Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Borensbergarnas bästa tips för att komma igång med Naturparkour

Tre unga killar startar upp ny gren i Borensberg – för mer rörelseglädje, utan krav på prestation. Här delar de med sig av sina 5 bästa tips för hur ni kommer igång med naturparkour hos er!

Även om parkour är något som funnits ett tag, så är Naturparkour en helt ny gren inom Friluftsfrämjandet. Det är som det låter: parkour, fast med extra fokus på att ta sig från punkt A till punkt B just i naturen, på ett så snabbt, kontrollerat och effektivt sätt som möjligt. Varje hinder är en möjlighet till utveckling och du använder massor av olika rörelsetekniker för att ta sig över, under och förbi det som kommer i din väg. Att hela tiden hitta nya vägar att ta sig fram får en att se på sin omgivning med nya ögon.

Tre killar i Borensberg, Pontus, Oskar och Axel gick på en prova-på-dag för naturparkour och blev helt fast.

–  Vi har testat på andra idrotter och sporter tidigare, men har inte riktigt hittat våran grej förrän nu. Vi har tidigare varit intresserade av parkour, då vi vill slippa prestationskrav och tävling. Inom parkour i allmänhet slipper man det. Och med naturparkouren får man även en annan frihet och möjlighet att utveckla egna moves på ett annat sätt. Dessutom får man vara i skogen, och det är ju aldrig fel, säger Pontus.

Hittat nya sammanhang i naturen

De har alla tre varit medlemmar i Friluftsfrämjandet förut, i Skogsmulle, frilufsarna och varit med på fjällvandringar. Efter prova-på-dagen anmälde de sig till en ledarutbildning och har nu startat upp Naturparkour som verksamhet i Borensberg.

–  Vi ville börja direkt efter att vi hade gått Naturparkour-utbildningen. Det har varit väldigt roligt att starta upp grupper här!

De har fått otroligt fin respons från både deltagare och föräldrar – gruppen är full med flera på kö.

–  Det är skönt att se att folk tycker om något som vi lagt ned så mycket tid på. Vi har än så länge bara en åldersgrupp, men planerar att starta upp fler med tiden. Deltagarna är otroligt positiva, engagerade och vill lära sig, det är jätteroligt att se som ledare. De lär sig otroligt fort och vill alltid lära sig ännu mer!

Pontus, Axel och Oskars 5 bästa tips till andra som vill komma igång

  1. Gå en naturparkour-ledar-utbildning. Och försök komma igång direkt efter utbildningen innan man glömmer bort sakerna. Öva själva!
  2. Börja med en lagom stor grupp. Man kan tycka att 10 personer verkar lite på 3 ledare. Men det är bättre att ha en mindre grupp i början så att man blir varm i kläderna. Man måste kunna hålla koll på alla också. Och det kan vara lite svårt ibland när man har 10 uppspelta 13-åringar som springer omkring ;)
  3. Planera era tillfällen väl. Det är viktigt att vara förberedd och kanske ha någon extra lek i bakfickan vid behov. Vi brukar planera några dagar innan och skriva ner allt man kommer på. Det är också viktigt att efteråt diskutera hur ni tyckte att träningen gick. Vad som gick bra/mindre bra och hur man kan förbättra.
  4. Värm upp ordentligt! Uppvärmningen är A och O inom parkour, eftersom det är lätt att skada sig och man rör sig väldigt mycket utan att vara varmt i kroppen!
  5. En hinderbana är alltid uppskattad av gruppen – och de kan då få utrymme att träna lite mer fritt och lära sig att få ett “flow” i sina rörelser. Man kan också ta hjälp av gruppen och göra byggandet av hinderbanan till en samarbetsövning.

 

Om du vill bli ledare i naturparkour – häng med på någon av våra utbildningar!

Har du andra frågor eller bara vill bolla idéer kontakta oss, info@friluftsframjandet.se eller
08-447 44 40 så berättar vi gärna mer!

 

Vi tränar tillsammans!

Naturparkour lockar människor i alla åldrar, men kanske främst barn och ungdomar. Nyckeln ligger i att vi tränar tillsammans! Våra utbildade ledare sitter på kunskap och säkerhetstänk men det är i och med varandra som vi hittar inspiration till nya och spännande rörelser. Vi tränar tillsammans och efter våra egna förutsättningar. Kom och prova, men var beredd på träningsvärk i muskler och skrattgropar!

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning