Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Bra utrustning till lite större barn

När barnen blir lite äldre öppnas möjligheter till längre och mer avancerade äventyr. Kanske en fjällvandring, helger med tältet i ryggsäcken eller cykelturer över stock och sten. För att äventyren ska bli njutbara behövs bra utrustning, även för barnen.

Att slippa skavsår, inte svettas i onödan och bära sin packning så bekvämt som möjligt borde inte vara något förunnat endast vuxna. Samtidigt växer de små, ibland i en rasande fart, och det kan kännas onödigt att lägga en massa pengar på kläder och prylar som inte hinner slitas ut.

Vad ska man då som förälder fokusera på? Vad ska man lägga både energi och pengar på, och vad kan man välja bort? Vi ger lite tips och råd i pryldjungeln.

Byxor

Sköna och praktiska byxor gör turen bekvämare. Visst funkar jeans, men blir de blöta så är de blöta, länge. Friluftsbyxor är gjorda helt eller delvis av syntetmaterial som både gör dem slitstarka och snabbtorkande. Och vad säger att friluftsbyxorna inte går lika bra att använda även till skolan? Hitta ett par som är både snygga och sköna så är chansen god att de kan bli favoriter även på hemmaplan.

Värmande jacka

Det värmande mellanlagret är inte riktigt lika viktigt vad det består av. Här går det bra att använda lite vadsomhelst som redan finns i garderoben. Men behövs det ändå köpas nytt är en isolerande, fluffig jacka en god investering. Den fungerar utmärkt på skolgården nästan året runt, blir en skön huvudkudde i tältet, värmer under kyliga kvällar på fjället och väger väldigt lite. Ett riktigt mångsidigt plagg som man kan ha mycket glädje av i många olika sammanhang. Och de som kommer från etablerade friluftsmärken är också förvånansvärt slitstarka trots sin ofta lite glansiga yta.

Ryggsäck

Alla äventyr kräver inte ryggsäck av det rejälare slaget. Men planerar ni en vandring är en riktigt bra ryggsäck helt nödvändig. Den behöver passa barnets rygglängd, ha ett rejält bärsystem samt bra höftbälte och bröstrem.

Det fungerar helt enkelt inte att gå någon längre sträcka med skolryggsäcken, det kommer att göra ont och lämna bittra minnen av vandringsturen. Det som är bra med att investera i en juniorryggsäck är att barnen inte på samma sätt växer ur den som de gör med kläder och skor. Den kan istället bli en bra kompis i flera år.

Regnkläder eller tunt skal

Ska man ut på längre äventyr behövs ett bra yttersta skal mot vind och regn. Men det är inte säkert att det behöver sitta på även i vackert väder. Skaljackan, som många använder oavsett väder och som också tål regn, är ett bra alternativ också för barn. Men för den som lätt blir varm kan det vara bättre att vandra i en tjockare fleeceeller ulltröja och ha en tunn regnjacka att dra på bara när det regnar eller blåser kallt. En tunnare jacka blir förstås också lättare att bära med sig. Nackdelen är att den inte är lika slitstark. Oavsett, undvik tjocka galonkläder. De ventilerar dåligt och blir därför lätt fuktiga och kalla på insidan. De är också väldigt tunga att bära med sig, oavsett om de sitter på kroppen eller i ryggsäcken.

Skor

Små barn trivs ofta alldeles utmärkt i gummistövlar. Med en varm sula och bra strumpor kan man hålla sig både varm och torr i dem. Men äldre barn tenderar att svettas mer om fötterna och också ha högre krav på komfort. Är man ute mycket är det en god idé att satsa på ett par bra kängor, även till barnen. Det finns modeller av olika vridstyvhet och olika höga och hårda skaft. Fundera på vad de ska användas till och i vilken miljö. Och prova! Skor och fötter kan vara en känslig affär. Skavsår är en vandrings värsta fiende, samtidigt som sköna skor gör varje dag mycket roligare. Lägg lite krut på den här punkten, det kommer att löna sig!

Närmast kroppen

Oavsett ålder är det innersta lagret viktigt, året om. Använd aldrig bomull! En svettig bomullströja blir snabbt tung och kall när vinden vänder, den har ingen förmåga att värma när det är kallt, lite fuktig bidrar den istället till att kyla ner kroppen. Den har heller ingen förmåga att transportera bort fukt och svett när vädret är varmt. Välj syntet eller merinoull, som i sina tunnaste varianter fungerar alldeles utmärkt även på sommaren. Mjukt och ventilerande. Och användbart året om!

Ulltröjor är dyrare än bomull. Å andra sidan behöver du inte lika många eftersom de inte behöver tvättas lika ofta. Tänk på samma sätt om fötterna. Bomullsstrumpor blir snabbt fuktiga och bidrar lätt till skavsår. Välj ull, gärna två lager om ni ska vandra. Då skaver strumporna mot varandra istället för mot huden, och blir också lättare att hålla torra och fräscha.

Hyr eller köp begagnat

Eftersom barn som bekant växer fort och friluftsprylar överlag har bra hållbarhet går det ofta att hitta bra begagnade kläder och ryggsäckar.

Det finns också olika företag som hyr ut kläder eller har prenumerationer där barnens kläder byts ut allt eftersom de växer. Kolla till exempel rentaplagg.se och hyber.com.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.