Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tre typer - köp rätt vandringskängor

Luftigt och lätt är härligast på vandringen. Samtidigt behövs ibland tryggt stöd, halkfri sula och höga skaft i blötmyrar. När behövs höga eller mellanhöga skaft? Och när räcker det med lågskor? Vi testar vandringskängor.

Äntligen är det vår och vandringstider och det är dags att se över den viktigaste utrustningen. Den du har på fötterna. I det här testet vill vi belysa skillnaderna mellan tre typer av vandringsskor: skor, mellanhöga kängor och höga kängor. Testresultatet hittar du längre ner på sidan.

Fågel, fisk eller mittemellan

Skor, eller lågskor, funkar när man bär en lättare packning, typ för dagstur, och i terräng där det finns stigar och är torrt. Det kan vara på låglandsvandring, alpvandring eller en fjälltur typ den upp på Åreskutan eller till Helags. Dessa skor är också perfekta på resa. Skons största fördel är att den är lätt
och luftar bäst. Det finns allt från mycket stabila, vridstyva och dämpade skor till lätta och luftiga modeller. Du som är lätt och går med lätt packning väljer kanske den senare typen medan du som är tung eller av andra skäl behöver mer stöd väljer en stadigare sko.

När du provar en sko eller känga ska du leta efter
en rörelsefrihet eller framåtrull.


Mellanhöga kängor
är allra vanligast på vandring. De är mest allround och fungerar med tyngre packning och på vandringleder i de flesta typer av fjällterräng, plus där skor funkar. Skillnaden är att de ger fotlederna stöd och är vattentäta upp i skaftet, vilket behövs när du går i blöta marker.

I den här kategorin finns en rad modeller, från lätta, inte så dämpande men med bra markkontakt och som
inte är vattentäta utan mycket luftiga, till tunga modeller anpassade till alpin terräng och stegjärn. Din favorit kanske finns någonstans på mitten av skalan.

Mellanhöga kängor är ett under av funktionalitet. De ger inte bara stöd, skydd, dämpning och ventilation på vandringen, utan är perfekta att bära en regnig vardag, på svampjakt och som vintersko.

Högskaftade kängor används mest av jägare och tältvandrare som vill gå utanför lederna. Längs markerade leder finns ofta spänger över våtmarker men när du lämnar lederna är det praktiskt med vattentäta höga skaft. Högskaftade kängor är som regel anpassade till tung packning och tuff
terräng. Det finns flera skalkängor med höga skaft vilka påminner om stövlar förutom att de är stabila, skyddande, har bättre passform och andas. Dock kan de behövas gås in innan passformen blir bra.
Det finns också vadderade modeller som kan vara sköna från första stund.

Nackdelarna med högskaftade kängor är att de ventilerar sämre och är tunga. När det är varmt är det skönt att bara snöra längst ner, så kan ovandelen av skaftet vara öppet och lufta.

Typiskt för vandringsskodon

I butikerna finns en djungel av kängor och skor. Det gäller att sålla och hitta rätta typen av sko eller känga. För vandring är den gemensamma nämnaren en dämpad och vridstyv sula. När du bär packning
behöver foten, knän, höfter och rygg den dämpning som sulkonstruktionen ger.

En vridstyv sula ger foten stöd i terrängen, så att sulan inte vrider sig eller viker sig för lätt på ett ojämnt underlag. Du testar vridstyvheten genom att greppa tådelen med ena handen och häldelen med
den andra, och så vrider du åt motsatt håll. En vridstyv sula ger bra motstånd i den här vridrörelsen. Testa! Motsatsen är en lätt löparsko – den är inte vridstyv.

Skornas delar

SNÖRNING Runda eller platta snören är bäst.

LÅSÖGLA På kängor med skaft är det bra med en låsögla mellan skodelen och skaftet. Den gör det möjligt att snöra skodelen och skaftet olika hårt.

PLÖS För att veta hur högt upp skaftet håller torrt, kolla hur högt upp plösen är fastsydd i skon.

HÄLGREPP Det är viktigt att hälen har bra grepp och inte kanar upp och ner inuti kängan. Provgå alltid nya skor några gånger, för att avslöja eventuella skavrisker plus att de anpassar sig till foten.

MATERIAL Läder kanske är tåligast, om man smörjer det, och det formar sig efter foten. Syntet är lätt och ett billigare material. Hållbarheten beror på antal sömmar och förstärkningar.

FUKTSPÄRR Många vandringsskor har en fuktspärr, ett membran, det vanligaste är Gore-tex. Det gör kängan vattentät samtidigt som den andas. Fuktspärr har en livslängd, när den går sönder är kängan inte längre vattentät.

FÖRSTÄRKNINGAR Uppdragen sulkant och andra förstärkningar i tå, häl och andra delar ökar skons livslängd.

INNERSULA Byt ofta. Innersulan ger dämpning och passform.

YTTERSULA Vanligaste märket är Vibram och finns i olika mönster för olika ändamål. På lättare skor och kängor är mönstret ofta finare än på stabilare och högskaftade kängor.

SKÖTSEL Rengör kängorna i vatten. Fetta in allt läder. Skölj invändigt ibland med vatten och borsta bort saltkristaller med en mjuk borste. Torka kängorna försiktigt, undvik värmekällor. Proppa i tidningspapper för snabbtorkning.

Passform och ventilation

När det gäller vandringskängans konstruktion i övrigt brukar skodelen vara i läder eller syntet. Det är alltid bra med få sömmar eftersom sömmarna är en svag del som kan nötas ut.

Oftast är kängorna fodrade eller vadderade för att ge passform och hälgrepp. Det finns även så kallade skalkängor som är ovadderade. Fördelen med dem är att de torkar snabbt och andas bra, du kan
själv välja tjocklek på strumpor för att de ska passa bra.

Snörningen och plösen är viktiga komponenter för passformen. På kängor med mellanhögt eller högt skaft brukar det finnas en låsögla där skaftet börjar. Den gör det möjligt att snöra skodelen löst och skaftdelen hårt eller tvärt om. När det är varmt kan det vara skönt att snöra skaftdelen löst för ventilation.

Skodelen är ofta förstärkt på vandringskängor. Det är vanligt med en svart förstärkning över tårna, en uppdragen sulkant, som skyddar skon från slitage. Det kan också skydda tårna från stötar
om du sparkar i en sten. Även häldelen kan ha liknande förstärkningar. Ibland finns lattor eller ett ”skelett” som förstärker skon omkring fotleden. Vissa skomärken har kikat på basketskor.

När du provar en sko eller känga ska du leta efter en rörelsefrihet eller framåtrull. Denna känsla åstadkoms av flera faktorer, dels att sulan är rundad och rullar framåt, dels att skon ger foten rörelseutrymme framåt och bakåt i skon. Häldelen får inte hämma denna rörelse, inte heller plösen
eller skaftets framsida, då kommer de att strypa blodtillförseln eller ge skav.

Innersulan är viktig för dämpning och för hur skon passar din fot. Om en innersula inte passar är det den enklaste delen att byta ut. Ta gärna med en egen innersula som du gillar när du testar vandringsskor. Och byt innersula varje eller vart annat år. Det är bekvämt men också hygieniskt.

Strumpor är också viktiga. Det optimala är ofta dubbla strumpor, en tunn foderstrumpa och så en tjockare utanpå den. Helst i ull men åtminstone i ett funktionellt material som andas och torkar snabbt. Dubbla strumpor förebygger skav och kan hjälpa till med passform och dämpning. Prova olika varianter tills du hittar din egen favorit.

Av: Erika Willers

Bli medlem - Få 20% rabatt hos outnorth

Som medlem får du 20% rabatt på ett köp hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Högskaftade kängor

Crispi Titan

a a a

Pris: 3 500 kronor
Vikt per par: 1 260 gram i stl 38

Sammanfattning: Känga för tung packning i obanad och blöt terräng. Ganska bred och välbyggd läst som passar många och är bekväm från start och förvånansvärt lätt.

Kalla fakta: Sko som huvudsakligen är i läder av olika tjocklek. Tå och häl är rejält förstärkta. Invändigt har skon nätfoder med Gore-tex som fuktspärr. Snörningen har nio par metallhakar varav en låsögla. Yttersulan är grovt mönstrad. Innersulan är tunn framtill men dämpad under häldelen. Ovandelen av skaftet är i luftigt syntetmaterial.

Så tycker vi: Välbyggd, lätt och dämpad modell – bekväm att bära tungt med från första steg. Bra hälgrepp på skrå och i brant terräng. Halkfri yttersula. Orange är en bra säkerhetsfärg men förhöjer kanske inte det estetiska värdet … Vårda lädret, skölj ur innerskon då och då, byt eventuellt innersula till en rejälare sådan, den medföljande är ganska tunn, så har du en långlivad vän som passar i obanad terräng.

Plus: Gedigen, funktionell och bekväm känga. Ganska lätt. Formar sig efter foten.

Haglöfs Grym Keprotec GT

a a a

Pris: 3 400 kronor
Vikt per par: 1 590 gram i stl 41,5

Sammanfattning: Hög känga som är stabil, skönt fodrad och har slitstark väv. Skon passar bra på hårda fjällstigar och i våt mark. Dämpning klarar tyngre packning.

Kalla fakta: Ny syntetkänga i kevlar med skinndetaljer. Högt skaft och plös som är rätt högt sydd. Gummikant nertill som går runt hela skon samt uppdragen hälkappa. Gore-tex som fuktspärr. Snörning går genom öglor och hakar. Vibram yttersula har både fint och grövre mönster. Innersulan är kraftigt uppbyggd. Unisexmodell med normal läst, men rätt bred över fotleden. Försedd med Recco. Miljömärkt med Bluesign.

Så tycker vi: Innovativ känga i kevlar som är hyfsat lätt trots det höga skaftet. Väven är tålig och bra med den höga skyddskanten. Skon är ombonad, väldämpad och stabil – funkar även på steniga stigar och i våt terräng. Yttersulan ger utmärkt fäste. Inte bästa hälgrepp, man får snöra åt noga runt vristen. Högt uppbyggd innersula ger extra dämpning, men sämre markkontakt.

Plus: Dämpad, skönt fodrad och slitstark. Skyddande och stabil. Miljömärkt.

Minus: Något varm. Sämre hälgrepp.

Lundhags Mira Light High

a a a

Pris: 4 300 kronor
Vikt per par: 1 400 gram i stl 41

Sammanfattning: Lätt och skyddande känga med högt skaft som ger stöd. Passar för blöt mark, tuff fjällterräng och medeltung packning. Luftigt utan membran.

Kalla fakta: Sko i fullnarvskinn som har skaft fodrat med neopren. Skaften är ett av de högsta i testet och plösen nästan helsydd. Kraftigt cellgummi runt foten, fetta in noga vid sömmen. Snörning med öglor och hakar. Yttersula i Vibram med grövre mönster. Dammodell med normal läst och rymlig vid tårna. Uppgraderad Mira II light har mer slitstark nederdel och stötdämpad häl. Nya herrmodellen heter Jaure II light.

Så tycker vi: Rejäl känga som är lätt trots högt skaft. Bra markkänsla och grepp i yttersulan. Dämpningen funkar med medeltung packning och den vridstyva och stabila skon ger stöd. Det höga skaftet gör att det går att klafsa fram i våt terräng. Luftigt eftersom fuktspärr saknas. Ta på en extra socka och gå in skon före turen. Snör upp skaftet något i branta backar så att det inte trycker mot vaden.

Plus: Rejäl, skyddande och stabil. Luftig. Torkar rätt snabbt.

Minus: Måste gås in före turen. Dyrast i testet.

Mellanhöga kängor

Hanwag Tatra

a a a

Pris: 2 400 kronor
Vikt per par: 1 410 gram i stl 41

Sammanfattning: Snygg och skön lädersko i klassisk stil. Stabil och dämpad för turer med tyngre packning i obanad och stenig terräng. Rätt luftigt utan membran.

Kalla fakta: Stilren känga i nubuck med få sömmar och skinnfodrad. Förstärkt plös och skyddskappa vid tå och häl. Väl uppbyggd modell som har kraftigt mönstrad yttersula av märke Vibram. Skosnören går genom metallöglor och hakar. Rätt tunn innersula med absorberande kraftig väv på ytan. Skorna passar smalare fötter och testskon saknar membran. Finns även med smal och bred läst och i Gore-tex.

Så tycker vi: Välgjord lädersko och lyxigt med skinnfoder. Sitter skönt runt foten med bra hälgrepp. Rull i steget och fäste i sulan. Stabil, vridstyv och dämpad sko som klarar stenig fjällterräng med tyngre packning. Tunn innersula men skönt ytskikt. Tatra utan membran är rätt ventilerad. Impregnera skon noga – men inget för blötmyrar eftersom vatten sipprar in vid lågt sydd plös. Tar tid att torka skon.

Plus: Bekväm sko ger foten stöd. Vridstyv och dämpad. Få sömmar.

Minus: Lågt sydd plös. Längre torktid.

Meindl Litepeak GTX

a a a

Pris: 2 700 kronor
Vikt per par: 1 150 gram i stl 41

Sammanfattning: Lätt, ombonad och stadig känga som sitter perfekt på foten. Den funkar bra med lättare packning i varierad men inte för stenig terräng. Skön vardagssko.

Kalla fakta: Ny känga i nubuck och textil. Snörningen går genom tygöglor, metallhakar och i mitten genom en metallögla fäst i stabiliserande plast som går runt bakfoten – för att justera hälen i rätt position. Uppdragen skyddskant i gummi nertill. Uppbyggd enligt Meindls kategori B – för varierad terräng men inte den mest alpina. Mellangrovt mönstrad Vibramsula och dämpad innersula. Fuktspärr av Gore-tex.

Så tycker vi: En allround känga som är stadig, lätt och har framåtrull. Den sitter som gjuten på foten. Smart med ”plastskelettet” som ger stabilitet och fixerar hälen. Skon är bekvämt polstrad och har säkert grepp i yttersulan. Bra med en kraftig skyddskant som går runt hela skon. Foten blir trött med tyngre rygga, men dämpning funkar fint för lättare dags- och stugpackning. En skön sko även till vardags.

Plus: Lätt, stabil och bra markkänsla. Framåtrull. Passform.

Minus: Inte optimal för tyngre ryggsäck.

Salomon X Ultra Mid 2 GTX

a a a

Pris: 1 700 kronor
Vikt per par: 820 gram i stl 38

Sammanfattning: Bekväm syntetkänga som är stabil nog för varierande terräng med upp till medeltung packning.

Kalla fakta: Syntetsko med mycket nättyg som är förstärkt med nubuck och gummi över tån. Skelettkonstruktionen utanpå alltihopa stabiliserar skon runt fot och fotled. Snörning med 5 par metallhällor och dragögla i hälen. Vadderad innersko med Gore-tex i fodret. Sulkonstruktion med rejäl uppbyggd mellansula och relativt grovt mönster i yttersulan. Tvättbar innersula delvis av återvunna däck.

Så tycker vi: Skön allroundsko som funkar i fjäll, plattland som till vardags. Den är lätt och har bra passform med hälgrepp från start. Sulan greppar bra på halkiga och varierande underlag, kanske något sämre på blöta stenar. Bekväm dämpning som är bra med upp till mellantung packning. Mycket stabilitet, vridstyv sula och funktion till en låg vikt och ett bra pris. Luftiga för att ha fuktspärr. Plus för miljövänlig och tvättbar innersula som utlovas ha lång hållbarhet.

Plus: Lätta, luftigt bekväma och medstabila. Bra markkontakt och rull framåt.

Treksta Vertex GTX

a a a

Pris: 2 400 kronor
Vikt per par: 1000 gram i stl 38

Sammanfattning:Stabil och bekväm anatomisk känga som funkar både på platten och i fjäll. Dämpad nog för stugeller en lätt tältpackning.

Kalla fakta: Sydkoreanska Treksta har utvecklat denna lite bredare läst för skandinaviska fötter. Passformen är anatomisk med rymlig tåbox. Ovandelen är i läder med förstärkningar vid tån och över fotleden. Icelock-yttersulan är utvecklat för grepp på snö och is, med mellangrovt mönster. Snörning med metallhakar, låshake mellan sko och skaft. Unisexmodell.

Så tycker vi: Annorlunda passform med en bred tådel, lägre häldel och uppbyggnaden under hålfoten går långt bak mot hälen. I längden vinner den i komfort och funkar bra i snäll till tuff terräng i fjäll och på plattland. Sulan är vridstyv nog och skaftet stadigt nog för att bära en rejäl packning på skrå. Den tunnare häldelen ger också en god markkontakt. Bra grepp i sulan och rull framåt i yttersulan.

Plus: Bekväm, stadig och relativt lätt.

Minus: Något varm.

Vandringsskor

Merell Capra Low GTX

a a a

Pris: 1 700 kronor
Vikt per par: 810 gram i stl 38

Sammanfattning:Stabil, trygg och dämpande sko som passar för dag- och flerdagarsturer samt resor. Vridstyv nog för en hel del belastning.

Kalla fakta: Ovandel i nättyg förstärkt med syntetiskt läder och ett stadigt ”skelett”. Rejäla förstärkningar över tådelen och dragögla i hälen. Invändigt vadderad med Gore-tex i fodret som fuktspärr. Platt snöre genom hål i skomaterialet. Mellansulan är utrustad med luftkuddar i häldelen för dämpning. Yttersula med mellangrovt till grovt mönster.

Så tycker vi: Bra funktion med massor av vridstyvhet och stabilitet. Då passformen också är bra tack vare snörning, foder och sulkonstruktion adderas alla egenskaperna ihop till en trygg sko, med bra grepp och skönt rull framåt. Dämpningen gör den lämplig för tunga personer. Givetvis har alla lågskor begränsningar i blöt terräng, men i torrare lägen är denna sko optimal för vandring med upp till mellantung packning. Något tät men luftigare än en känga.

Plus: Komfort, trygghet, stabilitet.

Minus: Något varm.

Lowa Innox Evo GTX

a a a

Pris: 1 700 kronor
Vikt per par: 810 gram i stl 38

Sammanfattning:Lätt och mjuk för snabba turer med lätt packning. Vattentät med massor av markkontakt.

Kalla fakta: Lätt och designad för snabba vandringar. Skons ovandel är till stor del i nättyg som förstärks med syntetiskt läder för skydd från de yttre elementen. Runda snören genom hål i lädret. Fodret har Gore-tex som fuktspärr och gör skon vattentät. Yttersulans mönster är medelgrovt och sulkonstruktionen är inte vridstyv.

Så tycker vi: Det här är en mycket lätt och mjuk sko som ger pigga fötter och massor av markkontakt. Det märks att den är designad för snabba turer med mycket inspiration från en löparsko. Passar bäst på resa med lättare packning, på snabba turer i mjuk och snäll terräng, när man inte behöver bära tungt och i vardagen. Bra grepp i sulan och massor av framåtrull.

Plus: Lätt och mjuk komfort. Markkontakt.

Minus: Mjuk sula lämnar foten oskyddad.

Endurus Hike GTX

a a a

Pris: 1 700 kronor
Vikt per par: 810 gram i stl 38

Sammanfattning: Låg och lätt sko som är bekväm med mjuk gång. Passar för vandring på stigar och med dags- och stugpackning. Trots membran känns skon luftig.

Kalla fakta: Ny modell med nättyg i ovandel. Kraftigt syntetmaterial i sidor med infällda fyrkanter med tunnare tyg som ventilerar. Fuktspärr av Gore-tex. Kraftigt förstärkt vid häl och tå. Väl uppbyggd och vridstyv för att vara en låg sko. Uppdragen polstrad plös. Snörning genom öglor. Yttersula av märke Vibram med fint och medelgrovt mönster. Tunnare innersula antibakteriellt behandlad för att minska svettlukt.

Så tycker vi: Skön sko med svikt i steget ger snabba fötter och gåglädje. Men foten blir trött i stenig terräng. Passar fint med lätt packning på stigar och offroad i mjukare terräng – men för låg i blötmark. Upplevs luftig trots membran. Gott grepp i sulan och rejält förstärkt. Frågetecken för hållbarheten i tunt nättyg. Innersula behandlad med ammoniumklorid är tveksam ur miljösynpunkt, byt gärna sulan.

Plus: Lätt och bekväm. Skön svikt. Väl förstärkt. Luftig. Prisvärd.

Minus: Innersula med ammoniumklorid.

Bli medlem - Få 20% rabatt hos outnorth

Som medlem får du 20% rabatt på ett köp hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Vandring

Fler vandringstips

Fjällturer

Mer om fjällturer

Hitta fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.