Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ny Skogsmulleapp visar barn ut i naturen

2018-10-31

För många är det svårt att få barnen att släppa skärmen för att istället gå ut. Genom att möta barn där de är idag kan vi uppmuntra till rörelse utomhus. Därför lanserar nu Friluftsfrämjandet appen ”Skogsmulle och Naturboken”, en app som ska få dig att lägga ifrån dig mobilen.

Barn sitter stilla i sådan hög grad idag att det har blivit en av våra största samhällsutmaningar. Friluftsfrämjandet vill utmana och dra nytta av de digitala plattformarna, där barnen nu i större grad befinner sig, för att bryta stillasittandet och öka fysisk aktivitet och utevistelse hos barn.Vi vet att barn som vistas i naturen automatiskt rör på sig mer. Forskning visar att hälsoeffekterna av utevistelse är många – både vuxna och barn blir lugnare, mindre stressade samt får bättre immunförsvar om de får vara ute i naturen mer. 

Barn som inte har en naturlig koppling till friluftslivet hittar sällan ut i naturen. Friluftsfrämjandet har därför letat fler vägar att möta dessa barn. Kan mobilen användas till att vilja vara ute i naturen, men med målet att mobilen läggs i fickan? 

Vänder sig till barnens vän i naturen för hjälp – Skogsmulle

Skogsmulle och naturboken är en app, som på ett lustfyllt sätt, och med Skogsmulle som vägvisare,ska öka kunskapen om Allemansrätten hos barn i åldern 4–6 år.  Appen ska också vara ett hjälpmedel som inspirerar till fantasi, kreativitet och att lägga ned mobilen – samtidigt som den öppnar upp ögonen för något annat. Naturen.

– Skogsmulle och naturboken är vårt bidrag till att möta barn där de är idag – ta dem i handen och leda dom ut, för i naturen sker magin helt av sig självt. Vår förhoppning är att fler barn, tillsammans med sina föräldrar hittar ut tack vare Skogsmulle och naturboken. Alla barn måste få möjlighet att lära känna naturen – med den relationen kommer de också bry sig mer om den och vilja komma tillbaka dit, både med och utan appen, säger Emelie Thorngren, projektledare för Skogsmulle och naturboken.

Appen Skogsmulle och naturboken är främst anpassad för att användas i smartphone med fokus på att enkelt kunna fotografera i naturen, men går även att använda i lärplatta. Appen kommer finnas tillgänglig gratis både för Android och IOS. Appen finansieras av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv. 

--- From april 2023 är appen tyvärr inte längre tillgänglig för Android ---

Om appen Skogsmulle och naturboken

Barnen ska hjälpa Skogsmulle att fylla hans naturbok med bilder på fina platser och på saker som går att göra i naturen. Längs vägen får barnen träffa fågeln, fisken och skogsmyran med vänner som berättar om Allemansrätten genom korta spelmoment. Varje del avslutas med att barnen får ett uppdrag att genomföra ute i naturen, som de sedan fotograferar till sin bok. Efter att alla uppdragen är färdiga har både barn och vuxna förhoppningsvis lärt känna naturen och sin närmiljö lite mer – och samtidigt fått tips på lekar som är toppen utomhus!

Om Skogsmulle

Skogsmulle är barnens och djurens vän i naturen, och har träffat över 2 miljoner barn sedan 1957. Skogsmulle möter idag barn både på förskolan och på deras fritid. Skogsmulleverksamheten väcker barnens naturliga nyfikenhet och upptäckarglädje samt utvecklar deras naturkänsla och förståelse för allt som lever, med budskapet “Inte störa – inte förstöra”.

iPhone eller iPad

Ladda ner i appstore

Dina tankar är värdefulla för oss!

Har du tankar eller ideér kring Skogsmulle och naturboken? Glöm inte heller att skriva recension och ge betyg i Appstore! Bidra med tankar om appen här

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning