Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Resumé 2015-2016

Ansvarig ledare är Mats Ljungberg - mljungberg@telia.com, mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

En fin säsong är slut (25 mar)

Vi får nu konstatera att efter senaste helgens turer på Mälaren, så har värmen, och avsaknad av nattkyla, gjort att isarna degenererat. På skärtorsdagen, efter den enda kalla natten i veckan, gick det fortfarande att åka på några sjöar på säker is, men det är nog ett minne blott i kommande värme. Isarna är nu också farliga. Så vi avslutar nu säsongen definitivt.

Denna säsong blev ganska bra. Under 12 helger har vi haft 14 turer, och under de flesta av turerna har vi kunnat köra i två, ibland 3, grupper, vilket är glädjande. Vi har även haft många deltagare från andra avdelningar, vilket också är glädjande och några har till och med bytt lokalavdelning. Skridskonätet bidrar till dessa möjligheter att hitta intressanta turer från andra avdelningar.

Säsongen med organiserade turer inleddes på nyisar i norra Uppland på nyårsdagen, följt av en fantastisk tur i det fina vildmarksområdet Florarna i norra Uppland, där det är ovanligt att man kan åka. Vi har även haft två skärgårdsturer, en medvindstur utanför Ljusterö-Blidö, där vi använde buss, och en innanför Muskö på mycket fina isar. En höjdpunkt var att kunna åka under Lidingöbron en kall och solig dag i mitten på januari.

Förutom en medvindstur till Uppsala, med buss tillbaka, och en tur på Fysingen/Oxundasjön, så har vi även kört sju turer på Mälaren under helt olika förhållanden, från vattentäckta isar, snötäckta isar, snöfria isar och på de senaste turerna avslutning på isar som mjuknade lite i solens värme.

Vikingarännet genomfördes under fina förhållanden, på en mycket fin rundbana från Sigtuna.

Som vanligt har vi haft kul under våra turer, som inte enbart går ut på att åka skridskor utan också att se andra omgivningar, komma ut i naturen och att umgås.

Nu får vi önska en fin vår-sommar-höst så ses vi på isarna nästa vinter. Förhoppningsvis har vi då också någon mer ledare som kan underlätta våra turer. Vi har ju fått ett uppsving på senare år, som gör att vi kan erbjuda flera turer i olika tempo.

Om du har åkt med oss, och ännu inte betalat, så ber vi dig betala till bankgiro 5013-3297 eller Swisha till 123 458 00 23 (Friluftsfrämjandet Märsta-Sigtuna). Avgiften är 50 kronor per tur för medlem och 100 kronor för icke medlem. Ange ”Långfärdsskridsko” samt ditt namn.

Hälsningar

Mats Ljungberg med ledare

Fina Mälarturer i helgen (20 mar)

Man vet aldrig var man har isarna. Efter förra helgens fina turer, följda av värme, började vi nog anse säsongen som slut. Rekning på fredagen gav dock besked om att det fanns fina isar, om man håller koll på de vårisar som nu finns. Lördagens tur gick på de fina, hårda isarna kring Biskops-Arnö samt på Lilla och Stora Ullfjärden. Norr därom var det mer förrädiskt. Tyvärr dök ingen grupp V-deltagare upp, trots positiv utannonsering, utan det blev en grupp IV på 11 personer. Sista halvtimmen började isen mjukna.

Till söndagen ordnade vi på sena eftermiddagen, mot förmodan, en extra förmiddagstur för en lite snabbare grupp V när väderprognosen utlovade klart och kallt på natten. Kort därefter utlovade nästa väderprognos snö och varmare vilket visade sig stämma. Nåväl, vi for iväg, 6 deltagare, från Flotttvik, där den sämsta isen fanns med våristendenser på västra sidan, men fick bra och hårda, snötäckta isar till Kairo längs västsidan av Skarven. Under snön var det bäst, där det var is i dagen var den mjukare.

På hemvägen. efter Runsa, var isen lite mer knäckebrödsaktig och mjukare, men det gick bra att åka i alla fall. Isen var stabil överallt. Steninge slott besågs innan vi var tillbaka tjugo över elva för att fortsätta med andra familjeaktiviteter på eftermiddagen. Men det var nog en bra tid att avsluta, och alla verkade nöjda med dagen. Glädjande nog hade vi några nya, glada deltagare, som även bidrog med naturkunskap om t.ex. utterspår.

Vi varnar nu för vårisarna i värmen, där även tjock is kan tappa all sin bärighet. Gäller framförallt på Mälaren, där strömmande vatten, som inte alltid är synligt, bidrar till underfrätning. Exempel just nu är Oxen och Gorran.

Vi får nu se om det blir någon mer spontantur.

Hälsningar

Mats Ljungberg 

På fin is, under nysnön, ner mot Pilholmen

Pelle berättar om Steninge slott.

 

Fin tur idag och kortare tur i morgon söndag (19 mar)

Idag var vi 11 deltagare som fick en fin förmiddagstur på isarna omkring Biskops-Arnö och på Ullfjärdarna. Isarna var mestadels släta och hårda, även om en del buligare partier fanns. Isarna började mjukna framåt lunch.

Vi kör också en kortare förmiddagstur (extratur) i morgon söndag på isarna söder om Sigtuna. Samling Märsta station 07:30 parkeringen vid stationshuset där taxibilarna står, framförallt för dem som kommer med tåg. Alternativt Flottvik /Rävsta (ej båthamnen) 07:45.

Vi räknar med att avsluta vid 11-tiden, planera för en fikarast. Turen kommer att gå i ett något snabbare grupp V-tempo.

Hälsningar

Mats Ljungberg/Pelle Lövstrand

Pelle och Åsa med deltagare Marita på Lilla Ullfjärden

En strålande helg på hemmaisar (13 mar)

Vi fick en strålande skridskohelg tack vare och trots värmen. Igår var vi tre grupper med 15 deltagare som på förmiddagen for omkring på isarna mellan Sigtuna och Väsby, inklusive vikarna (mellan 3 och 5.5 mil). Solen flödade och det var härligt att åka och att rasta i solgasset. Isarna var fina fram till tolv då de började mjukna, men då tog vi vår lunch på det fina trädäcket i Sigtuna, tillsammans med spatserande vårflanörer.

Idag blev vi 10 deltagare som i en grupp körde samma vända. Vädret var inte lika fint, men det var fin skridskoåkning, och efter elva började isarna få lite vatten på sig och blev lite grann mjuka utan att det dock störde och klockan tolv var vi framme i Sigtuna. För övrigt var isarna ännu bättre idag, de hade jämnats ut ytterligare.

Isarna söder om Sigtuna har varit betryggande stabila och tjocka, ca 20 cm, samt homogena sedan Vikingarännet. Den enda lilla avvikelse som har funnits har varit råken söder om Pilholmen. Värmen tar nu dock på isarna, och det har under helgen bildats ett antal sprickor och några råkar. Sprickorna är bara på några centimeter, men har ibland en höjdskillnad på upp till 5 cm som kan vara förrädisk. Råkarna och sprickorna gör nog att kommande värme kan få isen att degenerera. Dessutom kan det bli våris i värmen, då även den tjocka isen kan bli porös och tappa sin bärighet. Så kunskap, utrustning och sällskap krävs nu, plus en kall natt, om man ska ge sig ut.

Vi hoppas nu på att det ska komma några kalla nätter, så att det går att ordna någon mer tur innan våren tar vid. Idag har man åkt på mängder av sjöar och även i skärgård i Uppland, det har varit en stor skridskohelg. Håll koll på nätet, och det kan bli lördag eller söndag beroende på isförhållanden..

Kolla gärna rapporter på Skridskonätet.

Hälsningar

Mats Ljungberg

På hemväg mot Sigtuna, fin is men fått lite vatten på sig i värmen

Repris på Sigtunatur i morgon söndag (12 mar)

Idag fick vi en fantastiskt fin tur i strålande och värmande sol, ingen vind och fina isar, som dock har en del buligheter. Natten hade varit rejält kall, och isarna höll sig hårda ändra fram till tolv, trots att solen sken och det var 6 grader varmt..Vi var 15 deltagare, som i tre grupper åkte på sträckan mellan Sigtuna och Väsby.

I natt ska det vara någon minusgrad, kanske halvmulet i morgon förmiddag och en svag sydvästlig vind. Det borde vara fina förhållanden för en repris, dock troligtvis ej i samma perfekta väderförhållanden. Vi har färre ledare, så det blir bara en grupp, som kommer att gå i ett tempo mellan grupp V och IV (dvs. lite snabbare än vår långsamma grupp, men lite långsammare än den kombinerade grupp vi hade förra söndagen, dvs. det borde passa de flesta). Trolig åksträcka 3.5-4 mil, vilket går bra på de mestadels fina isarna.

Det blir troligtvis en tidig avslutning, omkring lunchtid eller strax efter, och vi får se om vi äter lunchen ute under turen eller om vi väntar tills vi kommer tillbaka till Sigtuna. Vi vill inte ha ytmjuka isar. Förmiddagsfika intas på något fint ställe under turen.   

Hälsningar

Mats Ljungberg

På väg ner mot Pilholmen på fin is.

Ståndsmässig lunch på trädäcket i Sigtuna.

Säsongen lever (6 mar)

Idag fick vi, 12 deltagare, en fin tur i gråvädret längs den gamla Vikingarännsbanan. Vi åkte från Sigtuna ner till Väsby och tillbaka, 40 km, och åkte på banan där den var bäst och utanför där det var bättre. Isen var omväxlande jämn och lite småbulig, men var hård. På banan fanns en del, lätt synlig, överis.

På denna sträcka är det idag ca 20 cm betryggande tjock is, och även andra delar av Mälaren, samt en mängd andra insjöar har is av varierande tjocklek. Om nu kommande mildväder kan förbättra ytan, och vi får lite kalla nätter,så kan det bli många fler fina turer i marssolen. Så ge inte upp om det skulle bli varmt utan kolla igen i slutet av veckan.

Det är faktiskt hård och slät is under snön. Den "isiga" isen kan vara överis. Marita och Åsa på våg mot Väsby.

 

En sån solig dag i skärgården (28 feb)

För de 19 som hade möjligheten att anamma gårdagens uppmaning om att man inte fick missa denna tur, så blev det en härlig dag på skärgårdsisarna. Solen flödade och värmde, och man tog av sig i stället för att ta på sig under de långa rasterna i solen. Isarna var mestadels fina och hårda, även om det också fanns lite knottrigare eller buligare partier. Åksträckorna 36 resp. 43 km, med tidig avslutning, tyder ju på bra isar. Vi åkte på Ådfjärden, och dess anhang till vikar, innanför Muskö, och en del ispartier var helt sagolika. Idel glada miner på slutet.

Nu hoppas vi att isläget håller sig, med antingen möjlighet till mer skärgård, eller att t.ex. Mälarens isar blir bra åkbara igen.

Längs fina klippor på fin is  

Mot solen

Superb is

Gustaf tar sig en nylagad espresso

Soligt värre. Åse och Emelie

 

Vikingarännet genomfört (14 feb)

Idag genomfördes Vikingarännet på de stabila isarna mellan Sigtuna och Väsby. Det har varit många turer, och isläget har varit allt annat än enkelt, men genom ett idogt arbete bland arrangörerna, inkl. Friluftsfrämjandet, och med stor hänsyn tagen till säkerheten, så blev det ett mycket bra lopp. Banan var mycket bra, även om den också blir lite sönderkörd av 1600 deltagare som åker två varv.

Vi tackar våra funktionärer, både på banan och åkarstationen, som gjort en stor insats, och Sigtuna båtklubb som upplåter hamnpaviljongen för radiotrafiken. Vi tackar även SSSK som ställde upp på banan på efermiddagen.

Och som vanligt, isarna väster och nordväst från Hamnen i Sigtuna upp mot Kämpasten och Signhildsberg är förrädiska eller har övergått till vatten.

Nu får vi se vad som händer i veckan och var nästa helgs tur kan gå.

Hälsningar

Mats Ljungberg samt ansvariga för banan (Filip, Gustaf) och åkarstationen (Stefan, Karl-Erik)

 Gustaf och Filip har genomgång vid Hamnpaviljongen 0700 

Täten

Vanliga deltagare på väg från Sigtuna

Täten efter ett varv

Åkarstationen, servering

Funktionärerna bjuds på gulaschsoppa

 

Fantastisk medvindstur idag (7 feb)

Söndagens isar och väder lade verkligen grunden för en fin långfärdsskridskodag i alla avseenden. En liten men tapper skara på 10 deltagare åkte sträckan Kungsängen-Sigtuna, i två grupper, i medvind och mestadels sol på mycker fina isar. Lite utvikningar till de olika slotten. Se färdrapporter på Skridskonätet (du behöver vara inloggad för att se rapporterna).

Sista dygnens plusgrader börjar dock märkas, så nu behövs kyla igen för att isarnas pålitlighet ska återkomma. Förutom en allmän varning om att isarna nu kan försämras så vill vi varna för de svaga partier som brukar finnas väster om Sigtuna bort mot Signhildsberg och vidare mot Eriksund. Det strömmande vattnet tär på isen när det är milt och speciellt mitt i fåran. Olyckor har inträffat där idag. Den norra sidan längs stranden kan vara ett bättre alternativ om man nu måste åka där.

Kunskap, utrustning och sällskap krävs om man ska ge sig ut på isarna.

Vädret kommande vecka kommer att vara avgörande för isläget nästa helg och Vikingarännet. Beslut om Vikingarännet kommer tas i veckan och information om detta kommer att anslås i Isnytt, så håll utkik här.

Håll skridskorna slipade och hoppas vi ses på isen snart igen!

På väg mot Ängsjö, magiskt

Borgudden vid Runsa

Rosersbergs slott

Västerängsudd, härligt med långfärdsskridsko

Medvindstur Kungsängen - Sigtuna 7/2 (6 feb)

Vi passar på att åka på de stabila isarna mellan Kungsängen-Sigtuna i medvind. Planera med en fikarast. Fullständig utrustning krävs. Vi samlas vid Kungsängens pendeltågsstation kl 10:00 för gemensam promenad till Ryssgraven. Beräknad avfärd på isen ca 10:30 för de som vill ansluta där

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Hälsningar

Pelle Lövstrand

Obs ge dig inte ut själv utan ordentlig kunskap, utrustning och sällskap. Bl.a. börjar det bli svagt norr om Sigtuna, mot Sighnildsberg och Erikssund, samt att det finns råkar.

Under det närmaste dygnet förväntas sydliga vindar och plusgrader, under söndagen kan det också bli någon solglimt. Eftersom många av oss är engagerade i Vikingarännet och inte avser åka loppet själva, passar det bra att vi provar en del av "rännetbanan" i medvind under söndagens tur. Se turutlysning!

Mer information om Vikingarännet kommer i morgon kväll.

Hoppas vi ses på isen imorgon söndag!

Suveräna Mälarisar till Uppsala i helgen (31 jan)

Tyvärr nämnde vi slukhål och landlöshet i gårdagens rapport, vilket troligen skrämde bort en del. Förutom att det var plusgrader, och då kan man väl inte åka skridsko? Sålunda var vi endast 13 deltagare, i två grupper, som åkte i medvind, på fina, hårda isar den klassiska sträckan till Uppsala idag. Ett och annat slukhål fanns, men inte många, och landlösheten gick bra idag vid Erikssund. Vi hade en härlig dag på isen, och klev av till vår väntande buss precis när snöblandat regn började komma strax efter två. En härlig dag.

Observera dock att det finns en del hål i Mälarisarna, även utanför Sigtuna, och en hel del landlöshet, så kunskap, utrustning och sällskap krävs för att ge sig ut. Söder om Erikssund breder vattnet ut sig och medför också dålig is. Vid fortsatt mildväder kommer också isarna att försvagas.

I veckan ska det både vara varmt och kallt, så vi får se vad som händer till nästa helg, men visst ska det bli turer då också.

Vi lämnar Sigtuna på fin is.

Mildväder som kan ge fina isar framöver (25 jan)

I helgen hade vi fina turer i skärgården i området omkring Ljusterö och Blidö. Trots gråmulet väder, och ett snöfall på natten innan så åkte vi, i tre grupper, på Gälnan vid Ljusterö, besökte Hallonstenarna och Husarö och avslutade vid Blidö där vår buss väntade och alla verkade nöjda med dagen.

Isarna var omväxlande släta och mer eller mindre knaggliga, men de var för det mesta väl åkbara. Oftast stabila, men det finns även svagare partier som nu kommer att öka i värmen.

Tyvärr fick vi ett plurrtillfälle, där flera hamnade i vattnet, p.g.a. att ledaren (jag) inte beordrade att hålla avstånd i tid. Ombytet gick bra med många hjälpande händer, men precis innan vi kom fram till målet så föll en deltagare och fick en axelfraktur. Oerhört trist och ger också en del erfarenheter. 

Vi hoppas nu på fina isar framöver när mildvädret har dragit förbi. Mälaren har många fina ytor som kommer fram, och vi slipper gisslet med de trögåkta frostrosorna som funnits i stora mängder på de flesta nyare isar.

Vi behöver funktionärer på banan till Vikingarännet den 14 februari. Anmäl gärna ditt deltagande till Gustaf Runfeldt (gustaf.runfeldt@gmail.com).

Vikingarännsbanan plogas mellan Eriksund och Kungsängen (senast idag), men snön försvinner ju nu och banan är inte bra med bl.a. mjuk is i värmen. Men det kan ju ändras.

Vi ses på isen framöverhälsar

Snörosor och is i blick!  (17 januari)

Söndagens tur på Värtan genomfördes i vacker januarisol och -7grader. Det blev säsongspremiär på fin stabil saltis som hade vackra frostrosor. Absoluta höjdpunkten för de 24 åkare som var med blev att passera under Lidingöbron på nylagd is. Se färdrapporter på Skridskonätet.

Den person som skadade sig vid starten på turen kunde senare under dagen lämna sjukhuset och mår efter omständigheterna bra.

Enligt väderprognosen så kommer kylan att hålla i sig veckan. Isen har lagt sig på att antal större fjärdar vilket i kombination med kylan kan öppna upp för ett mycket spännande läge till kommande helg. Vi återkommer med ny information om skridskoläget under veckan, så håll utkik! 

Hoppas vi ses på isen nästa helg!

Pelle Lövstrand

Några bilder av Mats Ljungberg från dagens tur. På skridskonätet finns mycket mer.

P.S Ge dig inte ut här om du inte vet vad du gör. D.S

På Stora Värtans frostrosbeklädda is.

Lasse med fler under Lidingöbron (den "plogade" banan är spår efter svävare)

Camilla vid Värtahamnen (öppet sista biten till färjorna)

Snö (10 januari)

Trots snöfall och blåst så fick vi en fin förmiddagstur på Skarven med 17 deltagare. Vi åkte på fina, släta och välrekade isar som hade 5 cm lätt snö på sig som inte hindrade mycket. Pilholmen , Kättils grotta och Runsaberget besågs bland annat.

Vi vill nu också varna för isarna i samband med väderomslaget med mildare väder och snö. Sigtunafjärden hade försämrats till idag och har både blöta och svaga partier, och Skarven, inkl. Steningeviken, kan säkert också påverkas. Isen kan vara förrädiskt tunn under snön.

Den förväntade snön i början på veckan kommer ju att försvåra möjligheterna för skridskoåkning på befintliga isar. Hoppet står nu till t.ex. Norra Björkfjärden, som fortfarande går öppen, samt skärgården.  Det förväntas ju ny kyla. Vi återkommer inför nästa helg.

 

Strålande sol och härlig tur i vinterlandskapet (6 januari)

Trots -14 och gråmulet på morgonen, och -12 på dagen, så fick vi (18 deltagare) en härlig dag idag på Fysingen och Oxundasjön. Solen satte igång att lysa, vinden lös med sin frånvaro och det var rikigt varmt. Man kunde fika och luncha utan vantar och njuta av vinterlandskapet. Därimellan åkte vi, i två grupper, på mestadels fina isar, täckta med 3-5 cm lös snö som inte hindrade, på Fysingen och Oxundasjön  Åksträckorna 29 och 37 km under en kort dag tyder på fina förhållanden. Det fanns dock knaggligare partier.

Vi njöt av vinterlandskapet och den härliga skridskoåkningen. och som vanligt ett glatt gäng.

Nu får vi se hur det går till helgen. Sigtunafjärden har lagt sig i natt med ej bärig is, och skulle kunna vara aktuell till helgen. Dock finns viss, eller kanske stor, risk för snö. Kolla läget på fredag kväll om tur i helgen.

Garnsviken har ganska fin, snötäckt is, enligt rapport.

Som vanligt finns mera info, rapporter och bilder på Skridskonätet.

Fantastiska Florarna idag och trolig tur på Trettondagena  (3 januari)

Idag fick 35 deltagare njuta av det fina vildmarks- och myrområdet Florarna i norra Uppland. Det är sällan det är bra isförhållanden här, men idag var det fantastiskt. Kanonfina, snöfria, kärnisar på Finnsjön och Vikasjön och härliga större och mindre åar att åka på mellan sjöarna och ut i myrmarkerna. Mängder av björk omgav åarna. En fantastisk upplevelse.

Vi åkte runt i tre grupper och njöt. Det enda som fattades var lite sol, det var en gråmulen dag. Men det kompenserades av isen och omgivningarna. Detaljerade rapporter, inkl. bilder, finns på Skridskonätet.

Vi räknar med att ordna tur till Trettondagen. Vi får se hur det står till med isarna i närområdet, som idag antingen ligger under snö (t.ex. Fysingen ) eller är obefintliga (t.ex. Sigtunafjärden). Annars finns alternativen i norra Uppland, om inget oförutsett inträffar.

En kort film om åkning på åarna finns här:

Fälarån med björkar

Tur igår och på söndag (1 januari)

Igår fick vi en mycket fin tur på Stordammen vid Österbybruk. Några åkte också på Gimo damm. Vi var totalt 19 deltagare. Isarna var fina och speciellt fina på Gimo damm som var helt blank. Vi åkte både på de fina, öppna ytorna men också bland myrmarker och via en liten å in till Lillsjön. 

Isarna hemmavid är osäkra, och behöver mer kyla. Längre norrut i Uppland. på en dryg timmes avstånd, finns fina isar, och i mycket fina omgivningar. Vi räknar med att ordna tur där på söndag. Vi återkommer i morgon kväll.

Stordammen

Stordammen (Mats Ljungberg)

Ån till Lillsjön (Filip Ranby)

Julpaus efter fina isar i veckan (18 december)

I veckan har det funnits fina isar, bl.a. vid Åkersberga och i norra Uppland. Vi provade i onsdags Dannemorasjön och Stordammen vid Österbybruk, med istjocklekar mellan 4-7 cm. Även Tämnaren har varit fin, samt sjöarna vid Sala.

En del sjöar har varit värmepåverkade idag efter gårdagens och dagens värme. Risken finns att det kommer att drabba även de andra sjöarna i den 8-10-gradiga värmen. Det gär säkert bra i morgon på en del av dem, mer tveksamt på söndag.

Vi ordnar därför ingen tur på söndag, utan tar julpaus. Tyvärr verkar ju värmen bestå om meteorologerna får rätt.

Vi får önska en God Jul, så hoppas vi på isar efter det.

Nedan: Österbybruks Stordammen med nyisStordammen

Tillfällig paus i säsongen (11 december)

För några veckor sedan gick det att åka på en del isar i Stockholm- och Uppsalatrakten. Vi provade även Tämnaren en torsdag i solsken och på fin is, men isen försvagades sedan till helgen och försvann.

Dock behövs det inte så mycket kyla för att få till nya isar. Lite grann kyla förväntas nästa vecka, så vi får se vad som händer.

Men håll ögonen öppna, och var beredd med utrustningen inför en förhoppningsvis fin säsong. Rätt som det är så blir det isar och turer.

Nedan: "Ljuset i tunneln", isarna på gång, här åkbara den 26 november Ljuset i tunneln. Skridsko 26 november.

foto Camilla Wikström