Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Varför flyttar fåglarna och varför faller löven?

Träden har under höstmånaderna en helt makalös föreställning i färger. Men mer än att visa upp sig, varför blir det så egentligen? Och om det nu är så vackert, varför flyttar fåglarna härifrån? Ge er ut i skogen och fundera lite på dessa spännande fakta!

Varför skiftar löven färg och sedan faller av träden?

Vintern är en torr säsong så snart allt vatten i marken är fruset och oåtkomligt. Å för att träden ska klara av torkan tappar de sina löv. 

I vanliga fall, då det är varmare, kan trädet suga upp vatten ur marken och lövet bereda näring genom fotosyntesen. Men vid +3 grader stannar fotosyntesen av, och det är det gröna i lövet – klorofyll – som sköter fotosyntesen. När fotosyntesen upphör på grund av kyla bryts klorofyllet ner och lövets alla andra färger blir synliga. Det är då det blir så in i vassen vackert!

Först blir det orange och gult. När det blir ännu kallare, till exempel om nätterna, suger trädet in all den sista näringen och då blir vissa löv även röda. Tillslut, när det inte är tillräckligt med vatten i lövet kvar, vissnar det och faller av och det vackra skådespelet börjar lida mot sitt slut.

Löven som faller och lägger sig som ett täcke på marken ser ut som ett stort färgglatt hav i naturen. Men så fort de legat någon dag dör cellvävnaden och nedbrytningen påbörjas. Löven som släpps är ett paradis för sniglar, maskar, gråsuggor och insektslarver som tacksamt tar emot dem!

Barren faller också men exempelvis granens barr sitter i 5-7 år och tallen fäller endast var 3 år, men då ändå oftast på hösten.

Visste du att…?

Daggmasken är jordens undre bonde och älskar löv. De gör som små strutar av löven och drar ner dom i sina gångar i marken. En mask kan äta ca 43 stycken små björklöv på en natt. Mums!

Löv-undersökning

Ta upp ett löv:

  • Vilken färg har det?
  • Hur känns det mellan fingrarna?
  • Jämför olika löv, vad skiljer sig?
  • Hur luktar lövet?
  • Titta med lupp på lövet, vad kan du se?
  • Ser du några spår av djur?
  • Jämför olika stadier av förmultning – förmultnar några snabbare än andra?

Varför flyttar vissa fåglar om hösten? 

På hösten har fåglarna parat sig färdigt, och har bildat sin familj. Nu äter de sig mätta av naturens smörgåsbord och samlar energi för att orka flyga utomlands – mot sydväst, oftast till Västeuropa och Afrika, där det inte är lika kallt på vintern. Det är mest insektsätare som flyttar, eftersom som är beroende av öppet vatten. 

Det är tillgången på mat som avgör hur långt en fågel flyttar. Gäss äter gräs och flyttar dit det är barmark. Bofinken som äter fröer, och trastar som äter mask och insekter på marken stannar i Europa. Sångfåglar, tex vår lilla lövsångare, som äter insekter i träden, kan flyga över 1000 mil till tropiska Afrika!

De fåglar som stannar kvar i Sverige måste också förbereda sig för kylan och bristen på föda. Därför äter dem massor av mat för att bli tjocka och ha energi att överleva vintern, då det är mindre mat i naturen. 

Höstfågel-undersökning

Stå stilla och blunda i skogen.

  • Lyssna efter fågelljud
  • Varför låter fåglarna? Sjunger, varnar eller lockar de?
  • Jämför ljuden nu med hur det hördes i skogen i våras, finns det någon skillnad? Varför då?
  • Vad gör fåglarna? Letar de mat eller hamstrar?
  • Titta efter fåglarna, vilka lever i flock och vilka är ensamma? 
  • Ser ni någon flock som flyger? Hur formerar de sig när de flyger?
  • Lyssna till hur deras lockläten håller ihop flocken – flocken är ett skydd mot rovfåglar och till hjälp när de ska söka föda.

 Ha en underbar dag ute i naturen – låt äventyret börja.

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning