Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Kom igång på cykel – om utrustningen

Att cykla mountainbike i skogen kräver lite annan utrustning än att cykla i stan. Vår MTB-ledare Annika ger dig tips kring val av cykel, hjälm, cykelskor, cykelbyxor och kläder – så att barn som vuxna lättare kan komma igång.

Att cykla mountainbike är ett utbart sätt att uppleva naturen. Det har också blivit ett populärt äventyr för barn i Friluftsfrämjandet, där de tidigt kan träna upp sin balans, teknik och koordination utan att trängas med bilar. Annika är MTB-ledare för Friluftsfrämjandet och har lett flera nybörjarturer. 

– Det är så kul att få dela cykelglädjen ihop och få se deltagare i alla åldrar både skratta och utmanas ute i naturen. Att cykla i grupp skapar en speciell känsla. För oss ledare är leendena under och efter en tur oslagbara, säger Annika. 

Hur kommer du igång?

Cykeln

Tänk först igenom vilka behov du eller ditt barn har. Om du bara letar efter något att köra med i skogen så blir valet enkelt – då pratar vi om en renodlad mountainbike. 

Heldämpad eller stel?

Svaret beror på vilken typ av terräng du vill cykla i och vilken ekonomi du har. Är du ny i sadeln, köper till barn eller är mindre intresserad av mekanik – välj en cykel med stel ram och dämpargaffel. Då får du nödvändig komfort när du far fram bland rötter och stenar, men en cykel som inte kräver så mycket skruvande eller någon större förståelse för hur fjädring fungerar.

Heldämpade cyklar av bra kvalitet kostar mer än stela cyklar. De kräver också mer underhåll. För att du ska få ut mest av en heldämpad cykel krävs det även mer av dig som cyklist, eftersom de flesta typer av fjädring oftast kan justeras under färd för att matcha underlaget. Mer saker att hålla reda på alltså, och ofta tyngre. Om du får väldigt ont i ryggen eller nacken är en heldämpad cykel dock bättre för dig – då hjälper fjädringen till att minska belastningen på kroppen.

 

Om pris och kvalitet

Hyr en cykel några gånger för att testa dig fram – det ger dig en bättre uppfattning om vad som passar dig bäst. Att köpa begagnat kan också vara klokt, men ta hjälp av en cykelkunnig vän som kan leta efter defekter och slitage.

Om du gärna vill köpa en egen cykel och inte lockas av tävlingar behöver du inte sträcka dig onödigt högt i prisklassen. Generellt kan man säga att vuxencyklar har ett någorlunda linjärt samband mellan pris och kvalitet upp till 20–30 000 kronor – ju dyrare desto bättre kvalité. De dyraste cyklarna är inte nödvändigtvis mer underhållsfria – ofta har de komponenter som kräver konstant underhåll för att fungera optimalt. För en motionär räcker 10–15 000 kronor väldigt långt och ger dig en cykel som också räcker om du blir sugen att testa någon tävling.

Till barn – köp en cykel som passar med detsamma och inte som de behöver växa in i. Med en något dyrare cykel, 3-6000 kronor, så har du igen det när du säljer den vidare. Samtidigt får ditt barn en riktigt rolig cykel. Tänk särskilt på vikten. Det är inte ovanligt att en barncykel är tyngre än en vuxencykel.

–Det är bra om barncykeln har handbroms. Det är lätt att tro att barn ska ha fotbroms av säkerhetsskäl, men faktum är att i skogen kan detta bli ett riskmoment när rötter kommer emellan och barnen släpper fötterna, säger Annika.

Alltid cykelhjälm

En bra hjälm är en billig livförsäkring. Testa hjälmen i butiken först. Moderna cykelhjälmar är lätta, säkra, luftiga och sitter tryggt på huvudet om olyckan uppstår. De flesta cykelhjälmar kan justeras med remmar under hakan och med ett vred i nacken som fixerar hjälmen runt huvudet. 

–Kom ihåg att om du kraschar och slår i huvudet kan hjälmen skadas utan att det syns på ytan. Kontrollera barns hjälmar med jämna mellanrum eftersom de har en tendens att kastas runt. En skadad hjälm ska alltid bytas ut, säger Annika.

Cykelskor

Längs grusvägar och fina stigar går det bra att cykla i vanliga gymnastikskor och plattformspedaler.

På en cykelsko är sulan styv, så att ingen kraft ska gå förlorad. Du sitter fast i pedalerna, så att du både kan trycka och dra – vilket gör att du använder dina benmuskler på ett bättre sätt. Du sitter fast i pedalerna för att inte halka av pedalerna i tekniskt utmanande cykling. Riktiga cykelpedaler fungerar ungefär som en alpin bindning som löser ut vid fall. Känner du dig osäker kan du justera hårdheten i pedalerna så att du lättare kommer loss.

Skillnaden mellan cykelskor för landsväg och mountainbike är att klossen på MTB-skor är omgiven av en gummisula, som gör att du kan gå nästan som vanligt. Som nybörjare bör du välja bort tävlingsskor då de har en extremt styv sula och minimalt med gummi – elitcyklister går eller springer sällan med cykeln. Välj istället en sko med något mjukare och fyllig sula, så är du rustad för alla situationer.

– Kom ihåg att valet av sko är en smaksak, det går att ha lika kul oavsett, säger Annika.

Bra cykelbyxor = nej till skavsår

Cykelbyxor med padding är viktigt för att din tid i sadeln ska kännas bra. Stoppningen gör det mjukare och du slipper sömmar eller skarvar som kan ge skavsår. Paddingen kan vara anpassad efter kön, så prova dig fram vad som känns bra för dig. 

Vad är en bra och dålig cykelbyxa?

–Det enklaste är faktiskt att snegla på prislapparna och välja något mitt i mellan. De allra dyraste byxorna har detaljer som endast tävlingscyklister upplever, och de allra billigaste har ofta padding som inte skyddar ditt säte på rätt sätt. Vilka byxor som slutligen passar dig bäst är en smaksak, säger Annika.

Kläderna

Det finns en uppsjö av bra plagg för cyklister, där byxor, skor och cykelhjälm är det väsentliga. På överkroppen brukar cyklister föredra plagg som inte är för fladdriga. Den stora skillnaden mellan en cykeljacka och vanlig jacka är att armar och rygg är längre på cykeljackor för att passa en cykelposition – du sitter oftast sitter rejält framåtlutad. Långa handskar används av de flesta MTB-cyklister då de ger ett bättre grepp om handtagen, gör att grenar inte fastnar och skyddar dig mot underlaget om du ramlar.

Det är svårare att hålla värmen på en cykel till skillnad från löpning. Ibland svänger vädret fort, därför är det bra med en regnjacka under passen. Jackan är också ett vindskydd. Arm- och benvärmare är andra plagg som fyller en stor funktion utan att ta någon direkt plats.

Bra att ha med

Ta med ett första hjälpen-kit, för de små skrapsåren eller andra missöden längs vägen då är de tråkigt att inte kunna plåstra om.

Multiverktyg

De vanligaste mekaniska problemen när du cyklar i skogen är punktering. Det är alltså klokt att veta hur du lagar en punka – och det är betydligt lättare än många tror. Förutom en färsk slang och fungerande pump bör du också ha ett multiverktyg som oftast täcker det mesta som behöver repareras eller justeras ute på turen.

Bra flaska och flaskställ

Att använda en flaska och flaskställ av bra kvalitet är ett till tips som underlättar turen. Med en bra flaska slipper du plastsmaken och med ett bra flaskställ hålls flaskan på plats när det börjar bli skakigt under hjulen och du slipper upptäcka den förlorad 5 km senare. Kom som vanligt ihåg att alltid ha lite extra energi med dig om du plötsligt går tom.

Och ett sista tips:

Underhåll din cykel

Att underhålla sin cykel är ingen rymdvetenskap. Den behöver tvättas med jämna mellanrum och det görs bäst (och billigast) med vanligt diskmedel, svamp och vattenslang. Kedjan vill bli smörjd emellanåt eftersom drivlinan slits snabbare om den är torr och smutsig. Kolla igenom cykeln så att däcken är fräscha och att inte några lager glappar, alltså att du hör och känner ett kluckande ljud när du känner på hjulen, vev- eller styrlagret. Känns det läskigt att åtgärda något själv – sök upp en mekaniker. Det kan bli dyrt om du cyklar för länge med lösa skruvar och glappande lager.

Annika Öman

Ledare, mountainbike

Vilken skillnad vill du göra med ditt ledarskap?

Oavsett ålder så tror jag att man mår bra av att vara utomhus och röra på sig , utifrån sina förutsättningar. Att vara ute på ett äventyr behöver inte vara komplicerat, svårt eller helt oöverkomligt. Ett äventyr i Friluftsfrämjandet ska vara enkelt och roligt, skapa minnen och kanske till och med nya lärdomar. Som ledare vill jag få mina deltagare att känna sig välkomna, delaktiga och nyfikna. Vi utforskar tillsammans. ‬

Ditt nästa steg som ledare, hur ser det ut?

Jag lär mig nya saker hela tiden, av andra ledare eller av deltagarna. ‬Men som MTB-ledare och kursledare skulle jag gärna gå en fjällutbildning för att kunna erbjuda cykling i våra vackra fjäll också. ‬

Vilka 3 prylar kan du inte vara utan i naturen?

Första hjälpen – både för mig och cykeln, kaffe och extra energi. ‬

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Följ med oss ut!

Följ gärna med oss ut för att lära dig ännu mer, upptäck var den bästa cyklingen finns och dessutom i härligt sällskap! Välkommen till en värld av upplevelser på en mountainbike. Låt äventyret börja.

Hitta cykeläventyr

Boken: Cykla mountainbike

Cykla Mountainbike är en komplett vägledning för dig som är färsk i skogen eller som vill ta cyklingen till nästa nivå. Här hittar du allt ifrån köpråd till skötsel och underhåll av cyklar blandat med tekniktips som hjälper dig att hantera naturens olika utmaningar.

Köp boken hos oss

Hitta äventyr på cykel

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.