Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Snöskor – vandra året runt

Går det att vandra i djup snö? Ja, det går – och stavas snöskor! Att vandra med snöskor är ett härligt och lätt sätt att njuta i naturen om vintern. Vår ledare Lena berättar hur du börjar.

–Tjusningen med snöskor är att de ger så mycket frihet. Du kan ta dig fram i skogen och gå lite varsomhelst även på vintern när snön lagt sig, säger Lena som är ledare i snöskovandring i Friluftsfrämjandet.  

Snöskor är, trots sitt namn, inte en sko utan ramar som fästs under skorna för att lättare kunna gå på snö utan att sjunka igenom. I alperna är snöskovandring den största vintersporten efter alpin utförsåkning och har även växt sig stor inom parasporten internationellt.  

–Att testa på snöskovandring är inte alls svårt. Allt du behöver är snö och ett par snöskor. Du behöver gå lite mer bredbent än vanligt vilket kan kännas ovant i början, men man får ofta in tekniken snabbtsäger Lena.  

Utrustning för att gå med snöskor  

Lena rekommenderar vinterkängor på fötterna, snölås eller ett par byxor med snölås, alltså en resår eller dragsko vid anklarna som håller snön utanför. En smidig ryggsäck med en god matsäck och kall och varm dryck förhöjer turen. Ett par stavar med en truga längst ner är också bra.  

–Med stavarna blir det som att du får fyra ben som kan ta dig över bäckar, stockar och stenar. Stavarna gör det lättare att ta sig fram, och hjälper dig att hålla balansen i snön.

Vilken snö går att gå i?    

Olika typer och mängden snö är olika lätt att gå i. En halvmeter pudersnö är svårare eftersom att den inte bär så bra. Kompakt snö som hunnit sätta sig är betydligt lättare. 

–Jag förstår verkligen att samerna har många olika ord för snö. Ibland kan jag tycka att det är jobbigt att gå tre kilometer, andra gånger nästan flyger jag fram samma sträcka. Det beror mycket på snöns konsistens, konstaterar Lena.  

Köpa eller hyra snöskor 

Snöskor är ofta tillverkade i plast eller aluminium och finns i olika storlekar. De är lätta att ta på och av och väger relativt lite.

–Det finns olika snösko-modeller och vi använder en som kallas TSL. Fördelen med den modellen är att den har broddar på undersidan, en liten klo längst fram och en lös häl vilket gör dem lätta att ta sig fram medberättar Lena. Det är bra att ha en lös häl eftersom att snön då ramlar av varje steg. 

Ett tips är att hyra snöskor första gången. Det går också att köpa billiga snöskor begagnat. Följer du med en ledarledd tur finns ofta snöskor att låna eller hyra.  

Kan barn gå med snöskor?  

Lena arbetar i skolan och har haft med sig barn i alla åldrar ut på snöskovandring. Det finns speciella snöskor till barn som är lättare och mindre i storleken. 

–Det är inga problem för barn att gå med snöskor. Till en början kan de gå bakom en vuxen, för då blir snön lite mer kompakt och lättare att gå på. Men när de väl kommit igång brukar de kunna springa, skutta och hoppa omkring i snön på egen hand. De blir nästan som kalvar på grönbete, skrattar Lena.   

Snöskorna alltid på ryggsäcken  

Snöskorna öppnar många möjligheter till naturupplevelser om vintern. Den korta fikan i skogen, dagsutflykten eller långa vintervandringen. Snöskorna kan vara hela äventyret eller en del av det. Bara fantasin sätter gränserna.

–Ta med en stjärtlapp, vandra med snöskor upp och glid ned på rumpan! Det kan låta som att det är en förskolegrupp som är ute i naturen, när det egentligen är en grupp vuxna på snöskovandring som åker på rumpan utför små kullar, skrattar Lena. 

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning