Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kottjakten

Ett spel om allemansrätten

Kottjakten är ett spel om allemansrätten och kom som en inspiration från Kortspelet "Spelet om allemansrätten".
 
Rätt ofta under våra vandringar, skridskoturer och kajakturer och barnaktiviteter pratar vi om allemansrätten. Efterfrågan på material har varit stor och inte sällan har vi fått frågan om det finns något vi kan dela ut och om det finns nåt spännande material vi kan tipsa om. Kortspelet "Spelet om allemansrätten" har vi haft med oss och delat ut ett antal gånger. Men suget efter något mer spännande har alltid funnits där. Så vi började kolla på vad finns det och vad skulle vi kunna göra själva.
 
Kortspelet togs fram först som prototyp utav Friluftsfrämjandet Region Öst med stöd av medel från Naturvårdsverket. Vi kollade givetvis på detta projekt och ställde frågan till Naturvårdsverket om det skulle finnas intresse för vårt projekt: ett brädspel och ett utespel med samma tema.
 
Kottjakten är ett spel som riktar sig till barnfamiljer som har barn på 7-12 år.  Spelet finns som brädspel men även som utespel. Varför just barnfamiljer? Jo, för att det är ju i barndomen som vi börjar bygga goda värderingar. Och det är tillsammans med kompisar och vuxna som vi ska befästa dessa värderingar.
 
Spelet har som tema allemansrätten, en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen oavsett förutsättningar. Allemansrätten är fantastisk! I förlängningen bidrar allemansrätten till en jämlik folkhälsa eftersom utevistelse och friluftsliv ger oss välbefinnande och en god fysisk och psykisk hälsa. Men, allemansrätten är inte bara en rättighet utan innebär också skyldigheter. Vi som använder allemansrätten och vistas i naturen behöver också ta hänsyn; till natur och djurliv, markägare och andra besökare. Det är just det som detta spel lär ut dock på ett lekfullt sätt.
 
Till spelet har vi lagt till Friluftsfrämjandets egna figurer Skogsmulle, Fjällfina, Laxe och Nova som är illustrerade av Lars Bällsten.
 
Kottjakten utspelas i Mulleriket i Sollefteå, en fantastisk närmiljö där du som besökare kan följa olika vandringsstigar, titta till vår Mullestuga, fiska intill Laxes bäverkoja (det sägs att storlaxen simmar i vattnet intill), skida till Fjällfinas kåta eller varför inte paddla kanot till Novas hus. Du är vällkomen på besök! Vi lovar! Du kommer inte att bli besviken.
 
321986418_1664382813976213_5013677948940239069_n.jpg

Kottjakten - ett brädspel

I projektet skapades 500 brädspel som delades ut till kommuner samt andra organisationer som jobbar med barngrupper så som Scouterna, Svenska kyrkan, I Ur och Skur Förskolor, Friluftsfrämjandets barngrupper. Ett antal spel finns även att låna på bibliotek. Då spelet skapades med bidrag från Naturvårdsverket finns inte spelet att köpa.
 
Kottjakten-25.jpg

Kottjakten - ett utespel

Tanken om ett utevariant väcktes och resultatet blev ett banderoll med spelplanen och egna spelregler. Denna kan givetvis tryckas i olika storlekar. Utespelet är tänkt att användas ute i skogsmiljö där barnen kan samla egna kottar och kanske spela med stenar eller pinnar. Då skapar vi rörelseglädje, barnen springer ut, hittar material och räknar. Även här är målet med spelet att ha en dialog och lära sig mer om allemansrätten. Vi engagerar barnen i att prata om vad man får och inte får göra i naturen.

Utespelet går att fråga efter hos oss på Friluftsfrämjandet i Sollefteå då denna kan tryckas lokalt. Självklart står du för kostnaden av tryck.

Nedan kan du ladda  ner spelreglerna för brädspelet.

Spelidé Kottjakten - brädspel

Nedan kan du ladda  ner spelreglerna för utespelet.
 
Kortspelet om allemansrätten finns att köpa här:
 
Den finns också i en digitalvariant:
 
Vi är tacksamma för det förtroende vi har fått utav Naturvårdsverket, Sollefteå kommun och Friluftsfrämjandet Riks. Utan dessa organisationen hade projektet inte varit möjlig.
 
Var rädd om naturen! 

www.friluftsfrämjandet.se/solleftea

  Start