Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandring i Vattenriket

En härlig sensommardag med promenad, intressant natur, trevligt sällskap och god mat.

Vi borde hitta på något tillsammans!

Förslaget kom i våras att vi i Ronneby lokalavdelning skulle ordna något trevligt för våra ledare och funktionärer. En liten uppmuntran för allt oavlönat arbete som läggs ned på föreningen.

Så äntligen lördagen, den 29 augusti, tog vi morgontåget till Kristianstad. Elva glada friluftsfrämjare med ryggsäck och sköna skor steg av tåget och promenerade tio minuter till stadens Naturum. Flera av oss hade inte varit där förut och undrade över den annorlunda byggnaden. En andra frukost åts i sol och lä i ett uterum med läktare som hade vattnet i blickfånget.

"Vattenriket" kallas projektet som staden har byggt upp i våtmarken kring Helgeåns mynning. På vårarna kan man se många fåglar. I vattensamlingar och vassruggar frodas växt och djurliv. Besökare leds i en sex km lång runda på väl anlagda promenadstigar. Genom flera områden med buskvegetation har broar byggts så det är lätt för alla att ta sig fram.

Vi vandrade rundan sakta, läste på alla skyltar om områdets natur och kultur. Vi passade på att studera de historiska minnesmärken som finns utmed vägen. Området har en lång historia och både svenskar och danskar har velat ha kontrollen över det genom tiderna.

Efter vår promenad i solen återvände vi till Naturum och i det spännande huset serverades en god lunch. Nu var det trevligt att sitta ett par våningar upp och vara mitt i Vattenriket och se stadens hus i bakgrunden. En titt på utställningarna och den lilla butiken tog vi oss innan det var dags att återvända till stationen.
Under dagen hann vi med så mycket. Samtalet rörde sig fritt. Gamla minnen kom förstås upp men även nya idéer. Diverse lösningar på sådant som händer i våra olika verksamheter fick vi tid att diskutera.

Nöjda kom vi hem på eftermiddagen, klockan var inte mycket så lördagen kunde fortsätta med andra trevligheter.

Åsa Sjölander, Ordförande Ronneby Lokalavdelning

 

2Frukost.jpg
Stig.jpg