Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skridskotur i Ronneby skärgård

En skridskotur på Alla hjärtans dag från Ekenäs och ut bland öarna. En tur som kommer att värma hjärtan lång tid framöver, vid minnet av den.

Vi hade planerat turen över Ekenäsfjärden ut mot Yttre Stekön,  En tidig morgonrekognosering visade att  Ronnebyfjärden nog hade fin is så det ändrade planerna. Vi delade upp oss i Coronagrupper vid Ekenäs badplats och när vi kommit ut på fjärden skrinnade vi österut  på ett blankisparti norr om Karön. I sundet utanför båtbryggorna fanns tunnare partier men vi kom igenom utan problem. Sedan låg det snö tills vi kom till östligaste udden vid Ekenäs. Där började en härlig blankis som varade ända in till Tarkett. Där vände vi söderut och åkte längs den gamla iskanten till sydöstra spetsen på Karön där det tunnade ut. Tillbaka västerut genom Karösundet och till Yttre Stekön på omväxlande blankis och snötäckta partier som dock inte var speciellt svåråkta. 

Fika i solskenet i lä på några bryggor på Yttre Steköns östsida. Testade sedan sundet mellan Yttre Stekön och Lilla Ekön men där kom vi inte igenom. Vid Lilla Eköns västra kant var det åter stopp så vi vände norrut och med mycket pikning kom vi igenom sundet mellan Karön och Törnholmen, vilket inte gick igår. Sedan snurrade vi lite på blankispartiet söder om Karön innan turen avslutades efter 10 kilometers skrinnande. Fem skrinnare återvände till Ekenäs och resten fortsatte med eget skrinnande på de fina blankispartierna. 

Vi åkte på isar som var lite mer utmanande än på normala VI-turer, men vi hade hela tiden koll på läget och det kändes säkert.

/Leif Nilsson, grenledare långfärdsskridskor

SkridskoKarön-2.jpg