Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Hårda hinder, mjuka tankar - filosofin bakom Naturparkour

För att ta sig över ett hinder behövs ödmjukhet och respekt. När vi tränar i gruppen skapas ärlighet och tillit. Egenskaper som utvecklas till att bli en del av hela ens liv. Parkourfilosofi är ett sätt att tänka och leva som går utanför träningens gränser.

Naturparkour ger både gemenskap och träning, lika så tankar kring hur vi är med varandra, i naturen och med oss själva. I grunden handlar filosofin om att hitta en respekt för omgivningen och sig själv. Ta några sekunder och tänk över varje stycke i den här texten - kanske hittar du att den kan möta alla, oavsett parkourkunskaper.

 

Mental aktivering

Ett hopp tar tre sekunder, men två timmar i tankeverksamhet, eller kanske tio år i förberedelse. Att stå framför en stock kan göra att många blandade känslor tar plats. Rädlan för att göra sig illa, tankar på teknikerna som ska sitta, och nervositeten över att det är nu det gäller. det är just i det mötet hjärnan aktiveras, det är inte bara muskler som tar dig över ett hinder.

 

För andras skull

En av de viktigaste tankarna som ligger till grund för hela sporten är att vara stark för för att kunna vara användbar. Det grundar sig på att syftet med att träna parkour inte är att göra coola saker för syns skull. Tänk dig en brandman som måste vara stark i kroppen för att kunna hjälpa vid en stor brand. På samma sätt är naturparkopur en träning i naturen där vi får gemenskap, närvaro och sammanhang. Om det någon dag skulle hända något med en nära vän vet vi att vi kan stötta, med stabilitet och lugnet i oss själva.

 

Ärlighet, ödmjukhet och respekt

Ödmjukheten är kopplad till din omgivning såväl som för dig själv. Någonting som ständigt betonas inom parkouren är att det inte är självklart att få träna var som helst. Parkour har vuxit fram utan lokaler eller arenor till för träning. Därför finns alltid en ödmjukhet till platsen, att inte störa och inte förstöra.

Det gäller att vara ärlig och ödmjuk inför sina svagheter och styrkor. Samt att respektera hindret. Ett hinder är någonting som inte tas lätt på. För att komma över det gäller det att öva, öva och öva. I övandet lär man känna var svagheterna sitter för att bli starkare i dem.

 

Självinsikt och grupptillit

I parkour skapas en gemenskap där allas egenskaper lyfts fram och delas med gruppen. Dina vänner blir dina bästa lärare. Each one Teach one är ett vanligt uttryck – det innebär att alla har något att lära av varandra och alla har något just de är bra på. Någons kreativa hopp kanske ger någon annan mod till att testa något nytt.

Alla människor är olika. Precis sopm vi ska respektera varandras olikheter och inspireras av dem skall vi även se till oss själva på samma sätt. Alla har sin egen stil. Vi kommer över hindret på det sätt som passar oss och det ger oss ett unikt uttryck. Med teknikerna som grund finns det inga regler flr vad som skapas i själva hoppet.

 

Allt du vill och behöver veta om

Naturparkour

Kolla in naturparkour på Youtube!

För ännu mer inspiration, utveckling och nötning av teknikerna. Lär dig göra en wall flip!

Naturparkour på Youtube

Följ oss på Instagram!

Vill du ha mer inspiration och se hur andra gör sin grej i Naturparkour? Följ oss!

Naturparkour på Instagram

Ta del av det roliga!

Som medlem får du vara med på massa aktiviteter, magasinet Friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Verksamhet för unga

Gillar du att vara ute i naturen, och provar gärna olika aktiviteter och äventyr? I Friluftsfrämjandet kan du träffa fler som du!

För unga

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.