Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Hav och fågel

Rapport från endagarspaddlingen i Virbo naturreservat söder om Figeholm den 28 maj.

Vi var sju paddlare (Kerstin K, Anders K, Sune E, Anne W, Mattias A, Ylva D och Mats F) som efter en tidig start vid Evedal, sjösatte vid Draget i närheten av Virbo.Väderutsikterna var inte de bästa, då bla SMHI spådde regn hela eftermiddagen, så vi hade regnjackorna lättillgängliga.
Sjösättning vid DragetRedan halv elva när vi var vid badplatsen på Fittjö, så kom regnet och dessutom möttes vi av nordostlig vind. Vi valde då att paddla inomskärs Smal passageoch ibland i ganska grunda passager, fram förbi Treklubborna, där vi svängde ut mot havet. På Tallskärsfjärden och Lilla Måsskär där vi landade för lunch. Då hade regnet upphört och övergått till ett trevligt soldis, där vi satt i lä och njöt av lunchen och utsikten över Blå Jungfrun, som nu framträdde väl efter regnet.

Lunch på St. Måsskär

Efter lunch hade vinden ökat, då korsade vi återigenTallskärsfjärden  över till Berkskär i sidvind på fyra-sex meter/sekund.

Mattias i sidvinden

Ut och in mellan öarna fram till St. Snäckö där vi såg våra första örnar på låg höjd. En satte sig i en gran för att studera oss. Till sist flög den iväg med kraftfulla vingslag omväxlande med glidflykt.

Baldersbrå

Genväg i vassen

Kerstin i vassenMattias i vassen
När vi skulle ta oss förbi St. Snäckö så hittade Anders en bra genväg genom vassen.

Inne i Virbofjärden såg vi ytterligare flera örnar uppemot fem - sex st. Det var en upplevelse!
Vi paddlade runt Ekö och via den smala kanalen mot Brännskär nådde vi Treklubborna, där vi stannade för em fika (och bad). Nu var vädret riktigt varmt och vackert.

 Fikarast i solen
För att sammanfatta fågelobservationerna så såg vi: Storskrak med ungar, skäggdopping, Ejder (flertal Gudingar och några honor utan ungar), Svärtor, knipor,  fisktärna, trut, fiskmås och de allestädes närvarande storskarvarna. Av större fåglar så såg vi nog ett tjugotal gråhägrar och som sagt ett antal havsörnar.
Sista delan av paddligen gorde vi utomskärs med vinden i ryggen, där det till och med blev lite surfkänsla. Glada och nöjda steg vi i land vid Draget för återfärd mot Växjö.