Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-12-02)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Genomförd ledarkurs långfärdsskridsko

Helgen 16-17 mars genomförde region Mitt en ledarkurs för sju nya ledare i långfärdsskridsko i Friluftsfrämjandets stuga Hedestugan i Hudiksvall. Utbildningen genomfördes i intensivt snöfall och vi blev utan is. Men - utbildningsteamet Anders Hedlund, Hans Levander och Hans Bovin fixade, tillsammans med deltagarna, en kurs med några "torra" inslag.

Från Västerås, Tyresö, Bollnäs, Hedesunda och Enånger tog sig sju taggade långfärdsskridskoåkare upp till Hedestugan i Hudiksvall för en Steg 1-utbildning till långfärdsskridskoledare. In i det sista hoppades ledarteamet att snön skulle hålla sig borta men det blev tvärt om. Alla isar snötäcktes och det blev en skridskokurs utan is. Genom ett flexiblet schema, flexibla deltagare och kurslärare genomfördes avsnitt som skulle hållas på is istället på torra land.
Det ingår naturligtvis flera avsnitt som måste göras "på sal", t ex om utrustning, Skridskonätet, teoretisk iskunskap, turplanering, hantering av skador, mm och dessa genomfördes i föreläsningsavdelningen i Hedestugan.
Lektioner varvades med mat och kaffe och på kvällen inmundigade vi vickning med Dalainslag, på anrika Hotell Temperance där deltagarna bodde.

En trevlig helg summerade både deltagare och kurslärare och vi ser alla fram emot när vi ska träffas nästa gång.

Nästa avsnitt av utbildningen, Steg 2, görs på hemmaplan i den egna klubben med en mentor som instruerar i praktiskt ledarskap på is. Sista delen blir en återsamling till Steg 3, där färdigheterna visas upp och avslutas med ett obligatoriskt övningsplurr på sjöis. Därefter är ledaren färdig att själv leda grupper av långfärdsskridskoåkare ut på härliga skridskoturer.

Utbildningsteamet i långfärdsskridsko, region Mitt, genomför varje år utbildningar för dem som vill bli långfärdsskridskoledare. Dessa annonseras ut på Friluftsfrämjandets hemsida. Vill du bli ledare så spana efter information framåt hösten!