Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Hullstaklippen

För dig som gillar att gå lite uppför för att komma till underbara utsiktsplatser. Här kan vi skåda ett tjusande landskap mot nipornas stad, Sollefteå.

Som belöning på vandringen uppför berget får vi se en milsvid utsikt mot delar av centralorten Sollefteå, Multråbetget och Ångermanälvens dalgång! Själva platsen är en rastplats på en skoterled med vindskydd, grillplats och picknickbord. Det är Nipstadens Skoterklubb som underhåller rastplatsen.

Kälkåkning på Hullstaklippen. ”En av det gamla glada Sollefteås trevligaste trevligheter, som borde haft en lång rad av stjärnor i Baedeker, var på sin tid kälkbacken vid Hullsta. Under åren 1912 - 1922 roade alltså sig Sollefteåborna med kälkbacksåkning. Den var en sporttillgång av rang, där alla fingo en uppfriskande och stärkande motion under uppklättringen till klippen och därpå en tjusande sensation under nedrutschningen utför den 1 km långa, slingrande isbanan. Vi bör ej heller glömma den underbara utsikten över ett av Ådalens vackraste partier, som man en strålande vinterdag hade från berget.” / Lasse King

Ett foto från Lappkyrkobacken

Äran av backens tillkomst faller ovansklig på ett gäng präktiga sollefteåpojkar med framåtanda som 1909 utkastade och schaktade samt byggde backen högst egenhändigt.


Att nämnas är att det var riktigs kälkar som krävdes. Styrbara åkdon för 5 - 6 personer. Dessa tillverkades av ortens hantverkare efter ”modifierad internationell modell” och drogs upp till startlinjen av hästar som man kunde hyra för till ett pris av 7.50 kr.

”Bland alla kaptener i flottan och armén

Ej någon uppväger en bobisleigh-kapten

Med luvan på nacken han sitter där så käckt

Han redan i backen har många hjärtan knäckt

På Hullstaklacken i bobsleigh-backen

Ni får en njutning värd en miljon

När kälken ränner en var sig känner

Liksom en riktig flygbaron” …

/ur Bobsleigh-Kuplett

Nedan finns en bild av lappkyrkobacken med lappkyrkan i bakgrunden.

Mer åkande folk i backen:

Mer om Hullstaklippen finna att läsa i nedanstående artiel:

"Davos på Hullstaklippen" av Lasse King

Sidan 1    Sidan 2    Sidan 3    Sidan 4

Den ena markerade leden på kartan intill längst upp är cirka 5,4 km lång och startar vid Hotell Hallstaberget. Tidsåtgång 2-3 timmar. Leden går på väg och stig. Terrängen är bitvis brant, stenig och blött. Parkering finns på Hallstahotellet.

En annan led som också går till Hullstaklippen startar bakom Åhmansfärg och är cirka 3 km lång. Denna led går på väg och stig och kan vara blöt. Kartan syns här till höger. Parkering finns vid Åhmans.