Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skedomsberget

För dig som gillar att gå lite uppför för att komma till underbara utsiktsplatser. Här kan du skåda ett tjusande landskap mot Ångermanlandsälvens dal.

Som belöning på vandringen uppför berget får vi se en milsvid utsikt mot centralorten Sollefteå, bergen och Ångermanälvens dalgång! Härifrån kan vi se hoppbacken, Hallstaberget och många andra sevärda platser.

Gruvan på Skedomsberget

1917 fick fabrikör C. L. Carlsson och kommissionär Joh. Sjödin i Sollefteå tillstånd att bryta koppar och nickel på Olof Bostedts hemman och 40 m nordöst om Oskar Bostedts beteshages gärdesgård.

Fabrikör C. L. Carlsson hade även tillstånd att bryta koppar och nickel på Adolf Sjödins hemman på punkter belägna i närheter av ovannämnda område. Enligt hemmansägaren Einar Bostedt i Mångrav (f. 1895) ligger gruvförsöket på fastigheten Skedom 299, ägare E. Oskar Bostedts sterbhus, närmare bestämt ca 500 m öster om Skogsbruksskolans garage och verkstad samt i foten av ett berg ca 300 m norr om landsvägen. Enligt Bostedt sprängde man sig först rät in i bergväggen ca 10 m, varefter man fortsatte med diamantborrning. Av de utvunna metallerna var det mesta grafit.


På Skedom-/Remsleområdet finns fina längdspår för den som vill motionera vintertid. Området är även populärt vår - sommar - höst för MTB och löpturer.

Ledens nuvarande sträckning tillkom på initiativ av Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Sollefteå år 2020 och är numera en del av Angermannaleden. Leden upp till toppen är cirka 1,7 km. Svårighetsgraden för denna vandring är lätt-medium. För att komma upp till toppen följer du enkelt de blåa markeringarna på träden.

Även vintertid ska leden kunna ge möjligheter till utflykter på snöskor och främja hälsa, liv och rörelse i Sollefteå kommun.

Fakta:

Vandringsleden är ca 1,7 km upp till utsiktsplatsen. Bergets högsta punkt är ca 210 möh. Leden upp till berget är markerad med blå färg, målad på träd.Parkeringsmöjligheter finns vid Ruif-stugan intill starten av längdspåren.

Genom att vandra till Skedomsberget kommer ni också till Angermanaleden som stäcker sig mellan Remsleberget, Skedomsberget Multråberget och Paraberget.

Var rädd om naturen! Lämna inget skräp! Friluftsfrämjandet i Sollefteå önskar er en trevlig vandring! Är du nyfiken på våra aktiviteter kan du gå in på:

www.friluftsfrämjandet.se/solleftea