Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällvandring 2024

För nionde året i rad arrangerar vi dagvandringar i fjällen med utgångspunkt från Bruksvallarna

Vi gör bara dagturer, runt 10 km långa.

Vi har ännu inte bokat men brukar sikta på v37. Kostnaden för halvpension brukar ligga runt 5000 kr för 5 nätter och middagar t.ex. söndag till fredag med första vandringsdag måndag och sista torsdag.

Vill du veta vad gjort tidigare fjällvandringar så titta på våra vandringsrapporter på hemsidan (Vandringar - Friluftsfrämjandet (friluftsframjandet.se)

Ankelhöga kängor som tål vatten, och skalplagg som står emot regn är viktigt. Vi tar med mycket fika (lunchpaket) och pausar vid behov, har aldrig bråttom, och håller ihop gruppen.

Följande vandringar tänker vi oss (men vi anpassar alltid turerna efter väder och dagsform):

Ramundberget topp tur
Vi startar från Walles och tar leden mot Ösjöstugan, men viker av mot Kvarnbäcktjärnen efter tre km. När vi nått högt på Ramundberget, söker vi oss mot toppen och sen stigen ner mot Walles. Turen blir lite drygt 7 km och med fin utsikt över Ljusnans dalgång. Vi kommer delvis utöver att gå stiglöst uppe på kalfjället. Inte så lång sträcka och på de höjderna (1000 m) så är marken oftast lågbevuxen och lättvandrad.

Sveån
Detta är en av guldturerna, väl skyltad och ca 9,5 km lång. Googla gärna guldtur Sveån för mer information. Turen innehåller många vattenfall, badpooler (för höstbadare?) och ett vad. Vi kommer upp på kalfjället.

Häckelberget runt
Denna vandring går nedanför kalfjället lite nordost om Funäsdalen och därmed lämplig ifall det är blåsigt. Vandringen är helt på stigar men det är inte en utmärkt led utan vi förlitar oss på Topo-GPS om stigarna visar sig svåra att följa. Sträckan är 12 km. Kuperingen är ungefär som Sveån och Ramundbergs turerna ovan, ca 258 höjdmeter totalt, men högsta punkten är 763 m och lägsta 585 m.

Hamrafjället eller Svanåkläppen
Här startar vi från Tänndalen och går en väl markerad led upp till Hamrafjället (naturreservat). Det är en tuff stigning i början och hela vandringen är 13 km.  Det är en av guldturerna, fast vi gör kanske en variant för att passera Andersborg. Skulle sällskapet bedöma dagsformen som otillräcklig så kan vi ha ett betydligt lättare alternativ och går upp till och över Svanåkläppen. I bägge fallen så ser vi efter om vi kan runda av dagen med våfflor i Andersborg.

Som alternativ till ovan kan vi ta någon gammal favorit i repris eller som reserv för anpassning till rådande vindförhållanden, t.ex. Ånnfjället (vi rör oss upp mot toppen på västra sidan av fjället,) Stor-Mittåkläppen (södra sidan) eller Kariknallen (östra sidan), där de två sista har våffelservering.

Anmälan
Vi är tacksamma för preliminär anmälan så snart som möjligt via äventyrsannonsen på hemsidan eller maila till ake.kinnander@outlook.com. Deltagandeantalet är begränsat till 16 stycken. Blir det fullt prioriteras lokalavdelningens medlemmar.

Välkomna

Åke, Ingemar och Kerstin