr är att vi lär oss tillsammans –  ledarens roll är att lägga upp pass, se till att gruppen är trygg och har roligt. Tillsammans inspirerar gruppens deltagare och du som ledare varandra.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du: 

  • Utbildning och kontinuerlig utveckling. 
  • Härlig gemenskap med andra som också älskar friluftsliv. 
  • Chansen att leda och skräddarsy äventyr i naturen för barn och unga.  

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med utbildningen är att du ska få färdigheter för att leda grupper ut i naturen.  

  • Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion. 
  • Genom utbildningen arbetar du för att få insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. 
  • Utbildning Naturparkour - Påbyggnad är 1 dag. Samtliga delar är obligatoriska. 
  • Utbildningen fokuserar på grunderna i parkour, metoder för att lära ut parkour till andra, tillämpning av ledarskap i Naturparkouraktiviteter samt säkerhet och trygghet. 

Förkunskaper 

Utbildningen Naturparkour Påbyggnad förutsätter att du har gått en tidigare grundutbildning inom någon av Friluftsfrämjandets grundläggande ledarutbildningar.

Rekommenderad ålder för att delta är 16 år. 100 % närvaro krävs för att bli godkänd samt godkänt genomförda utbildningsmoment och genomgången värdegrundsutbildning. Vi rekommenderar att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren. 

Om du vill bli naturparkourledare men inte känner dig helt redo så är du varmt välkommen att skaffa dig mer erfarenhet genom att delta i vår verksamhet. Läs mer om naturparkourverksamheten här. 

Bli inspirerad av andra lokalavdelningar

Bli inspirerad av Tyresö lokalavdelning och få tips om hur de startade naturparkour för att upptäcka naturen tillsammans med nya målgrupper. Eller av de tre unga killarna som startade upp naturparkour i Borensberg. Vi tipsar gärna om fler lokalavdelningar som är igång - hör av dig, se kontaktuppgifter nedan. 

Vill du leda Naturparkour? 

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du vill engagera dig. Kanske tar det ett par dagar innan någon kontaktar dig, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. 

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet för naturparkour. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice. Eller, hjälpa din lokalavdelning starta upp verksamhet inom ditt intresseområde. Du kommer inte att känna dig ensam – vi är många ledare i hela landet som stöttar varandra. 

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Kontakt Naturparkour

Mats Eklycke
08-556 307 41
mats.eklycke@friluftsframjandet.se

Naturparkourutbildningar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning

Se filmen om Ledarskap och Naturparkour

"När nyfikenheten leder"

"En helg med hinder”

Läs en inspirerande artikel från en ledarutbildning i Naturparkour

Till artikeln