Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Paraberget

För dig som gillar att gå lite uppför för att komma till underbara utsiktsplatser. Här kan du skåda ett tjusande landskap mot Ångermanlandsälvens dal.

Som belöning på den ganska branta vandringen uppför berget får vi se en milsvid utsikt över bergen och Ångermanälvens dalgångt! Härifrån kan vi se Multråberget, en glimt av älven och Ångermanlandsgåden som ligger vackert vid bergets fot.

Just Ångermanlandsgården på bilden ovan uppfördes runt 1770 av Olof Persson och är värt ett besök. Gården gick ur släkten i slutet på 1800-talet och blev gästgiveri under cirka 25 år.

Även invändigt är husen välbevarade. Här kan man se olika traditionella sätt att bemåla väggar och dörrar.

Möbler och bruksföremål visas i en genuin miljö. Fastigheten består av tre byggnader grupperade runt ett vackert gårdstun. Huvudbyggnaden är ett nästan kvadratiskt hus, en korsbyggnad som är en mycket vanlig byggnadstyp i Ångermanland.

Här finns även en bagarstuga vilket förr var ett måste. Man odlade och malde sitt korn och gjorde två storbak om året, ett i oktober och ett i maj. Brödet var mycket hållbart och räckte för familjens årsbehov. Björk, asp och al användes som ved. Ugnshällen värmdes upp ett par timmar innan bakningen skulle börja. Man arbetade med traditionella redskap som tråg och en spadeför att bearbeta degen. Man använde olika kavlar, en sopborste och ett redskap för att vända kakan med. Likaså en ugnsspade för att snurra kakan runt så den gräddades jämnt.

Gården har öppet för visning på helgerna under juli och halva augusti. Här arrangeras konstutställningar, spelmansstämmor, berättarkvällar, tårtkalas och mycket annat.Ledens nuvarande sträckning tillkom på initiativ av Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Sollefteå år 2020 och är numera en del av Angermannaleden. Leden upp till toppen är cirka 1 km. Svårighetsgraden för denna vandring är medium eftersom vandringen innehåller en del vandring i brant terräng. För att komma upp till toppen följer du enkelt de blåa markeringarna på träden. Även vintertid ska leden kunna ge möjligheter till utflykter på snöskor och främja hälsa, liv och rörelse i Sollefteå kommun.

Fakta:

Vandringsleden är ca 1 km upp till utsiktsplatsen. Bergets högsta punkt är 198 möh. Leden upp till berget är markerad med blå färg, målad på träd. Parkeringsmöjligheter för cirka 8-10 bilar finns på Ångermanlandsgården i Para, sommartid. Vintertid kan man parkera på P-platserna i anknytning till leden efter väg 335. Dessa finns strax i anknytning till Ångermanlandsgården.

Genom att vandra till Paraberget kommer ni också till Angermanaleden som stäcker sig mellan Remsleberget, Skedomsberget Multråberget och Paraberget.

Var rädd om naturen! Lämna inget skräp! Friluftsfrämjandet i Sollefteå önskar er en trevlig vandring! Är du nyfiken på våra aktiviteter kan du gå in på:

www.friluftsfrämjandet.se/solleftea