Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Om appen Skogsmulle och naturboken

För många är det svårt att få barnen att släppa skärmen för att istället gå ut. Genom att möta barn där de är idag kan vi uppmuntra till rörelse utomhus. Därför har Friluftsfrämjandet skapat appen ”Skogsmulle och Naturboken”, en app som ska få dig att lägga ifrån dig mobilen.

Upptäck, upplev och utforska naturen och lär om Allemansrätten tillsammans med Skogsmulle och hans djurvänner i denna app för barn i åldern 4-6 år.

Barn sitter stilla i sådan hög grad idag att det har blivit en av våra största samhällsutmaningar. Friluftsfrämjandet vill utmana och dra nytta av de digitala plattformarna, där barnen nu i större grad befinner sig, för att bryta stillasittandet och öka fysisk aktivitet och utevistelse hos barn. Vi vet att barn som vistas i naturen automatiskt rör på sig mer. Forskning visar att hälsoeffekterna av utevistelse är många – både vuxna och barn blir lugnare, mindre stressade samt får bättre immunförsvar om de får vara ute i naturen mer. 

Barn som inte har en naturlig koppling till friluftslivet hittar sällan ut i naturen. Friluftsfrämjandet har därför letat fler vägar att möta dessa barn. Kan mobilen användas till att vilja vara ute i naturen, men med målet att mobilen läggs i fickan? 

Vänder sig till barnens vän i naturen för hjälp – Skogsmulle

Skogsmulle och naturboken är en app, som på ett lustfyllt sätt, och med Skogsmulle som vägvisare,ska öka kunskapen om Allemansrätten hos barn i åldern 4–6 år.  Appen ska också vara ett hjälpmedel som inspirerar till fantasi, kreativitet och att lägga ned mobilen – samtidigt som den öppnar upp ögonen för något annat. Naturen.

Appen Skogsmulle och naturboken är främst anpassad för att användas i smartphone med fokus på att enkelt kunna fotografera i naturen, men går även att använda i lärplatta.

Appen har finansieras med bidrag från NaturvårdsverketSvenskt friluftsliv och Naturkompaniets naturbonus.

Android mobil eller surfplatta

Ladda ner i Google Play

iPhone eller iPad

Ladda ner i appstore

Om appen Skogsmulle och naturboken

Barnen ska hjälpa Skogsmulle att fylla hans naturbok med bilder på fina platser och på saker som går att göra i naturen. Längs vägen får barnen träffa fågeln, fisken och skogsmyran med vänner som berättar om Allemansrätten genom korta spelmoment. Varje del avslutas med att barnen får ett uppdrag att genomföra ute i naturen, som de sedan fotograferar till sin bok. Efter att alla uppdragen är färdiga har både barn och vuxna förhoppningsvis lärt känna naturen och sin närmiljö lite mer – och samtidigt fått tips på lekar som är toppen utomhus!

Om Skogsmulle

Skogsmulle är barnens och djurens vän i naturen, och har träffat över 2 miljoner barn sedan 1957. Skogsmulle möter idag barn både på förskolan och på deras fritid. Skogsmulleverksamheten väcker barnens naturliga nyfikenhet och upptäckarglädje samt utvecklar deras naturkänsla och förståelse för allt som lever, med budskapet “Inte störa – inte förstöra”.

Teknisk information

I appen sparas ingen användarinformation utöver de fotografier som användaren uppmanas till, dessa lagras endast i telefonens lokala minne. Appens fotoalbum behöver tillgång till telefonens kamera, detta görs under inställningar.

För att använda appen behövs ingen internetuppkoppling, utan appen fungerar fint i offline-läge.

Integritets policy för appen kan du läsa här.

Har du stött på problem, har du förslag på förbättringar eller är det något du gillar extra mycket?  

Kontakta oss gärna

Pressreleasen till Skogsmulle och naturboken

Idén till Skogsmulle och naturboken är baserad på intervjuer och workshops med flera ideélla barnledare runt om i landet. Under utvecklingen har sedan flera barn och vuxna från idella barngrupper och Friluftsfrämjandets förskolor bidragit med många tankar och ideér. Vill du läsa mer om hur vi tänkte när vi introducerade Skogsmulle och naturboken hösten 2018 kan du läsa pressreleasen här.

Läs pressreleasen

Kontakt

Har du tankar eller ideér kring Skogsmulle och naturboken? Kontakta mig gärna! Glöm inte heller att skriva recension och ge betyg på appen där du laddat ner den!                                              Emelie Thorngren, projektledare

Kontakta mig

Utveckla dig själv!

Det enda som slår att ta del av äventyret, är att leda det. Få saker slår känslan av att vara den som ger deltagarna förtroende. Ditt engagemang bidrar till att människor kommer ut i naturen. Är du redo att bli en av oss?

Bli ledare

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.