Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Resumé 2016-2017

Ansvarig ledare är Mats Ljungberg - mljungberg@telia.com, mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Den gångna säsongen blev lite blandad, där snöfall i februari och mars ofta ställde till det. De snöfriaste isarna fanns på sjöarna i södra Sörmland, dit det ofta kändes för långt att åka.

Totalt blev det nio turer (ofta uppdelade i två eller tre grupper), varav två turer på Norrviken resp. Edsviken och Brunnsviken på fina isar. Dessutom hade vi två medvindsturer på Mälaren, där vi utnyttjade buss i ena riktningen, från Sånka resp. Kungsängen till Sigtuna. Vi hade även en fin tur på Marvikarna och Klämmingen i Sörmland samt en skärgårdstur utanför Hargshamn. Till detta hade vi tre turer på olika delar av Mälaren i närheten av Sigtuna, varav de två sista gick på lite blandade isar och då även intresset för turerna sjönk.

Henrik Englesson, ledare under praktik, har lett en grupp på de flesta av turerna och fått god övning. För övrigt har vi haft relativt gott om ledare, vilket är kul.

Vi hade även en nybörjarkurs, samt en uppskattad plurrövning utanför Flottviken.

Om du inte har betalat in deltagaravgiften på 50:- per tur (medlem i Friluftsfrämjandet eller Skridskonätet) eller 100:- per tur (för övriga) så ber vi dig göra det. Betalningen kan göras till Friluftsfrämjandet Märsta-Sigtuna på bankgiro 5013-3297 eller Swish 123 458 00 23. Ange ”Långfärdsskridsko” samt ditt namn.

Nu hoppas vi på en fin vår, sommar och höst innan det är dags för nästa säsong. Det finns bl.a. kajakturer att välja på inom lokalavdelningen.

Tack för den gångna säsongen hälsar

Mats Ljungberg och övriga ledare

P.S. Kolla gärna vårisfilmen nedan. D.S

Ingen tur i morgon söndag  (18 mar)

Vi har inte haft möjlighet att reka närisarna idag, och inga övriga rapporter finns därifrån. I torsdags var det bra omkring Sigtuna, men isen har troligen försämrats rejält de sista varma dagarna. Det gäller åtminstone för många andra delar av Mälaren, som blivit oåkbara.

På lite längre håll finns en del sjöar med buliga isar, bl.a. Sparren. Garnsviken vid Åkersberga verkade hyfsad nära stränder och Riala Långsjö bra längs skuggsidan.

Vi hade hoppats kunna ordna en tidig morgontur i närområdet, men vi gör inte det p.g.a. osäkerheten.

Observera att vi nu har vårisar, där solen tagit hårt på isarna. Även mycket tjocka isar kan totalt tappa sin bärighet, och det är mycket svårt att komma upp från issörjan.

Se instruktiv film från Jonas Ettemo (ÖS och Sjöräddningssällskapet) från Gorran.

https://youtu.be/NxAczJ40hB8

Vi får se om det blir läge för någon mer tur på småsjöar.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Våren på väg, men fin vårvintertur idag  (12 mar)

Idag var vi 7 deltagare som åkte på isarna mellan Erikssund och Väsby i fint väder och svaga vindar. Isarna var delvis släta, framförallt på Vikingarännsbanan men även på många andra ställen. Däremellan var det mer eller mindre knotter eller bulor, som också mjuknade i värmen. Dock höll sig banan hård, så vi fick en fin medvindstur tillbaka från Väsby och landade i Sigtuna klockan ett. 

Det fattas dock 3 km på banan från Nyckelstenen till norr om Lindesvik. Banan går mellan Broholmen och Nyckelstenen (mitt emot Flottvik) och från Lindesvik till Kairo. 

Igår och idag har det bildats stora råkar på Sigtunafjärden, söder om Djupvik, och på Skarven. Kommande värme och sol i veckan gör också att isarna blir osäkra, och de kan snabbt förlora sin bärighet även om de är tjocka. De kan vara fina ett tag efter kalla nätter, men det verkar inte bli så många sådana. Så god kunskap, sällskap och utrustning krävs för att ge sig ut. Idag har det kommit rapporter om snabbt försämrade isar på andra håll.

Nu får vi se om det blir någon kyla framöver, så att vi kan ordna någon mer tur.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Solig avslutning på helgen! (5 mar)

Dagens skridskotur avnjöts i strålande solsken. Härligt! Trots det tunna snötäcket hade nattens kyla gjort isens yta hårdare och riktigt njutbar. Lärdomen är att aldrig dömma ut en skridskotur på förhand.  

Turen, med 7 deltagare, gick på Skarven, mellan Väsby och Västerängsudd, där de bästa isarna fanns. Sigtunafjärden har sämre is.

Kommande vecka börjar enligt prognosen kyligt vilket är bra för istillväxten. Vi räknar med tur nästa söndag. Var och vilken dag får istillgång och väder avgöra.

Tack för den här helgen!

Åsa Sundman

Fin is under snön, även om det fanns en del glasis.

Fika i vårvintersol vid Steningebadet

Fin tur idag, ingen tur i morgon söndag  (25 feb)

Ifall någon missat det så hade vi turen idag i stället på mestadels släta fina isar på Edsviken och Brunnsviken. Dock fanns även en del knotter och sprickor. Solen sken och värmde på oss 10 deltagare.  I natt eller i morgon bitti finns risk för nederbörd, vilket var anledningen till att vi bytte ut detta mot dagens sol och snöfria isar

Nu avvaktar vi med spänning veckan som kommer, och nästa helg.

Vikingarännsbanan är plogad mellan Sigtuna och Kairo. Dels en 5 km sväng runt Broholmen, och dels en bana till Väsby, ca 13 km enkel väg. Delen vid Sigtuna och 4-5 km söderut är ganska knagglig, men därefter var det igår lördag suverän is ner till Väsby. Oklart vad som gäller idag, när det kom lite snö i natt, om man har plogat eller inte. Bilden nedan visar banan vid Pilholmen, innan snön kom i natt.

Hälsningar

Mats Ljungberg.

Grupp V på Edsviken

Grupp V på Edsvikens fina is

Vikingarännsbanan söder om Pilholmen

Vikingarännsbanan söder om Pilholmen (innan snön lördag natt)

Vikingarännet genomfört (19 feb)

Vikingarännet genomfördes under tuffa förhållanden den 19/2. Det blåste 12 sekundmeter på morgonen och temperaturen var plus 6 grader. Isen var däremot fin, även om det ibland blev vatten på vissa ställen. Vår lokalavdelning var inblandad med 30 stycken banfunktionärer som hjälpte åkarnas på banan, samt 15 funktionärer på åkarstationen i Sigtuna som serverade blåbärssoppa och bananer. Sigtuna kommun hjälpte oss generöst med transporter och blåbärssoppan. En extra tillgång var två speakers, Erik Säfsten och Joel Klang, som höjde temperaturen på åkare och åskådare vid Hamnpiren i Sigtuna. Vi vill framföra ett varmt till våra funktionärer som utförde ett förnämligt, ideellt arbete!

Karl-Erik Sturebrant

Här kommer några bilder från vår del av banan, som Filip Ranby och Gustaf Runfeldt var ansvariga för. På morgonen hade det bildats några råkar och sprickor så banan fick snabbt dras om på några ställen. Det är ett dynamiskt jobb, och där Filip for omkring på kommunens 6-hjuling. Själv var jag banfunktionär, tillsammans med ca 30 andra, och for omkring längs sydvästra delen av Sigtunafjärden, där bilderna är ifrån.Ofta fin hård is på Sigtunafjärden, men en del vatten.

Mats Ljungberg

En liten film från när täten kommer in på Sigtunafjärden strax före nio, klicka här.

Funktionär Lennart

Funktionär Lennart

Avspärrning för spricka

Avspärrnng av bana p.g.a. råk

Storm i vattnet vid Broholmen

Vågor och motvind vid Broholmen

Servicefordon

Servicefordon, nya hål borras för pinnar

Omläggning av bana p.g.a. råk

Banan omlagd p.g.a. råk i banan. Gäller också att hitta en torr plats för fikat.

Gustaf och Sofia

Gustaf och Sofia

Margareta välkomnar vid åkarstationen

Margareta välkomnar vid åkarstationen.

Vikingarännshelg (17 feb)

På söndag går Vikingarännet. Banan ska finputsas i morgon. I vår del på Sigtunafjärden var det idag en hel del snöfras och mjuka partier, vilket förhoppningsvis blir bättre. Längre söderut var det betydligt bättre och bra isar.

Loppet kommer att gå i två varv från Sigtuna, ner mot Kairo, upp mot Signhildsberg och åter Sigtuna.

Vi ordnar ingen tur i helgen. Ledare och hugade funktionärer kommer att kolla banan klockan 0900 i morgon lördag, från minigolfen vid Sigtuna, och vem som vill får haka på.

Hälsningar

Mats Ljungberg  

Fin skridskohelg (14 feb)

Den gångna helgen bjöd dels på en plurrövning dels på en skärgårdstur.

Plurrövningen genomfördes på Mälaren vid Döskalleberget, där 13 deltagare provade att plurra, därefter byta om på isen och till sist åka skridsko tillbaka. En nyttig och väl genomförd övning.

I söndags var det därefter skärgårdstur för 22 deltagare i två grupper på fina isar i skärgården utanför Hargshamn. Solen sken från en klarblå himmel, men lite motvind blev det på vägen hem.

På söndag är det Vikingarännet, med start och mål i Sigtuna, så då blir det ingen tur. Hoppas många åker loppet, eller är funktionärer. Det är osäkert om det blir någon tur på lördagen.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Skärgårdstur (11 feb)

Dagens isspaning har visat att områdena i norra Roslagen erbjuder fina isar att åka på och framförallt det vi många vill, åka i skärgården.

Vi kommer därför genomföra heldagstur i områdena vid Hargshamn. Vi kommer att köra grupp IV och V. Räkna med 2 raster (typ 11 kaffe och lunch) och att vi är hemma senast kl 17. Fullständig utrustning krävs.

Vi kommer att samåka i bilar och ungefärlig kostnad till bilföraren är 160:-

Avfärd från Märsta station, pendelparkering på andra sidan järnvägen vid bommarna, klockan 0800..

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

Hälsningar

Pelle Lövstrand

Inför tur söndag (10 feb)

Förra helgen kunde vi åka på mycket fina isar i Södermanland. I närområdet ligger förra helgens snö antingen som lätt drevad eller fastfrusen.

Under veckan har det varit kallt och redan befintliga isar har vuxit till sig, mindre öppna områden och råkar har frusit igen. På de större fjärdarna i närområdet har isläggningen inte gått som förväntat, mindre osammanhängande områden finns men knappt bäriga.

Under fredagen har isar norr om oss provåkts och med förra helgens isar söder om oss i "bagaget" så planerar vi för tur på söndag. Under lördagen kommer vi att reka och återkommer under lördag eftermiddag/kväll med turutlysning.

Medan ni väntar på turutlysning så finns möjlighet att delta på plurrövning under lördagen, se utlyst evenemang. 

Bästa hälsningar

Pelle Lövstrand 

En härlig dag på Marvikarna  (5 feb)

Knäckebrödsis på Mälaren efter fredagens blötsnö, som frös fast, gjorde att vi drog oss till det snöfri Sörmland och de väldigt fina sprickdalssjöarna Marvikarna. I två grupper, med 27 deltagare, befor vi de tre Marvikarna och delar av Klämmingen. De smala sjöarna, med sina isfall, klippblock och höga bergssidor är mäktiga och även här fanns det bäverhyddor. Isarna var dessutom väldigt fina. En härlig dag trots gråväder.

Torbjörn Lindberg från FF Uppsala har gjort följande film från grupp Vs tur.

Nu ska det bli kallare, så vi får se vad det för med sig för bl.a. Mälaren. På lördag har vi plurrningsövning för dem som vill delta och vi hoppas på tur till söndag. 

Vikingarännet är uppskjutet till den 19 februari.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Fina Marvikar i morgon  (4 feb)

Det lilla snöfallet igår eftermiddag ställde till det. Vår del av Mälaren, där vi hade tänkt lägga fina medvindsturer, fick ett knäckebrödsliknande lager som inte var njutbart alls i morse när vi provade. I kväll var det mera styrande slask, som troligen är kvar tills i morgon.

Obs att det finns råkar och svaga partier på Mälaren.

Turen i morgon går i stället till de fina Marvikarna och Klämmingen i Sörmland, som inte fått snö på sig, och som vi provade idag. Isarna var fina och hårda idag, och vi hoppas på det i morgon också..

De smala Marvikarna ligger i en sprickdal och omges av väldigt fin natur, så det är roligt att åka där.

Vi satsar inte på buss utan det blir samåkning med egna bilar. Vindarna ska vara svaga och vi kan göra en fin "rundtur" på sjöarna.

Turen går i grupp IV och V tempo.Osäkert om grupp III.

Samling vid Sigtuna strand, nedanför busstationen, för samåkning med egna bilar och avfärd 0800. Bilkostnad ca 160 kr till bilföraren. Turavgift 50:- för medlemmar i FF och Skridskonätet, annars 100:-

Beräknad hemkomst strax efter fyra.

För dig som t.ex. bor långt söderut finns det möjlighet att åka direkt till samlingsplatsen vid Marvikarnas naturreservat, mellan Övre (den södra) och Mellan Marviken. Skylt finns från vägen 223. Maila i sådana fall till mig. Vi beräknar vara där omkring 0930.

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

Bra isläge  (3 feb)

Det finns nu isar nästan överallt, så svårigheten är att välja m.a.p. väder och vind, iskvalitét, nya områden, kommunal eller abonnerad buss, promenader etc.

Bl.a. är Mälarens två ben norr om Bålsta resp. Kungsängen upp till Uppsala fina. Obs. att det dock finns svagare partier och råkar.

Vi undersöker läget i morgon och återkommer på lördag kväll. Vi räknar med tur på söä

Vikingarännet är uppskjutet till den 19 februari, för att få stabilare isar för fordon. Ca 5 cm till behövs. 

Hälsningar

Mats Ljungberg

Fin medvindstur idag  (29 jan)

Söndagens turer genomfördes på helt fantastiskt torra och hårda isar. Vissa partier har helt rena kärnisar (svartisar) och många stöpisar har vackert marmorerarde mönster.

Turen gick i frisk medvind från Kungsängen till Sigtuna, med 28 deltagare. Dessutom var det 19 deltagare från Friluftsfrämjande Gävle resp. Sandviken som deltog i turerna. Vi åkte abonnerad buss till Kungsängen.

Råkarna är väl synliga men lömska så tillvida att öppet vatten frusit till is och kan vara svåra att skilja från bäriga partier. Samtliga råkar går dock att passera eller runda. Rännan har öppna partier öster om Pilholmen, Munkholmen (Kairo) och vid Stäketviken. Det finns också svaga partier i anslutning till rännan främst ute på Skarven, men rännan går nu att passera på flera ställen.

Så bortser man ifrån råkar och ränna så erbjuder närområdet fantastisk skridskoåkning. 

Kommande veckas väder ska enligt prognosen idag ge liknande väder som veckan som varit. Någon eller några plusgrader på dagarna och någon eller några minusgrader på nätterna. En bedömning är då att de fina isarna består. Veckan och kommande isspaning får visa om det blir så, så håll utkik!

Väl mött på isen snart!

Pelle Lövstrand

Tur i morgon söndag  (28 jan)

De fina isarna i närområdet erbjuder skridskoåkning i stora områden söder och norr om Sigtuna.

De fina isarna i närområdet erbjuder skridskoåkning i stora områden söder och norr om Sigtuna.


Vi planerar därför med heldagstur medvind i närområdet under söndagen. Busstransport till startplatsen kostnad 120:- per person antingen kontant eller swish. Vi kommer att ha möjlighet att köra i grupp 4 och 5 tempo. Planera för 2 fika raster. Vi räknar med att vara åter Sigtuna senast vid 15-tiden. Fullständig utrustning är obligatoriskt

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Du måsta anmäla dig på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms för att få plats på bussen. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

OBS: Det finns råkar på Sigtunafjärden och Skarven, och även öppna partier på Skarven. Iskunskap, utrustning och sällskap krävs för att ge sig ut.

Hälsningar

Pelle Lövstrand

 

Inför helgen  (27 jan)

Under veckan har det milda vädret påverkat is-läget. Isarna är näst intill helt rena blandat kärnis och stöpis. Öppna partier och eventuella råkar går att undvika. Se färdrapporter från idag. De bästa isförhållandena är i närområdet som erbjuder stora områden att åka på.

De kommande dygnen förväntas plusgarder under dagarna och någon eller några minusgrader på nätterna och bedömningen är att isläget kommer att bestå. Vi planerar därför tur på söndagen där sträckning och område kommer beslutas efter lördagens isspaning.

Så bevaka turutlysning lördag kväll för mer information om söndagen!

Pelle Lövstrand FFMS

OBS: Det finns råkar på Sigtunafjärden och Skarven, och även öppna partier på Skarven. Iskunskap, utrustning och sällskap krävs för att ge sig ut.

Fin medvindstur till Sigtuna  (22 jan)

Idag var vi 30 deltagare som åkte abonnerad buss till Sånka, och därefter i två grupper for till Sigtuna via Ekoln, Skokloster och Erikssund. Den ena gruppen var också inne i Lårstaviken till Wiks slott.

Isarna var fina och hårda efter nattkylan, och vi fick i huvudsak medvind. På östra sidan av Skolandet blev det lite mot, men landet skyddade en del. Och de som åkte västerut till Wiks slott fick naturligtvis motvind dit som kompenserades av medvinden tillbaka.

Sista milen från Bondkroken till Sigtuna gick också i härlig medvind, en bra avslutning när vi gled in till Sigtuna.

En härlig dag på isen. Hade man suttit inne hade man ondgjort sig över det trista vädret.

Nu får vi se vad som händer till nästa helg, och ev. kommande värme.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Strålande skridskodag i Sigtunas omgivningar  (15 jan)

Idag fick vi en strålande dag på isen. I tre grupper, med totalt 33 deltagare for vi omkring på olika sätt på isarna runt Sigtuna, från Håtunaviken i norr till Kairo vid Upplands Väsby i söder. Jättefina isar, speciellt på Sigtunafjärden och norra Skarven inkl. Steningeviken, lite sämre bl.a. norr om Sigtuna. Värmande sol och svag vind hela dagen. Både härlig skridskoåkning och härliga raster i solen. Några ej bäriga vindbrunnar fanns kvar utanför Steningeviken. Den nybrutna rännan gick att passera på några ställen, eller vid land där den startade.

Vi provade även livlinekastning, nyttigt.

Tyvärr fick vi ett armbrott vid fall, när deltagaren tog på sig skridskor efter lunchen. En tyvärr inte helt ovanlig olycka, som jag undrar hur man ska förebygga.

Vår "ledare på gång", Henrik Englesson fick inleda sin praktiksäsong på bästa sätt och gjorde det med den äran.

Vår nybörjarkurs. som sköts av Pelle och Åsa, hade sitt första naturistillfälle vid Fjällnora på lördagen, på fin plogad bana.

Veckan ser ut att bli bra, så vi hoppas på fina isar även nästa helg.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Strålande söndag  (18 dec)

Idag var vi 14 deltagare, som i två grupper for runt på Norrvikens fina is på förmiddagen. Solen sken och det var vindstilla när vi gled fram på den fina isen, och när vi fikade i värmen.

Norrviken erbjuder den slätaste ytan i vår omgivning (med några svagheter, bl.a. vid Jästfabriken). Övriga sjöar har släta partier men mer eller mindre knotter, t.ex. Garnsviken, Fysingen och Sparren. Sigtunafjärden, och Mälaren för övrigt, ligger inte med åkbar is bortsett från vissa begränsade delar.

Nu förväntas det ju mildväder, som kan släta ut isarna men även göra dem tunnare och osäkrare. Vi får ju heller inga nya isar. 

Nästa helg är det jul, så nästa organiserade tur blir efter jul, troligen på nyårsafton. Då hoppas vi att kylan slagit till igen.

Vi har en nybörjarkurs med två teoritillfällen den 11 och 17 januari, och två praktiktillfällen. Se Friluftsfrämjandets hemsida eller menyn FFMS - Kurser på Skridskonätet.

Om vi inte hörs mer innan jul får vi önska en God Jul.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Några bilder från grupp V. Vid fikarasten möttes vi av en mottagningskommitté med änder, som kom marscherande.

Vår seniorgrupp

Mottagningskommitté änder

Vår seniora grupp

En ny säsong (1 dec)

Efter förra säsongens bra isar börjar nu isarna igen att lägga sig i vårt närområde, så det är dags att förbereda sig för en ny säsong. De hinner troligen inte bli bäriga och säkra till helgen, så det blir ingen tur då. Lite längre bort, i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna finns det åkbara isar.

Vi kommer att ordna en kurs i långfärdsskridsko i mitten på januari. Den vänder sig både till nybörjare och till dig som vill veta mera om isar och annat. Mer info kommer.

Patrik Kärr har genomgått ledarpraktik förra säsongen och nu också sista steget i ledarutbildningen. Henrik Englesson har genomgått första steget i ledarutbildningen, och ska nu praktisera denna säsong. Kul.

Hälsningar

Mats Ljungberg och övriga ledare

5257362.jpg
4686089.jpg