Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Naturreservatet Stenfors.

Vandringen den 24 april tog sin början i naturreservatet Stenfors ca 4 mil norr om Karlshamn på vägen mot Tingsryd. Denna gång hade vi som mål att vandra lite längs Bräkneån och följa avrinningen från sjön Tiken.

Vi fick dessutom möjlighet att bekanta oss med Stenfors en fd bruksort med en livaktig verksamhet med fokus på järnindustrin och arbetarnas uppehälle. I området fann vi spår av affär, bryggeri, arbetarbostäder och industri  med bla tydliga spår av såväl mjöl- som sågkvarn. Järnindustrins malm var myrmalm som togs upp från sjöar under vintertid.

Vi började med att vandra söderut, nästan längs med den lilla sjön Hållsdammen en  utvidgning av Bräkneån.  På en träbro över ån kunde vi se rester av såväl mjöl- som sågkvarn. Vi fick oss också till livs att iaktta vårens första snok,?,  som hade det skönt i solen tills vi kom. Vi fortsatte nu vår vandring tillbaka mot Stenfors ”city”  och passerade rest av kolbotten, en handgrävd kanal och brännvinsbränneriet, en ståtlig stenbyggnad. Under 1840-talet förbjöds allmogen att bränna eget sk husbehovs-bränning.

Vi fortsatte norröver och kom till området där själva bruket har legat. Idag en mycket välordnad plats med skyltar som kunde berätta om de olika verksamheter som en gång pågått i området: stenhammaren, ångsåg, smedjor, bostäder bl.a. Bräkneån rann med ömsom kraft ömsom med lugn vid våra fötter. Kabbelekorna lyste verkligen solgult kring ån. En trevlig lunchrast fick vi här. Vi fortsatte sedan upp mot Tiken och tack vare vandrare som varit med oss tidigare och som hade stor kunskap om trakten, torpägare,  så kunde vi följa en skoglig och bitvis stenig stig utmed sjön. Åter på grusvägar gjorde vi avstickare in mot ett gammalt torp som nu renoverats. Gärdas väg och Gärdas hus fick vi göra bekantskap med tack vare våra lokala guider. TACK för detta ! Tillbaka till våra parkerade bilar och efter en kaffepaus lämnade vi detta intressanta och vackra område. Vandringssträckan gav som ofta olika bud – mätt i steg eller GPS ? Någonstans mellan 9 – 10 km kunde vi enas kring, lättgånget förutom partierna med stenstigar …

Foto: Brigitte    Text: Gun-Britt

vandring 4a.jpg
vandring 4b.jpg
vandring 4c.jpg
vandring 4d.jpg
vandring 4f.jpg
20190424_162801.jpg