Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Utrustning stavgång

Att klä sig för en stavgångstur är enkelt. Många har troligen det mesta som behövs hemma i garderoben men stavar och skor är viktiga

Stavar

Det finns stavar som är gjorda för stavgång. De är lätta och vibrationsdämpade, med ergonomiska handtag och spetsar som kan anpassas efter underlaget. Korta längdskidstavar eller slalomstavar fungarar bra i de flesta fall, men slalomstavarnas handtag är inte gjorda för frånskjutet i stavgångstekniken. Också teleskopstavar kan användas, men de är ofta lite tyngre och sämre dämpade.

Stavarna ska vara ca 70 procent av kroppslängden, vilket ger ungefär 90 graders vinkel i armbågen när man står upprätt, håller i handtaget och riktar staven rakt nedåt. Det är bättre om staven är lite för kort än för lång.

Bungypumpstaven

Sedan 2009 finns bungypumpstaven som träningsform. Träningsstaven har en inbyggd fjädring och finns med 4 respektive 6 kilos motstånd.
Den fjädrande uppbyggnaden tar bort de stumma stötarna från stavisättningar. Det innebär att armbågar och axlar skonas vid träning, och precis som med vanliga gåstavar, avlastas också knän och höft.

Rygg, hållning och skelett stärks med bungypumpträning. Man väljer själv hur mycket man vill pressa ner staven. Med bungypumpstaven tränas kondition och styrka samtidigt. Ställ in staven upp till armhålan.

Skor och Skavsårsvård

Promenadskor eller löparskor fungerar bra i motionsspåret och på relativt släta stigar. Går man på vägar med hårdare beläggning kan det vara bra med skor som har någon form av dämpning. I obanad terräng fungerar skor och kängor som ger lite stöd i sidled bäst. I nya skor kan skavsår vara ett problem. Att tejpa fötterna med skavsårstejp är ett bra sätt att undvika obehag innan skorna är ingångna. Plåster av typen compeed gör det möjligt att gå även om man råkat få sår. Strumpor av den typ löpare använder fungerar utmärkt. I kraftigare kängor kan det vara bra med dubbla strumpor för undvika skavsår.

Kläder

Klädseln bör vara lätt, luftig och tillåta rörelse. Eftersom turerna ofta är relativt korta är en träningsoverall eller liknande tillräckligt när det är lite kyligt. En tunn vindjacka och tights i stretchigt tyg fungerar också bra. Kortbyxor och en tunn tröja, gärna av typen superunderställ, räcker när det är varmare. Undvik att använda fodrade, alltför varma plagg, som bara ökar svettproduktionen. Tunna handskar av längdskidtyp är bra i kallt väder. En tunn mössa eller ett pannband hindrar avkylning av huvudet.