Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Iskongress-fortbildning för ledare i långfärdsskridsko

Omkring 200 skridskoledare från Norge, Finland, Holland och Sverige samlades under en helg i Oslo för fortbildning och erfarenhetsutbyte.

Säkerhet - turorganisation - att hitta is - underbara skridskoturer
var några av flera rubriker under kongressen.

Hans Levander, Folke Lindqvist och Hans Bovin, långfärdsskridskoledare från Hudiksvall deltog i kongressen. Programinnehållet var skiftande och vi delade upp oss för att täcka så mycket av innehållet som möjligt.

Erfatenheter från spaning efter is med hjälp av satellit, räddningsövningar vid plurrning, ledarorganisation, säkerhetskultur i olika länder, israpportörsrollen och mycket annan tar vi med oss hem till den lokala klubben och delger våra leldarkollegor.

I Sverige genomförs omkring 5 000 ledarledda långfärdsskridskoturer med omkring 30 - 40 000 deltagare varje säsong, så det finns mycket erfarenheter att dela mellan klubbarna. Mycket fokus läggs på säkerhet och agerande vid eventuella olyckor.

Allt var inte bara allvar utan vi fick också njuta av berättelser från skridskoåkning på högbelägna sjöar i Norge invid glaciärerna på blanka kärnisar ("stålisar" på Norska). Men också skridskoåkning i Japan och andra svåråtkomliga ställen.

Nästa iskongress sker 2021 i Skåne, där en av Sveriges medlemstätaste skridskoklubbar finns!