Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Hav och fågel 2017

Årets första havspaddling gick till Draget vid Oskarshamn den 20 maj.

Ut bland kobbarnaVi var sju deltagare (Anders, Anne, Lena, Ylva, Sune, Urban och Mats) som samlades kl 7 vid Evedal och vid kvart över nio var vi framme vid Draget. Efter traditionellt sjösättningsfika på bryggan i solen så kom vi iväg strax efter tio. Av fåglar såg vi då en fiskgjuse och hörde en gök. Solen strålade från en klarblå himmel och en måttlig vind från nordost.

Start vid DragetGammalt stenbrott

Vi rundade halvön Fittjö och vände mot nordväst och fick en motvind på ca 5 m/s, som var ganska pinande till sist, så vi vände in bland öarna. Vattentemperaturen var ca 10 grader så vinden kylde rätt ordentligt. Efter lite ut och in mellan öarna tog vi så sista biten ut till St. Måsskär som ligger precis i kanten av fågelskyddet.

Klipplandning på St. MåsskärLunch på St. Måsskär

Efter lunch vände vi västerut i den något ökande vinden och in bakom Berkskär. I lä bakom Kingarö och in mot innerskärgården väster om Ekö, där vi såg den första havsörnen. Sedan paddlade vi runt Ekeholmen och ut i kanalen och ut till Treklubborna där vi intog eftermiddagsfika i solen. Den sista havsörnen flög förbi jagad av måsar. Övriga fåglar som vi observerade var ett femtontal knölsvanar och hägrar som vi lyckades jaga upp. Ett par storskrak med ungar, ett antal gravänder, tre st ejdrar (väldigt få), gräsänder , knipor och svärta. Vid femtiden vände vi åter mot Växjö glada och nöjda efter ca 20 km paddling i ett strålande väder.

Genom vassen vid St. SnäcköIsättning