Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Upplevelseglöd

Anna Ahlström är ledaren som har tio projekt i varje hand och aldrig tycks få nog av friluftsupplevelser. Hennes energi och engagemang smittar verkligen och lockar ut fler i friluftslivet. – Vi är ett team och det är där all styrka ligger. Jag jobbar aldrig själv!

–Jag lär mig något nytt vid varje äventyr jag är med på. Det finns så enormt många inom Friluftsfrämjandet att lära sig av. Anna Ahlström ler stort. Hon har nyss vaknat i sitt tält som innan solen började värma doldes av en tunn hinna frost. Runt henne spelar några grabbar fotboll i vårleran medan andra packar ihop för att fortsätta vandringen. Anna Ahlström och hjälpledaren Fredrik Hjorth har tagit med sig tjugo personer från organisationen Kompis Sverige till Tyresta Nationalpark. Natten i tält var för vissa den första i livet.

När nattlägret packats ner i ryggsäckarna börjar gruppen vandra igen, tillbaka mot Tyresta by. Det bör ta ett par timmar genom skogen, över stenhällarna och mellan de kala stammar som efter branden på 90-talet skapar ett mystiskt men häpnadsväckande landskap.

Det har gått några år sedan Anna Ahlström ville sätta sina barn i Skogsmulle och Strövare och blev ledare själv.

– Jag har varit fotbollsmorsa, jolleinstruktör och haft handikappridning i stallet när jag var ung. Det var säkert därför det var lätt för mig att säga ja när Friluftsfrämjandet i Tyresö behövde ledare. Jag har fortfarande samma grupp, fast nu är de Strövare och Frilufsare, dom har ju växt liksom! Och nu har jag en minsting också i Öppna Skogsgläntan.

 

»Den här feta naturupplevelsen, med massor av människor som alla är så olika men med friluftsliv som gemensamt intresse.«

 

Anna är förutom barnledare också ledare inom vandring, längdskidor och så trillade hon in i den fortfarande ganska nya verksamheten naturparkour.

– Det är klart jag vill vara med på en sådan häftig grej. Jag insåg snabbt att det här skulle mina strövare älska! Anna drog igång naturparkour i sin lokalavdelning och lockade till sig både deltagare och nya ledare och nu har verksamheten växt till sig. Det är svårt att inte dras med i Annas energi inför alla olika projekt hon är engagerad i. Men hon själv vill lyfta fram människorna omkring henne.

– Det är inte ett självändamål att någon gör allt. Vi är ett team och det är där all styrka ligger. Jag jobbar aldrig själv!

 

Minnesvärt äventyr

Det märks att det är friluftsupplevelsen i sig som glöder i Anna. Oavsett vem hon är ute med är fokus på att skapa ett minnesvärt äventyr för alla.

– Det känns jätteroligt med någon som aldrig vandrat förut. Den här feta naturupplevelsen, med massor av människor som alla är så olika men med friluftsliv som gemensamt intresse. Det är Friluftsfrämjandet i ett nötskal. Det är min »treat« att planera och ge mig ut på äventyr. Jag älskar det!

Vid en rastplats intill sjön slår sig gruppen ned för lunch och Anna ställer fram kaffepulver och varm choklad. Anna frågar om alla har sina termosar redo. Gruppen rotar i ryggsäckarna och börjar ta för sig medan de pratar om kommande äventyr. Det är mycket paddlingsdrömmar som surrar i luften. Solen skiner igenom molnen och våren gör sig verkligen till.

 

»När vi möter nya målgrupper så kommer de ofta
inte från de traditionella friluftsmiljöerna. Den första 
friluftsupplevelsen känns extra viktig att göra bra.«

 

Anna tycker att vandring är en bra förstagångsaktivitet. Det passar flera åldrar, finns runt knuten och funkar för en stor och blandad grupp.

– När vi möter nya målgrupper så kommer de ofta inte från de traditionella friluftsmiljöerna. Den första friluftsupplevelsen känns extra viktig att göra bra. Det var nästan bara personer som är rätt nya i Sverige med den här gången. Någon kom till Sverige bara för ett år sedan. En hade aldrig vandrat förut, medan en annan hade gått hela vägen från Syrien till Sverige under elva månader så förutsättningarna var väldigt olika.

Syftet med de aktiviteter Anna skapar tillsammans med Kompis Sverige är att det ska vara ett äventyr som alla andra, med nya eller gamla barn, vuxna eller nyanlända. Anna berättar att förutom att de får ett riktigt roligt äventyr, så ser hon med glädje på hur flera stannar kvar som medlemmar eller ledare.

– Vi har fått en ny barnledare och en naturparkourledare via samarbetet med Kompis Sverige. Det är jättekul! 

 

Vi är ett team

Efter någon timmes vandring efter lunch syns Tyresta by genom träden och gruppen ler glatt och stolt, om än lite trött efter det två dagar långa äventyret. Anna sprudlar fortfarande och innan gruppen ger sig av med bussen kramar hon om var och en medan hon ger tips på kommande äventyr som hon tror kommer att passa dem. De verkar alla riktigt nöjda med helgen.

– Det var en sådan härlig grupp och vi hade en väldigt bra planering faktiskt, jag och Fredrik. Sedan kan ju allt hända, men då löser vi ju det. Vi är ett team.

 

TEXT: Kajsa Ljungberg  FOTO: Andreas Karlsson, Kajsa Ljungberg

 

Om Anna Ahlström

FAMILJ: Mannen Andreas och barnen Greta, Adde, Magnus, Hildur

ÅLDER: 43

BOR: Tyresö

GÖR: Pluggar på juristlinjen

FAVORITFRILUFTSLIV: Fjällvandring, längdskidor

SMULTRONSTÄLLE JAG HELST INTE VILL TIPSA OM: Sandhammaren, ett havsbad på Österlen

FRILUFTSFRÄMJANDET I 3 ORD: Friluftsupplevelsen, Allemansrätten, Gemenskapen

Kompis Sverige

Kompis Sverige matchar ihop etablerade och nya svenskar. Under äventyrsvandringen är tanken att de inte bara ska få nya vänner utan också en relation till den svenska naturen, friluftsliv och allemansrätten. Mer om Kompis Sverige

Hitta utbildningar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning