Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Norsjöstugan

För dig som tycker om att utforska naturen och öppna stugor. Här får du möjligheten att komma på besök både vintertid så som sommartid.

Sollefteå kommun förvärvade Norsjöstugan redan 1985 i samband med ett beredskapsarbete för ”Järnvägen”, den skulle enligt beslutet vara öppen för allmänheten och benämnas Norsjöstugan. Stugan har varit öppen för allmänheten men fallit i glömska efter att ”Järnvägen” eller för gemene man mer kända skidspåret Järnforan togs ur bruk. Tyvärr gjorde de allt sämre vintrarna att skidspåren av säkerhetsskäl upphörde att dras över sjöar, i och med detta blev även Norsjöstugan avsides och delvis bortglömd.

För att återigen kunna åka skidor till Norsjöstugan sökte Friluftsfrämjandet lokalavdelning i Sollefteå tillsammans med Sollefteå kommun LONA-bidrag under 2021. Bidrag beviljades för att röja en nygammal sträckning av Järnforaspåret och samtidigt förläng befintligt spårsystem från Norsjön med ca 500 m. Projektet finansierades av Naturvårdsverket genom LOkala NAturvårdssatsningar, LONA, samt Sollefteå kommuns fritidsenhet. Friluftsfrämjandet har varit initiativtagare och lagt flertalet ideella timmar för att förverkliga bland annat skidspåret. I stugan finns en enklare kamin och lite ved för husbehov. Eftersom stugan är öppen för alla önskar vi att den sköts om och lämnas i samma skick som ni fann den i!

Länk till tidningsartikel om Norsjöstugan.

Norsjöstugan ligger vackert belägen vid Norsjöns strand och finns öppen året om. I sjön, som tillhör Sollefteåortens fiskevårdsområde finns både abborre och gädda. Fiskekort kan lösas på www.ifiske.se.

Området kring Norsjön bjuder in till otroliga vyer för skidåkning oavsett om det är på vårvinterns skare eller under hela vintersäsongen på något utav Hallstaskis välpreparerade spår. I området finns något för alla, långa flacka spår med flera vindskydd och rast- och grillmöjligheter i fantastiska sollägen. Området är mycket lättillgängligt då du kan välja att starta vid Rödstabodarna för att undvika Hallstaterrängens tuffaste spår. Eller varför inte ta turskidorna och göra ditt alldeles egna spår. Denna del utav Hallstabergets skidområde här-stammar från tiden när Järnvägen användes som vinterväg mellan Graninge och Sollefteå.

Järnvägen och sedemera Järnforan Namnet Järnvägen härstammar från slutet av 1600-talet när tackjärn transporterades, ”forades”, längs vintervägen mellan Sollefteå bruk och Graninge bruk med hjälp av slädar. Tackjärn forades till Graninge bruk för att smidas ut till stångjärn, bultjärn och annat smitt gods som sedan forades tillbaka till Sollefteå för vidare transport längs älven och ut mot kusten. Vägen var endast farbar vintertid när alla myrar och sjöar frusit till is. Transporterna var mycket tunga och krävande där forkarlarna med sina stora starka arbetshästar möttes i vad vi nu kallar för Ombytet för att byta last mellan varandra och sedan återvända hem igen.

Från denna kulturhistoriska Järnväg härstammar det för Sollefteå klassiska långloppet Järnforan. Järnforan har som skidlopp funnits sedan tidigt 90-tal med en paus under några snöfattiga vintrar för att 2020 återigen arrangeras av Graninge Alliansen. Flera välkända skidåkare har varit med och kämpat i spåren.

Till Norsjöstugan kan du skida genom att använda dig av olika delar utav spåren på Hallstaski. Här kan du se en bild med kartsystemet på Hallstaski.

Var rädd om naturen! Lämna inget skräp! Friluftsfrämjandet i Sollefteå önskar er en trevlig vandring! Är du nyfiken på våra aktiviteter kan du gå in på:

www.friluftsfrämjandet.se/solleftea