Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Höstvandringar

Vi vandrade på Blekingeleden igen under hösten 2020.

Trots begränsningar lyckade några glada vandrare mötas upp och vandra i oktober.

Den första turen tog vi den 3:e oktober. Då blev det den sista biten som var kvar efter våra tidigare etapper fram till kusten i öster.

Brittsommarväder rådde så det ena plagget efter det andra åkte av. Naturen gick över från blandskog till jordbruksmark och slutligen strandängar.

Vi läste i Blekingeledsboken om områdets dramatiska historia och vid målet kunde vi förundras över anläggningarna med försvarsmurar i Kristianopel. Blekinge-”pojkarna” i gruppen hade alla egna historier att berätta från ungdomen då de hade roat sig på dansbanan ”Masten”. Man kunde föreställa sig dem unga och klädda enligt modet på den tiden, långt hår, utställda byxor och platåskor. Kanske en del gemensamt med det pråliga modet på 15 och 16-hundratalen då Kristianopel var besökt av andra fina herrar? Nu är Masten borta och Kristianopel är en stillsam idyll.

Där finns ett trevligt café, där fikade vi innan vi skildes åt.

Nästa vandring utgick från Bergamåla strax väster om Ronneby. Hösten hade kommit med lysande färgprakt i löven. Vi var lite oroliga för vädret men regnet höll sig borta. Nu gick vi in i mörk granskog och vi följde till stor del den gamla väg som funnits i tusentals år och den danske kungen Christian IV beordrade upprustning av. Idag ser man rester av vägen och av bosättningar men inne i skogen är det naturen som råder nuförtiden. Utmed vägen hittar man intressanta informationsskyltar, t.ex. vid Runamo. Där finner man märkliga tecken i berget som har förbryllar människorna ända sedan Valdemar Attedags tid. Se fotot.

De sista kilometrarna öppnade landskapet sig och vi såg fina trädgårdar och hus. Det blev lite vandring på bilväg också.

Slutligen kom vi fram till den punkt där leden möter Bräkneån. Där finns det en båtklubb och vi lånade lite parkeringplats av den.

Pandemin som pågår stökar till det eftersom vi inte kan samåka men deltagarna har löst sina transporter på olika vis. Två bilar, cyklar i målet, någon vänlig person hämtar med bil eller så kan man helt sonika vända när man tycker det blir lagom och sedan gå tillbaka till utgångspunkten.

Ronneby 2020-10-25 Åsa S. Sjölander

runor-AndrasBilder.jpg