Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Embarsboda

Vandrartorpet Embarsboda fungerar som servering, fritidslokal och aktivitetscentrum för Friluftsfrämjandet i Märsta-Sigtuna. Torpet besöks också av förskolor, skolor och andra grupper.

Embarsboda är öppet  för medlemmar och allmänhet på söndagar mellan 11.00 - 15.00 under säsongerna januari t.o.m. maj och september t.o.m. mitten på december. 

Vi serverar kaffe/te/läsk med bröd. Vi tillhandahåller också öppen grilleld. Inne i serveringen kan Du köpa diverse korvar med bröd för grillelden. Du är även välkommen att ta med Din egen matsäck och njuta av naturen kring torpet. 
Vi har stängt under jul och nyårshelgen samt under sommaren, juni, juli och augusti.

TIPSPROMENADER

Tipspromenader för vuxna och barn anordnas vår/höst under 14 söndagar mellan 11.00-13.00. Välkomna att vandra 2,5 kilometer samtidigt som du gnuggar dina geniknölar. Varför inte avsluta med en fika.

VANDRING KRING EMBARSBODA

Vi har rekat för ett antal vandringsslingor runt torpet. Slingorna varierar mellan 2 till 5 kilometer. I samarbete med Sigtuna OK har vi också tagit fram en vandringskarta över slingorna. Denna går att köpa inne i torpet för kr 30:00. Miljön kring torpet är också intressant för geocaching. Det finns över 50 cachar i närheten.

NYTTJANDE AV TORPET VID SIDAN AV SÖNDAGSAKTIVITETEN

Den sanitära anläggningen vid torpet har i dagsläget begränsad kapacitet. Den består bara av en mulltoa av familjestorlek. Detta medför att vi ej kan hyra ut torpet till större grupper. Du kan dock kontakta oss enligt nedanstående:

Vår 
Husmor: Margareta Andersson telefon 591 14707.

Du är alltid välkommen att besöka grillplatsen och äta Din matsäck. Det finns ved i vedlåren.

HISTORIK OCH FÄRDBESKRIVNING

Sigtuna Kommun köpte in Stora Embarsboda 1974 i samband med att Rävsta upphöjdes till naturreservat. Tidigare hade torpet källa) ägts av Gösta Åhlén på Lunda gård. Såvitt vi vet i dagsläget, är torpet byggt 1916 för att husera en ladugårdskarl med familj. Han jobbade vid Lunda gård tvärs över vägen. Torpets två vårdträd, vitoxlar, står fortfarande kvar.

För att hitta fram till torpet följer man Rävstavägen, förbi gamla Björnkälla-parkeringen ca 500 meter. Rävstavägen från väg 263 vid skylt Räsvta naturreservat, intill brädgården Lundqvist och Lindroth. Mittemot Rävsta Ridskola i högersvängen finner man Stora Embarsboda. Sigtuna kommun har anlagt en mindre parkering just bortom torpet.

 Inne i stugan finns vedspis, vedkamin, rinnande varmt och kallt vatten. Vi har även skaffat kaffebryggare, vattenkokare, bänkspis och microvågsugn. Storstugen tar med lätthet emot 15 gäster och i extrarummet sitter 8-10 personer bekvämt. Stugan är utrustad med effektiv uppvärmning via elradiatorer. Ute på tomten finns ett flertal sittplatser, utegrill och mulltoalett.

Hjärtligt välkomna till Embarsboda

Koordinater till Embarsboda WGS84 N 59.61274, E 17.76574