Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

7 äventyr att göra i hemma-naturen under påsklovet

Spännande påsklovsaktiviteter behöver inte vara långt bort, inomhus eller kosta mycket. Det finns mycket att upptäcka i naturen i närheten av där du bor. Friluftsfrämjandets ledare Kristian ger sina bästa tips.

Kristian är ledare i Friluftsfrämjandets verksamhet "Vildmarksäventyr" och har lett flera barn- och ungdomsgrupper ute i naturen.

–Många åker iväg för att få spännande äventyr, men kom ihåg att även på hemmaplan finns mycket att upptäcka. Speciellt när man inte bara har en helg på sig utan flera dagar, säger Kristian.

Att barnen får turas om att leda äventyret är något han tipsar varmt om.

–Att få se barn växa med ett uppdrag är häftigt. Spåna tillsammans vad ni skulle kunna hitta på ute i naturen och låt en eller flera av dem får leda vägen, säger Kristian. 

Packa väskan

Varsin visselpipa är alltid bra att ha med, liksom sitt- eller liggunderlag. Ta med varm dryck, vatten, mat och fika, för att hålla energinivån och värmen. Extra strumpor, vantar och mobiltelefon är också bra. Studera kartan ihop hemma, så vet alla ungefär vart ni ska. Ta med en påse för skräp eller naturpyssel ni vill ta med hem.

Vad kan ni hitta på? 

1. Testa naturparkour

Vem har bestämt att det bara är stigarna ni ska gå på? Se er omkring och gör en hinderbana av det ni hittar. Naturparkour handlar om att hitta nya sätt att ta sig fram i naturen, och är lika roligt för barn som för vuxna.

–Balansera över den fallna stocken, hoppa över en annan. Spring slalom mellan stubbar och stenar, kryp under granens grenar, hoppa över dem som ligger lågt, säger Kristian.

2. Lek forskare

Ta med er lupp, förstoringsglas, håv och en kikare och kryp ut i naturen, så nära marken ni kan. Att se småkryp riktigt nära är en häftig upplevelse. Studera deras gångar under bark, stock och sten. Skriv upp hur de ser ut, och artbestäm hemma.

3. Gå på skattjakt

Runtomkring där du bor finns det skatter. Googla på ”geocaching”, ladda ned appen och läs reglerna. Skatterna är registrerade på en karta – bestäm er för en att ha som mål för er tur. Den riktiga skatten ni hittar är en låda med innehåll som ska lämnas kvar till nästa geocachare. Så ta med en egen belöning också.

–Skatterna kan vara rejält kluriga att hitta, och ibland gör man det inte alls. Se det som ett äventyr där resan är målet, och kom ihåg att fira med ert pris ändå, säger Kristian.

4. Cykla i skogen

Att cykla i naturen är något helt annat än platt mark, och blir mer och mer populärt bland barn i Friluftsfrämjandet.

–Det är ett roligt sätt att bli kompis med cykeln, utmana sig själv, öva balans och motorik. Hyr eller låna en mountainbike om ni inte har egna och ge er ut på en dagstur över rötter och sten, säger Kristian.

5. Bygg en koja

–För att det är kul, för att ha en mellis-plats eller som regnskydd, säger Kristian.

Lägg nedfallna grenar mot ett träd med en lågt utskjutande gren. Lägg sedan över mindre pinnar. Hittar ni nedfallna grenar med mycket barr på, så skyddar de bra mot vinden. Kom ihåg allemansrätten – att inte skada eller bryta av det som lever.

6. Reflexvandra

Naturen är lika häftig i mörkret. Medan det är ljust kan ni markera ut en stig med reflexer. Sätt fast på träd med lagom avstånd från varandra. Utforska sedan spåret med varsin ficklampa.

7. Laga mat ute

Även en enkel måltid kan bli delikatessmiddag i naturen – och det mesta kan ni förbereda hemma.

–Låt barnen vara med i matlagningen. Självklart ska man vara försiktig kring gas- och spritkök, men med lite vuxen guidning kan de vara med på de flesta moment, säger Kristian.

Kristian, ledare Vildmarksäventyr

–Det är mötet med människor. Det är därför jag gör det. Det finns ingenting man får så mycket energi och inspiration från som att dela en stund med någon. Jag har engagerat mig länge i Friluftsfrämjandet, både som ledare i ungdomsverksamheten och nu som en del av utbildningsteamet för verksamheten. Tillsammans med min "sparringpartner" håller jag i många utbildningar för nya ungdomsledare. Varje gång undrar vi varför vi håller på, det fyller helgerna och tar tid från annat. Men det är så jädrans kul.

Hitta äventyr för större barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning