Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

En helg med hinder

Två dagar Naturparkourledarutbildning lämnar dig härligt slut i kroppen, lycklig över alla nya vänner och taggad på att testa idéerna som gror i ditt huvud. Troligtvis sover du också tio timmar i sträck under natten. Ta en titt på vad du får med dig.

AV: Felicia Hegethorn

Luften är krispig och väcker alla trötta ögon. Kroppen är fortfarande i mys-mode efter natten. Dags för uppvärming! Hela kroppen ska med och vi hjälps åt att i varsin tur komma på en lätt övning. Nya ansikten överallt. Idag möts vana parkourare som vill söka ny mark och de som älskar att röra på sig, i naturen. Kanske har de sett en video eller provat på en gång och fallit för friheten parkourteknikerna kan ge i skogen. Att det är både lättare och roligare att hoppa över stocken än att gå runt den.

Teori och rörelse går hand i hand

På utbildningen är vi ute i skogen - först och främst i alla fall. Några teoripass tas inomhus beroende på vädrets förutsättningar. Naturen är vår arena, och där lärs teknikerna för parkour ut. Alltifrån hur du ska fånga upp motståndet i kroppen på vägen ned i en landning, till hur du lär ut en ny hoppteknik till en deltagare. Alla utgår själva från sin nivå, för att snabbt komma igång och ha trygghet i att våga prova nytt.

Parkourens filosofi och historia varvas med vad som händer i kroppen när vi befinner oss i naturen. Filosofin handlar om att det finns två delar i att ta sig över hinder, både det kroppsliga och det mentala. Vi får prata om att lära sig känna igen rädsla och hur man hjälper andra att ta sig igenom den. Varje person har sitt sätt att se på hindret, och där måste ledaren lära sig att se varje deltagares behov.

Kursen andas teamwork

Hur roligt är det egentligen med teori på en naturparkourkurs? Med kreativa ledare blir varje bensträckare eller fem minutrare till ett övningsmoment. En "Reverse", alltså när du tar dig över hindret bakifrån med en rotation, på skrivbordet och hinderbana utanför husknuten skapar skratt och motiverar till ytterligare några slides på PowerPointen.

 – Gå ut och reka i skogen efter spännande plats att lära ut en teknik på, vi möts om fem, instruerar kursledaren. Det blir tokigt och varierande: hinderbanor, precisionshopp, höga jämfotahopp till lite svårare moment som "Kong" och "Stepthrough". Varje deltagare får öva på att leda ett litet pass. Här kommer beviset på parkourens esse - alla har något att lära ut. Vi snappar alla upp något att dela vidare, hittar en ny vinkel på någon annans kunskap eller betonar något som glömts.

Att bli ledare i Naturparkour är något för alla. Du får kunskaper om människor, lär dig om dig själv och hur du hanterar hinder. Du lär dig att motivera andra och inspirera till kreativitet. Inte att glömma ser du skogen framför dig som en plats med oändligt mycket mer möjligheter för rörelse än du någonsin kunnat ana!

 

PS. Vill du veta vad en "Kong" och "Stepthrough" är? På Naturparkours youtubekanal går vi igenom flera härliga tekniket på ett lätt och härligt sätt.

 

Vi tränar tillsammans!

Naturparkour lockar människor i alla åldrar, men kanske främst barn och ungdomar. Nyckeln ligger i att vi tränar tillsammans! Våra utbildade ledare sitter på kunskap och säkerhetstänk men det är i och med varandra som vi hittar inspiration till nya och spännande rörelser. Vi tränar tillsammans och efter våra egna förutsättningar. Kom och prova, men var beredd på träningsvärk i muskler och skrattgropar!

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning