Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Resumé 2017-2018

Säsongen slut för organiserade turer (4 apr)

Nu är långfärdsskridskosäsongen plötsligen slut för organiserade turer. På långfredagen hade vi vår sista organiserade tur på fina isar, och i strålande väder, söder om Sigtuna. Igår tisdag åkte vi även privat på samma isar, likaså i strålande väder. Men nu är värmen på gång och även tjocka isar blir snabbt farliga och kan tappa all sin bärighet i sol och värme. Det finns även en hel del råkar utanför Sigtuna.

Säsongen kom igång först efter jul, och när alla insjöar sedan hade frusit till så lade sig snön över dem. I mars kom en hel del kyla, som bevarade de isar som blivit snöfria, men många var buliga och snöfrasiga. I skärgården bildades en hel del nyis, även den av lite knagglig karaktär. Det gick även att åka inne i Stockholm under någon veckas tid. Men de fina glansisarna fanns före mitten av februari. Tyvärr missade vi isarna, eller i alla fall miljön, utanför Ljusterö i påskveckan.

Under säsongen har vi haft totalt 11 organiserade turer på olika delar av Mälaren (omkring Sigtuna, vid Skolandet, Ekolsundsviken och Norra Björkfjärden), på Roslagssjöar (väster om Norrtälje samt Garnsviken och Valloxen) och även en skärgårdstur på Erstaviken. Vi har haft ett antal glada deltagare på våra turer.

Vi deltog även som bankfunktionärer och åkarstationsfunktionärer på Sigtunarännet, som genomfördes under perfekta förhållanden.

Den av kommunen plogade banan har varit en höjdpunkt denna säsong, under två månaders tid. När snön har legat tjock så har den erbjudit åkning. Likaså den sista månaden, när banan inte har plogats, så har banan behållit sin fina yta och varit ett bra komplement till den lite buliga isen utanför.

Mängder av skridskoåkare har utnyttjat banan, både helger och vardagar, vilket är roligt att se. Och även vi körde på delar av den nästan perfekta banan igår. Med några dagars kyla till hade den även kunnat utnyttjas under påsklovet.

Nu återkommer vi till hösten med information om nästa säsong.

Om du ännu inte betalat för turerna så är avgiften 50:- för medlemmar (i Friluftsfrämjandet eller Skridskonätet) och 100:- för icke medlemmar. Betalas till bankgiro 5013-3297 eller Swish 123 458 00 23 (Friluftsfrämjandet Märsta-Sigtuna). Ange långfärdsskridsko och namn.

Hälsningar från Mats Ljungberg och övriga skridskoledare.

Fin långfredagstur i fantastiskt väder (30 mar)

Dagens långfärdsskridskotur lockade 13 deltagare, som under förmiddagen åkte på isarna söder om Sigtuna ner till Kairo och tillbaka. Mestadels fina isar, fin och solig ekbacke för förmiddagskaffe och ståndsmässig lunch på trädäcket i Sigtuna.

Tyvärr har vi ledarbrist både på påskafton och påskdagen, när det förväntas fortsatt bra väder med kalla nätter och sol på åtminstone ena dagen. På måndag ser vädret lite sämre ut, så det är kanske tveksamt med tur då, men vi återkommer.

Det finns en hel del råkar söder om Sigtuna, men de flesta kan rundas. Det kan dock hända mycket och snabbt, vilket vi sett de senaste dagarna. Flottviken och Rosersbergsviken är avskurna. Banan är för det mesta fin, även om det finns en del vattenfyllda partier söderut. Utanför banan är det lite bulig is, men det går bra att åka. Isarna har varit hårda på förmiddagarna, efter de kalla nätterna, men lär förr eller senare mjukna.

När solen tar tillräckligt mycket på isarna så blir de inte bara mjuka utan kan också tappa all sin bärighet. Även de vattenfyllda råkarna, som inte alltid är så väl synliga, kräver vaksamhet. Så var försiktiga framöver.

Glad Påsk

önskar

Mats Ljungberg

Mot Lindesvik för fikaMot Lindesvik för fika

 

Skärgårdstur i går söndag (19 mar)

Söndagens tur, med 13 deltagare, gick på Erstaviken och Ingaröfjärden med start från Tyresö. Soligt väder och fin mellanskärgårdsmiljö. Isarna var blandade med mer eller mindre grovknottrig is, partier med lätt eller drevad snö men även fin is längs strandkallarna under de fina, höga klipporna. Under återfärden var det hård motvind på en del sträckor men alla deltagare njöt av en fin dag på isen.

Nu får vi se vad som händer i veckan med isarna, och även om vi har ledare till en tur nästa helg.

Den plogade banan mellan Sigtuna och Rosersbergsviken verkar fortfarande hålla måttet.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Längs klippor på strandkallarna

Det gäller att ha grepp

Tur på plogade banan i söndags (6 mar)

Söndagens tur, med 7 glada deltagare, gick på den plogade banan mellan Sigtuna och Kairo. Banan var ganska fin och lätt snöpudrad. 

Vi har idag tisdag provat banan. Den är fin mellan Sigtuna och Rosersbergsviken, med en halv centimeter snö från i natt. Det kan finnas sprickor under snön, även om de verkar få, Sträckan Rosersbergsviken - Kairo - Roparudden har sopats och är snöfri. Det finns en del sprickor, som man dock lätt ser så de utgör inget större hinder. Så sträckan Sigtuna - Kairo är fin.

Det finns skärgårdspartier utanför Blidö och Ljusterö, med omväxlande is. De har idag fått 2 cm snö på sig, som gör dem svåråkta och svårlästa.

Nu får vi se vad som händer till helgen. Det verkar vara viss risk för nederbörd, men man vet aldrig.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Gruppen vid Rosersbergs slott

Sigtunarännet genomfört, nu hoppas vi på ordinarie turer  (18 feb)

Idag gick Sigtunarännet, där vi ställde upp med funktionärer till banan samt till åkarstationen i Sigtuna. Loppet organiserades mycket bra av Sigtuna Stads Triathlonklubb. 

Sigtunarännet (50 och 25 km) gick på fina, oproblematiska isar (bortsett från råken i Steningeviken), Kommunen hade plogat banan bra under veckan. Vädret var grått och lite snö kom. Men jag tror de allra flesta deltagare var nöjda. Det är sällan banan är så bra. 

Ett stort tack till alla funktionärer som ställer upp.

Veckan förväntas bli kall utan nederbörd, vilket bådar gott. Vi får se hur det går för befintliga isar efter dagens snöfall och om det kommer nya isar i veckan. Vi hoppas på tur på fina isar nästa helg.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Glada banfunktionärer

Glada åkarstationsfunktionärer

Längs banan

Fin tur idag och Sigtunaränn på söndag (11 feb)

Idag fick 16 deltagare fina turer på Ekolsundsvikens och norra Norra Björkens mestadels fina isar. Vädret var gråmulet, men vi njöt av isen i med- och motvind. Vi provade också den för mig dittills okända viken Grystavik.

På söndag är det Sigtunarännet, så då ordnas inga turer. Alla vi ledare ställer upp som banfunktionärer, och vi hoppas även få sällskap av andra deltagare som har möjlighet och lust att hjälpa till. Maila i så fall mig, mljungberg@telia.com, så fort som möjligt.

Hälsningar

Mats Ljungberg

På Norra Björkens fina is

Söndagens solskenstur (4 feb)

Veckan som var såg länge bekymmersam ut. Lördagens isspaning och rekognosering visade att de mindre fjärdarna i närorådet klarat sig överraskande bra. Några redan stabila och några som behöver växa till sig. Snön som fallit hade blåst ihop i drivor och medgav stora åkbara ytor. Valet av åkområde blev Gorran, östra delen av Lårstaviken och norra Oxen. På söndag morgon var de områdena renblåsta till 90% och med sol och ca minus 5 grader fick gruppen en mycket fin åkning. Rasten erbjöd till och med känslor av vårvinter i solen. Se färdrapport.

Kommande vecka ser ut att bli kall vilket bör stärka fjärdarna i närområdet samt att de större fjärdarna och innerskärgården kan få en möjlighet att isläggas. Med andra ord kan kommande helg erbjuda större områden för åkning, så håll utkik här på Märsta-Sigtunas isnytt. 

Hoppas vi ses på isen!

Pelle Lövstrand

Solskenstur omkring Gorran

Solskenstur och månskenstur på fina isar (28 jan)

Vi lade helgens tur på lördagen för att utnyttja det fina vädret och isarna, och undvika ev. snö till söndag. Solen sken på oss 13 som åkte runt på Garnsvikens fina is ett antal varv i olika riktningar och njöt. Det fanns en del lätt överis, som försvann efter ett tag (bortsett från mitt på sjön) och det blev ännu mer njutbart att åka omkring.

Pelle ordnade också spontant en halvmånskenstur på Garnsviken på kvällen, där 9 deltagare fick njuta av det magiska med månljus på fin is.

Nu hoppas vi på mer isar, framförallt på Mälaren (där Sigtunafjärden och Skarven verkar piggna till efter mildvädrets slut, men är knastriga och osäkra i mildväder) och i skärgården, där många turer gjorts i Östhammarsområdet på ibland tunna isar.

Undertecknad åker nu till Lappland och bl.a. Jokkmokks marknad och lär få uppleva snö och minst 20 grader kallare än här. Vi får hoppas att vi får något av kylan här i veckan, och ingen hindrande snö, så att Pelle Lövstrand och Åsa Sundman kan utlysa fin tur nästa helg.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Pelle leder på Garnsvikens fina is

Bland vindlingarna vid fågeltornet

Härlig tur på fina Roslagssjöar (14 jan)

Denna gråmulna dag var vi 27 deltagare, som i tre grupper njöt av mycket fina isar i Roslagen. Huvudsjön blev Länna Kyrksjö, som var blank och mycket fin. Grupp III provade även Limmaren, som om möjligt var ännu bättre.

Därefter avslutade vi på Rimbo Långsjö, där den lilla snön till stor del hade blåst bort. Isen var full av pimpelhål efter SM-kval i pimpling som pågått under dagen, men det gick att undvika alla hål.

En del nya deltagare dök upp, varav någon inte åkt på tur förut, och klarade turen galant, och var nöjda och glada.

Så mycket bättre kan man knappast ha det en kulen januaridag.

Nu får vi se vad som händer under veckan med ev. nederbörd.

Hälsningar

Mats Ljungberg 

Nu finns det mycket is (7 jan)

Dagens kortare tur gick på Valloxen, där vi (21 deltagare) körde runt i två grupper på den fina isen. Viss motvind var det på slutet, även om det gick att undvika en del genom Valloxens södra vikar.

Det finns nu is på de flesta sjöar, och i veckan får vi hoppas på Mälaren som börjat komma igång. Just nu är prognosen en vecka utan nederbörd och med minusgrader, vilket lovar gott.

Vi hörs på fredag.

Hälsningar

Mats Ljungberg

Fin tur idag och Gott Nytt År  (30 dec)

Väder- och isläget går ju upp och ner denna vinter, oftast med regn och mjuka isar. Igår började det dock ordna till sig och idag så bjöd många sjöar i Uppland på mycket fina och hårda isar och det mesta av överisen var borta. Vi ordnade en förmiddagstur, där vi njöt av Garnsvikens fina is efter den lite kallare natten. Turen var lagd i närområdet, för att få många att komma igång, men de få deltagarna kom i stället långväga ifrån. Så vi får skicka ut en notis om att det nu finns isar, som är väl åkbara såvida inte vädret ställer till det med ytmjukhet, överis etc. Kolla alltid Isnytt och Utlysta turer på fredagen, och prenumerera gärna via Skridskonätet.

Vi ordnar ingen mer klubbtur denna nyårshelg. Det kan ju dock alltid dyka upp privata turutlysningar, s.k. lysturer, och grannavdelningar inom Friluftsfrämjandet kan ordna turer.

Ingen större kyla verkar vara på gång än, men vi hoppas på tur nästa helg. Kolla på fredag.

Gott Nytt År

önskar

Mats Ljungberg och skridskoledarna