Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Långfärdsskridsko

Ansvarig ledare är Mats Ljungberg - mljungberg@telia.com, mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Turer annonseras ibland på denna sida, men framförallt på Skridskonätet. På Skridskonätet finns information om alla långfärdsskridskoklubbars utlysta och genomförda turer, samt isobservationer. Skridskonätet är vår primära plats för långfärdsskridsko. Där kan du även, under menyn FFMS, läsa mer om vår verksamhet.

På Skridskonätet ser du våra utlysta turer (utan att vara inloggad). Om du har tillgång till Skridskonätet, normalt efter att ha genomgått en introduktionskurs eller på annat sätt tillägnat dig nödvändig kunskap, och loggar in så ser du all information.

För att få tillgång till Skridskonätet, så finns en del info här (ska uppdateras i samband med ny inloggning oktober 2020).

Denna sida kommer mer och mer att ersättas av Skridskonätet, när det gäller våra turer och planer inför helgen.

Vi ordnar turer varje helg, när isläget medger. Turerna går oftast på söndagar, men väder- eller isförhållanden kan göra att det i stället blir en lördagstur.

Vårisar (26 feb 2021)

Vi har haft ett antal turer under säsongen, när isarna äntligen lade sig. De finns dokumenterade på Skridskonätet.

Nu är det dock farliga vårisar, som inte bör beträdas. Även tjocka isar kan nu snabbt tappa all sin bärighet när de luckras upp av sol och värme. Så en stor varning. Det gäller då bl.a. Sigtunafjärden och Garnsviken vid Sigtuna och de flesta andra isar inom rimligt avstånd.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Vintern och isarna kommer  (8 jan 2021)

Äntligen har vi fått lite kyla, som gör det mer vinterlikt. En del små sjöar i vår närhet har fått is på sig de senaste dagarna, ofta bara någon eller några centimeter, lite mer i norra Uppland. Det mulna vädret, de fåtaliga minusgraderna och ett tunt snölager gör att istillväxten går långsamt. På söndag kan det eventuellt komma lite mer snö innan det blir kallare.

I Dalarna finns det åkbara isar, med lite snö på sig, och eventuellt kommer det lite mera snö på söndag.

Väderprognosen för nästa vecka innehåller mer kyla, och kanske mer snö. Vi får se hur det går för våra isar då. Har vi tur får vi nya, snöfria isar.

Vi räknar med att kunna ordna turer framöver, genom att följa de restriktioner som finns när det gäller covid-19 och att anpassa turerna därefter. T.ex. max 8 deltagare inkl. ledare i varje grupp, obligatorisk anmälan, inga turer långt bort och ingen samåkning till isen (förutom personer från samma hushåll). Vi återkommer med mer detaljer när det blir dags för tur.

Hälsningar
Mats Ljungberg

 

Gott Nytt År, inga isar eller turer just nu  (31 dec 2020)

Detta Isnytt är i stort sett en kopia av Isnytt innan jul. Samma dåliga förutsättningar både när det gäller isläge och coronaläge.

Ett dystert år är nu slut. Optimismen från eftersommaren försvann i samband med den andra coronavågen som pågår. Förutom pandemin så finns det heller inga isar i vårt närområde i det extremt milda och grådaskiga vädret. De få åkbara isarna i norra Gästrikland och Hälsingland har också fått en del slask på sig. Nu verkar det kunna bli några minusgrader efter nyår, men det lär knappast leda till några åkbara isar i vårt närområde.

Hårdare restriktioner har tillkommit från myndigheterna och som har tolkats ännu hårdare av Friluftsfrämjandet, både av riksorganisationen och av lokalavdelningen. För närvarande kan vi därför inte erbjuda några långfärdsskridskoturer, även om det skulle finnas is. Vi hoppas, för alla och envar, att coronaläget snart förbättras och för oss skridskoåkare att vi dessutom får is.Vi skulle må bra av att komma ut på isarna och ut i naturen.

För er som är bekväma med att ordna turer på egen hand (för närvarande till avlägsna platser) hänvisar vi till Skridskonätets isobservationer och färdrapporter. Tänk dock på att de relativt tunna isarna kan påverkas rejält av värmen och av strömmande vatten. Isarna har också varit tunna nära land.

Mats Ljungberg och övriga ledare önskar

Ett Gott Nytt År

Säsongen avslutas p.g.a. längre till isen samt coronaläget  (25 mar 2020)

Vi har tagit beslutet att avsluta säsongen, dels p.g.a. att de åkbara isarna drar sig längre bort i mildvädret och dels p.g.a. coronaläget.

Isarna försvagas/försvinner i det rådande mildvädret, som förväntas pågå till och med lördag. Därefter verkar det bli lite kallare igen och det går troligen att hitta åkbara isar i Dalarna och Hälsingland. Fram till dess är det troligen mjuka isar, som också kan ha många svagheter.

Det blir då minst 2.5 timmars bilfärd till åkbara isar, vilket även i normala fall kräver mycket bra förhållanden för att motivera resan. Med tanke på coronaläget, och de råd och diskussioner som förekommer, vill vi heller inte packa ihop ett antal främmande människor i bilar för samåkning i ett antal timmar. Det är ju också otänkbart att var och en åker i egen bil. Annars vore ju en skridskotur ute i naturen, där man håller avstånd, en lämplig sysselsättning i coronatiderna.

Säsongen blev ju mycket märklig p.g.a. det milda vädret. I Uppland fanns knappt några åkbara isar (eller isar alls). Undertecknad har åkt tre gånger och totalt har bara en handfull officiella klubbturer (för alla klubbar) genomförts i Uppland, på tunna isar.

I framförallt Gästrikland har det däremot varit ett himmelrike, där isarna klarade sig från snö i flera månader (eller att snön stöpte). Isarna var tunna vissa veckor, men den fina och flikiga sjön Fjärden var ett tag Europas skridskocentrum. På slutet drog sig isarna mot Hälsingland och Dalarna.

Vi ordnade sju turer under säsongen, varav fyra på Fjärden (Gästrikland), en på Tönnångersjön och Näsfjärden (Hälsingland), en på Ågsjön (Dalarna) och en på Edsken och Fullen (Gästrikland, Dalarna). Vi hade inte så många deltagare på turerna (där många också kom från andra klubbar) men bortsett från någon blåsig tur så hade vi fina förhållanden, med fina isar, på de vackra sjöarna. Sjöarna var nog nya för de allra flesta, och det märkliga vädret hade i alla fall det goda med sig att vi fick uppleva dessa nya sjöar.

En iakttagelse är att alla turer, bortsett från den första, gick på lördagar som genomgående hade betydligt bättre väderförutsättningar än söndagarna, vår ordinarie turdag.

Alla deltagare har varit nöjda och tyckt att de långa resorna varit värt besväret. Vi har även spanat av ett antal andra sjöar som Lundbosjön, Öjaren, Hällsjön, Hinsen och Bergviken. Jag hade gärna även provat den omtalade Mosjön norr om Ockelbo (vi fick tips av en Ockelbobo som var med på en av turerna), den är kanske åkbar efter veckans mildväder och sedan kyla..

Turerna i Gästrikland medförde också ökade kontakter med FF Gävle och Sandviken, vilket var kul. Undertecknad har bl.a. deltagit i en del av deras olika klubb/span/lysturer.

Vår nybörjarkurs fick sin första tur på Fjärden, men det är ju inte så bra med premiärturer på långt avstånd hemifrån.

Våra ledarpraktikanter fick en del övning på ovanstående isar, men vi ser gärna att det blir fler, och varierande isar till nästa säsong.

För dig som varit med på turerna, och samlat ihop deltagaravgifterna till säsongens slut, så kan du betala via Swish till 123 458 00 23 (FF Märsta-Sigtuna), alternativt Bankgiro 5013-3297, och ange "Långfärdsskridsko" och namn. 

Vi tackar för årets säsong, som i bedrövelsen hemmavid hade en hel del ljusglimtar med fina turer en bit bort. Som vanligt hade vi också kul på turerna. Nu hoppas vi på en bättre säsong, med fina hemmaisar, så att även fler personer kommer ut på våra isar. Samt att vi blir av med coronavirusets härjningar inom en snar framtid.

Hälsningar

Mats Ljungberg och övriga skridskoledare

Turer januari-mars finns på Skridskonätet

Helgens kyla gav fina isar  (6 jan)

I slutet på veckan degenererade många isar i Gästrikland och Bergslagen i det milda vädret. Lördagens och söndagens kyla stabiliserade många av dem, och fina turer har gjorts på många sjöar. 

Vi hade en tur i söndags på den fina skogssjön Fjärden, norr om Sandviken, på mestadels fin is och där 13 deltagare hade uppmärksammat att det fanns bra is, om än på långväga avstånd. Skönt att vara igång med ledarledda turer.

Nu väntar några dagar med stark värme, och därefter kallare (och ev. blåsigare) till helgen. Vi återkommer i slutet på veckan om det finns förutsättningar för en tur på lördag eller söndag. Eftersom inga isar kommer att tillkomma i Uppland så är det troligen Gästrikland, ev. Bergslagen, som gäller. 

Skridskonätet (http://ffms.skridsko.net) har alltid aktuell information, denna sida uppdateras inte alltid.

Pelle Lövstrand hanterar kommande helg

hälsar

Mats Ljungberg

Tur i morgon söndag  (4 jan)

Det klara vädret (men fortfarande plusgrader) och blåsten har lett till att vattnet försvunnit från isarna och de är också hårda.I morgon förväntas minusgrader och svag vind.

Vi har idag provat Öjaren och Fjärden norr om Sandviken och väljer att lägga turen på Fjärden, som har stabilare is och som kan vara lämplig för en förstatur. Fjärden har ett virrvarr av vikar och öar. Isen är omväxlande helt slät och fin men ibland även lite knottrig. Tyvärr har det på de flesta sjöar, i den hårda vinden, blåst ut skräp i form av barr och löv, vilket ofta går att undvika men inte alltid.

Vi har inte så många ledare, och vi får se hur vi delar upp turen beroende på antal deltagare. Den bör passa deltagare i grupp IV och V. Det går att ta ut svängar eller gena vid behov.

Vi räknar med två raster. Avfärd 0800 och hemkomst vid fyra - halvfemtiden.

Vi samåker i egna bilar. Resan dit tar 2 timmar, och sträckan t.o.r. är 35 mil. För avgifter och utrustning se nedan.

Passa nu på att komma ut, innan det igen förväntas mildväder.  

OBS att många sjöar, där isen ligger, har svagheter och att kunskap, utrustning och sällskap krävs. Isläget kan snabbt förändras.

 

Inga nyårshelgsturer i mildvädret  (30 dec)

Kort sammanfattning, det blir inga turer i nyårshelgen. Det kan finnas åkbara isar i Gästrikland, men avståndet dit på två timmar med bil, att det är lite av en chansning hur isen är och att många gärna vill vara hemma tidigare på nyårsafton och/eller sova lite längre på nyårsdagen gör att vi avstår från tur. Vi får se vad som händer med isarna i Gästrikland/Västmanland i veckan och hur läget är till lördag/söndag. 

Det finns inga åkbara isar i Uppland, de flesta sjöar är öppna eller övriga (i norra Uppland) har för svag is. Och enligt väderprognosen lär mildvädret fortsätta under veckan, idag var det 10 grader. Många dagar verkar också bli blåsiga.

I Bergslagen och Gästrikland fanns åkbara isar i helgen. I lördags hade de snö på sig, som smälte bort till söndagen i mildvädret och resulterade i vatten på isen. En del sjöar hade bra, tjock hård is, en del blev ytmjuka, en del var värmepåverkade och en del tunna. I många av sjöarna, framförallt i Gästrikland, så finns det inlopp, utlopp och strömfåror som krävde uppmärksamhet och ofta är isen svagare en bit ut från stränderna. Exempel på sjöar som befors är Öjaren, Lundbosjön (där undertecknad var), Viksjön och Tönnebrosjön.

Idag har rapporterats om både åkbara isar och isar som knastrar betänkligt och även landlöshet. Bäst verkar Öjaren och Fjärden vara, och det är väl troligt att de är gångbara även i morgon.

Obs att även "normalt" tjocka isar nu har betydligt sämre bärighet p.g.a. mildvädret, så isar ska inte beträdas utan mycket god kunskap, utrustning och sällskap.

Vi får som sagt se vad som händer i veckan med de isar som ligger på ca 2 timmars avstånd med bil.

Ett Gott Nytt År (med förhoppning om is)

önskar

Mats Ljungberg och övriga ledare

Läge Luciadagen (13 dec)

En sån trist vinter vädermässigt. Det enda positiva är väl regnets bidrag till grundvattnet. I Uppland finns inga åkbara sjöar. Man har de senaste dagarna åkt på sjöar i Gästrikland, men även dessa börjar bli ytmjuka under vattnet/slasket och har fått en del försvagningar.

Morgondagens prognos med snöblandat regn följt av regn, som nu även verkar hålla i sig till söndagen, gör att vi inte gör någon chanstur i helgen. Det får bli julförberedelser, så får vi se hur det ser ut till nästa helg.

För knappt två veckor sedan fanns det bra isar på några sjöar i Uppland, men dessa har försvagats eller försvunnit. 

hälsar

Mats Ljungberg

Säsongen slut för organiserade turer (29 mar)

Med en bra helgprognos hade det gått att ordna någon fin vårtur på Roslagssjöar. Vi har under onsdagen och torsdagen, efter kalla och/eller klara nätter åkt på fina Roslagssjöar, som varit hårda på morgonen och där sedan skuggsidan, i skydd av hög skog, hållit sig hård nästan hela förmiddagen i den mer än 10-gradiga värmen. Detta gällde Riala Långsjö, Rimbo Långsjö och Tärnan för våran del, och dessa sjöar är trogna vårsjöar.  

I brist på nattkyla blir dessa sjöar väldigt mjuka, och till sist farliga. Så med gällande helgprognos med varma nätter så är det inte läge för tur på dessa. Samma sak gäller för övriga sjöar utan skyddande skog på sydsidan, där även landlösheten är ett stort problem. Mälaren, där vi åkte på fina isar för en vecka sedan, har givit upp.

Säsongen har varit lite blandad för vår del. Under en lång tid var det snö, slask, snöfras och  bulor på isarna, och Sigtunarännet kunde inte heller genomföras även om isarna "kom tillbaka" just den dagen. Sedan har det ofta varit bättre förhållanden i veckorna än på helgerna, och även längre bort såsom i mellersta och södra Sörmland. Avståndet dit på cirka 2 timmar i kombination med inte helt perfekta förhållanden gjorde att vi t.ex. inte åkte på Båven.

Totalt har det dock blivit klubbturer under nio helger, många på olika delar av Mälaren. Galten och Strömsholms kanal var kul att uppleva, och vi har även åkt vid Ängsö och Biskops Arnö samt på isarna söder om Sigtuna. För övrigt en tur på de fina Salasjöarna, samt på hemmasjöarna Garnsviken, Fysingen och Oxundasjön. 

Vi har även haft en nybörjarkurs med många deltagare, samt en realistisk plurrningsövning.

Vi ledare har uppskattat turerna med våra glada deltagare. Efter att ha njutit av vår, sommar och höst så ser vi fram emot en ny säsong om 8-9 månader.

Hälsningar

Mats Ljungberg och övriga ledare

Vårvärme (23 mar)

Värmen och solen har tagit på isarna söder om Sigtuna, som idag vid lunchtid var porösa och det gick ganska lätt att slå igenom piken på de drygt 12 cm tjocka vårisarna, som igår efter nattkylan var stabila. Det kan ju stabilisera sig vid kyla, och kanske den klara natten, dock med plusgrader hjälper till. Vi tycker dock det är osäkert att ordna en tur där i morgon

Det kan ju också hända som i Torshälla, där gårdagens stabila Mälaris var som bortblåst idag (i och för sig lite öppnare).

Det finns Roslagssjöar med stöpisar, som idag var mjuka men som kanske kan hårdna till i den klara natten. En del landlöshet förekommer. Vi ordnar dock ingen chanstur till dessa.

Vi återkommer med mer info om isläge och ev. turer framöver.

Hälsningar

Mats Ljungberg 

Värmen tär på isarna (22 mar)

Vårvärmen, med upp till 10 grader, och solstrålar, som borrar sig ner i isen, tär nu på isarna. Vi har nu vårisar, där kärnisarna snabbt kan tappa sin bärighet och där stöpisarna mjuknar. Efter kalla nätter kan det gå bra att åka på morgonen, men det gäller att kliva av i tid. Landlösheten är också besvärande. Vi varnar för isarna.

Idag på morgonen har vi, efter nattens kyla, åkt på kärnisarna söder om Sigtuna och andra har åkt på Roslagssjöar med stöpis, alla med gott resultat. Stöpisarna mjuknade frampå dagen och troligen försämrades kärnisarna.

I natt och i morgon ska det vara mulet men rejält varmt och blåsigt, så morgondagen ser inte bra ut för skridskoäkning. Till söndag ska det bli en klar natt, men med plusgrader, som kanske kan hålla liv i isarna på morgontimmarna, Söndagen verkar sedan bli rejält varm och även blåsig.

Troligtvis blir det ingen tur på söndag, men kolla för säkerhets skull.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Mjuka isar (16 mar)

Sista dygnens värme, regn och snö har gått hårt åt våra isar i närområdet. Vid lördagens isspaning konstaterades att det mesta av snön stöpt. Isarna är nu ytmjuka och tillsammans med den stöpta snön innebär det att skridskon sjunker ned 2-3cm.

Söndagens väderprognos med snö och regn och måttliga vindar erbjuder ingen njutbar åkning. Sammantaget innebär detta att vi inte kommer utlysa någon tur inför söndagen.

Kommande vecka har värme i prognosen och vi följer med stort instresse vad som händer med våra isar. Det är därför på sin plats att generellt varna för svaga och utmattade isar.

Bästa hälsningar

Pelle Lövstrand

Solig dag söder om Sigtuna (10 mar)

18 deltagare fick en fin och solig dag på isarna söder om Sigtuna, in i vikarna och ner mot Kairo. Isarna var efter omständigheterna ganska bra, knottriga efter det senaste, nedstöpta snöfallet, och lite mer snöiga partier kunde undvikas. En del råkar fanns, som kunde passeras idag. Som förväntat blev det en del motvind sista biten in mot Sigtuna.

I nordväst äter sig strömmen från Erikssund in på fjärden. Vi får se vad veckan för med sig i fråga om kyla, värme och nederbörd och återkommer i slutet av veckan. Tänk på att isarna är i avtagande i värmen.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Solig söndagstur söder om Sigtuna (9 mar)

Vi har idag åkt sträckan Sigtuna - Kairo med god behållning. Nattens snöfall har stöpt ner och resulterat i en knottrig yta, från grovt till fint knottrig. Isen är lite trögåkt, men det går bra att åka. I morgon ska det vara soligt, även om det börjar blåsa en västlig vind frampå förmiddagen.

Med tanke på att isen är lite trögåkt, och att det kan vara en del motvind även om den mesta bör gå att undvika, så bör du vara en van åkare.

Beroende på deltagare så blir det en eller två grupper (kanske i grupp IV och långsam grupp IV), och det finns stora möjligheter att göra utvikningar om man vill sträcka ut lite extra.

Samling vid Sigtuna strand, parkeringen nedanför busstationen 0830 för en rundtur söder om Sigtuna. För säkerhets skull ta med matsäck för två raster i det fina vädret.

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna, så fort du vet att du vill åka med, på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

För att anmäla sig måste man från och med i år vara inloggad på Skridskonätet, och om du inte är medlem i en klubb måste du skapa ett id. Om du har problem så kan du anmäla dig till mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Blandat väder (8 mar)

Vi har ett konstigt väder med kyla, snö, regn och värme. I onsdags var en del sjöar åkbara. Idag är de flesta sjöar "gulmarkerade" på skridskonätskartan, dvs. med tvekan åkbara beroende på att de är ytmjuka. Vi har provat lite grann på Mälaren idag i våra omgviningar. Värmen tär också på isarna.

Just nu, och ett tag framöver, så snöar det på de blöta isarna. Vi får se vad det för med sig, och kollar läget i morgon inför eventuell tur på söndag. Det ska ju bli kallare så det finns ju viss chans.

Båven verkar ha ganska bra is, och kan få mindre nederbörd, men det är cirka 2 timmars resa dit, och även en del osäkerheter med väder och is. Så det alternativet är nog tveksamt just nu.

Vi hörs i morgon kväll.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Norra Mälaren har erbjudit mycket fina isar, innan förväntad snö (2 mar)

De senaste dagarna har vi (några ledare) åkt på mycket fina isar mellan Sigtuna och Kairo samt mellan Bålsta och Lårstaviken. De senare kanske är än mer släta och mindre värmepåverkade än våra isar hemmavid. Ekoln samt isarna norrut från Sigtuna är svagare eller mycket förrädiska och ibland borta.

På grund av det förväntade snöfallet kommande natt lade vi helgens tur idag i vårt närområde, där 15 deltagare i två grupper och i soligt väder under förmiddagen fick njuta av de fina isarna mellan Sigtuna och Kairo. Dock blev det även en del motvind. Isarna höll sig hårda, men det är vårisar och de är känsliga för värme. Några råkar finns också.

Det är som sagt vårisar, så kunskap och försiktighet krävs, förutom utrustning och sällskap.

Nu får vi se vad den förväntade snön för med sig, och vi återkommer i slutet av veckan.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Förmiddagstur söder om Sigtuna (1 mar)

Det finns 2 bra områden i vår närhet. Dels väster om Skolandet, och dels söder om Sigtuna. Vi väljer Sigtuna, för att få närmare till isen och kunna vara tillbaka i tid, eftersom några ledare har andra uppdrag. 

Det ska vara kallt i natt och i morgon bitti så isarna kommer att vara hårda en bra bit in på förmiddagen. Sedan vet vi inte om de kommer att mjukna. Vi kommer också ha en måttlig väst till sydvästlig vind, som då innebär både med och mot..

Isarna är till stor del släta, även om vissa bulor finns.

Vi kommer att köra i grupp IV och V, om det finns deltagare till dessa. Det blir en rast under själva turen, men det kan ju ev. vara bra att ha ett lunchpaket med sig att avnjuta i Sigtuna när vi kommer fram och om det blir någon extra åkning. Vi räknar med att vara tillbaka vid tolvtiden.

Välkomna till de fina isarna och det fina vädret.

Kom i god tid, vi bör stå på isen klockan åtta.

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna, så fort du vet att du vill åka med, på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

För att anmäla sig måste man från och med i år vara inloggad på Skridskonätet, och om du inte är medlem i en klubb måste du skapa ett id. Om du har problem så kan du anmäla dig till mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Åkbar is efter nattkyla och trolig lördagstur (28 feb)

Värmen och solen gör att vi får vårisar, där även tjocka isar blir porösa och tappar all sin bärighet i värmen. Hårda stöpisar efter nattkyla mjuknar också fort i värmen. Värmen tar också på tjockleken, och strömmande vatten tär på isarna underifrån. Fler råkar bildas också (finns några söder om Sigtuna) och slukhål uppträder. Sträckan Sigtuna - Erikssund får vara döskallemärkt p.g.a. det strömmande vattnet från Erikssund (långa landpromenader krävs också), och t.ex. vid Vallbyvik och Kämpasten var det redan i början av veckan förrädiska partier som lär öka.

Kunskap (även om våris), utrustning och sällskap gäller för att ge sig ut.

Dock finns det en hel del is kvar, som kan vara åkbar efter nattkyla. Vi har t.ex. åkt söder om Sigtuna igår förmiddag på fina isar och flera turer har gjorts på norra Mälaren igår och idag. Centrala Mälaren håller dock på att förstöras.

Eftersom det ska vara kallt från och med i kväll till lördag förmiddag, så hoppas vi kunna erbjuda en tidig lördagstur i vårt närområde, innan värmen igen slår till. Vi återkommer i morgon kväll.

Hälsningar

Mats Ljungberg  

Mycket is, varmt i veckan men kallare till helgen (24 feb)

Vi får väl tyvärr inse att det var fel beslut igår att inte utlysa en chanstur på Mälarisarna omkirng Sigtuna på söndag förmiddag. Igår var det varmt, lite blåsigt, råkar som bildades, mjuk stöpis men också en hel del hård vattentäckt kärnis. Prognosen för idag var varmare och blåsigare. Men kärnisarna ökade i omfattning vartefter stöpet smälte, och vattnet idag på kärnisarna höll dem hårda, åtminstone i våra trakter. På en del ställen på Mälaren var det spröd våris. Stöpisarna, som ofta finns närmast stränderna på Mälaren samt på insjöar och vissa skärgårdspartier, är ytmjuka.

I veckan lär det bli varmt för att sedan förhoppningsvis bli lite kallare till helgen. Vi hoppas på en tur på lördag eller söndag, eftersom det finns mycket och tjock is kvar som kan fungera vid kyla.

Värmen och solen gör att vi får vårisar, där även tjocka isar blir porösa och tappar all sin bärighet. Värmen tar också på tjockleken, och strömmande vatten tär på isarna underifrån. Fler råkar bildas också (finns flera söder om Sigtuna) och slukhål uppträder. Sträckan Sigtuna - Erikssund får vara döskallemärkt p.g.a. det strömmande vattnet från Erikssund.   

I lördags hade vi plurrövning vid Döskalleberget med åtta deltagare, som under realistiska förhållanden fick prova på allt som hör plurrning till.

Förhoppningsvis ses vi till helgen hälsar

Mats Ljungberg

Mjuka isar och blåsigt, ingen söndagstur (23 feb)

Natten till onsdag klarnade det upp men fortfarande plusgrader, och därefter har det varit två kalla dagar. Dessa tre dagar har bjudit på fantastiska förhållanden, med fina, hårda isar på Mälaren..

Idag var det varmt igen, och stöpisarna mjuknade redan en bit in på förmiddagen. Kärnisarna höll sig hårdare. Isarna på Mälaren i vårt närområde är en blandning av stöp- och kärnis, där kärnisen ofta finns en bit ut. En del råkar har bildats igår och idag. 

Det ska vara plusgrader i natt och sedan varmt i morgon förmiddag tillsammans med en relativt kraftig västlig vind. Vi tycker inte att förutsättningarna finns för en bra tur i vårt närområde och ställer därför, efter moget övervägande, in turen.

Observera att isarna nu försvagas i värmen, och råkar bildas nu också. Bl.a. är sträckan från Sigtuna till Erikssund mycket förrädisk när vattnet har börjat strömma.

Idag hade vi plurrövning utanför Flottviken, med åtta deltagare som genomförde en mycket nyttig övning.

Vi hoppas att kylan kommer tillbaka, och även då på helgerna. Det ser ju ut så enligt nuvarande prognos.

Hälsningar

Mats Ljungberg

 

Lite kyla igen samt plurrövning (21 feb)

Nu har vi fått tre dagar med kyla onsdag-fredag, och stora delar av Mälaren har bjudit på fina isar och turer. Dock har värmen tagit på isarna och vattenflödena har ökat. T.ex. har sträckan Sigtuna - Erikssund både öppna partier och förrädiska, underfätta partier p.g.a. det ökade flödet, det strömmar nu rejält vid Erikssund. Landlöshet har börjat göra sig gällande på vissa stränder.

Till helgen ska det bli varmare igen, så vi får se om det går att ordna någon tur på hårda isar i vårt närområde på söndag. 

På lördag har vi plurrövning, se nedan. Tag chansen att plurra och byta om under realistiska förhållanden.

Nästa info kommer på lördag kväll.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Plurrövning (20 feb)

Plurrövningen riktar sig i första hand till åkare som genomgått nybörjarkursen hos FFMS men andra åkare är naturligtvis också välkomna. Övning ger möjlighet att under planerade och kontrollerade former prova sin säkerhetsutrustning och och förfaranden vid plurrning.

Om isarna bär kommer vi att åka skridskor till platsen för övningen, plurra, byta om på isen och därefter åka skridskor tillbaks till mötesplatsen allt för efterlikna verkliga förhållanden så långt det är möjligt. Vi räknar med att vara tillbaks vid 12-13 tiden.

För de som vill delta gäller fullständig utrustning enligt FFMS föreskrifter för utfärd. Planera för en fika. Avgiften är 50kr för medlemmar och 100kr för icke medlemmar.

Samling vid Flottvik, Rävstaskolan klockan 0900.

Välkomna!

Pelle Lövstrand

Patrik Ådén

Patrik Kärr

Anmäl dig gärna på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms

För att anmäla sig måste man från och med i år vara inloggad på Skridskonätet, och om du inte är medlem i en klubb måste du skapa ett id. Om du har problem så kan du anmäla dig till mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Fantastisk söndag men nu varmt igen  (18 feb)

Nu åter till baksmällan med värmegrader på nätterna, efter en fantastisk gårdag. Den sista tiden har varit otroligt varierad när det gäller Sigtunafjärden. Massor av snö, slask, vatten, överis, knappt igenfrusna rännor, rejält buligt, rejält mjukt både fredag och lördag etc. Och med en prognos mitt i veckan som inte utlovade nattkyla eller klar natt till söndagen så blev det problematiskt och Sigtunarännet ställdes in.

Det kändes då nästan som ett hån när söndagen bjöd på nästan perfekta förhållanden efter en kall natt, de enda möjliga timmarna under vintern som loppet skulle kunna ha körts. Massor av folk vid Sigtuna, och en hel del aktiviteter ordnade av Sigtunarännet (Sigtuna Sports Club). En eloge till arbetet och entusiasmen med Sigtunarännet och att sedan få till extraaktiviteter. 

Vi skulle ha varit funktionärer men vi ordnade i stället en klubbtur med 22 deltagare i 3 grupper. Turen gick på de fina isarna, mestadels släta men även med buliga partier, mellan Sigtuna - Kairo - Erikssund, och vi besåg alla slott och herresäten. Solen flödade och vinden var svag.  

Värmen försvagar nu kärnisarna, och stöpisarna blir mjuka. Det blir även större flöden och vi varnar bl.a. för sträckan från Sigtuna upp mot Erikssund. Det var igår rejält underfrätt, och ej bärigt, utanför Signhildsberg samt i strömfåran närmare Erikssund.

Enligt prognosen ska det bli lite kyla i slutet på veckan, men följt av värme. Vi får se vad som händer och återkommer i slutet på veckan.

Hälsningar

Mats Ljungberg 

På väg över Sigtunafjärden

Solig söndagstur omkring Sigtuna  (16 feb)

Idag har det varit rejält varmt, efter en halvkall natt, och isarna höll sig hårda en bra bit frampå förmiddagen. Isarna har jämnats till och är nu omväxlande släta och buliga, och får nu också en del vatten på sig. Viss risk för överis kan finnas, eftersom det nu är en del vatten på isen, men idag fanns ingen överis alls på Sigtunafjärden och bara lite på Skarven.

I natt, och i morgon bitti, ska det bli kallare vilket ger stor chans till hårda isar längre frampå dagen. 

Söndagens Sigtunaränn ställdes tyvärr in häromdagen p.g.a. risken för mjuka isar. Se Sigtunarännets facebooksida och hemsida, där man också annonserar andra aktiviteter på söndagen.

Det innebär också att Friluftsfrämjandets funktionärer, bl.a. vi ledare, går miste om vårt uppdrag som banfunktionärer. Trist, och synd på denna folkfest och på allt arbete som Sigtuna Sports Club har lagt ner.

Vi gör en tur omkring Sigtuna, t.ex. på Sigtunafjärden, upp mot Erikssund och/eller ner mot Skarven. Räkna med två raster för säkerhets skull. Isarnas beskaffenhet avgör hur länge vi håller på.

Beroende på antal deltagare och önskemål om grupp så blir det troligen minst två grupper inom grupp III - V.

Tag chansen att njuta av hårda isar (som sagt omväxlande släta och buliga) och en solig dag med svaga vindar.

Samling vid parkeringen vid vattnet (Strandvägen) nedanför busstationen i Sigtuna 0800..

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna, så fort du vet att du vill åka med, på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

För att anmäla sig måste man från och med i år vara inloggad på Skridskonätet, och om du inte är medlem i en klubb måste du skapa ett id. Om du har problem så kan du anmäla dig till mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Hälsningar

Mats Ljungberg

Vårväder  (15 feb)

Den alltför tidiga vårvärmen medför nu mjuka isar. Efter en kall natt kan de vara åkbara. Dock finns även risken för överis, då det finns vatten på isarna. Tunnare kärnisar har försämrats i värmen.

Söndagens Sigtunaränn ställs tyvärr in p.g.a. risken för mjuka isar. Se Sigtunarännets facebooksida, där man också annonserar andra aktiviteter på söndagen. Det innebär också att Friluftsfrämjandets funktionärer, bl.a. vi ledare, går miste om vårt uppdrag som banfunktionärer. Trist, och synd på denna folkfest.

Vi får se om det kan vara läge för en chanstur på söndag. Mer info kommer i morgon kväll.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Slaskigt  (8 feb)

Vädret är inte med oss. Nu är det omväxlande snö, skare, slask och vatten i mängder på våra isar, samt plusgrader. Isytan under är ibland mjuk, och kan ha tveksam bärighet på nylagda isar. De flesta plogade banor har mängder med vatten på sig, men på Valloxens västra del och på delar av Norrviken var det idag hård is under.  

Sigtunafjärden har idag fortfarande en hel del blöt snö på sig, även om den nu har blivit gråare p.g.a. slasket.

I morgon finns inga förutsättningar för turer, och troligen inte heller på söndagen. På söndagen ska det, enligt prognosen, vara kraftig blåst så det förtar ju också njutningen på ev. åkbar is. Så vi ställer in helgens turer.

Förutom att försvåra för skridskoåkningen så får vi också beklaga att det fina snölandskapet från mitten på veckan, som gjort för skidåkning och pulkaåkning, också drabbas av detta trista slaskväder.

Nu hoppas vi på kyla i nästa vecka så att vi kan få ordning på isarna igen, inkl. Sigtunarännsbanan.

Hälsningar

Mats Ljungberg 

Insnöat men plogade banor finns  (1 feb)

Alla sjöar är nu täckta med snö, ofta tjock och lite skarig snö som är oåkbar eller på sin höjd onjutbar. På vissa ställen finns halvfruset slask. Vi ordnar därför ingen tur i helgen. Mer snö väntas också.

Det finns ett stort antal plogade banor i vårt närområde, bl.a. Garnsviken, Valloxen, Norrviken och Fjällnora. Bäst betyg idag verkar Valloxens västra del, Norrviken och Fjällnora få. Kommunen har även idag börjat ploga på Sigtunafjärden, har dock inget status för denna.

Arbetet med vattenledningen på Sigtunafjärden ska nu vara avklarat, så vi slipper rännorna. Dock kommer ett fartyg avgå från Flottviken och söderut på måndag, så där blir det en ränna.

Vi får hoppas på stöpning på vissa senare lagda isar, och att förväntad kyla kan ge nya skärgårdsisar.

Om två veckor, söndagen den 17/2, går Sigtunarännet, då vi är banfunktionärer. Det blir inga turer den dagen, och vi är även i behov av att få fler bankfunktionärer.

Hälsningar

Mats Ljungberg

 

Omväxlande väder  (28 jan)

Till förra helgen kom mer snö, som begränsade åkmöjligheterna. Vi åkte på Garnsvikens plogade bana i söndags.

Mer snö faller nu, men det verkar bli omväxlande väder med snö, kyla och även regn. Så det är svårt att sia om åkmöjligheterna till helgen. Vi kan hoppas på stöpning, att vatten genom sprickor tränger upp till den snö som ligger på isarna och gör att vi får stöpis. Man kan ju också hoppas på regn, men det känns synd för alla som vill ha skidåkning och härliga snölandskap.

På Garnsviken finns en plogad bana på cirka en mil, som fungerade i söndags. Sedan beror det ju på hur mycket kommunen kan ploga under veckan, om det kommer snö.

Vattenledningsarbetena på Sigtunafjärden, som resulterar i brutna rännor på fjärden och in mot Flottvik, förväntas vara avslutade denna vecka.

Vi återkommer till helgen hälsar

Mats Ljungberg

Garnsviken söndag  (26 jan)

i morgon söndag kör vi plogat bana på Garnsviken pga dåligt med snören is. Vi kommer att köra i en grupp! Hastigheten anpassar vi till gruppen. Eftersom det blir plogat så tänkte vi fokusera lite på hur vår teknik är när vi åker. Vi kan vara behjälplig med lite tips. En fika räcker. VÄLKOMNA

Snö  (25 jan)

Synd på så mycket is, och att det ligger snö på den. De senast lagda isarna på centrala Mälaren växer inte till med sitt snötäcke och är i regel för tunna. Äldre isar under snön är ofta lite knaggligare.

I veckan har man åkt mycket i Stockholms city, men det har kommit mer snö efterhand och rännor har tillkommit. Snön ligger upp till fotplattan, och döljer de ojämnheter som finns (med risk för fall) och i eftermiddag kom rapporter om att det också blev trögåkt.

På söndag har vi ledarbrist för ordinarie klubburer, men vi hade ursprungligen tänkt att ordna en tur i Stockholm city i morgon lördag. Men med tanke på befintlig snö, och risk för lite mer snö tills i morgon, så överger vi den tanken.

Dock kanske vi utlyser någon tur, troligen på plogad bana, på söndag. Kolla turutlysningen på lördag kväll. (www.skridsko.net/ffms)

Plogade banor finns på Norrviken, Valloxen och vid Fjällnora. Kommunen har också plogat en bana på Garnsviken vid Sigtuna, där man får göra en kort promenad vid bron.

På Sigtunafjärden, som troligen inte är njutbar, och även in i Flottfiken, finns nybrutna rännor p.g.a. vattenledningsarbetet.

Sigtunarännet, söndagen den 17/2 närmar sig. Vi ska vara banfunktionärer, så det blir ingen klubbtur denna söndag. Vi hoppas att du som åker med oss vill hjälpa till och vara banfunktionär så att vi blir flera. Mer info kommer senare, men anmäl gärna till mig, mats.ljungberg@friluftsframjandet.se, att du är intresserad.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Äntligen kyla  (21 jan)

Igår hade vi en fin tur, med 12 deltagare, på isarna söder om Ängsö. Isarna var ömsom släta, ömsom buliga men det gick bra att åka och njuta av solen, raster och den fina miljön.

De kvarvarande centrala delarna av Mälaren börjar nu frysa till, så vi får se vad det innebär. Likaså börjar det komma skärgårdsisar, även om de som kommit hittills inte verkar så släta. Längre bort finns bl.a. Båven. I Stockholm har man åkt bl.a. på Riddarfjärden och Årstaviken. Hemmavid är det insnöat. Plogade banor finns på Valloxen och vid Fjällnora.

Vi återkommer på fredag kväll med info om nästa helg.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Söndagstur vid Ängsö  (19 jan)

Snön ligger på de flesta isar i Uppland. På Båven i mellersta Sörmland finns bra is, men det är nästan två timmars bilresa dit, så vi hoppar över det denna gång. Helst ska man också ha buss där för medvindsåkning.

På närmare håll finns bl.a. Brofjärden och Säbyholmsviken, där Brofjärden verkar ha den bästa isen.

Mälaren mellan Kungsängen och Sigtuna och vidare mot Uppsala är inte bra, återstår att stöpa.

Vi har idag provat isarna vid Ängsö, mellan Enköping och Västerås. De är omväxlande släta, lite knottriga och buliga men åkbara och njutbara för vana åkare. Du bör vara van att kunna åka på lite ojämnare is. Turens längd för grupp V blir ca 20-25 km.

Området är mycket trevligt, och i morgon vankas sol.

Vi har brist på ledare, men räknar med att kunna köra en grupp IV och en grupp V, där grupp IV gör utvikningar.

Avfärd från parkeringen vid vattnet (Strandvägen) nedanför busstationen i Sigtuna 0830 för samåkning i egna bilar.

Vi anländer Långholmens brygga på södra Ängsö omkring 0940, om någon vill ansluta där.

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna, så fort du vet att du vill åka med, på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

För att anmäla sig måste man från och med i år vara inloggad på Skridskonätet, och om du inte är medlem i en klubb måste du skapa ett id. Om du har problem så kan du anmäla dig till mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Välkomna!

Mats Ljungberg

Insnöat nära oss men is finns längre bort  (18 jan)

Veckans snöfall, med någon decimeter blöt snö, blev förödande för isarna i närområdet som har mer eller mindre snö på sig och inte är genomstöpta. I Uppland finns inga ordentligt åkbara sjöar. Söder om Stockholm finns bl.a. Drevviken, som verkar lite bulig men är snöfri och åkbar. Längre söderut finns bl.a. Båven, som rapporteras vara väl åkbar.

I väster finns Ängsöområdet mellan Enköping och Västerås, där isen rapporteras vara omväxlande slät och knottrig på de flesta ställen, även om det också finns en del snöfras och bulor. Isen har fått betyget väl åkbar av de som åkt där idag. Detta kan vara ett tänkbart mål för söndagens tur.

Vi undersöker läget i morgon och ser även om vi har tillräckligt med ledare för en söndagstur.

Plogade banor finns på Valloxen (runt hela sjön), som rapporteras vara omväxlande slät och omväxlande skrovlig, samt vid Fjällnora.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Tur på fina isar igår (14 jan)

Igår fick Igår fick 18 deltagare en fin tur i närområdet, på de fina isarna på Fysingen och Oxundasjön, där vi åkte runt något eller några varv.

Vår nybörjarkurs hade också sitt första åktillfälle på Fysingens fina is, och det gick riktigt bra.

Veckans snöfall klarades ju av galant till helgen, när de slaskknottriga isarna slätades till. Nu får vi se vad som händer med det eventuella snöfallet i veckan.

Våra delar av Mälaren såsom Sigtunafjärden, Skarven och Skofjärden håller nu på och lägger sig, med ännu ej bäriga isar. Det kan ju bli något till helgen, såvida det inte kommer snö. På Sigtunafjärden och Garnsviken pågår också vattenledningsarbeten, som kan störa.

Hälsningar

Mats Ljungberg 

Oxundasjöns fina is

 

Fin tur igår, nu väntar snön  (7 jan)

Igår söndag fick vi en fin tur, med 18 deltagare, på isarna kring Biskops-Arnö. Det fanns en del överis, men den var hanterbar och det var mycket njutbar åkning.

Många sjöar i Uppland ligger nu med ganska fin stöpis. Om prognosen slår in blir det 1 dm blötsnö på våra isar i morgon, så vi får se hur detta artar sig. Mälaren i våra trakter är fortfarande helt öppen bortsett från trakterna kring Biskops-Arnö resp. Bondkroken, så här kan vi ju få nyis vid kyla.

Vi återkommer i slutet på veckan om läget.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Fin is väster om Biskops-Arnö

Tur i morgon söndag (5 jan)

Äntligen har vi is på lite närmare håll. I morgon blir det tur på mestadels fina isar omkring Biskops-Arnö. En del synliga överispartier fanns idag, men de flesta lär frysa till. Det finns även några knottriga partier, men förutom det är det väldigt fin is.

Observera att det finns svaga partier i området.

Turen går i grupp IV och V. För grupp V uppskattningsvis 20-25 km. Vi räknar med två raster.

Samling vid Sigtuna strand, parkeringen nedanför busstationen för avfärd klockan 0900. Vi samåker i egna bilar. Hemkomst vid tretiden eller strax därefter.

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna, så fort du vet att du vill åka med, på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

För att anmäla sig måste man från och med i år vara inloggad på Skridskonätet, och om du inte är medlem i en klubb måste du skapa ett id. Om du har problem så kan du anmäla dig till mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Passa nu på inför ev. kommande snöfall.

hälsar

Mats Ljungberg

Isar på närmare håll  (4 jan)

Isnytt fredag morgon 4/1

Efter att förra helgen åkt på de mycket fina isarna vid Strömsholm, så har vi nu fått åkbara isar på närmare håll. Många sjöar är lite knottriga eller buliga, t.ex. Garnsviken och några kan ha dålig bärighet.

Omkring Biskops Arnö finns det mycket fina isar, som vi åkt på de senaste dagarna, och vi hoppas på att ordna tur där på söndag. Som vanligt detta år är det ju omväxlande väder med värme, kyla, nederbörd i form av regn eller snö och storm som påverkar isytan. Men vi hoppas på att nattens lilla snöfall försvinner i det förväntade regnet, och att vattnet torkar upp eller fryser så att vi får fina förhållanden till helgen.

Observera att det finns ej bäriga partier på nämnda isar och att kunskap, utrustning och sällskap krävs för att ge sig ut.

Mer info kommer på lördag kväll.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Fantastisk ur idag söndag och en önskan om ett Gott Nytt År  (30 dec)

Söndagens tur gick på fantastiska isar i Strömsholmstrakten. Galten, en del av Mälaren, bjöd på sagolika isar över enorma ytor, Strömsholms kanal bjöd på is och sluss och på Kolbäcksån kunde man åka på Lagårdssjön och även komma fram till Strömsholms slott, vilket är en unik upplevelse. En fantastisk dag, som endast åtta deltagare, varav de flesta ledare, fick njuta av.

Vi ordnar inga turer under nyårshelgen utan hoppas att det kommer att finnas bra isar till helgen, efter den turbulenta vecka som verkar komma. Sigtunafjärden ligger med tunn is, och det är väl tveksamt om den hinner växa till. Men läget har förbättrats för många sjöar, som ligger relativt nära, och de kan förhoppningsvis bli väl åkbara och då kanske locka fler deltagare till turerna.

Vi önskar nu ett Gott Nytt År

Mats Ljungberg och skridskoledarna

Vid Strömsholms slott

Gruppen vid Strömsholms slott

Strömsholms slott från KolbäcksånStrömsholms slott från KolbäcksånÅsa på Galtens fina is

Åsa på Galtens fina is

Galtens och Fredens fina isar (29 dec)

Isarna börjar förbättras i närområdet, men det finns ännu inga riktigt bra. Garrnsviken vid Sigtuna duger inte, många är dåligt nedstöpta eller har ojämn yta eller är för tunna. Dock har en del nya områden tillkommit idag den 29:e.

På längre håll har det dykt upp en del fina sjöar i Sörmland.

Mälaren väster och norr om Kvicksund (Galten) har mycket fina, huvudsakligen jämna, isar, som vi provat i två dagar. Det finns stora åkområden och även möjlighet att åka på kanal och t.o.m. slussa (dock via landpassage). Söndagens tur kommer att gå dit. Körtid omkring 1.20 från Sigtuna (troligen är vi för få för att kunna ha buss).

Avfärd från Sigtuna strand, parkeringen söder om busstationen, kl 0800 (söndag), för samåkning i egna bilar till Kvicksund. Hemkomst senast vid femtiden.

Det finns även möjlighet att ansluta i Bålsta. Meddela det i kommentar vid anmälan på Skridskonätet.

Turen ordnas för grupperna IV och V. Åksträcka för grupp V ca 25 km.

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna, så fort du vet att du vill åka med, på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

För att anmäla sig måste man från och med i år vara inloggad på Skridskonätet, och om du inte är medlem i en klubb måste du skapa ett id. Om du har problem så kan du anmäla dig till mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Hälsningar

Mats Ljungberg

God Jul och ingen tur fjärde advent (21 dec)

Söndagens tur, med 7 deltagare, gick på fina, lätt snötäckta isar på de fina sjöarna vid Sala. Vi åkte på den natursköna Stensjön, in i alla vindlingar i myrmarkerna, och därefter ett varv på Olof-Jonsdammen.

Dessa sjöar är nu snötäckta och inte färdigstöpta. På närmare håll är isarna för tunna, eller har för dålig kvalitet p.g.a. snön, t.ex. stöpis eller fruset snöslask ibland på tunn kärnis. Garnsviken vid Sigtuna är t.o.m. delvis öppen. Detta förbättras förhoppningsvis i den kommande kylan. 

Så vi ordnar ingen tur denna helg, även om det kanske skulle gå att hitta någon åkbar is till söndagen. 

Vi återkommer med mer info om isläget och kommande turer i början på nästa vecka.

God Jul

önskar

Mats Ljungberg och skridskoledarna 

Fina Salasjöar  i morgon söndag (15 dec)

Sjöarna omkring Sala, som vi provat idag, är fina, med en hård, jämn yta täckt med några mm snö som inte hindrar. Stensjön är den allra finaste ur natursynpunkt, med sina härliga myrmarker men även Silvköparen och Olof-Jons damm är fina. Vi börjar med Stensjön så får vi se hur vi fortsätter.

Vi har två grupper, grupp IV och V. Det blir mycket vindlingar på framförallt Stensjön, så farten blir inte så hög.

Kostnaden för turen är 50:- för medlemmar i Friluftsfrämjandet/Skridskonätet och 100:- för övriga. Bilkostnad 7:- per mil tillkommer.

Vi samlas vid parkeringen Sigtuna strand, nedanför busstationen, för avfärd 0800. Hemkomst senast vid fyratiden. Medtag matsäck för två raster.

Fullständig utrustning: Skridskor, isdubbar med visselpipa, ispik och stav eller två skidstavar, ryggsäck med midjerem och grenrem, fullständigt ombyte packat i täta plastpåsar, livlina med  förlängningsrem och karbinhake, matsäck och rastplagg.

Anmäl dig gärna på Skridskonätet www.skridsko.net/ffms. Om du är inloggad kan du ocskå se en massa mer info om färdrapporter, isobservationer etc.

För att anmäla sig måste man från och med i år vara inloggad på Skridskonätet, och om du inte är medlem i en klubb måste du skapa ett id. Om du har problem så kan du anmäla dig till mats.ljungberg@friluftsframjandet.se

Väl mött för vår första tur denna säsong.

Trolig tur till Salasjöar på söndag  (14 dec)

Vi har inte fått några nyisar, och åkbara sjöar finns framförallt i Sala, men även några i norra Uppland och Gästrikland. Av dessa erbjuder Salasjöarna de bästa förhållandena, med mestadels hård, jämn och stabil is, med några mm snö på. Vi hoppas kunna ordna tur där på söndag, åtminstone för någon grupp, Mer info i morgon kväll.

Hälsningar
Mats Ljungberg

Ny säsong på gång  (10 dec)

En ny säsong är nu på gång.

Det har funnits is i vårt närområde, även om isarna försvagats. Omkring Sala finns det åkbara isar. Så nu väntar vi bara på lite mer kyla..

Vi ordnar en kurs för nybörjare eller för dig som vill vidga dina vyer, mellan den 9-19 januari. Se aktiviteter på förstasidan.

Passa nu på och se över utrustningen, och se till att ombyteskläderna fortfarande passar, så att du är beredd när vi ordnar tur.

Följ även vad som händer på Skridskonätet i form av Isnytt och isobservationer. Du kan t.ex. prenumerera på Isnytt och turutlysningar genom att logga in, välja ”Min sida” (personen högst upp till höger), välja” E-post” och bocka för t.ex. Isnytt FF Märsta-Sigtuna.

Vi kommer även att ha viss info på denna sida, även om Skridskonätet är den huvudsakliga sidan.

Hälsningar

Mats Ljungberg

 

 

 

 

Viss risk för överis kan finnas, eftersom det nu är en del vatten på isen, men idag fanns ingen överis alls på Sigtunafjärden och bara lite på Skarven.

5257362.jpg
4686089.jpg