Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Tre typer - köp rätt vandringskängor

Luftigt och lätt är härligt på vandringen. Men ibland behövs mer dämpning, stöd och högre skaft. När behövs egentligen höga och mellanhöga kängor, och när räcker det med lågskor? Vi reder ut begreppen och testar tre typer av vandringsskor.

Av: Erika Enequist
Uppdaterad: november 2021

Äntligen är det vår och vandringstider. Det är dags att se över den viktigaste utrustningen, den du har på fötterna. Här belyser vi skillnaderna mellan tre typer av vandringsskor: skor, mellanhöga kängor och höga kängor. Längre ner kan du läsa testet av tio par skor och kängor.

Luftigast med skor

Lågskor funkar på vandring med lättare packning, som en dagstur, och i terräng där det finns stigar och är hyfsat torrt. Det kan vara på låglandsvandring, alpvandring eller en fjälltur typ den upp på Åreskutan eller Helags. Dessa skor är också perfekta på resa. Skons största fördel är att den är lätt och luftar bäst, den är ofta vattentät tack vare fuktspärr och ger alltså en del väderskydd. I butikshyllan finns allt från mycket stabila, vridstyva och dämpade skor till lätta, mjuka och luftiga modeller. Du som är lätt och går med lätt packning väljer kanske den senare typen. Du som går med tyngre packning, eller om du är tung eller av andra skäl behöver mer stöd, väljer en stadigare sko.

Mest allsidiga

Mellanhöga kängor är allra vanligast på vandring. De är ett under av funktionalitet och ger inte bara stöd, skydd, dämpning och ventilation på vandringen, utan är perfekta att bära en regnig vardag, på svampjakt och som vintersko.

Jämfört med lågskor fungerar kängorna med tyngre packning och i tuffare terräng. De tar dig torrskodd fram i de flesta typer av låglands- och fjällterräng, och genom grundare vad. De ger fotlederna stöd och foten värme.

I den här kategorin finns en rad modeller, från de lättaste, inte så dämpande som har bra markkontakt. I andra änden av skalan finns de tyngsta och tåligaste modellerna anpassade till alpin terräng och stegjärn. Din favorit kanske finns någonstans i mitten av skalan.

Bäst i våta marker

Högskaftade kängor används mest av jägare och tältvandrare som går utanför lederna. Längs markerade leder finns ofta spänger över våtmarker men utanför lederna är det praktiskt med vattentäta höga skaft. Det är också praktiskt längs sträckor med många vad. Högskaftade kängor är som regel anpassade till tung packning och tuff terräng. Nackdelen är att de är varma, tätare och tunga. Varma dagar är det skönt att endast snöra nederst, så kan ovandelen av skaftet vara öppet och lufta.

Typiskt för vandringsskor

I butikerna finns uppenbarligen en djungel av kängor och skor. Det gäller att sålla och hitta vad du behöver. För vandring är den gemensamma nämnaren en dämpad och vridstyv sula. När du bär packning behöver foten, knän, höfter och rygg den dämpning som sulkonstruktionen ger.

En vridstyv sula ger foten stöd i terrängen, så att sulan inte vrider sig eller viker sig på ojämna underlag. Du kan själv testa vridstyvheten genom att greppa tådelen med ena handen och häldelen med den andra, och så vrider du åt motsatta håll. En vridstyv sula ger bra motstånd i den här vridrörelsen. Jämför gärna med en lätt löparsko – den är inte vridstyv.

Skornas delar

SNÖRNING Runda eller platta snören är bäst.

LÅSÖGLA På kängor med skaft är det bra med en låsögla mellan skodelen och skaftet. Den gör det möjligt att snöra skodelen och skaftet olika hårt.

PLÖS För att veta hur högt upp skaftet håller torrt, kolla hur högt upp plösen är fastsydd i skon.

HÄLGREPP Det är viktigt att hälen har bra grepp och inte kanar upp och ner inuti kängan. Provgå alltid nya skor några gånger, för att avslöja eventuella skavrisker plus att de anpassar sig till foten.

MATERIAL Läder kanske är tåligast, om man smörjer det, och det formar sig efter foten. Syntet är lätt och ett billigare material. Hållbarheten beror på antal sömmar och förstärkningar.

FUKTSPÄRR Många vandringsskor har en fuktspärr, ett membran, det vanligaste är Gore-tex. Det gör kängan vattentät samtidigt som den andas. Fuktspärr har en livslängd, när den går sönder är kängan inte längre vattentät.

FÖRSTÄRKNINGAR Uppdragen sulkant och andra förstärkningar i tå, häl och andra delar ökar skons livslängd.

INNERSULA Byt ofta. Innersulan ger dämpning och passform.

YTTERSULA Vanligaste märket är Vibram och finns i olika mönster för olika ändamål. På lättare skor och kängor är mönstret ofta finare än på stabilare och högskaftade kängor.

SKÖTSEL Rengör kängorna i vatten. Fetta in allt läder. Skölj invändigt ibland med vatten och borsta bort saltkristaller med en mjuk borste. Torka kängorna försiktigt, undvik värmekällor. Proppa i tidningspapper för snabbtorkning.

Hållbarhet och miljön

Vandringskängans ovandel brukar vara i läder eller syntet. Som regel är läder tåligare och det är alltid bra med få sömmar eftersom dessa är en svag del som kan nötas ut och dessutom skava mot foten.

Annat som får skon att hålla längre är förstärkningar på skons utsatta delar, viktigast är över tårna och vid häldelen. Tåförstärkningen skyddar även tårna från stötar om du sparkar i en sten. Ibland finns lattor eller ett ”skelett” som ger skon bättre stabilitet, med inspiration från basketskor används det oftast i syntetskor.

Få skor är miljömärkta. Men de dyker sakta men säkert upp och allt oftare finns information om att de är fluorkarbonfria eller har återvunna material.

Generellt gäller att läder och en något tyngre modell borgar för bra livslängd. Att yttersulan är utbytbar ger också längre liv, du kan sula om din gamla favoritkänga. Ge kängorna kärlek i form av tvätt och smörjning av lädret. Då innersulor har antibakteriell behandling – kolla upp huruvida det verkar snällt mot miljön eller inte.

Passform och ventilation

Prova skons rörelsefrihet och framåtrull, något som åstadkoms av att sulan är rundad plus att skon ger rörelseutrymme framåt och bakåt. Häldelen får inte hämma rörelsen, inte heller plösen eller skaftets framsida, det kan strypa blodtillförseln eller ge skav.

Fodret eller vadderingen är till för att ge passform och hälgrepp. Det finns även ofodrade skalkängor som torkar snabbt och andas bra, då kan du själv välja tjocklek på strumpor och innersula för att få till passformen.

Snörningen och plösen påverkar också passformen. De flesta kängor har en låsögla där skaftet börjar, då kan du snöra skodelen löst och skaftdelen hårt eller tvärt om.

Innersulan påverkar både dämpningen och passformen, och är den enklaste delen att byta ut. Ta gärna med en innersula du gillar när du provar vandringsskor. Och byt innersula varje eller vart annat år, det är både bekvämt och hygieniskt.

Fotsnällt

Strumpor är viktiga. Det optimala är dubbla strumpor, en tunn foderstrumpa och så en tjockare utanpå den. Helst i ull men åtminstone i ett funktionsmaterial som andas och torkar snabbt. Dubbla strumpor förebygger skoskav och kan hjälpa till med passform och dämpning. Prova olika varianter tills du hittar din favorit.

Skoskav kan tyckas vara en struntsak, men kan förstöra en hel vandring. Så snart du märker minsta känsla av skav på foten, stanna och lägg på en tunn ”extrahud” i form av tejp av typen Leukoplast. När en blåsa uppstår sätt på ett skavsårsplåster med Leukoplast över, det håller bra.

I slutänden är passformen det viktigaste, foten ska sitta som hand i handske. Förhoppningsvis hittar du den där känslan av rörelsefrihet och framåtrull i steget – full fart ut mot en väntande skön vandring.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Högskaftade kängor

Crispi Titan

a a a

Pris: 3 500 kronor
Vikt per par: 1 260 gram i stl 38

Sammanfattning: Känga för tung packning i obanad och blöt terräng. Ganska bred och välbyggd läst som passar många och är bekväm från start och förvånansvärt lätt.

Kalla fakta: Sko som huvudsakligen är i läder av olika tjocklek. Tå och häl är rejält förstärkta. Invändigt har skon nätfoder med Gore-tex som fuktspärr. Snörningen har nio par metallhakar varav en låsögla. Yttersulan är grovt mönstrad. Innersulan är tunn framtill men dämpad under häldelen. Ovandelen av skaftet är i luftigt syntetmaterial.

Så tycker vi: Välbyggd, lätt och dämpad modell – bekväm att bära tungt med från första steg. Bra hälgrepp på skrå och i brant terräng. Halkfri yttersula. Orange är en bra säkerhetsfärg men förhöjer kanske inte det estetiska värdet … Vårda lädret, skölj ur innerskon då och då, byt eventuellt innersula till en rejälare sådan, den medföljande är ganska tunn, så har du en långlivad vän som passar i obanad terräng.

Plus: Gedigen, funktionell och bekväm känga. Ganska lätt. Formar sig efter foten.

Meindl Dovre Extreme MFS Wide

a a a

Pris: 2890-3700 kronor
Vikt per par: 2010 gram i stl 43

Sammanfattning: Hög och vridstyv känga med bekvämt foder och rymlig läst. Stabil vid turer även med tyngre packning och klarar blötmark. Kan bli varm sommartid.

Kalla fakta: Klassisk känga i vaxad nubuck med skyddande kant runt om nertill. Högt skaft med plös som är sydd rätt långt upp. Tunt skinn vid plösens sidor ger god passform. Membran i Gore-tex och foder som formar sig efter kroppsvärmen. Vibramsula med blandat mönster. Urtagbar och dämpad innersula. Snörning med öglor, låshälla och hakar. Unisex med bred läst. Dovre Pro har normal läst och något mjukare sula.

Så tycker vi: Rejäl och skyddande läderkänga med skönt foder. Skon är vridstyv och har gott hälgrepp. Hårdare suluppbyggnad skyddar foten i oländig terräng och ger stabilitet med tyngre packning. Fuktspärren gör skon vattentät, men bara så högt upp som plösen är fastsydd. Väl förstärkt nertill. Sulan ger bra grepp, något hal på is. Risk för svettiga fötter sommartid.

Plus: Stabil, skyddande och förstärkt. God passform och hälgrepp.

Minus: Högt pris. Tung. Kan bli varm sommartid.

Lundhags Mira Light High

a a a

Pris: 4 300 kronor
Vikt per par: 1 400 gram i stl 41

Sammanfattning: Lätt och skyddande känga med högt skaft som ger stöd. Passar för blöt mark, tuff fjällterräng och medeltung packning. Luftigt utan membran.

Kalla fakta: Sko i fullnarvskinn som har skaft fodrat med neopren. Skaften är ett av de högsta i testet och plösen nästan helsydd. Kraftigt cellgummi runt foten, fetta in noga vid sömmen. Snörning med öglor och hakar. Yttersula i Vibram med grövre mönster. Dammodell med normal läst och rymlig vid tårna. Uppgraderad Mira II light har mer slitstark nederdel och stötdämpad häl. Nya herrmodellen heter Jaure II light.

Så tycker vi: Rejäl känga som är lätt trots högt skaft. Bra markkänsla och grepp i yttersulan. Dämpningen funkar med medeltung packning och den vridstyva och stabila skon ger stöd. Det höga skaftet gör att det går att klafsa fram i våt terräng. Luftigt eftersom fuktspärr saknas. Ta på en extra socka och gå in skon före turen. Snör upp skaftet något i branta backar så att det inte trycker mot vaden.

Plus: Rejäl, skyddande och stabil. Luftig. Torkar rätt snabbt.

Minus: Måste gås in före turen. Dyrast i testet.

Mellanhöga kängor

Hanwag Tatra II

a a a

Pris: 2 800 kronor
Vikt per par: 1 410 gram i stl 41

Sammanfattning: Snygg och skön lädersko i klassisk stil. Stabil och dämpad för turer med tyngre packning i obanad och stenig terräng. Rätt luftigt utan membran.

Kalla fakta: Stilren känga i nubuck med få sömmar och skinnfoder. Förstärkt plös och skyddskappa vid tå och häl. Snörkrokar i gjutet gods med stoppögla mellan sko och skaft. Väl uppbyggd modell som har kraftigt mönstrad Vibramyttersula. Dämpande innersula med absorberande kraftig väv. Testad i dammodell utan membran, finns även i herr, smal, bred och bunion-läst och med Gore-tex.

Så tycker vi: Välgjord lädersko med lyxigt skinnfoder. Sitter skönt runt foten med bra hälgrepp. Rull i steget och fäste i sulan. Stabil, vridstyv och dämpad funkar den allsidigt till vardags som på vandring i varierande terräng med tyngre packning. Imponerande många läster, även hallux valgus. Varianten utan Gore-tex är skönt ventilerad. Fetta in lädret för vattentäthet.

Plus: Bekväm sko ger foten stöd. Vridstyv och dämpad. Få sömmar. Många läster.

Minus: Lågt sydd plös. Torkar sakta.

Alfa Eggi

a a a

Pris: 2 700 kronor
Vikt per par: 1 050 gram i stl 38

Sammanfattning: Lätt och smidig känga med tydligt framåtrull i steget. Allsidig funktion till vardags, på resa och i varierad fjällterräng med upp till medeltung packning.

Kalla fakta: Yttersko i oljad nubuck med uppdragen sulkant i tån, förstärkningar framtill och över häldelen. Snörningen löper genom läderöglor över fotdelen, metallhakar i skaftet. Innerskon är fodrad och har Gore-texmembran som gör skon vattentät upp till 13 centimeters höjd i storlek 38. Utbytbar yttersula från Vibram har mönster för varierat underlag. Dragöglor i häl och plös. Testad i dam, finns även i herr.

Så tycker vi: Snygg favorit för allroundbruk med upp till medeltung packning. Fint att ovandelen i kraftig nubuck är i en enda del – en tålig och stadig lösning. Dessutom har snörningen i fotdelen läderöglor, bekvämt mot foten. Väldämpad och vridstyv sulkonstruktion har en rejält rundad form, som ger härligt rull i steget. Halkfri yttersula och normal till smal läst.

Plus: Bekväm funktion. Ganska lätt med framåtrull i steget. Snygg och trygg.

Minus: Något tät.

Salomon X Ultra Mid 2 GTX

a a a

Pris: 1 700 kronor
Vikt per par: 820 gram i stl 38

Sammanfattning: Bekväm syntetkänga som är stabil nog för varierande terräng med upp till medeltung packning.

Kalla fakta: Syntetsko med mycket nättyg som är förstärkt med nubuck och gummi över tån. Skelettkonstruktionen utanpå alltihopa stabiliserar skon runt fot och fotled. Snörning med 5 par metallhällor och dragögla i hälen. Vadderad innersko med Gore-tex i fodret. Sulkonstruktion med rejäl uppbyggd mellansula och relativt grovt mönster i yttersulan. Tvättbar innersula delvis av återvunna däck.

Så tycker vi: Skön allroundsko som funkar i fjäll, plattland som till vardags. Den är lätt och har bra passform med hälgrepp från start. Sulan greppar bra på halkiga och varierande underlag, kanske något sämre på blöta stenar. Bekväm dämpning som är bra med upp till mellantung packning. Mycket stabilitet, vridstyv sula och funktion till en låg vikt och ett bra pris. Luftiga för att ha fuktspärr. Plus för miljövänlig och tvättbar innersula som utlovas ha lång hållbarhet.

Plus: Lätta, luftigt bekväma och medstabila. Bra markkontakt och rull framåt.

Icebug Larvik Biosole

a a a

Pris: 1 900 kronor

Sammanfattning: Lätt och smidig känga som är skön på foten. Passar bra för vandringar i skogen, kortare fjällturer och även till vardagspromenaderna. Rymlig tåbox som gör att den kan upplevas lite vid på en normalbred fot.

Kalla fakta: Ovandel i vattenavvisande hampa och nubuck med förstärkning runt om hela nederdelen av skon. Ventilerar bra men blir inte heller kalla i snö. Snörning i metallöglor. Lågt skaft. Sulan är gjord av Icebugs eget material Biosole som till största delen är gjord av biobaserat gummi. Detta är en slitstark blandning som håller sig mjuk även i låga temperaturer, vilket ger bra grepp även i minusgrader. Unisexmodell.

Så tycker vi: Icebugs väg att leta nya, mer ekologiskt hållbara, material är intressant. De har redan visat att det går att göra bra greppiga sulor på mer klimatsmarta gummiblandingar, och gör med Larvik ett försök att ersätta syntmaterialet även på skons ovansida. Det här är en lätt, mjuk och allsidig sko som funkar både för vardag och vandring. Lågt och mjukt skaft gör skon skön men ger inte heller så mycket stöd. Sulan greppar bra och är mjuk och skön att gå på. Passar bäst för lättare packning.

Plus: Ett klimatsmart tänk genom hela produktionen. Lätt och luftig men ändå bra grepp.

Minus: Begränsat vriststöd. Lite vid för en normalbred fot.

Vandringsskor

Merell Moab Speed GTX

a a a

Pris: 1 700 kronor

Sammanfattning: Lätt och dämpad sko som passar bra både för längre vandring och snabbhajking. Skön som en löparsko men med stadigare ovandel för stöd och support. Membran med Gore-Tex.

Kalla fakta: Ovandel med Gore-Tex som ska hålla regn och annan väta ute. Tål lättare bad. Sulan är dämpad som en trailrunning-sko men som ska hålla länge. Skön passform utan alltför vid tåbox. Passar bra på en normal till smal fot. Finns för både dam och herr och även med högre skaft mer anpassad för vandring.

Så tycker vi: En riktigt skön sko för den som vill ha mer än en löparsko men inte riktigt en vandringskänga. Medger löpning när andan faller på, men passar kanske bäst för den raska vandringen utan alltför tung packning. Membranet håller foten ganska torr ganska länge men gör också skon mindre ventilerad. Inte optimalt för den som svettas mycket. Lite låg hälkappa, men skönt grepp på sulan.

Plus: Skön passform.

Minus: Lite för hög sula för att springa i. Lite för låg hälkappa för att vandra i. En hyfsad kompromiss dock.

Lowa Sassa Low Gtx

a a a

Pris: 2 300 kronor
Vikt per par: 830 gram i stl 39

Sammanfattning:En rejäl sko som är perfekt på resa och längs torra leder. Material och vridstyvhet i sulan skyddar foten i stenig terräng. Tillräcklig dämpning och stöd för flerdagarstur.

Kalla fakta: Ovandel i splitläder i ett stycke för att undvika sömmar, förstärkningar över tå- och häldelen. Mjukare syntetmaterial i plösen och överst i skaftet. Lång snörning ända från tån med tygöglor dolda bakom läder. Dragögla i hälen. Dämpad mellansula, mjukare under hälen, och Lowas utbytbara yttersula Elika. Damläst. Herrvarianten Ledro Gtx Low är något bredare. Finns även med mellanhögt skaft.

Så tycker vi: En riktig favorit på resa, i vardagen och på vandring. Steget är tryggt med det skyddande yttermaterialet och en sulkonstruktion som är både vridstyv, skönt väldämpad och halkfri. En lättare stugpackning är inga problem. Lästen är normal och den långa snörningen ger bra passform, bekväm från första steg. Något varm men extra plus för ett snyggt utseende.

Plus: Vridstyv och dämpande. Bra passform och tålig. Trygg och snygg.

Minus: Dyr. Något tät.

Endurus Hike GTX

a a a

Pris: 1 700 kronor
Vikt per par: 810 gram i stl 38

Sammanfattning: Låg och lätt sko som är bekväm med mjuk gång. Passar för vandring på stigar och med dags- och stugpackning. Trots membran känns skon luftig.

Kalla fakta: Ny modell med nättyg i ovandel. Kraftigt syntetmaterial i sidor med infällda fyrkanter med tunnare tyg som ventilerar. Fuktspärr av Gore-tex. Kraftigt förstärkt vid häl och tå. Väl uppbyggd och vridstyv för att vara en låg sko. Uppdragen polstrad plös. Snörning genom öglor. Yttersula av märke Vibram med fint och medelgrovt mönster. Tunnare innersula antibakteriellt behandlad för att minska svettlukt.

Så tycker vi: Skön sko med svikt i steget ger snabba fötter och gåglädje. Men foten blir trött i stenig terräng. Passar fint med lätt packning på stigar och offroad i mjukare terräng – men för låg i blötmark. Upplevs luftig trots membran. Gott grepp i sulan och rejält förstärkt. Frågetecken för hållbarheten i tunt nättyg. Innersula behandlad med ammoniumklorid är tveksam ur miljösynpunkt, byt gärna sulan.

Plus: Lätt och bekväm. Skön svikt. Väl förstärkt. Luftig. Prisvärd.

Minus: Innersula med ammoniumklorid.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning