Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Kom igång på cykel – om utrustningen

Att cykla mountainbike i skogen kräver lite annan utrustning än att cykla i stan. Här ger vi dig tips kring val av cykel, hjälm, cykelskor, cykelbyxor och kläder – så att du lättare kan komma ut till roliga och säkra naturäventyr på två hjul för både barn och vuxna.

Så enkelt, så snabbt, så billigt och så skönt. Ungefär så kan man bäst summera livet på två hjul. Åtminstone så länge det handlar om den praktiska cyklingen, kanske till och från jobbet, eller till posten 3 minuter innan stängning. Att cykla i naturen kan vara en större utmaning – men med rätt förkunskaper desto mer spännande!

Friluftsfrämjandets MTB-ledare vill inget hellre än att ta med dig ut, hjälpa dig att komma igång, ge dig konkreta tips och råd om allt du behöver veta för att avnjuta skog och mark på cykel. Här börjar vi med att gå igenom utrustningen – cykeln, hjälm, cykelskor, cykelbyxor och kläder.

Cykeln

Numera finns en uppsjö av cyklar, med tillhörande nyanser, för alla smaker och ändamål. Att bara djupdyka utan förkunskap i en cykelbutik kan kännas överväldigande. Det går inte att hitta en cykel som är perfekt för allt. Däremot finns det massor av cyklar som täcker ett bredare användningsområde på ett bra sätt. Tänk därför igenom vilka behov du eller ditt barn har, så gott det går, innan du tar din första kontakt med en butik eller surfar runt på nätet. Om du redan har en cykel för pendling och enbart söker något att köra med i skogen så blir valet genast enklare – då pratar vi om en renodlad mountainbike. Behöver du elcykel för att du annars inte kan cykla är du välkommen med den, annars är huvudregeln att vi cyklar utan assistans av el och att det är de som cyklar för egen maskin som sätter tempot i gruppen. 

Heldämpad eller stel?

En stor fråga för många är valet mellan en heldämpad eller stel cykel. Svaret beror dels på vilken typ av terräng du tycker mest om att cykla i och vilken ekonomi du har. Är du ny i sadeln eller barn och mindre intresserad av mekanik är grundtipset att välja en cykel med stel ram och dämpargaffel. Då får du nödvändig komfort när du far fram bland rötter och stenar, men en cykel som inte kräver så mycket skruvande eller någon större förståelse för hur fjädring fungerar.

Heldämpade cyklar av bra kvalitet kostar betydligt mer än stela cyklar, och kräver också mer underhåll. För att du ska få ut mesta möjliga av en heldämpad cykel krävs det även mer av dig som cyklist, eftersom de flesta typer av fjädring oftast kan justeras under färd för att matcha underlaget. Mer saker att hålla reda på alltså och ofta tyngre. Om du får överdrivet ont i ryggen eller nacken är en heldämpad cykel dock bättre för dig – då hjälper fjädringen till att minska belastningen på kroppen.

Om pris och kvalité

Att hyra cykel några gånger för att testa dig fram kan vara en god idé – det ger dig en bättre uppfattning om vilka skillnader som finns och vad som passar dig bäst. Ett köpa begagnat kan också vara klokt, men ta hjälp av en cykelkunnig vän som kan leta efter defekter och slitage som kan kosta mer än det smakar.

Om du gärna vill köpa dig en egen cykel och inte lockas av tävlingar behöver du inte sträcka dig onödigt högt i prisklassen. Generellt kan man säga att vuxencyklar har ett någorlunda linjärt samband mellan pris och kvalitet upp till 20–30 000 kronor – ju dyrare desto bättre kvalité. Barncyklar ska vara som skor - köp en som passar på en gång och inte som man växer in i. Köp en lite dyrare cykel 3-6000 kronor så har du igen det när du sedan säljer den och ditt barn kan få en rolig cykel. Tänk särskilt på vikten för barncyklar - det är inte ovanligt att en barncykel är tyngre än en vuxencykel. Ovanför det får du betala mycket pengar för att uppnå lägre vikt och bättre prestanda – och det är inte nödvändigtvis så att de dyraste cyklarna är mer underhållsfria. Dyra cyklar ofta har komponenter som kräver konstant underhåll för att fungera optimalt. För en motionär räcker 10–15 000 kronor väldigt långt och ger dig en cykel som även räcker om du blir sugen att testa någon tävling.

Alltid cykelhjälm

Du har hört det förr och vi säger det igen – en bra hjälm är en billig livförsäkring. Moderna cykelhjälmar är lätta, säkra, luftiga och sitter tryggt på huvudet om olyckan uppstår. Och kom ihåg att om du kraschar och slår i huvudet kan hjälmen skadas även om det inte syns på ytan. Så snåla aldrig med hjälmen – den räddar liv!

De flesta cykelhjälmar kan justeras med remmarna under hakan och med ett vred i nacken som fixerar hjälmen runt huvudet. Men även formen på olika huvud skiljer sig, så testa gärna hjälmen i butiken först, så att den verkligen sitter tight och skönt på huvudet. Det finns också hjälmar med detaljer som bättre matchar ett stort hårsvall.Tänk på att kontrollera dina barns hjälmar lite extra med jämna mellanrum eftersom barnhjälmar har en tendens att kastas runt och då kan skadas = Köp en ny! 

Cykelskor

Det går att cykla i helt vanliga gymnastikskor och plattformspedaler till en början och då särskilt för barn. Det fungerar ypperligt längs grusvägar och fina stigar. Men här vill vi ändå prata lite om just cykelskor för vuxna.

På en cykelsko är sulan styv, så att ingen kraft ska gå förlorad. Du sitter fast i pedalerna, så att du både kan trycka och dra – vilket gör att du kan använda dig av dina benmuskler på ett bättre sätt. Att du sitter fast i pedalerna betyder också ökad säkerhet eftersom du inte skakar eller halkar av pedalerna i tekniskt utmanande cykling. Skulle olyckan vara framme och du kraschar kan du vara lugn – riktiga cykelpedaler fungerar ungefär som en alpin bindning som löser ut vid fall. Till en början, när du är osäker, kan du justera hårdheten i pedalerna så att du lättare kommer loss.

Skillnaden mellan cykelskor för landsvägscykel och mountainbike är att klossen på MTB-skor är omgiven av en gummisula, som gör att du kan gå, nästan som vanligt. Som nybörjare bör du välja bort tävlingsskor eftersom de har en extremt styv sula och minimalt med gummi eftersom elitcyklister sällan går eller springer med cykeln. Istället bör du välja en sko med något mjukare och fyllig sula, så är du rustad för alla situationer.

Bra cykelbyxor = Nej till skavsår

Cykelbyxor med padding är mycket viktigt om din tid i sadeln ska kännas bra. Stoppningen gör det mjukare och du slipper sömmar eller skarvar som lätt kan ge onödiga skavsår. Skillnaden mellan bra och dåliga cykelbyxor är stor – om det är något som nybörjare och motionärer inte ska snåla på så är det bra byxor. Allt blir så mycket roligare utan skavsår i sätet.

Hur ska du då veta vad som är en bra och dålig cykelbyxa?
Det enklaste är faktiskt att snegla på prislapparna. Glöm det allra dyraste byxorna eftersom de har detaljer som endast tävlingscyklister upplever. Men lägg också de allra billigaste åt sidan. De har ofta padding som inte skyddar ditt säte på rätt sätt. Vilka byxor och vilken sadel som slutligen passar dig bäst är faktiskt en smaksak – smaken är som baken. 

Kläderna

Det finns en uppsjö av bra plagg för cyklister, där byxor, skor och cykelhjälm är det väsentliga. Vad du har på överkroppen är inte lika noga. Men cyklister föredrar generellt plagg som inte är för fladdriga – inte minst jackor när du cyklar i regn eller kallt väder. Den stora skillnaden mellan en cykeljacka och vanlig jacka är att armar och rygg är längre på cykeljackor för att passa en cykelposition – du sitter oftast sitter rejält framåtlutad. Långa handskar används av de flesta MTB-cyklister eftersom de dels ger ett bättre grepp om handtagen och skyddar dig mot underlaget om du ramlar.

Det är svårare att hålla värmen på en cykel till skillnad från löpning. Ibland svänger vädret fort, därför är det bra med en regnjacka under passen. Jackan fungerar ypperligt även när det inte regnar som ett vindskydd utan den bara blir det kallt. Arm- och benvärmare är andra plagg som fyller en stor funktion utan att ta någon direkt plats i fickan eller ryggsäcken.

 

Mountainbike med barn

Under 2019 gör Friluftsfrämjandet en stor satsning på att öka intresset för barn att börja cykla mountainbike. Cyklingen är en utmärkt aktivitet för de som gillar utmaning och äventyr i skog och mark. Cykling i naturen ger också en allsidig träning där barnen tidigt kan träna upp sin balans, teknik och koordination utan att trängas med bilar. Många lokalavdelningar har cykelskola eller mountainbikeskola, sök bland alla aktiviteter här på hemsidan så hittar du förhoppningsvis något eller sök MTB-skola

 Det långsiktiga målet med satsningen är att barnen tidigt ska få en bra relation till en cykel, för då ökar sannolikheten att cykeln blir en naturlig del av vardagen senare i livet, till och från skolan, kompisar och aktiviteter. Med cykelsatsningen 2019 ger vi stöd för ett utökat ledarskap i hela landet. Vi jobbar fram ett utbildningsmaterial som både vänder sig till barnen, ledarna och föräldrarna som vill lära sig mer om cykling i naturen.

Multiverktyg

De vanligaste mekaniska problemen när du cyklar i skogen är punktering. Så om du ska känna dig trygg i skogen bör du veta hur man lagar en punka. Och det är betydligt lättare än många tror. Förutom en färsk slang och fungerande pump bör du också ha ett multiverktyg som oftast täcker det mesta som behöver repareras eller justeras ute på turen.

Bra flaska och flaskställ

Att använda en flaska och flaskställ av bra kvalitet är ett till tips som underlättar turen. Med en bra flaska slipper du plastsmaken och med ett bra flaskställ hålls flaskan på plats när det börjar bli skakigt under hjulen och du slipper upptäcka den förlorad 5 km senare. Kom som vanligt ihåg att alltid ha lite extra energi med dig om du plötsligt går tom.

Underhåll din cykel

Att underhålla sin cykel är ingen rymdvetenskap. Den behöver tvättas med jämna mellanrum och det görs bäst (och billigast) med vanligt diskmedel, svamp och vattenslang. Kedjan vill bli smörjd emellan åt eftersom drivlinan slits mycket snabbare om den är torr och smutsig. Kolla igenom cykeln så att däcken är fräscha och att inte några lager glappar, alltså att du hör och känner ett kluckande ljud när du känner på hjulen, vev- eller styrlagret. Känns det läskigt att åtgärda något själv – sök upp en mekaniker. Det kan bli dyrt om du cyklar för länge med lösa skruvar och glappande lager. 

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Följ med oss ut!

Följ gärna med oss ut för att lära dig ännu mer, upptäck var den bästa cyklingen finns och dessutom i härligt sällskap! Välkommen till en värld av upplevelser på en mountainbike. Låt äventyret börja.

Hitta cykeläventyr

Hitta äventyr på cykel

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.

Cykel

Mer om cykling