Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sjögull-vandringen 12 maj 2021

Sjögull-vandringen 12 maj 2021 Granö, Hönslyckefjorden Sjögull, Inlockahult, Vrångeboda, några namn som kan sporra nyfikenheten för att veta – vad betyder namnen och vad är det?

Dessa namn kunde vi tillgodogöra oss när vi startade vandringen vid Granödammar, Mörrumsån. Efter en information av Åke om bl.a vattennivån vid olika tidsintervall, laxarna i ån, den gamla mynningen för sjön och den senare byggda kanalen så började vi i utmärkt vandringsväder att gå norrut. Vi följde Hönslyckefjorden i såväl barr som lövskog. Första stoppet mitt emot ön Inlockahult. Där vid stranden fanns en varningsskylt ”Varning för sjögull”. Sjögull en båt, en fågel eller vad? Jo en invasiv vattenväxt som på håll liknar näckrosor. Denna växt invaderar sjöar och sprider sig som ett täcke över vattnet. Sjögull växer ned till 2 m, men ställer till det och man har nu metoder för att bli av med sjögullen trots det vackra namnet. Om metoderna kunde vi läsa på skylten.

Inlockahult – lär ha fått sitt namn av några amerikanare som vistades i trakten i slutet på 1800-talet och såg boskap som var instängda på ön, alltså blev det Inlockahult. Till ön ledde en väg.

Vandringen fortsatte mot Ryd och den del som ligger vid Hönslyckefjorden. Vi kom ut på vägen som går från Karlshamn mot Ryd och efter några minuter vek vi av mot Vrångeboda. Här vid vattnet blev det rast och var man uppmärksam så kunde man både se och höra skäggdopping. Det grunda och något bruna vattnet lockade i alla fall till ett dopp för några, varmt i vattnet! Årets första. Vi fortsatte förbi lantliga idyller med röda hus, kor, hästar och hundar men också årets huggorm!

Förutom idylliska bilder så passerade vi en rejäl skrothög eller kanske inte skrothög utan en samling av järn, metall mm som kanske skulle kunna användas. Dylika högar eller rostade bilar, traktorer, kylskåp mm har vi under årens lopp sett under våra vandringar utanför samhällen.

Så fick vi en rast till med eldstad, vindskydd och varningsskylt om vildsvin på främmande språk, ryska bl.a. en överkorsad korv på en info-skylt lät oss förstå att vi ej skulle lämna matraster för då kommer vildsvinen!

Nu inte långt kvar till Granö och dammarna. Åke gav oss en sista lektion kring laxarna och deras kamp för överlevnad och väg till havet.

Granö som ortsnamn finns på flera håll i landet bl.a i Umeå! Dit skulle vi inte. Hönslyckefjorden? Märkligt med en fjord vid insjöar och vattendrag. Om någon av er kan hjälpa till med betydelsen av såväl Vrångeboda som Hönslyckefjorden så får ni gärna dela med er!

Tack till Åke och ni som bidragit med bilder!

Trevlig helg!

Gun-Britt

Bild1.jpg
Bild8.jpg
Bild6.jpg
Bild5.jpg
Bild3.jpg
Bild9.jpg
Bild2.jpg