Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Multråberget

För dig som gillar att gå lite uppför för att komma till underbara utsiktsplatser. Här kan vi skåda ett tjusande landskap mot nipornas stad, Sollefteå.

Som belöning på den ganska branta vandringen uppför berget får vi se en milsvid utsikt mot centralorten Sollefteå, bergen och Ångermanälvens dalgångt! Härifrån kan vi se Multrå kyrka, Hallstaberget och många andra sevärda platser.

En av landskapets gamla vårdkasar finns också uppe på berget. Den här vårdkasen, har funnits här sedan urminnes tid. 

Uppe på berget finns även en pavilljong med magisk utsikt över älvdalen.

  

Många författare och konstnärer har inspirerats av det vackra landskapet i Ångermanland. Här uppe stod en gång vildmarksförfattaren Albert Viksten (1889-1969, född i Vojen, Graninge, Ångermanland) på 10-talet och lovade sig själv att en dag bli en svensk författare att räkna med och blev ju det också med råge (drygt ett 40-tal böcker) - med fantastiska, fantasieggande, poetiska titlar som: Storm över niporna , Skogen sjunger, Eld och bröd, Spelet under skyarna, Mitt paradis m.fl. Om du inte har läst Albert vill vi gärna rekommendera "Vindkantring" och "Bäverbäcken". Synnerligen njutbar vårläsning! Det är Albert Viksten som skrivit landskapssången/Ångermanlandssången!

Den 10 april 1950 – annandag påsk – utförde sollefteåpojken Ingvar Andersson (1922-1976) träskolindans på en sju meter lång slak lina. Han var yngre bror till Atle Andersson. Den sex meter höga lindansarställningen stod uppe på Multråbergets topp alldeles intill det branta stupet. Mitt på linan stannade han och ställde sig i handstående. Ett urklipp ur en av artiklarna finns i länken nedan.

Länk till artikel: Balansakt på 250 meters höjd.pdf

Länk till artikel: De tre våghalsarna på Multråberget del 1.pdf

Länk till artikel: De tre våghalsarna på Multråberget del 2.pdf

Länk till artikel: På slak lina i träskor del1.pdf

Länk till artikel: På slak lina i träskor del2.pdf

Länk till artikel: Träskolindansarna från Ådalen.pdf

Leden upp till toppen är cirka 1,5 km. Svårighetsgraden är medium eftersom vandringen innehåller en del vandring i brant terräng.

Genom att vandra till Multråberget kommer ni också till Angermanaleden som stäcker sig mellan Remsleberget, Skedomsberget Multråberget och Paraberget.

Var rädd om naturen! Lämna inget skräp! Friluftsfrämjandet i Sollefteå önskar er en trevlig vandring!